ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

14.10.14

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ MEGA «ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είδαμε το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης. Θα κουβεντιάσουμε για την πολιτική συγκυρία. Θα ήθελα να σας δείξω όμως δυο τρία ευρήματα για τη ΔΗΜ.ΑΡ. συγκεκριμένα που ρωτήσαμε ξέροντας ότι θα σας έχουμε εδώ απόψε μαζί μας για να μπορούμε να τα σχολιάσουμε και μαζί.  ..


Στην πρώτη κάρτα που αφορά τη Δημοκρατική Αριστερά, όλες την αφορούν, αλλά αυτή πιο συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι «για τη μεγάλη μείωση της δύναμης της ΔΗΜ.ΑΡ. στις ευρωεκλογές, τι πιστεύετε ότι φταίει; Η συμμετοχή στην κυβέρνηση μαζί με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ; Η αποχώρησή της από την κυβέρνηση, ή και τα δυο;». Είναι ισορροπημένες οι απόψεις.  42,6% λέει η συμμετοχή στην κυβέρνηση και 41,6% λέει η αποχώρηση από την κυβέρνηση. 5,7% λέει και τα δυο. Και θα έλεγα ότι στους ψηφοφόρους της ΔΗΜ.ΑΡ. του Ιουνίου του 2012 στο 6,3% είναι επίσης εντελώς μοιρασμένο. Αυτό είναι το πρώτο εύρημα που θα θέσω υπόψη σας.
Το δεύτερο είναι, μια δεύτερη ερώτηση που θέσαμε, πώς θα πρέπει να πορευτεί από εδώ και πέρα η ΔΗΜ.ΑΡ.; Και εδώ υπάρχει μια σχετική ισορροπία: 21,9% λέει να ακολουθήσει αυτοτελή πορεία. 22,8% λέει να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. 24,4% λέει να συνεργαστεί με την κεντροαριστερά. Αυτό όμως είναι στο σύνολο των ερωτωμένων.
Πάμε να δούμε τι λένε οι ψηφοφόροι της ΔΗΜ.ΑΡ. του 2012. 54,7% να συνεργαστεί με την κεντροαριστερά. 16,7% να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. 14,3% αυτοτελή πορεία. 14,3% δεν ξέρω, δεν απαντώ.
Και για να πω και κάτι ευχάριστο, γιατί αυτά δεν ξέρω πόσο ευχάριστα είναι, πρέπει να πω ότι παρά την πτωτική τάση της ΔΗΜ.ΑΡ είναι αρκετά ψηλά η δική σας δημοτικότητα, θα την δούμε και αυτή. 34% έχει θετική γνώμη για εσάς, 63% μάλλον αρνητική, είναι λίγο χειρότερη η εικόνα απ’ ό,τι πριν από μερικούς μήνες. Παρ’ όλα αυτά 34% δημοτικότητα δεν είναι αμελητέο.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. Πρόεδρε, μετά και από τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση, κάτι που ευθέως συζητείται εδώ και μια εβδομάδα με αφορμή το συνέδριο του κόμματός σας.. Ετοιμάζεται η ΔΗΜ.ΑΡ. να πάει με το ΣΥΡΙΖΑ;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη, προτού απαντήσω στο ερώτημά σας, το ερώτημα το συγκεκριμένο, πρέπει να σας πω ότι πράγματι είναι μοιρασμένη η κοινή γνώμη, η γνώμη των ψηφοφόρων αναφορικά με το γιατί μπήκαμε και γιατί φύγαμε.
Πρέπει να σας πω ότι κάναμε πάρα πολύ καλά που στηρίξαμε τότε την κυβέρνηση και πρέπει να επισημάνω ότι για τη ΔΗΜ.ΑΡ ήταν πάρα πολύ εύκολο με το 6,23% που της είχε εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να μετακινηθεί στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Εκεί ο χώρος είναι ευρύχωρος, είναι βολικός, αλλά είπαμε ότι πρέπει να δώσουμε λύση.
Μην ξεχνάμε ότι την περίοδο εκείνη η Ελλάδα ήταν σε κατάσταση ουσιαστικής χρεοκοπίας και μας απειλούσε και η τυπική χρεοκοπία.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Με 1,5 πόδι έξω από το ευρώ ήμασταν.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως. Έχετε απόλυτα δίκιο.
Και βεβαίως ορθά πράξαμε που αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση από την ώρα που η προγραμματική συμφωνία που είχαμε υπογράψει, είχαμε συμφωνήσει με τις άλλες δυο πολιτικές δυνάμεις, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δεν ετηρήθη. Βεβαίως, επειδή οφείλω να είμαι απόλυτα σαφής, εκτιμώ ότι δεν γνωστοποιήσαμε στον ελληνικό λαό με την ακρίβεια και με την πληρότητα, για ποιο λόγο αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση.
Και αυτό πράγματι είναι ένα αρνητικό στοιχείο. Γιατί ο πολύς κόσμος, εάν μου επιτρέπετε, πιστεύει ότι μόνο για την ΕΡΤ φύγαμε από την κυβέρνηση. Ενώ η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το  ποτήρι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα έλεγα όμως ότι αυτά είναι λίγο ιστορία. Τα καταγράψαμε και στη δημοσκόπηση.
Να πάμε λίγο στο τώρα και το τι πρόκειται να γίνει. Επαναφέρω το ερώτημά μου, η εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. έκανε μια στροφή, να το πω έτσι και ότι προτίθεται να πάει με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακριβής; Αυτό θέλετε να κάνετε;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι. Εκείνο το οποίο έχει  πει το συνέδριό μας με πάρα πολύ μεγάλη πλειοψηφία, θα σας έλεγα σχεδόν ομόφωνα, ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει από θέση αυτονομίας και αυτοτέλειας πολιτικής και οργανωτικής, να αγωνιστεί, προκειμένου να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή θα κατεβείτε μόνοι σας στις εκλογές;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τα ζητήματα της εκλογικής τακτικής θα συζητηθούν τον κατάλληλο χρόνο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτονομία και αυτοτέλεια αυτό δεν είναι; Κατεβαίνω μόνος μου.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πολιτική και οργανωτική. Και πρέπει να σας πω ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε αυτή την πολιτική μας αυτονομία. Και τι είναι η πολιτική αυτονομία; Είναι η αυτονομία που ορίζεται στη βάση των συγκεκριμένων θέσεων της ΔΗΜ.ΑΡ. και των πολιτικών που πρέπει να υπάρξουν έτσι ώστε και η προοδευτική διακυβέρνηση να προκύψει και ταυτόχρονα αυτή η προοδευτική διακυβέρνηση να ωφελήσει τον τόπο και την κοινωνία.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επειδή δεν κατάλαβα ακριβώς. Λέτε ότι δεν θα πάτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείτε ότι δεν θα πολιτευτείτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα κατέβετε στις εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό καταλαβαίνω; Γιατί άκουσα προτάσεις στο κόμμα σας ότι θα κατεβείτε μαζί στις εκλογές ισχύουν ή δεν ισχύουν;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση για κοινή εκλογική κάθοδο με το ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο το οποίο υπάρχει είναι αυτό που λίγο πριν σας είπα με απόλυτη σαφήνεια.
Κατά συνέπεια, όσοι βιάζονται και όσοι πιθανολογούν, αν θέλετε και επιλέγουν, να υποστηρίζουν ότι η Δημοκρατική Αριστερά μετακινείται για να γίνει, ας χρησιμοποιήσω και έναν όρο που δεν είναι δικός μου, αλλά τον είδα να γράφεται, ότι θα γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λάθος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς λέτε αυτοτελώς και αυτόνομα θα κινηθείτε. Με το ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάτε μαζί στις εκλογές. Θα πάτε με την κεντροαριστερά; Θα συνομιλήσετε κατ’ αρχήν με την κεντροαριστερά;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας είναι γνωστό, είναι γνωστό σε όλους ότι …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είδατε περίπου ότι εδώ υπάρχει μια τριχοτόμηση των απόψεων.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχετε δίκιο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και στους ψηφοφόρους σας του 2012 πήρε 55% η κεντροαριστερά.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πρώτον, να ξεκαθαρίσουμε ποια κεντροαριστερά; Για ποια κεντροαριστερά μιλάμε; Μιλάμε για την κεντροαριστερά που υπηρετεί ένα προοδευτικό περιεχόμενο πολιτικής, ή μια κεντροαριστερά η οποία είναι παράρτημα και υπηρετεί την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης;
Τη δεύτερη περίπτωση δεν την επιλέγουμε. Γι’ αυτό και εμείς τον Ιούλιο μήνα απευθύναμε επιστολή και προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, ακριβέστερα της σοσιαλδημοκρατίας του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αλλά και προς τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και ταυτόχρονα και προς το ΣΥΡΙΖΑ. Είπαμε ελάτε να συζητήσουμε για το …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο χώρο αυτόν; Δεν ανήκει στην κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλος χώρος.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Απλώς σας είπα ότι απευθύναμε δυο επιστολές, όχι γενικά και αόριστα, με συγκεκριμένες 12 θέσεις, δηλαδή ένα πολιτικό πλαίσιο προκειμένου να προκύψει η προοδευτική διακυβέρνηση.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και τι προέκυψε;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι σε εξέλιξη ο διάλογος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα συναντηθείτε, έμαθα, με τον κ. Τσίπρα. Θα συναντηθείτε και με τον κ. Βενιζέλο;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν έχω τέτοια πληροφορία εάν θα συναντηθώ. Δεν έχω δεχτεί κάποια πρόσκληση από τον κ. Τσίπρα για συνάντηση.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σήμερα το διάβαζα. Δεν ισχύει δηλαδή ότι θα συναντηθείτε με τον κ. Τσίπρα;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι. Δεν μου έχει απευθυνθεί πρόσκληση.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεύτερο πακέτο ερωτήσεων, να το πω έτσι που είναι και λίγο πιο προσωπικό. Δεν θα ψηφίσετε Πρόεδρο Δημοκρατίας; Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όποιος και εάν είναι ο υποψήφιος;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όποιος και εάν είναι ο  υποψήφιος και όποιες και αν είναι οι συνθήκες.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Για το λόγο ότι απουσιάζουν οι συναινέσεις.  Και οι συναινέσεις δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο, αλλά προκύπτει στη βάση της πολιτικής που ασκείται. Με την πολιτική που ασκείται δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Κατά συνέπεια οι συναινέσεις που θέλει ο συνταγματικός νομοθέτης – εξ ου και ο αριθμός των 180 βουλευτών – δεν και δεν θα ψηφίσουμε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι συναινέσεις που δεν υπάρχουν σήμερα, θα υπάρξουν μετά από μια εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα πολύ έντονη, όπως προδιαγράφετε; Είδατε σήμερα τα δυο κόμματα τα μεγαλύτερα, είναι σχεδόν στα κάγκελα. Ο ένας λέει έχετε κουμπαρά και εξαγοράζετε βουλευτές, ο άλλος λέει πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη να τους πιάσει, αυτή η ένταση γιατί θα εκτονωθεί μετά τις εκλογές; Μετά από ενδεχόμενες εκλογές; Πώς θα προκύψουν οι συναινέσεις αυτές;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν εκτιμάμε ότι θα προκύψουν οι συναινέσεις και μετά τις εκλογές, αλλά στη βάση και του εκλογικού αποτελέσματος που θα καταγραφεί, αλλά και της όποιας πολιτικής θα ασκηθεί και ενδεχομένως να ασκηθεί πολιτική που θα εξασφαλίζει τιη συναίνεση, τότε εδώ είμαστε να το κρίνουμε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς προσωπικά είπατε δεν θα είστε υποψήφιος. Δεν θέλετε να είστε υποψήφιος.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα είμαι σε καμία περίπτωση υποψήφιος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σε καμία περίπτωση; Ούτε προ των εκλογών ούτε μετά των εκλογών;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή θέλω να πω δεν σας ενδιαφέρει εντελώς το θέμα. Δεν έχει να κάνει μόνο με …
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, ναι. Το έχω δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια και είπα με τα δεδομένα αυτά δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σήμερα είχαμε το θέμα με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί κουμπαρά. Επικαλέστηκε ένα δημοσίευμα που εξαγοράζει βουλευτές για την προεδρική εκλογή και παρενέβη η δικαιοσύνη. Θέλω το σχόλιό σας.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν συμφωνώ με την άποψη η οποία ακούστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχουν βουλευτές, δεν μπορώ να το φανταστώ, ότι είναι έτοιμοι να σταθμίσουν και να αποφασίσουν την ψήφο τους  στη βάση του εάν θα πάρουν ή δεν θα πάρουν χρήματα.
Κατά συνέπεια αυτός που μιλάει για τέτοια πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω, οφείλει εφόσον έχει αποδείξεις να τις καταθέσει. Διαφορετικά φοβάμαι ότι δημιουργείται ένα κλίμα, μια πολιτική αντιπαράθεση που δεν αφορά την ουσία του ζητήματος, αλλά έρχεται να στήσει μια πόλωση εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη για τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τουλάχιστον από τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, που να αποφασίσει τι θα ψηφίσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη βάση του πόσα θα πάρει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και επίσης θέλω να πω, θα έπρεπε ίσως να συμφωνήσουμε, ότι είτε ψηφίσει, είτε δεν ψηφίσει ο κάθε βουλευτής, είναι εξίσου θεμιτό, ηθικό και νόμιμο. Δεν υπάρχει καμία ηθικά υπέρτερη θέση μεταξύ των δυο πολιτική κάνουμε.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως έχετε απόλυτα δίκιο. Γι’ αυτό σας είπα ότι η ψήφος του βουλευτή είναι ψήφος η οποία απορρέει από την πολιτική του επιλογή και την πολιτική του συνείδηση.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να σας κάνω μια ερώτηση, αυτή είναι λίγο πιο σύνθετη, με την έννοια ότι αφορά το εσωτερικό του κόμματός σας. Ήρθε η Κοινοβουλευτική Ομάδα και σας ζήτησε να μην είστε ξανά υποψήφιος; Βλέπω τώρα ότι ξανασυνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την επανεκλογή σας και με πολύ μεγάλο ποσοστό και σκέφτονται, λέει, να ανεξαρτητοποιηθούν όλοι αυτομάτως, να μην υπάρχει η ΔΗΜ.ΑΡ. στη Βουλή κλπ.
Πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. τη συνέχει η κοινή μας απόφαση, οι αποφάσεις του συνεδρίου μας να υπηρετήσουμε την πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά μαζευτήκανε και μιλήσανε και είπαν να παραιτηθούν όλοι μαζί και δεν συμφώνησαν μεν, αλλά κατετέθη πρόταση η οποία είναι και λίγο πρωτοφανής πρόταση να παραιτηθεί όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αναφέρεστε σε ποια πρόταση; Αναφέρεστε στο δημοσίευμα;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αναφέρομαι σε δυο πράγματα. Συγνώμη σας μπέρδεψα ενδεχομένως. Αναφέρομαι πρώτο στο διάβημα, έτσι μαθεύτηκε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προ του συνεδρίου που σας ζήτησε να μη βάλετε υποψηφιότητα.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι ακριβές ότι υπήρξε ένας προβληματισμός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και δικαίωμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν να προβληματιστεί και να ζητήσει να μην είμαι υποψήφιος προκειμένου, όπως πίστευε, να διευκολυνθεί η ενότητα του κόμματος.
Όμως αυτή η ενότητα προέκυψε στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος, του συνεδρίου εννοώ, το 70% περίπου που οι σύνεδροι με επέλεξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάμε τώρα μετά το συνέδριο.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα κ. Πρετεντέρη.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το δεύτερο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σε καμία περίπτωση.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν υπάρχουν δηλαδή οι προθέσεις αυτών όλων να παραιτηθούν για να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι βέβαια. Το διάβασα και εγώ, αλλά είμαι σε θέση να σας πω ότι δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το δέχομαι. Προφανώς το ερευνήσατε.
Θέλω επίσης  να κάνω και μια τελευταία ερώτηση κ. Πρόεδρε. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, απ’ ό,τι βλέπω, πασχίζει ή προσπαθεί να υιοθετήσει μια στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο. Συμφωνούμε σε αυτό;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως. Η χώρα πρέπει να βγει από το μνημόνιο, αλλά να βγει με τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Πρέπει να βγει. Και αυτό είναι συνάρτηση και μιας πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι μας πείθει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα το κάνει καλύτερα αυτό μετά από εκλογές;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν είναι μόνο η έξοδος από το μνημόνιο που είναι εξαιρετικά αναγκαία.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο μέτρο που συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο. Θέλω να πω το 99% των Ελλήνων συμφωνεί να βγούμε από το μνημόνιο. Έτσι δεν είναι;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εκείνο το οποίο προέχει όμως είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Και όπως έχω τη δυνατότητα επανειλημμένα να καταθέσω την άποψή μου, υποστηρίζω ότι το μείζον ζήτημα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Το χρέος, λυπάμαι πάρα πολύ, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί εάν δεν αναδιαρθρωθεί.
Και προφανώς για την αναδιάρθρωση χρειάζεται μια έντονη, συστηματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και αυτή πρέπει να γίνει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή άλλη κυβέρνηση, λέτε.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως. Διότι η σημερινή κυβέρνηση παραμένει σταθερή περιμένοντας την εύνοια της κυρίας Μέρκελ. Αλλά η γερμανική πολιτική, η πολιτική που εκφωνείται, δεν δίνει διέξοδο προς την κατεύθυνση αυτή.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα να πιστέψω ότι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς την εύνοια της κυρίας Μέρκελ;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πιστεύω ότι στη βάση των συσχετισμών που διαμορφώνονται είναι δυνατόν και η γερμανική πολιτική, ας μην το προσωποποιώ στην κυρία Μέρκελ, απλώς ο λόγος σχηματοποιείται.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βεβαίως, έτσι ακριβώς.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως είναι δυνατόν.
Η Ιταλία, για παράδειγμα και η Γαλλία, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, αρνούνται και την πολιτική της ύφεσης και κατ’ επέκταση της λιτότητας. Και μετά υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα κ. Πρετεντέρη που ….
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και μακάρι να επιμείνουν, αλλά είναι άλλο η Γαλλία θα έλεγα ως μέγεθος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλο η Ιταλία ως μέγεθος και άλλο η Ελλάδα, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη χώρα. Αλλά θα το δούμε αυτό.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό συναρτάται με τη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική, διότι δεν είναι μόνο το πρόβλημα της χώρας, έχει τα δικά του χρώματα, τις δικές του αναλογίες, αλλά υπάρχουν αναλογίες περίπου παρόμοιες και για την Ιταλία και για τη Γαλλία. Και ποιες είναι οι αναλογίες αυτές; Ότι παντού έχει επιβληθεί ο δημοσιονομικός κορσές ο οποίος λειτουργεί ασφυκτικά.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πρέπει να χαλαρώσει ενδεχομένως.
Μια τελευταία ερώτηση για να συνοψίσουμε αυτή τη συζήτηση. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, επιμένετε ή μάλλον θεωρείτε βασικό στοιχείο της πολιτικής σας, την ανάγκη ανατροπής αυτής της κυβέρνησης και δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας. Και αυτό θα προκύψει, κατά τη γνώμη σας, μέσα από το μπλοκάρισμα της προεδρικής εκλογής. Το είπα σωστά;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι απολύτως.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Διορθώστε με.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η προεδρική εκλογή είναι ένας σταθμός και το γεγονός ότι ο συνταγματικός νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα μη εκλογής Προέδρου και εν συνεχεία δρομολόγηση εκλογών, είναι επίσης γνωστό, μην ξεχνάτε ότι και στο πρόσφατο όσο και το μακρινότερο πολιτικό παρελθόν της χώρας, πάρα πολλοί, από αυτούς που σήμερα ορκίζονται διαφορετικά είχαν αξιοποιήσει τη δυνατότητα του συντάγματος και οδήγησαν τη χώρα στις εκλογές. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα και δεν πρόκειται για θεσμική εκτροπή.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι. Με μια διαφορά θα έλεγα κ. Πρόεδρε, ότι τότε η χώρα δεν είχε χρεοκοπήσει. Τότε στις περιπτώσεις που επικαλεστήκατε και ορθά τις επικαλεστήκατε, η χώρα δεν είχε χρεοκοπήσει.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η χώρα δεν είχε χρεοκοπήσει τότε, αλλά και σήμερα τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα τα οποία αφορούσαν το έτος 2012, όπου η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει και απειλούνταν η χώρα μας και με την τυπική χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για το οποίο δεν φοβάστε πια. Για την οποία έξοδο δεν φοβάστε πια.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι δεν φοβάμαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου