Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό, στην ημερίδα για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, με θέμα: «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια», η οποία διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και από τις δυο Ψυχιατρικές Κλινικές του Πανεπιστήμιου Αθηνών. ..
Κατά τον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός Υγείας επισήμανε τις διαφορές στην διαχείριση των ψυχικώς ασθενών που έχουν συντελεστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες και αφορούν κυρίως στην αποασυλοποίηση και επανένταξη των πασχόντων στην κοινότητα και στην χρήση των αντιψυχωσικών φαρμάκων.
Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, οι προσπάθειες αυτές ξεκίνησαν τη δεκαετία του '80 και σήμερα συνεχίζονται με το πρόγραμμα για τηνΨυχιατρική Μεταρρύθμιση «Ψυχαργώς», οι οποίες έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο χάρτη των ψυχιατρικών υπηρεσιών της χώρας μας, με ψυχιατρικά Νοσοκομεία της Περιφέρειας να μετασχηματίζονται και να αντικαθίστανται από ψυχιατρικά τμήματα στα Γενικά Νοσοκομεία και με την ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών που αποβλέπουν στην παροχή μιας ολοκληρωμένης θεραπείας και αποκατάστασης κοντά στον τόπο κατοικίας των ψυχικά πασχόντων.
Η Κατερίνα Παπακώστα σημείωσε, πως προτεραιότητά της, με την ανάληψη των καθηκόντων της ως Υφυπουργός Υγείας, υπήρξε ηολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που στον πυρήνα της θα έχει τον άνθρωπο, την ανθρώπινη αξία και τηνπροστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων. Μια μεταρρύθμιση που στόχο έχει την αποασυλοποίηση, την άρση του κοινωνικού στίγματος εις βάρος των ψυχικά πασχόντων καθώς και την κοινοτική τους ενσωμάτωση. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως επεσήμανε, απέστειλε συστάσεις προς τις δομές ψυχικής υγείας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ώστε να τηρούντα τα δικαιώματα των ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Όπως σημείωσε η Υφυπουργός Υγείας, προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του πλαισίου ποιότητας των μονάδων ψυχικής υγείας,όπως σαφώς προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. LASZLO ANDOR και του Υπουργού Υγείας κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ, μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης των παρερχόμενων υπηρεσιών.
Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε η Υφυπουργός Υγείας, συγκροτήθηκαν Ομάδες Εργασίας, μεταξύ των οποίων και για τη σχιζοφρένεια, με σκοπό την έκδοση κλινικών οδηγιών , οι οποίες θα αξιοποιηθούν προς όφελος των ψυχικώς πασχόντων αλλά και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας με γνώμονα το συμφέρον και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου