ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

2.10.14

Συνέντευξη Δημήτρη Καρύδη Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλο

-Κύριε Καρύδη, η κυβέρνηση αιφνιδίασε με την απόφασή της να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ποιοί ήταν οι λόγοι;
 -Ήταν μια κίνηση που, όπως είπε πολύ καθαρά ο κ. Βενιζέλος, αιφνιδιαστική μεν, επιβεβλημένη δε, για να σταματήσουν η ανευθυνότητα, η μιζέρια και η δημαγωγία που καθηλώνουν τη χώρα. Νομίζω ότι η κίνηση αυτή, μέσα σε θεσμικά πλαίσια, είναι υψηλής θεσμικής αξίας.  ..

Το να πάνε, δηλ., οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνταγματικό τους πλαίσιο και να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και δεύτερον να γίνει οργανωμένη συζήτηση μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στο Κοινοβούλιο άφησε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις αμήχανες. Όταν βγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας, και προαναγγέλλει εκλογές τον Νοέμβριο και τελικώς σύρεται σε συζήτηση στη Βουλή, όπου θα πρέπει έξω από τις κραυγές και το «δώσε και μένα, μπάρμπα» -στο πλαίσιο που κινείται η πολιτική του το τελευταίο διάστημα- να εξηγήσει και να πάρει μέρος σε μια οργανωμένη και ουσιαστική συζήτηση, αυτό δείχνει και την αμηχανία τους. Άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Ποτάμι, που ενώ ο κ. Θεοδωράκης είχε κλείσει δύο ραντεβού, ένα με τον κ. Σαμαρά και ένα με τον κ. Τσίπρα για τις προσεχείς ημέρες, σήμερα τους καταγγέλλει ότι και τα δύο κόμματα συνθέτουν το αδιέξοδο της χώρας. Αφού συνθέτουν το αδιέξοδο στη χώρα, γιατί ζητάς ραντεβού; Για ποιο λόγο;
 -Ακούστηκε μετ' επιτάσεως ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ο εμπνευστής της ιδέας για ψήφο εμπιστοσύνης. Ισχύει κάτι τέτοιο;
 -Ναι. Ο κ. Βενιζέλος πήγε με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που δεν είχαν σκοπό να παρακάμψουν μια πολιτική πραγματικότητα, αλλά να αλλάξουν την ατζέντα. Να φύγουμε από όλο αυτό το κλίμα εκλογολογίας, προεδρολογίας που έχει κατακλείσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα και δημιούργησε τεράστια προβλήματα και στην οικονομία και σύγχυση στους πολίτες και να πάμε στα θέματα που πρέπει να συζητηθούν επιτέλους. Τα θέματα αυτά είναι το σχέδιο της εξόδου της χώρας από την κρίση, να φύγουμε από τα μνημόνια, να απεμπλακούμε από την τρόικα και το ΔΝΤ, να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας και να βγούμε στις αγορές και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο την επιμήκυνση του χρέους, δηλ. τη μείωση των επιτοκίων, και την παράταση του χρόνου εξόφλησής του, έτσι ώστε η χώρα να κοιτάζει με ελπίδα στο μέλλον και να δώσει βάρος στα κοινωνικά θέματα και εν συνεχεία της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.
-Μήπως για το κλίμα της εκλογολογίας έχουν ευθύνη και κάποια στελέχη πρώην ή νυν του ΠΑΣΟΚ που έθεταν ανάλογα ζητήματα κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα;
-Νομίζω ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν τη μικρότερη συνεισφορά σε αυτή την υπόθεση από άλλα στελέχη της κυβέρνησης και σε επίπεδο υπουργών που εν πάση περιπτώσει ενστερνίζονταν όλη αυτή την κατάσταση και τροφοδοτούσαν αυτό το κλίμα. Είδατε ότι και οι τρεις παραιτήσεις των γ.γ. όπως έγιναν την ημέρα που έγιναν τροφοδότησαν ένα τέτοιο κλίμα. Ακόμη και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφόρων υπουργών το τροφοδότησαν. Η ουσία είναι ότι το τοπίο έπρεπε να καθαρίσει. Να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας, δεν προσφέρει τίποτε. Η χώρα πρέπει να βαδίσει με σταθερότητα και να αλλάξει σελίδα, αυτό πρέπει να μας απασχολεί και κατά τη διαπραγμάτευση με την  τρόικα να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να γίνει για το επόμενο διάστημα. Βλέπετε ότι ακόμη και από τη συνάντηση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, σημαντικά θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων  στον ιδιωτικό τομέα ή τα εργασιακά μπήκαν σε διαφορετική βάση, ότι πρέπει να τα χειριστούν οι κοινωνικοί εταίροι ή όπως το Ασφαλιστικό το οποίο δεν πρέπει και δεν πρόκειται να ανοίξει. Αντίθετα, βλέπετε ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τη Δευτέρα θα μπουν και τα ζητήματα που αφορούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλών και προς τις εφορίες και προς τα ασφαλιστικά ταμεία με συγκεκριμένο σχέδιο που θα φθάνει περίπου τις 100 δόσεις. Αλλά θα υπάρχει και σημαντική περιστολή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αυτό είναι αίτημα της κοινωνίας πολύ καιρό τώρα, αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που μέσα από διαφορετική πολιτική μπορεί να ενισχύσουν και τα έσοδα προς το ελληνικό κράτος, αλλά και οι ίδιοι να πάρουν ανάσα. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι τα κόκκινα δάνεια. Διαμορφώνεται μια πολιτική που τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά και η πρώτη κατοικία θα προφυλαχθούν. Από εκεί και πέρα για αυτούς που χρωστούν πάρα πολλά χρήματα στις τράπεζες θα βρεθεί μια βιώσιμη λύση ώστε να έχουμε άριστη προοπτική και εξέλιξη στο θέμα αυτό.
-Πάντως για τις απολύσεις στο δημόσιο επιμένει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης .Τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ;
-Αυτό που έχουμε πει είναι ότι αυτό που αναζητούμε εκτός από τους συμβασιούχους που με  προσωρινές διαταγές δικαστηρίων παρέμεναν στο δημόσιο, υπάρχει  ο επανέλεγχος που έχει ξεκινήσει για το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών και δικαιολογητικών .Πιστεύουμε  ότι από εκεί θα υπάρξει ένας αριθμός υπαλλήλων που εφόσον δεν δικαιούνται να παραμένουν στο δημόσιο δεν πρέπει να παραμείνουν .
-Μέχρι τις 5.500 απολύσεις  για το δεύτερο εξάμηνο  όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά.
-Ο αριθμός των απολύσεων μπορεί να πέσει  κάτω από το  μισό και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
-Η κυβέρνηση διαθέτει τη στήριξη 154 βουλευτών. Υπάρχει η προσδοκία ότι κατά την ψηφοφορία θα συνταχθούν και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές; Υπάρχουν φόβοι για πιθανές απώλειες και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ;
-Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και από αυτήν  εξαρτάται η παραμονή ή όχι της κυβέρνησης στην εξουσία. Άρα πιστεύουμε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αρθούν όπως το έχουν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα με τεράστιο κόστος   στο ύψος των περιστάσεων . Και πιστεύουμε βαθειά ότι το μέτρο ευθύνης τους το έχουν σε πολύ υψηλό βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου