Από μία πρώτη ανάγνωση είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος κινείται στη μέχρι τώρα γνωστή πολιτική και λογική των τελευταίων ετών, διαψεύδοντας τα περί χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και περί των νέων παροχών που υποτίθεται ότι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, αλλά τελικά ο κ. πρωθυπουργός δεν θα εξαγγείλει, γιατί δεν θα είναι και παρών ..
- Η απουσία του πρωθυπουργού είναι δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη;
Αδικαιολόγητη και προσβλητική για το Κοινοβούλιο.
- Θα είναι σε κάποιο όργανο της Ευρώπης όμως αν δεν κάνω λάθος…
Ήταν γνωστό αυτό, άρα θα μπορούσε να μετατεθεί η συζήτηση, λίγο πριν ή λίγο μετά. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς υποτιμά το Κοινοβούλιο. Θυμάστε να έχει έρθει πολλές ο κ. Σαμαράς σε συζητήσεις στην Ολομέλεια;…
- Είναι άλλο θέμα αυτό..,
Όχι, είναι ακριβώς το ίδιο.
- Θα καταφέρει να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση ή η πεποίθησή σας είναι ότι δεν θα υπάρχει κυβέρνηση Πασοκονεοδημοκρατίας…
Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος είναι εντελώς στον αέρα και θα έλεγα ως ένα μεγάλο βαθμό πλαστός με την έννοια ότι δεν θα κληθεί ποτέ ο κ. Σαμαράς να τον υλοποιήσει. Δεν θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τον προϋπολογισμό, τουλάχιστον στο μεγαλύτερό του μέρος. Θα είναι κάποια άλλη και στη θέση του βέβαια θα υπάρξει ένας άλλος, αναθεωρημένος προϋπολογισμός.
- Δανεισμός-χρηματοδότηση με μνημόνιο ή από τις αγορές.. Τι θα επιλέγατε;…
Η πραγματικότητα θέτει την προσέγγιση και την απάντηση στο ερώτημα σος με τον εξής τρόπο. Ότι αυτή τη στιγμή για να ορθοποδήσουμε απαιτείται η καταγγελία, η απαγκίστρωση και η κατάργηση του μνημονίου και των μνημονιακών νόμων και η παράλληλη έναρξη διαπραγμάτευσης για τις δανειακές συμβάσεις, όπου μέσα από εκεί θα αντιμετωπίσουμε και το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας. Είναι δυο πράγματα διαφορετικά, τα οποία θα γίνουν εκ παραλλήλου.
- Μια ψηφοφορία… Αν τελικώς παρασχεθεί η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα υπολείπεται όμως από τους 180 που θα χρειαστούν μεθαύριο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σχόλιό σας επ΄ αυτού.
Δεν επρόκειτο να πλησιάσει το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας τους 180 και ούτε κανείς θα πρέπει να το δει έτσι. Οι 180 είναι ένα άπιαστο νούμερο ούτως ή άλλως, αξιολογώντας μια σειρά παραμέτρους και εκτιμώντας τη συνολική εικόνα. Την εικόνα και εντός του Κοινοβουλίου αλλά και την εικόνα των σχέσεων της κυβέρνησης με την κοινωνία, η οποία θεωρώ ότι δρα καταλυτικά στο να μην πιαστούν οι 180 ψήφοι εντός της Βουλής. Όσο και να είναι αποκομμένοι κάποιοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού εντός του Κοινοβουλίου, νομίζω ότι αισθάνονται αυτό που αποκαλούμε λαϊκή κατακραυγή και λαϊκή απαίτηση να αλλάξει αυτή η πολιτική.
- Τελικώς, βλέπω ότι έχει συγκροτηθεί και μια επιτροπή με τον κ. Χουντή στο ζήτημα του χρέους. Απόσυρση, διαγραφή, τι απ’ όλα; Γιατί ακούσαμε και την απόσυρση από τον κ. Δραγασάκη. Τελικώς, κατέληξε η επιτροπή κ. Σκουρλέτη;
Αυτό το ερώτημα είναι απαντημένο με έναν απόλυτα σαφή τρόπο. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια θέση, αυτή της επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων και του χρέους, με σκοπό τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους. Από εκεί και έπειτα έχουμε μια συγκεκριμένη αναφορά στο παράδειγμα της Γερμανίας του ’53. Όλες οι υπόλοιπες προτάσεις που έχουν ακουστεί είναι συμπληρωματικές και εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο και λειτουργούν υποστηρικτικά. Η προσπάθεια να παρουσιαστούν ως διαφορετικές απόψεις, νομίζω ότι δεν πείθει.
- Η διαγραφή μπορεί να έρθει και μέσω της επιμηκύνσεως. Αλλά μπορεί η διαγραφή να λέει και: «όχι θέλω να μου κόψεις τώρα το 50%». Αλλά, όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη «διαγραφή»… είναι άλλο πράγμα η απόσυρση. Αν, δηλαδή, αποσύρεις ένα κομμάτι του χρέους και να το κρύψεις κάπου, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως διαγραφή. Τι απ’ όλα αυτά; Αυτό προσπαθώ να πω, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο που χρησιμοποιείται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;…
Στα συγκεκριμένα στελέχη στα οποία αναφέρεστε, καλό θα ήταν όταν επικαλούμαστε τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις τους, να μην αξιοποιούμε ή να μην θυμόμαστε επιλεκτικά ένα μέρος των δηλώσεών τους. Όλα μας τα στελέχη μιλούν για την ανάγκη της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, καταθέτουμε προτάσεις που εξυπηρετούν αυτό τον στόχο. Η υπόθεση της διαπραγμάτευσης και κατ’ επέκταση η επίτευξη του στόχου της διαγραφής δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Άρα, περνάει μέσα από διάφορες φάσεις.
- Κλείνοντας κ. Σκουρλέτη, δεν θα εμφανίζονται στελέχη σας σε διάλογο με τον Άδωνη Γεωργιάδη; Κάτι τέτοιο λέει ο ίδιος.
Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Γεωργιάδης. Να σας πω την προσωπική μου εμπειρία. Σχεδόν πριν από 2 χρόνια, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ είχα πει ότι δεν ξαναβγαίνω με τον κ. Γεωργιάδη σε συζήτηση και το έχω τηρήσει. Όταν σου δίνουν το δικαίωμα να επιλέξεις τους συνομιλητές σου, μπορείς και το κάνεις. Προφανώς, στη Βουλή δεν το επιλέγεις, το έχει επιλέξει ο λαός ποιος θα είναι και αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό. Αλλά όταν αναφέρεσαι σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν κανένα όριο στον τρόπο που κινούνται στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου, επιλέγεις αν και πότε θα μιλήσεις μαζί τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου