ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

23.9.14

Σημεία συνέντευξης Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Καρύδη στο ρ/δ ALPHA

Σχετικά με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Ευ. Βενιζέλου για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. 
«Χθες ο κ. Βενιζέλος είχε μια συνέντευξη στη RealNews, με κεντρικό μήνυμα ότι θέλουμε μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και παραδόξως αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε  ..
ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αποκλείοντάς το και μάλιστα με αδόκιμους χαρακτηρισμούς! Εμείς απαντήσαμε ως Γραφείο Τύπου επισημαίνοντας ότι αν στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας προοδευτική κυβέρνηση εννοούν τον Καμμένο και τους ομοϊδεάτες του, τότε τους αφήνουμε στον κατήφορο που έχουν πάρει.
» Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει ταβάνι, κι αυτό φαίνεται ακόμα και από τις δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά του κινούνται στα ποσοστά των ευρωεκλογών, άρα η αυτοδυναμία είναι πολύ μακρινό όνειρο.
 Εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη της ύπαρξης κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο, γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα έχει περάσει πλέον σε μια νέα περίοδο που είναι η περίοδος των συνεργασιών, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουν τα πολιτικά κόμματα. Η περίοδος των αυτοδυναμιών έχει περάσει ανεπιστρεπτί, δηλαδή τα κόμματα της τάξης του 40-45% και γι αυτό θέτουμε και το θέμα του εκλογικού νόμου που πρέπει να αποτυπώσει  αυτή τη διαφορετική πραγματικότητα. 
Η Ελλάδα της εξόδου από την κρίση πρέπει να είναι μια Ελλάδα με συνεργασίες  μεταξύ των κομμάτων και όχι με αυτοδυναμίες οι οποίες, καλώς ή κακώς, στην πορεία του χρόνου, δημιούργησαν εξουσιαστικούς μηχανισμούς οι οποίοι δεν βοήθησαν την εξέλιξη των πραγμάτων.
» Ο ΣΥΡΙΖΑ μονίμως μιλά για εκλογές. Θυμόσαστε ότι από πέρυσι το φθινόπωρο προέβλεπαν κλίμα ανατροπής και ότι θα πάμε σε εκλογές. Στη συνέχεια ήρθαν οι ευρωεκλογές και τους διέψευσαν. Οι πολίτες ψήφισαν κυρίως σταθερότητα για την πορεία της χώρας και το ίδιο δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Στις περισσότερες φαίνεται ότι οι πολίτες δεν θέλουν μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αλλά αντίθετα θέλουν να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και από κει και πέρα η χώρα να βγει από την κρίση.
Εμείς, λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη γενικότερα δεν πρέπει να θεωρείται παρακολούθημα κανενός και ούτε κάποιος να νομίζει ότι την έχει στο τσεπάκι του. Εμείς είμαστε μια αυτόνομη πολιτική δύναμη. Οι εκλογές θα γίνουν όταν πρέπει. Εμείς θα σταθμίσουμε τις εξελίξεις και θα αποφασίσουμε με βάση τη σταθερότητα και την προοδευτική πορεία  της χώρας και δεν χρειάζεται όπως έχει πει και ο κ. Βενιζέλος, πάντα να είμαστε στην κυβέρνηση.
Σχετικά με τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ 
«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως ενήμερος σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ, και έχουν συνδιαμορφώσει την  ατζέντα. 
Τα τρία βασικά ζητήματα που θα τεθούν είναι:  
Πρώτον, η ολοκλήρωση του προγράμματος και οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.
Δεύτερον, είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση, από τα μνημόνια και την τρόικα, Τρίτον, είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή να φύγουμε από τη λιτότητα, να κάνει η Ευρώπη τη στροφή ,να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Άλλωστε η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο εφιάλτης, στη χώρα. 
Αυτό που έχει σημασία και πιστεύω ότι θα τεθεί στην κα. Μέρκελ από τον πρωθυπουργό είναι να μην επιμένουν και η τρόικα και οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης και εν προκειμένω η Γερμανία σε κάποιες αλλαγές οι οποίες σήμερα δεν προσφέρουν στη χώρα. Για παράδειγμα, σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα που δεν προσφέρουν τίποτα δεδομένης και της ανεργίας που έχουμε, ή σχετικά με αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν προσφέρουν τίποτα. Αντίθετα πρέπει να θεσμοθετηθούν ει δυνατόν έως και 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.
» Η αλλαγή του εργασιακού νόμου δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα θα δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις. Η στόχευσή μας είναι να κάνουμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη, στη δικαιοσύνη ώστε να ολοκληρώνονται γρήγορα οι διάφορες υποθέσεις και να μην κρατούν χρόνια καθώς έτσι δεν βοηθούν στην ανάπτυξη, και επίσης είναι οι αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, να έχει δηλαδή η χώρα μεγαλύτερη παραγωγικότητα, να κάνει εξαγωγές, να μπορέσει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και φυσικά  να αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα ,να γίνει πιο δίκαιο και πιο αναλογικό. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα γενικά τη χώρα αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. 
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και τις ισορροπίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
«Δυστυχώς υπάρχουν ευθύνες στη ΝΔ για το πώς εφαρμόσθηκε ο ΕΝΦΙΑ. Δεν κάθισαν οι αρμόδιοι σύμβουλοι και υπουργοί να μελετήσουν ορισμένα παραδείγματα για να δουν αν πραγματικά θα ισχύσουν οι αντίστοιχες τιμές με το 2013. Κι έτσι έγινε  αυτό που έγινε και δημιούργησε σοκ στη κοινωνία.
Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που αντιδράσαμε και ευτυχώς τα πράγματα επέστρεψαν σε μια ισορροπία.
Δημοσιογράφος: Επικοινωνιακά το έχετε φορτωθεί και σεις όμως, να απεμπλακείτε από αυτό γιατί τώρα ο Σαμαράς πάει στη Μέρκελ και λέει εγώ θα γυρίσω χωρίς μνημόνιο, δε μαθαίνει ο κόσμος αν (ο ΕΝΦΙΑ) είχε τη συναίνεση του Ε. Βενιζέλου ,ο Α.Σαμαράς το διαχειρίζεται προς όφελος μόνο του κόμματός του
Δ. Καρύδης: Όχι δεν μπορεί να ισχύσει αυτό. Εξάλλου η ΝΔ, όπως θα θυμάστε, είναι αυτή που ανέκρουσε πρύμνα και εφαρμόζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που πριν καταδίκαζε. Ξέρετε ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο κ. Βενιζέλος είναι αυτός που διαβεβαιώνει ότι πρέπει και μπορούμε να απεμπλακούμε από τα μνημόνια και πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε νέο δάνειο και να υπάρξει νέο μνημόνιο
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά οι δημοσιογράφοι εδώ και τέσσερα 24/ωρα για τον Σαμαρά λένε ότι πάει (στο Βερολίνο) αποφασισμένος ,δεν υπάρχει πουθενά ο κ. Βενιζέλος
Δ. Καρύδης: Ο κ. Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός και θεσμικά αυτός κάνει τη συνάντηση με τη κα. Μέρκελ. Από κει και πέρα υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνημένο, το οποίο το έχουμε θέσει και εμείς. Όπως επίσης σε όλα αυτά που ακούγονται για το χρέος εμείς είμαστε που τα έχουμε θέσει και εξηγήσει και υποστηρίζουμε τις θέσεις που έχει ο επικεφαλής του ESM, ο κ. Ρέγκλιγκ, ο οποίο λέει πολύ απλά ότι μπορούμε με επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων να πετύχουμε μια μορφή κουρέματος και η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μία και το 87% του χρέους ανήκει στα κράτη μελή. 
Σχετικά με την παραίτηση του κ. Σαχινίδη  
«Ο κ. Σαχινίδης ζήτησε κατ αρχήν από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Ρήγα, και κατόπιν από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να τον αντικαταστήσει, να βάλει κάποιο άλλο στέλεχος στη θέση του.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από συνεννόηση, όρισε τον κ. Κουτσούκο ο οποίος είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο ίδιος ο κ. Σαχινίδης είπε ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικής διαφωνίας αλλά αποτελεί προσωπική του επιλογή.»
Δημοσιογράφος: Κόπωση; Δε νομίζω μέχρι προχθές ήταν σε τηλεοπτικά πάνελ  και έκανε δηλώσεις. Πήρε κάποιο μήνυμα από τον Γ. Παπανδρέου; Του είπε ότι μπήκες πολύ στο βενιζελικό κάδρο και δε θα μου είσαι χρήσιμος στις αυριανές διεκδικήσεις; Οφείλω να ρωτήσω .
Δ. Καρύδης: Καλά κάνετε και ρωτάτε. Δεν πρόκειται να μπω στην παραπολιτική. Προσωπικά εκτιμώ τον κ. Σαχινίδη και δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να μπει σε μια τέτοια λογική.
Δημοσιογράφος: Και γω σας λέω ότι είναι άλλη μία περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου με το κλιμάκιό του, τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του Ευ. Βενιζέλου.
Δ. Καρύδης: Πιστεύω ότι ο κ. Σαχινίδης, από τη διαδρομή του έχει δείξει ότι δεν είναι σε ένα τέτοιο κλίμα και πιστεύω ότι ούτε ο κ. Παπανδρέου θα έκανε κάτι τέτοιο. Πάντως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του που έχουν θέσεις ευθύνης στη Βουλή να έχουν διάθεση να δουλέψουν και να προσφέρουν έργο. Αυτό άλλωστε ενδιαφέρει τους πολίτες αυτή τη στιγμή. Να παραχθεί έργο για να προχωρήσουμε μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου