ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

16.4.14

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Κ. Μητσοτάκη στον «REAL FM»

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε σήμερα M. Τετάρτη, 16 Απριλίου, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM», στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
 Στη διαπραγμάτευση που κάναμε με την τρόικα αποφύγαμε να υπάρχει μελλοντικός ποσοτικός στόχος για απολύσεις και πετύχαμε η κινητικότητα στο εξής να είναι αποσυνδεδεμένη από απολύσεις.  ..

 Κλείνει ο κύκλος της κινητικότητας και των απολύσεων με την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
 Αδικούμαστε ως χώρα από το γεγονός ότι η συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση περιορίζεται στην κινητικότητα και στις απολύσεις. Ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο που αφορά στις ποιοτικές μεταρρυθμίσεις.
 Χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα το εκπονήσουμε μόνοι μας. Παρουσιάσαμε ένα δωδεκάλογο μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Παράδειγμα: Η ολοκλήρωση νέων συνεκτικών δομών των Υπουργείων. Έχουμε ήδη καταθέσει στο ΣτΕ, προς έγκριση, νέους οργανισμούς για 14 Υπουργεία.
 Προετοιμάσαμε ένα καινούργιο σχέδιο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, σκληρά αξιοκρατικό, που θα συνδέει τα προσόντα του υπαλλήλου με τη συγκεκριμένη θέση που πρέπει να καλύψει. Θα το θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση εντός του μήνα.
 Η συνέντευξη, στο πλαίσιο του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, θα γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με πρακτικά των συνεντεύξεων, με καταγραφή της συνέντευξης ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια. Δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης στη διαδικασία.
 Το σύστημα αποσπάσεων και μετατάξεων είναι αποσπασματικό, βασισμένο πολλές φορές στην επιθυμία του ίδιου του υπαλλήλου. Εμείς θα το αντικαταστήσουμε με μία εσωτερική αγορά εργασίας. Οι υπάλληλοι, με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τις κενές θέσεις, που θα προκύπτουν μετά από αξιολόγηση δομών και σχέδια στελέχωσης. Να φύγουμε από την προσωπική διευθέτηση και να πάμε σε ένα ανοιχτό σύστημα, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ανταγωνίζονται για τις θέσεις που προκηρύσσονται στη δημόσια διοίκηση.
 Έχει αλλάξει ο τρόπος απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης. Υπάρχει μηχανισμός καταγραφής των εν εξελίξει υποθέσεων.
 Ανοίγουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο ελέγχου, που αφορά στην παράνομη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, που έγιναν δηλαδή χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ο νόμος έθετε.
 Η Διαύγεια είναι ένας εξαιρετικά πετυχημένος θεσμός διαφάνειας και λογοδοσίας. Προχωρούμε στην αναβάθμιση ως προς τη χρηστική της λειτουργία, για να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο με πιο χρηστικό και εύκολο τρόπο. Θα είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε εντός δύο μηνών.
 Τα κόμματα, στο βαθμό που ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σχεδόν κατ’ αποκλειστικό τρόπο, θα έπρεπε να ενταχθούν στη Διαύγεια.
 Τα πόθεν έσχες των βουλευτών πρέπει να παρουσιάζονται έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να ελέγχει τη διαχρονική εξέλιξη της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών. Δεν είναι κακό να μπαίνει κανείς πλούσιος στην πολιτική, το πρόβλημα είναι να πλουτίζει όσο είναι στην πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου