ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

17.2.18

Κ. Ζαχαριάδης στην εφημερίδα kontranews: Το επιχείρημα ρουτίνας για τη Novartis ότι «τους την έχουμε στημένη» δείχνει πανικό

Κ. Ζαχαριάδης στην εφημερίδα kontranews: Το επιχείρημα ρουτίνας για τη Novartis ότι «τους την έχουμε στημένη» δείχνει πανικόΥπάρχει αναμφίβολα ένα μεγάλο σκάνδαλο κ. Ζαχαριάδη. Εντούτοις σας κατηγορούν ότι επιχειρείτε να στήσετε μια υπόθεση για να χτυπήσετε την αντιπολίτευση και να στρέψετε το ενδιαφέρον του κόσμου αλλού...

Είναι νομίζω ένα επιχείρημα ρουτίνας που δείχνει πανικό. Αντί να ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη την πλήρη διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου προσπαθούν με δήθεν πολιτικά ή επικοινωνιακά τεχνάσματα να πουν ότι "τους την έχουμε στημένη". Θα έπρεπε όλοι να κατανοούν ότι, το σκάνδαλο Novartis, ανεξάρτητα από την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτό, αποτελεί ένα διεθνές σκάνδαλο, διότι αφορά στον τρόπο που διαχειρίζονται τα κονδύλια φαρμάκων τα κράτη. H υπόθεση αυτή ήρθε από τη Δικαιοσύνη στο Κοινοβούλιο, όπως άλλωστε προβλέπεται, από τη στιγμή που η έρευνα προσέκρουσε σε πολιτικά πρόσωπα, την έρευνα δεν την ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι Αμερικάνικές διωκτικές αρχές.
Από την κυβέρνηση ότι είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Μήπως υπερεκτιμήσατε τα γεγονότα; Και επίσης από δω και πέρα ο κόσμος τι να περιμένει;
Δεν θα διακινδύνευα χαρακτηρισμούς. Πάντως κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του σκανδάλου, αυτό που διερευνάται σε βάθος από την δικαιοσύνη είναι η πιθανή εμπλοκή πολιτικών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για «υπερεκτίμηση» γεγονότων μπροστά σε ένα τέτοιο διεθνές σκάνδαλο και την ηθική απαξία που φέρει, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπου καθίστατο αδύνατο για τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας, να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες με αθέμιτες μεθόδους υπερκοστολογούσαν τα φάρμακα, γεγονός που είχε επίπτωση σε 29 χώρες. Από’ δω και πέρα η Δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να υποβοηθήσουμε την δικαιοσύνη όσο θεσμικά επιτρέπεται στο δύσκολο έργο της.
Θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμη… Υπάρχει στην Ελλάδα ένα πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και οδήγησε και τη χώρα σε χρεοκοπία, οι Έλληνες πολίτες ζουν σε συνθήκες οικονομικού κινδύνου και ανασφάλειας 8-9 χρόνια. Σήμερα με πολλές θυσίες του λαού, μεγάλους συμβιβασμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση επιστρέφουμε, η Ελλάδα επιστρέφει σε μια κανονικότητα. Στο ορατό μέλλον μετά τις εκλογές του 2019 θα αναζητηθούν κοινά προγράμματα και συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων για την πορεία της χώρας στην νέα εποχή. Πώς θα γίνει αυτό εάν δεν έχει ξεκαθαριστεί το « παλιό πολιτικό τοπίο»; Με αυτήν τη λογική συμφέρει μεσοπρόθεσμα όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει εκκαθάριση σε κάθε υπόθεση που μυρίζει σκάνδαλο ακόμη και σε κάθε υπόνοια σκανδάλου.
Σε ότι αφορά τώρα στις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ. Η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας είναι κόκκινη γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση;
Δε θέλω άλλες κόκκινες γραμμές. Θέλω εθνικά συμφέρουσες λύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει εδώ και καιρό με καθαρότητα τις θέσεις της με δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών. Αυτές ισχύουν. Έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την FYROM, η αλλαγή της ονομασίας της κεντρικής λεωφόρου που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και η αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Νομίζω υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, μέχρι τη λύση. Πατριωτική πολιτική θεωρώ πως είναι αυτή που εκμεταλλεύεται τις διεθνείς συγκυρίες, τις πολιτικές αλλαγές και αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες για να λύνει θέματα προς όφελος της χώρας.
Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος, επενδύει στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να φτάσει το θέμα στη βουλή;
Ο κ. Καμμένος είναι Υπουργός Άμυνας σας θυμίζω, η θέση του είναι γνωστή όπως και του κόμματος του.
Θεωρείτε ότι το Σκοπιανό μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό;
Είναι μια ευκαιρία εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης στη γραμμή που είχε η χώρα και με την ενδιάμεση συμφωνία και το 2008 στο Βουκουρέστι. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με ήπιους τόνους, μακριά από κομματικούς χρωματισμούς αλλά με σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν λύση. Η στάση των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής αλλά και του ΚΚΕ κινούνται κατά την άποψή μου στη σωστή κατεύθυνση.
«Καθαρή έξοδος» τι σημαίνει για σας κ. Ζαχαριάδη; Γιατί βλέπουμε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης ο κ. Στουρνάρας, έχει άλλη άποψη.. 
Δε μου αρέσουν οι λέξεις που γίνονται στερεότυπα. Η έξοδος θα είναι το τέλος των μνημονίων. Περί αυτού πρόκειται. Σημαίνει αυτό που σημαίνει και για τον ευρωπαίο επίτροπο τον κ.Μοσκοβισί. H έξοδος θα είναι έξοδος και είναι μια νίκη της χώρας που στηρίχθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όποιος παίζει με τις λέξεις είναι σαν να προσβάλει τον λαό που υπέφερε και εξακολουθεί να δυσκολεύεται για να ορθοποδήσει η χώρα. Νομίζω ότι το Eurogroup του καλοκαιριού του 2017, απάντησε σε αυτό το ερώτημα με σαφήνεια. Η Ελλάδα επιδιώκει την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές, ενώ παράλληλα φτιάχνει ένα δικό της «μαξιλαράκι» ρευστότητας, στην περίπτωση που υπάρξουν διεθνείς χρηματοπιστωτικές αναταραχές, όπως αυτές που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες. Όλοι πρέπει να εργαστούμε εντός και εκτός χώρας προκειμένου να πετύχει η απόφαση του Eurogroup, και πρωτίστως η κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι η μακροοικονομική πορεία της χώρας την τελευταία περίοδο, έχει καθησυχάσει και τους πιο απαιτητικούς και νευρικούς συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις. Η οικονομία όχι απλά αποδίδει σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά περνάει με άνεση τον πήχη και οι αγορές ομολόγων δείχνουν με τα σημερινά στοιχεία, να προεξοφλούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να δανείζεται χωρίς υποβοήθηση.
Πώς σχολιάζετε την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών;
Από το καλοκαίρι του 2016 και μετά, δηλαδή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του κ. Ερντογάν υπάρχει μια σκλήρυνση και μια μεγαλύτερη νευρικότητα στις Ευρωτουρκικές και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι γνωστά τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας στα ανατολικά της σύνορα όπως και η διαχρονική τακτική της, όταν έχει πρόβλημα στα ανατολικά να κάνει κάποιες φασαρίες στα δυτικά σύνορά της. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε αυτόν τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο νευρικότητας και εντάσεων, αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με αποφασιστικότητα και ήπιους τόνους και ξεκαθαρίζουμε ως γείτονες αλλά και ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ότι κανείς και για κανένα λόγο δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τους διεθνείς κανόνες και τις συμφωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου