ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

9.12.17

Δημ. Παπαδημούλης στον ρ/σ «Real FM»: Η Ελλάδα ενισχύεται γεωπολιτικά και διπλωματικά μετά από αυτή την επίσκεψη Ερντογάν

Δημ. Παπαδημούλης στον ρ/σ «Real FM»: Η Ελλάδα ενισχύεται γεωπολιτικά και διπλωματικά μετά από αυτή την επίσκεψη ΕρντογάνΣε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real FM» (Ν. ), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε τα εξής:
- Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Το βασικό μου ερώτημα
είναι εάν κατά τη γνώμη σας το timing ήταν το κατάλληλο για την πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου.
Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο άλλο καταλληλότερο timing, εκτός εάν όσοι θέτουν αυτό το θέμα εννοούν ότι θα περίμεναν έναν Ερντογάν που θα πει αυτά που θέλουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω, μετά την πρώτη μέρα της επίσκεψης Ερντογάν, καθώς η επίσκεψη στη χώρα μας συνεχίζεται και σήμερα, είναι ότι η αποτίμηση που κάνω είναι εξαιρετικά θετική. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός ήταν άψογοι στις τοποθετήσεις τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη γι’ αυτή τη δύσκολη επίσκεψη. 
Να προσθέσω, επίσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη γνώμη μου. Χθες, υπήρξε ένα μπαράζ τοποθετήσεων, πάρα πολύ άμεσων, ακαριαίων θα έλεγα, και από τις Βρυξέλλες και από το Βερολίνο και από τις ΗΠΑ, που έστειλαν -σε συντονισμό με όσα είπαν Παυλόπουλος και Τσίπρας- ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν: Ότι θεμέλιο για σχέσεις καλής γειτονίας είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και φυσικά της Συνθήκης της Λωζάνης. 
Την ίδια αποτίμηση κάνει και η Λευκωσία, και η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και η αντιπολίτευση.
- Η αντιπολίτευση μίλησε για διπλωματία εκ του προχείρου. Είπε ότι η κυβέρνηση ήταν απροετοίμαστη στις προκλήσεις Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Ερντογάν είχε την ευκαιρία να θέσει από την Αθήνα θέμα Θράκης. 
Ο κ. Ερντογάν έθεσε κάποια θέματα, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης και το Διεθνές Δίκαιο, και πήρε τις απαντήσεις που έπρεπε από την πρώτη στιγμή, τόσο από τον Πρ. Παυλόπουλο, όσο κι από τον Αλ. Τσίπρα. Γι’ αυτό, αν δείτε και τη χρονική σειρά των αντιδράσεών του, ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους και άρχισε μετά να αναδιπλώνεται και να παίρνει πίσω κάποια από αυτά που αρχικά είπε. 
Αναφορικά με τις τοποθετήσεις κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης, θεωρώ ότι διαπνέονται από μικροπολιτική και δείχνουν μια σπουδή να βγάλουν συμπεράσματα, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι ανακοινώσεις τους ήταν ίσως και προετοιμασμένες, πριν ακόμη ξεκινήσει καν η επίσκεψη Ερντογάν. 
Σημειώνω ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Και θα ήθελα, επίσης, να συστήσω στην κα Γεννηματά, τον κ. Θεοδωράκη, την ηγεσία του ΚΚΕ κ.λπ., να δουν τις ανακοινώσεις που βγήκαν χθες από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ, γιατί νομίζω ότι πιστοποιούν ότι η χθεσινή μέρα ήταν θετική για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής και διπλωματικής θέσης της Ελλάδας. 
Αν κάποιοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι με μια καλύτερη προετοιμασία, θα μπορούσε να έρθει εδώ ο Ερντογάν και να ήταν ένα αρνάκι που να λέει μόνο όσα θέλουμε και με όσα συμφωνούμε, τότε με συγχωρείτε αλλά έχουν αυταπάτες τόσο για τη φύση του καθεστώτος στην Τουρκία, αλλά και για τη φύση του χαρακτήρα του ίδιου του ηγέτη της Τουρκίας. 
Να προσθέσω και μία ακόμη παράμετρο, που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ο Ερντογάν προσωπικά, αλλά και η τουρκική ηγεσία, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, με ανοιχτά πάρα πολλά μέτωπα: Όξυνση στις ευρωτουρκικές και τουρκοαμερικανικές σχέσεις, τα έχουν κάνει «μούσκεμα» στο Συριακό, ενώ και η οικονομία τους δεν πάει καλά. 
Επομένως, ως Ελλάδα μπορούμε να υπερασπιζόμαστε σταθερά τα συμφέροντά μας, και επαναλαμβάνω ότι το έκαναν άψογα χθες και ο Παυλόπουλος και ο Τσίπρας, στέλνοντας ένα μήνυμα: Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν, αλλά δεν κλείνουμε και τα μάτια ούτε στην αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου, ούτε στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δίνουμε τις απαντήσεις που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει.
Έρχομαι σε ένα άλλο θέμα, που έχει προκαλέσει έντονες εντυπώσεις. Ο λόγος για την καθυστερημένη ομολογία Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή το πρώτο μνημόνιο είχε στόχο να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας. Ότι δηλαδή ουσιαστικά το πρώτο μνημόνιο ήταν το μνημόνιο των τραπεζών. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι’ αυτή του τη δήλωση, που έρχεται 7-8 χρόνια μετά.
Είχα την ευκαιρία να κάνω σχόλιο απευθείας στον κ. Ντάισελμπλουμ χθες και του τα είπα κατά πρόσωπο, καθώς εγώ τον ρώτησα σχετικά στη συνεδρίαση του ΕΚ. Πρόκειται για μια κυνική ομολογία, που έρχεται με χρόνια καθυστέρηση. Και είπα στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι θα προτιμούσα αυτά που λέει τώρα, όταν έχει πια τελειώσει ουσιαστικά η θητεία του, να τα έλεγε στην ώρα τους, όταν ήταν πανίσχυρος Πρόεδρος του Eurogroup και συναποφάσιζε για αυτά που τώρα καταγγέλλει. 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ το τελευταίο διάστημα λέει περισσότερες αλήθειες και φέρνει περισσότερα καλά νέα για την Ελλάδα, γιατί ομολογεί πράγματα που όλοι διαπιστώνουν. Ίσως τον έχει διδάξει και το ότι το κόμμα του από το 25% πήγε στο 5% και ο ίδιος δεν επανεξελέγη βουλευτής. 
Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι πολλές από τις ομολογίες του είναι άσφαιρες, καθώς έπρεπε να γίνουν στην ώρα τους, θέλω να πω ότι αυτή η εκ των υστέρων ειλικρίνεια του κ. Ντάισελμπλουμ δικαιώνει όσα λέγαμε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα χαρακτηριστικά του πρώτου μνημονίου. Αναδεικνύει, επίσης, και πάλι τις ευθύνες της τότε πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, που έσπευσε να υπογράψει αυτή την επιλογή. Και μας οδηγεί και σε ένα δίδαγμα: Ότι το παιχνίδι παίζεται πάρα πολύ κυνικά γι’ αυτά τα θέματα και υπηρετούνται στυγνά συμφέροντα. 
Επομένως, αν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή την κρίση και να την καταστήσουμε και πάλι αξιοσέβαστη, θα πρέπει να μην περιμένουμε τις λύσεις από τους ξένους ηγέτες, αλλά να αναβαθμίσουμε την ίδια την παρουσία της πατρίδας μας σε όλους τους τομείς -οικονομία, εξωτερική πολιτική, διοίκηση, πολιτικό σύστημα, δικαιοσύνη- για να βάλουμε οριστικά στο παρελθόν αυτές τις παθογένειες που οδήγησαν στη χρεοκοπία και προκάλεσαν τα μνημόνια. 
Και νομίζω ότι γύρω από αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση το 2019, που θα γίνουν οι εκλογές, για το πώς θέλουμε την Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ώστε να μην ξαναπάθουμε, ως χώρα και ως λαός, τις ίδιες ταλαιπωρίες και ταπεινώσεις που ζούμε αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου