ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

9.12.17

Φώφη Γεννηματά: Έξοδος από την κρίση και συνθήκες φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης δεν συμβαδίζουν

Πριν ένα περίπου μήνα 212.000 πολίτες μας έδωσαν ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΤΟΛΗ για την δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Προχωράμε με αποφασιστικότητα και  σταθερά βήματα προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτήν την
ευθύνη.
Στόχος μας, δέσμευσή μας είναι να δημιουργήσουμε την μεγάλη Κεντροαριστερά, τον νέο Πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή του τόπου, και να εγγυηθούμε την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας.
Γι’ αυτό μένουμε σταθεροί στην επιλογή μας για τον αυτόνομο ρόλο, τον διακριτό λόγο, τα ανοιχτά μέτωπα απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας.
Επαγγελλόμαστε την μεγάλη Αλλαγή στον τόπο, που θα εκφραστεί:
  • Με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, μέσα από την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το «κλείσιμο του δρόμου» για την συντηρητική παλινόρθωση της ΝΔ.
  • Με την ήττα των συντηρητικών πολιτικών της λιτότητας. Την προώθηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου στην χώρα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και με γενναίες πολιτικές δίκαιης διανομής να εξασφαλιστεί η μείωση των Ανισοτήτων και η Κοινωνική Δικαιοσύνη.
  • Με την αναμέτρηση σε ότι καθηλώνει την χώρα στο χθες, με πολιτικές ανατροπών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Ένα Σχέδιο που εμείς –και όχι οι εταίροι μας- θα επιλέξουμε για να ξαναγίνει η Ελλάδα περήφανη και ισχυρή.
Ήδη ταράξαμε τα νερά! Δημιουργούμε το νέο που θα αλλάξει τους συσχετισμούς, ξεβολέψαμε τους εταίρους του μικρού και μίζερου δικομματισμού.
Συνεχίζουμε αταλάντευτα, στέλνοντας παντού το μήνυμα της Ενότητας, της Διεύρυνσης, της Ανανέωσης, το μήνυμα της ΝΙΚΗΣ στις επόμενες εκλογές.

Φίλες και Φίλοι,
Επιμένει ο κ. Τσίπρας να παρουσιάζει  μια εικονική πραγματικότητα.
Και μάλιστα να «ζητά και τον λόγο» από όσους επιμένουν στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η χώρα, τα ελληνικά νοικοκυριά, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δεν θα αναφερθώ διεξοδικά σε αυτά, είστε στελέχη που ζείτε μέσα στην Οικονομία και την Κοινωνία και τα γνωρίζετε πολύ καλά.
Θέλω όμως να σταθώ και να απαντήσω σε 2 ερωτήματα:
1ον Με τις πολιτικές του κ. Τσίπρα η χώρα οδηγείται σε «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια;
2ον Με αυτές τις πολιτικές οδηγούμαστε σε έξοδο από την κρίση;
Απαντώ στο πρώτο:
Δυστυχώς με τις μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα, την ώρα που εικονικά θα λέμε «αντίο στο Μνημόνιο»,  στην πραγματικότητα αυτό θα είναι για πολλά χρόνια εγκατεστημένο στην χώρα μας. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε κρίσιμα σημεία της συμφωνίας τότε  θα καθορίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών μας.
Γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει υπογράψει την πιο σκληρή επιτροπεία με:
  • Την δέσμευση στο Μεσοπρόθεσμο για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Τη δέσμευση δηλαδή για την συνέχιση για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμη της πιο σκληρής και εξοντωτικής φοροεπιδρομής κατά των πολιτών και των επιχειρήσεων.
  • Την δέσμευση για παραχώρηση του Εθνικού Πλούτου στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο για 99 χρόνια.
  • Την δέσμευση για επιτροπεία της χώρας και συγκεκριμένα υψηλά Πλεονάσματα ως το 2060!!
  • Την ψήφιση νέων περικοπών για 700.000 Κύριες Συντάξεις το 2019, νέων μέτρων 1,8 δις ευρώ το 2018 και την δραστική μείωση του αφορολόγητου (που τώρα μάλιστα συζητείται για το 2019 αντί του 2020).
Ο μόνος λόγος που η  αξιολόγηση αυτή δεν προσέθεσε νέα μέτρα, είναι γιατί αυτά «απλόχερα» τα είχαν δώσει εκ των προτέρων  για το 2018, το 2019, το 2020.
Και όλα αυτά χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση για την  απομείωση και την αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους.
Αντίθετα τώρα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας «ανακάλυψε» ότι δεν είναι απαραίτητη η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.
Αυτή που πέρυσι ήταν κατά τον ίδιον ο πρώτος στόχος μας!!
Η υποκρισία στο αποκορύφωμά της.
Αλλά όπως λέει ο λαός μας «όταν σε όλες τις άλλες –ευρωπαϊκές χώρες- έβρεχε λεφτά, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα».
Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η δήθεν «επιτυχία» του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησής του.
Έξοδος μαϊμού με συνθήκες υποτέλειας, σκληρών μέτρων λιτότητας, κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών.
Απαντώ και στο δεύτερο.
Όχι δεν μπορούμε να μιλάμε για «έξοδο από την κρίση», με συνθήκες μιας αναιμικής ανάπτυξης, οι στόχοι της οποίας συνεχώς αναθεωρούνται προς τα κάτω και με την φτώχεια να απειλεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού μας.
Σκεφθείτε ότι για τα έτη 2015-2017 η προβλεπόμενη ανάπτυξη πριν την Κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου, θα έφθανε αθροιστικά πάνω από το 9% του ΑΕΠ και τώρα συζητάμε για 1 ή 1,2%.
Έξοδος από την κρίση και συνθήκες φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης δεν συμβαδίζουν.
Εκτός και αν στην Ελλάδα οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ορίζουν ως μεσαία τάξη αυτούς που έχουν εισοδήματα της τάξης των 7.000 ευρώ τον χρόνο, όπως μας πληροφόρησε η αρμόδια Υπουργός.
Έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με την εξοντωτική φορολόγηση και τις δυσβάσταχτες εισφορές για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μέτρα δηλαδή που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά τους και την προοπτική επιβίωσης τους.
Έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με Τράπεζες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία, και ελπίζω να μη χρειασθούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Έξοδος από την κρίση χωρίς σημαντικές επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν γίνεται.
Αλλά πως θα γίνει αυτό από μια Κυβέρνηση που υπονομεύει κάθε μεγάλη επενδυτική προσπάθεια; Στο Ελληνικό, στην Χαλκιδική, στην Κέρκυρα έχουμε όλα αυτά τα παραδείγματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρέθηκαν σε χαμηλό 20ετίας, και το 2017 συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από αρνητικούς ρυθμούς.
Να βρισκόμαστε στο 50% περίπου σε σχέση με τους ρυθμούς πραγματοποίησης επενδύσεων στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Και τέλος η έξοδος από την κρίση πρέπει να συνεπάγεται ουσιαστική μείωση της Ανεργίας, με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και όχι πολιτικές που οδηγούν στο «μοίρασμα μιας θέσης στα δύο», με την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μισθούς της τάξης των 395 ευρώ τον μήνα.
Αυτή την αλήθεια καλούμαστε να αποκαλύψουμε στον Ελληνικό λαό.
Θα το πράξουμε με την στάση μας μέσα στην Βουλή και στην κοινωνία.
Θα το πράξουμε με τις πολιτικές πρωτοβουλίες μας για «καυτά» θέματα που αφορούν τον λαό μας και ειδικά τους μη προνομιούχους Έλληνες.
Με νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία της Α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, για την προστασία της οικονομίας των νησιών μας, για την αποκατάσταση και ενίσχυση του περιεχομένου των Συλλογικών Συμβάσεων.
Αυτή η Κυβέρνηση  πρέπει να φύγει, να ηττηθεί στρατηγικά η πολιτική αυτού του εθνικολαικιστικού μορφώματος.

Φίλες και Φίλοι,
Η χώρα χρειάζεται το ταχύτερο ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για να βγει πράγματι από τα μνημόνια και την κρίση.
Γι’ αυτό οφείλουμε παράλληλα με την αντιπολίτευση μας , να σταθούμε ιδιαίτερα στο δικό μας σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Για να πετύχουμε την ανάπτυξη χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση στην  Οικονομική πολιτική με στοχευμένη μείωση φόρων και εισφορών, που θα φέρει επενδύσεις, και θα επαναφέρει πολλούς επαγγελματίες και εργαζόμενους από την παραοικονομία στην κανονική δραστηριότητα.
Αλλά αυτό απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση τους, από το 3,5% τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.
Έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομική ανάσα για την χώρα που θα επιτρέπει μια ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα και την σταθερότητα, χωρίς νέα βάρη και νέα ύφεση.
Χρειάζεται παράλληλα  συμφωνία για την απομείωση αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους και νέα συμφωνία για τα πλεονάσματα.
Και σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ σε μια βασική διαφωνία μας με την Νέα Δημοκρατία που μιλά για μειώσεις φόρων υπό την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν και άλλο οι δημόσιες δαπάνες.
Για μας, η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών θα δράσει ευνοϊκά για την αναγέννηση της οικονομίας και δεν χρειάζεται να συνοδευτεί από μια ισόποση μείωση των δημοσίων δαπανών, όπως με τόσο μεγάλη  λαχτάρα διακηρύσσουν οι οπαδοί της ασύδοτης αγοράς.
Οι δημόσιες δαπάνες έχουν μειωθεί αρκετά και η χώρα αντιμετωπίζει τώρα πλέον το αντίστροφο πρόβλημα από-επένδυσης, υπολειτουργίας του κράτους και ανεπαρκούς παρουσίας του σε κρίσιμους τομείς.
Καλύτερη κατανομή σε τομείς προτεραιότητας ναι, μείωση της σπατάλης ναι ,  όχι όμως άλλες οριζόντιες και τυφλές περικοπές.
Ίσα-ίσα χρειάζεται να τονωθεί η δημόσια δαπάνη για νέες επενδύσεις, για νέες επιχειρήσεις, για εκσυγχρονισμό των υποδομών που καταρρέουν.
Για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας που σήμερα δοκιμάζονται.
Είμαστε σταθερά απέναντι από όλες τις συντηρητικές πολιτικές που εκφράζουν τα δύο άκρα της συντήρησης του πολιτικού συστήματος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ.

Φίλες και Φίλοι,
Έχουμε επεξεργαστεί με το  Σχέδιο Ελλάδα, που θα εξειδικεύσουμε κι άλλο στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής την άνοιξη, βασικές προτάσεις για την Ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Υπενθυμίζω   8 προτάσεις «επιτάχυνσης» της Ανάπτυξης που περιλαμβάνονται σε αυτό το Σχέδιο:
Α)  Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας δημιουργούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό project-ατμομηχανή, που υλοποιείται με διαδικασίες fast track, παρακάμπτοντας όλη τη γραφειοκρατία, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Β)  Κίνητρα για τις επιχειρήσεις.
  • Δεσμευόμαστε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με πολυετή ορίζοντα.
  • Δημιουργούμε πρόσθετα κίνητρα μειώνοντας τους έμμεσους (και ειδικούς) φόρους στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στη ζυθοποιία, στην εστίαση.
  • Μειώνουμε στοχευμένα το  χρόνο απόσβεσης σε επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία (π.χ. στην βιομηχανία ή στην νέα τεχνολογία).
Γ) Κίνητρα για τους νέους ανθρώπους.
  • Απαλλαγή για 3 χρόνια από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Δωρεάν παραχώρηση γης σε νέους επιστήμονες στον πρωτογενή τομέα. Για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των 2, για τα πρώτα 5 χρόνια.
  • Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών (ιδιαίτερα για επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες), με αποσύνδεση από το δηλωθέν εισόδημα και ανώτατο πλαφόν κατά μήνα.
  • Επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως «έξοδο»- που εκπίπτει της φορολογίας με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.
Δ) Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Καθιερώνουμε της «δεύτερης ευκαιρίας για τους έντιμους και ικανούς μικρομεσαίους. Διευκολύνουμε την πτωχευτική διαδικασία για τις μη «δόλιες» περιπτώσεις.
  • Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη τους.
  • Ριζική αναθεώρηση των ρυθμίσεων σε εφορία και ΕΦΚΑ.
  • Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού.
Ε) Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των Τραπεζών.
Η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο.
Η πρόταση  μας για την δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων (Bad Bank), συζητείται πια σε όλη την Ευρώπη.
Στ) Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με την συμμετοχή και του ιδιωτικού Τομέα. Με ρήτρες προστασίας του περιβάλλοντος, ρήτρες απασχόλησης, και ρήτρες συμμετοχής του Δημοσίου σε μελλοντικά κέρδη.
Και  μετατροπή  του Υπερταμείου από Ταμείο Εκποίησης του Εθνικού πλούτου σε Ταμείο Αξιοποίησής του.
Ζ) Στηρίζουμε τον Έλληνα  Αγρότη
Επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα με καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.
Άμεση ένταξη όλων των επιλαχόντων στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών».
Ολοκλήρωση των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ για έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων.
Η)  Εκπόνηση νέου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού.
Με στόχο  φθηνότερες τιμές στην ενέργεια, αλλά και την αποτροπή  της χρεοκοπίας της ΔΕΗ, στην οποία οδηγεί η Κυβερνητική πολιτική.

Φίλες και Φίλοι,
Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, στην αλλαγή των συσχετισμών για μια προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο.
Οι επόμενες εκλογές θα είναι μια αναμέτρηση για τρεις.
Τα επόμενα βήματά μας θα πρέπει να δημιουργήσουν αυτή την ΠΟΡΕΙΑ ΝΙΚΗΣ, συσπειρώνοντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.
Γι’ αυτό το Συνέδριό μας τον επόμενο Μάρτιο, δεν θα είναι μια νέα αναμέτρηση μηχανισμών, δεν θα είναι μια εσωκομματική υπόθεση, θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της Κοινωνίας, σε αυτό εσείς έχετε σημαντικό ρόλο.
Τα μηνύματα της ενότητας και της συσπείρωσης έρχονται από παντού.
Οι μαζικές παρατάξεις του ευρύτερου χώρου μας καταγράφουν μεγάλες νίκες, σημαντικά ποσοστά αποδοχής.
Μετά τα συνδικάτα, μετά το δικό σας Οικονομικό Επιμελητήριο όπου πλησιάσαμε το 30%, μηνύματα νίκης ήρθαν από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, από τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια.
Θέλουμε όλες αυτές οι ενεργές δυνάμεις να εκφρασθούν μέσα στο Συνέδριό μας.
Το Τρίπτυχο Ενότητα-Διεύρυνση-Ανανέωση αποτελεί πάντα τον βασικό άξονα της δουλειάς μας.
Θέλω να σας καλέσω να διαδραματίσετε πρωτοπόρο και σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Έχετε την γνώση, έχετε την δύναμη.
Σας καλώ να εκφρασθείτε στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, να στελεχώσετε τις Επιτροπές επεξεργασίας των θέσεών μας, να συμμετέχετε με εκπροσώπους σας ενεργά σε όλες τις διαδικασίες μας.
Και ταυτόχρονα όπως δημιουργήσατε την Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων, να «ανοίξετε» προς όλους όσους αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, όλους όσους «καλύπτουν» οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του Προοδευτικού Ριζοσπαστικού Κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.
Εφόσον βέβαια αυτοί ειλικρινά και καθαρά θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας, χωρίς δεύτερες σκέψεις και προσωπικές στρατηγικές.
Καλώ σήμερα όλους τους οικονομολόγους που εργάστηκαν στην κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία  του νέου πολιτικού φορέα και την αναγέννηση της κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα όσους συμμετείχαν στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, να ενταχθούν τώρα και να συνεργασθούν με την Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία.
Αφήνοντας πίσω διαφορές που ανήκουν στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου