ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

12.12.17

Απάντηση Κομισιόν στον Δημ. Παπαδημούλη: Χρηματοδοτική στήριξη, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για μέτρα που ενισχύουν την ισότητα ευκαιριών

Απάντηση Κομισιόν στον Δημ. Παπαδημούλη: Χρηματοδοτική στήριξη, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για μέτρα που ενισχύουν την ισότητα ευκαιριώνΑπάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια της Αρμόδιας Επιτρόπου της για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Τίσεν, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη
Παπαδημούλη, αναφορικά με την ένταση των εισοδηματικών ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε στην ερώτησή του πως «σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, διεθνών οργανισμών και κέντρων ερευνών, όπως το Eurofound, ο ΟΑΣΑ και το FES, η εισοδηματική ανισότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ είτε αυξάνεται, είτε παραμένει στα ίδια απογοητευτικά επίπεδα, όπως διαμορφώθηκαν από το 2009 και την έναρξη της οικονομικής κρίσης».
Στην ερώτησή του για το «πώς αξιολογεί και πώς ερμηνεύει η Κομισιόν την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας στα κράτη μέλη της ΕΕ», η Επίτροπος Τίσεν παραδέχθηκε ότι «σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ανισότητες του διαθέσιμου εισοδήματος στην ΕΕ παρέμειναν σχεδόν σταθερές το 2015, αλλά αυξήθηκαν ελαφρά σε σχέση με το 2012».
Πάντως, επεσήμανε ότι «σε ορισμένα κράτη μέλη οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν μειωθεί από το 2003, και, στην περίπτωση της Πορτογαλίας, επίσης σε σύγκριση με το 2007». «Η 7η έκθεση για τη συνοχή υπογραμμίζει ότι οι περιφερειακές ανισότητες ως προς το ακαθάριστο κατά κεφαλή εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και την απασχόληση μειώνονται εκ νέου, μετά τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, παρότι σε πολλές περιφέρειες το ΑΕΠ παραμένει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα», είπε η Επίτροπος Τίσεν.
Ο Δημ. Παπαδημούλης ρώτησε επίσης την Κομισιόν «σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη εισοδηματική ανισότητα σε πολλά κράτη μέλη».
Η Επίτροπος Τίσεν απάντησε ότι η Κομισιόν «παρακολουθεί και παρέχει κατευθύνσεις για μεταρρυθμίσεις σε τομείς με αντίκτυπο στην ανισότητα», και ότι «η εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα θα εξεταστεί από κοινού με τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, και η πρόοδος θα παρακολουθείται με τη βοήθεια του νεοσύστατου κοινωνικού πίνακα αποτελεσμάτων».
Τέλος είπε πως η Κομισιόν παρέχει «χρηματοδοτική στήριξη, ιδίως μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για μέτρα που ενισχύουν την ισότητα ευκαιριών μέσω της πρόσβασης στην απασχόληση και των επενδύσεων στις δεξιότητες και την εκπαίδευση, και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων», χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει τα μέτρα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου