ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

20.11.17

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, κ. Άντρζεϊ Ντούντα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου:

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πολωνό Πρόεδρο - Τι συζήτησανΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Είναι για μας σημαντική ευκαιρία η επίσκεψή σας για να αναδείξουμε τις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας, τα θερμά συναισθήματα που τρέφουμε οι δύο λαοί. Μακρόχρονες σχέσεις. Άλλωστε, αυτό το μαρτυρά το γεγονός ότι σε δύο χρόνια θα
γιορτάζουμε τα 100 έτη επίσημων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας, πράγμα που σκοπεύουμε να αναδείξουμε μέσα από μια υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών.
Αν και βρισκόμαστε σε δύο διαφορετικά σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη, εν τούτοις ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και χώρες που βρισκόμαστε στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόμαστε σε ένα διαρκή διάλογο, η αναβάθμιση του οποίου θα ήταν, κατά την άποψή μου, ιδιαίτερα επωφελής για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς ενδιαφέροντος, που έχουν να κάνουν, τόσο με την οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια και τις επικοινωνίες και τις μεταφορές.
Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, θέλω για άλλη μια φορά να σας καλωσορίσω και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου πως η επίσκεψή σας θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ακολουθεί άτυπη μετάφραση των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας:
ΑΝΤΡΖΕΪ ΝΤΟΥΝΤΑ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εγκάρδια υποδοχή που μου επιφυλάξατε, καθώς και τη δυνατότητα να συναντηθώ και να συνομιλήσω μαζί σας. Η ικανοποίησή μου είναι ακόμη μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο διάστημα των 17 ετών δεν πραγματοποιήθηκε προεδρική επίσκεψη στη χώρα σας. Και ευελπιστώ ότι η σημερινή μου επίσκεψη θα αποτελέσει ένα ορόσημο στις αμοιβαίες μας σχέσεις και θα δώσει νέα ώθηση στην αμοιβαία συνεργασία.
Όπως σωστά το τονίσατε, κύριε Πρωθυπουργέ, διανύουμε σχεδόν τα 100 έτη από τη σύναψη των επίσημων διπλωματικών σχέσεων. Σε αυτό το διάστημα, τόσο οι Πολωνοί, όσο και οι Έλληνες, είχαν τη δυνατότητα να αλληλοστηρίζονται έμπρακτα.
Με ιδιαίτερη ευθύνη μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι πάρα πολύ αγαπητή χώρα στους Πολωνούς πολίτες. Εάν δεν ίσχυαν αυτά που προανέφερα, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περήφανοι για το ένα εκατομμύριο Πολωνών που επισκέπτονται τη χώρα σας.
Αναμφίβολα, όμως, υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία όπου μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα μια μεγαλύτερη δυναμική στις σχέσεις μας. Με ενδιαφέρει ιδίως η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και η ανάπτυξη εντατικότερων εμπορικών σχέσεων.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές. Και ευελπιστώ ότι αυτή η συνεργασία στο θαλάσσιο και ναυπηγικό τομέα θα δώσει μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου