ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

17.10.17

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΣΗΜΕΡΑ»

O ελληνικός λαός περιμένει χειροπιαστά αποτελέσματα από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ
Δεν μπορώ να πω ότι περιμένουμε καλά αποτελέσματα, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θέλουμε καλά αποτελέσματα. Γιατί όταν ο Πρωθυπουργός είναι στην Αμερική όλο το πολιτικό σύστημα και όλοι οι
Έλληνες οφείλουν να θέλουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Και αυτό ακριβώς ζητάμε από τον κ. Τσίπρα: χειροπιαστά αποτελέσματα. Εμείς έχουμε χαράξει μια εθνική γραμμή και λέμε τόσα χρόνια ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι εθνική συμφωνία και εθνικό σχέδιο και σε αυτό το σχέδιο πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι διεθνείς σχέσεις και τα εθνικά μας θέματα.

Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά επέστρεψε εκεί που ήταν το 2014
Ο κ. Τσίπρας,  που μόνο στην επικοινωνία τα πάει καλά, μας είπε ότι «επιστρέφει η χώρα». Που όμως; Ακόμα να επιστρέψουμε στο 2014 και ενώ η οικονομία έχασε 86 δις, πλήρωσαν οι πολίτες 15 δις νέα μέτρα λιτότητας, παρέδωσε τον δημόσιο πλούτο για 99 χρόνια στους εταίρους μας ως ενέχυρο. Όλα αυτά δεν τα δέχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ήρθε ο κ. Τσίπρας με τα μεγάλα λόγια και τις ψεύτικες υποσχέσεις να πει στο τέλος «ναι σε όλα» με παράδοση άνευ όρων.
Το θέμα είναι αν υπάρχει αποτέλεσμα για τη χώρα μετά από όλα αυτά, γιατί δεν βλέπω, δυστυχώς, να υπάρχει φως στο τούνελ. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι είναι φίλος των επενδύσεων και κυνηγάει ό,τι δημιουργεί και ό,τι παράγει σε αυτόν τον τόπο. Το άκουσαν οι επενδυτές και είπαν: άμα έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς! Αυτό έχω συμπεράνει από την συνεχή επαφή μου με τους ανθρώπους της αγοράς και της κοινωνίας σε όλη τη χώρα. Δεν έχω δει κανέναν να νοιώθει ασφαλής, να ξέρει ότι πατάει σε ένα στέρεο έδαφος. Βλέπουμε υπουργούς να κυνηγάνε επενδύσεις και τη γραφειοκρατία να εγκλωβίζει τα πάντα. Πού λοιπόν έχει πετύχει ο κ. Τσίπρας;

Ίδια τακτική στην τρίτη αξιολόγηση: «όλα βαίνουν καλώς, όλα θα γίνουν στην ώρα τους»
Ποτέ δεν είπαμε στον κ. Τσίπρα να κλείσει όπως-όπως καμιά  αξιολόγηση. Αντίθετα, του είπαμε να παραιτηθεί βλέποντας πώς πήγαινε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Και ανησυχώ πάρα πολύ  για την τρίτη αξιολόγηση γιατί βλέπω την ίδια τακτική του «όλα βαίνουν καλώς και όλα θα γίνουν στην ώρα τους». Έχουμε πει ότι η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και άλλη πολιτική. Έχουμε χτυπήσει το καμπανάκι εδώ και ενάμιση χρόνο.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα δεν θυμίζουν «κάτι από τα παλιά», θυμίζουν κάτι από το μέλλον
Προσπαθεί αλλά δεν πρόκειται να μπει στα χωράφια μας ο κ. Τσίπρας. Δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά ο κ. Τσίπρας. Η απάντηση στο ερώτημα αν «εμείς πείθουμε» και αν εμείς είμαστε ένας χώρος ελκυστικός, που μπορεί ο κόσμος να εμπιστευτεί ξανά και να δει μια πραγματική ελπίδα, βρίσκεται στην  πρωτοβουλία μου να υπερβούμε την  πολυδιάσπαση  και τον κατακερματισμό του πολιτικού μας χώρου. Η ενότητα είναι η βάση για οποιοδήποτε επόμενο βήμα και άλμα. Κάθε μέρα και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στον χώρο ή ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Οι συγκεντρώσεις μας είναι εξαιρετικά μαζικές με νέους ανθρώπους, νέα ζευγάρια να έρχονται με τα παιδιά τους. Δεν θυμίζει «κάτι από τα παλιά» θυμίζει κάτι από το μέλλον. Έχω πει πολλές φορές ότι τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας. Είναι καλό να ξέρει κανείς από πού προέρχεται, να τιμά τις ρίζες του και πρέπει να το κάνουμε αυτό με το κεφάλι ψηλά. Κοιτάω όμως μπροστά, κοιτάω τον τόπο. Φεύγουν κατά χιλιάδες οι νέοι άνθρωποι από τη χώρα και εμείς πρέπει να κάνουμε εθνικό στόχο να κρατήσουμε τα παιδιά αυτά στον τόπο τους και να ανοίξουμε δρόμους να γυρίσουν πίσω αυτά που ξενιτεύτηκαν.

Κρατήσαμε την πιο υπεύθυνη στάση στο νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου 
Στο θέμα αυτό μας ασκήθηκε bullying, δεν ασκήθηκε κριτική.  Άλλο το bullying άλλο η κριτική. Με το bullying που έχει ασκηθεί – επειδή κάποιοι ήθελαν να χτυπήσουν εμένα – ο κόσμος δεν ξέρει την πραγματική μας στάση.  Και δεν θα κρίνω κανέναν συνυποψήφιό μου για τα όσα ειπώθηκαν. Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρει η ενότητα του χώρου και η επόμενη μέρα και όχι κάποια λεπτά δημοσιότητας. Η Κεντροαριστερά πήρε πολύ ξεκάθαρη θέση: είπαμε από την αρχή «ναι» στο νομοσχέδιο, ψηφίσαμε επί της αρχής «ναι» και εμείς και το Ποτάμι. Στην Επιτροπή – που ακούστηκαν συγκλονιστικές απόψεις από τους γονείς –  η κυβέρνηση έφερε ένα γονατογράφημα για τα παιδιά 15 ετών. Ψηφίσαμε «παρών» στο άρθρο αυτό γιατί παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή να το πάρει ο κ. Κοντονής πίσω και με Προεδρικό Διάταγμα ώστε να δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος να επιστρέψει στην Επιτροπή, να ακουστεί η θέση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και οι θέσεις των γονιών και να έρθει μια ρύθμιση με ευθύνη και σοβαρότητα για αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που αφορά 15χρονα παιδιά. Γιατί  εμείς με προχειρότητα και βιασύνη δεν ψηφίζουμε για τέτοιες ηλικίες. Ήταν η πιο υπεύθυνη στάση και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι για τη στάση που κρατήσαμε  δεχτήκαμε συγχαρητήρια από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Και από Δεξιά και από Αριστερά έχουν χάσει τον ύπνο τους
Είναι πολλοί αυτοί που έχουν χάσει τον ύπνο τους, μη τυχόν και η Κεντροαριστερά κάνει το άλμα. Ανησυχούν και από τα Δεξιά, ανησυχούν και από τα Αριστερά. Αν παρακολουθήσατε τον Τύπο το Σαββατοκύριακο θα είδατε ότι για την ΑΥΓΗ ήμουν το συμπλήρωμα Μητσοτάκη  και για τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ είμαι η «επιλογή του Τσίπρα». Ένα πράγμα αντιλαμβάνομαι: ότι κανένας από τους 2 (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) δεν θέλει τη δική μου εκλογή γιατί ξέρουν ότι θα τους το σπάσουμε το δίπολο.
Στόχος μου είναι μια ισχυρή Κεντροαριστερά του μέλλοντος που θα αποτελέσει παράγοντα της πολιτικής σταθερότητας.

Η Κεντροαριστερά είναι εδώ και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Αν εμείς ισχυροποιηθούμε θα είμαστε παράγοντας σταθερότητας και αυτή τη δυναμική ζητάω να μας δώσει ο ελληνικός λαός. Ποιος σας λέει ότι θα έχουμε 2 μονομάχους στις επόμενες εκλογές;  Οι πολιτικοί συσχετισμοί του σήμερα δεν θα έχουν καμία σχέση με τους πολιτικούς συσχετισμούς του αύριοΗ Κεντροαριστερά είναι εδώ, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Έχουμε βάλει ένα σχέδιο στο τραπέζι, είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε καταθέσει μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, το «σχέδιο Ελλάδα», Αυτό το σχέδιο είναι δυναμικό και μπορεί να εξελίσσεται, μπορεί να βαθαίνει, είναι όμως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με προοδευτικό πρόσημο. Θα συμφωνήσουμε σε προγραμματική βάση με όποιον συμφωνεί στο βασικό πλαίσιο του «σχεδίου  Ελλάδα». Κανείς δεν έχει τοποθετηθεί για τα θέματα που βάζουμε εμείς.

Η δυναμική βρίσκεται στη βάση της Παράταξης όχι σε παραλυτικές ισορροπίες και προσωπικές φιλοδοξίες
Αντιλήψεις βαρόνων και φεουδαρχών υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα κρυφτούμε τώρα. Η λογική των μηχανισμών, της ίντριγκας και της επετηρίδας έδιωξε κόσμο από κοντά μας. Εγώ τελειώνω με όλα αυτά! Η δύναμη βρίσκεται στη βάση της Παράταξης. Δεν πάμε σε παραλυτικές ισορροπίες όπου προσωπικές φιλοδοξίες και ηγετικές ομάδες καθορίζουν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Πάμε για έναν φορέα από την αρχή, για ένα κόμμα από την αρχή. Με θεσμική συγκρότηση, δημοκρατική λειτουργία και το λόγο στα μέλη του.

Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα και την επόμενη μέρα
Πήρα την πρωτοβουλία, πασχίζω για την ενότητα του χώρου, και για μένα η απάντηση είναι αυτονόητη: είμαι εδώ, προσπαθώ και θα  εγγυηθώ την ενότητα και την επόμενη μέρα.  Αλλά δίνω μια μάχη για να την κερδίσω όχι για να την χάσω. Δέχτηκα μεγάλη απαξίωση τον τελευταίο καιρό στην προσπάθειά μου να τους φέρω όλους γύρω από ένα τραπέζι. Κόπιασα γι αυτό και με ικανοποίηση βλέπω σήμερα τα αποτελέσματα. Και είμαι αποφασισμένη να τα διαφυλάξω γιατί δεν ήταν καθόλου δεδομένο ή αυτονόητο ότι θα συνέβαινε.
Προτεραιότητα στην ενιαία λειτουργία του νέου φορέα
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να φτιαχτεί ο νέος ενιαίος φορέας, να λειτουργήσει ενιαία. Να έχει εκλεγμένο Πρόεδρο, να έχει εκλεγμένα όργανα, να έχει συγκεκριμένη ταυτότητα όπως αποφασίσαμε στο τελευταίο Συνέδριό μας. Δεν πάμε σε διευθετήσεις κορυφής. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα δουν τον Ήλιο και στις επόμενες εθνικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο μαζί με το σήμα του ενιαίου φορέα. Γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό Κόμμα και έχει σημασία να είμαστε και πολυκομματικό. Στο μέλλον θα κληθούμε να πάρουμε τις αποφάσεις και βεβαίως ο κάθε χώρος θα πάρει τις αποφάσεις για το κόμμα του. Δεν θα έρθει κανείς να πει στο ΠΑΣΟΚ τι να κάνει. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα πρωτοστατεί στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς σε όλη την Ελλάδα.
Ούτε εμπόδια βάζει, ούτε τρικλοποδιές. Οι άνθρωποί μας είναι που τρέχουν σε όλη την Ελλάδα να κινητοποιήσουν δυνάμεις και να μεταφέρουν το μήνυμά μας.
 Στη  Δικαιοσύνη δεν πρέπει να παρεμβαίνει κανείς
Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα κατ’ εξακολούθηση να γίνονται παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, να δίνονται οδηγίες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πέρυσι  από τη ΔΕΘ  είχε σχεδόν προαναγγείλει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επειδή δεν μπορεί να έχει  χειροπιαστό αποτέλεσμα σε κανένα πεδίο, ασχολείται με την επικοινωνία και με το πώς θα στήσει ένα καθεστώς. Προσπαθεί να παρέμβει με τρόπο απροκάλυπτο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
 Δεν συμβιβάζομαι να υπάρχουν άβατα ανομίας
Έχω διατυπώσει την ανησυχία μου για την ανομία. Δεχόμαστε και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ συνέχεια επιθέσεις. Έχω πει στον Τσίπρα δεν γίνεται να υπάρχουν άβατα! Έχουν εντολές από το υπουργείο να μην επιχειρούν σε ολόκληρα τμήματα του κέντρου της Αθήνας. Η ευθύνη για αυτό που συμβαίνει είναι του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου