ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

17.10.17

«Η Ελλάδα επέστρεψε αφήνοντας πίσω την κρίση και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή»

Κύριε Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου,
Κυρίες και κύριοι,      Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω εδώ σήμερα. Το Σικάγο είναι ένα συναρπαστικό μέρος για εμάς Έλληνες.
                         Πρώτα απ’ όλα, έχουμε μια ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητα, την οποία βλέπουμε με υπερηφάνεια. Μια κοινότητα που αναδεικνύει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των δύο εθνών μας: Επιχειρηματικότητα, δυναμισμό, εμπιστοσύνη, που στέκεται ισχυρή όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Και, δείχνοντας τόσο σεβασμό στην ιστορία όσο και τη θέληση να την ορίσει.
Δεύτερον, το Σικάγο είναι μια δυναμική, εξωστρεφής πόλη, που καταφέρνει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προστατεύσει εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης. Και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε εδώ, προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι οι καλύτερες στιγμές στην κοινή ιστορία μας ήταν εκείνες στις οποίες καταφέραμε να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον. Οι  Πατέρες του Αμερικανικού Έθνους ανέτρεξαν στην αρχαία ελληνική δημοκρατία για έμπνευση και εμπνευστήκαμε από τον Αμερικανό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας όταν έφτασε η ώρα να αντισταθούμε στους καταπιεστές μας.
Ξανά και ξανά, όταν μιλάω με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα, σήμερα, ακούω το ίδιο μήνυμα: Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια εποχή που αγωνιστήκαμε δίπλα-δίπλα ενάντια στον φασισμό.
Πιστεύω ακράδαντα ότι μεγάλο μέρος αυτού του γεγονότος οφείλεται στην αμερικανική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κρίσης μας.
Υποστήριξη στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Υποστήριξη που τονίστηκε από την επίσκεψη του Προέδρου Obama στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο και υπογραμμίζεται από την πρόσκλησή μου να συναντηθώ αύριο με τον Πρόεδρο Trump.
Σήμερα, η Ελλάδα βγαίνει τελικά από μια σοβαρή, βαθιά ύφεση που διήρκεσε περισσότερο από 7 χρόνια, κόστισε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, οδήγησε σε ανεργία ύψους 27% και οδήγησε στο τεράστιο brain drain από τους πιο εξειδικευμένους νέους επαγγελματίες.
Μια ύφεση που συνδυάστηκε με τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές που παρατηρήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και έφτασαν στην πόρτα μας. Ο ελληνικός λαός εργάστηκε σκληρά, θυσίασαν και ταυτόχρονα βελτιώθηκαν προς το καλύτερο. Και αρνήθηκε να υποχωρήσει από στις αρχές του.
Είτε αυτό σήμαινε τον αγώνα των διαπραγματεύσεων για το οικονομικό μας πρόγραμμα είτε την προστασία των ανθρώπων που την χρειάζονταν περισσότερο.
Και σήμερα, είμαστε ισχυροί. Η Ελλάδα επέστρεψε.
Αφήνοντας πίσω, όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή. Τις πρακτικές του παρελθόντος που συνέβαλαν στην αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά. Εχθρικές  όχι μόνο για τους ξένους επενδυτές, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες.
Η ανάκαμψή μας δεν βασίζεται στην επιστροφή στο παρελθόν, αλλά σε νέα, γερά θεμέλια:
  • Η οικονομία αναπτύχθηκε για δύο διαδοχικά εξάμηνα και η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2017 είναι 2% του ΑΕΠ και 2,4% το 2018
  • Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και αυτό το έτος, επίσης.
  • Έχουμε ήδη την πρώτη επιτυχή προσπάθεια αναχρηματοδότησης του χρέους μας μέσω των κεφαλαιαγορών και χτίζουμε τη φήμη μας μέρα με τη μέρα.
  • Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το 2016.
  • Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 11,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017
  • Οι εξαγωγές αυξάνονται κατά 15% τους πρώτους 8 μήνες του 2017. Και επιτρέψτε μου απλά να προσθέσω ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιάσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, παρά το αντίστροφο.
  • Ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια τα τελευταία τρία χρόνια και αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατομμύρια το 2021
  • Το σημαντικότερο είναι ότι ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε κατά 5,4% μεταξύ 2014-2017 και θα μειωθεί κατά 7,4% μέχρι το επόμενο έτος
Φυσικά, όλα αυτά δεν συνέβησαν τυχαία.
Εφαρμόσαμε ένα πολύ απαιτητικό πακέτο μεταρρυθμίσεων (πάνω από 400 δράσεις) στο φορολογικό μας σύστημα, στις αγορές προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας και στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Και διασφαλίσαμε την επιβολή της νομοθεσίας. Επειδή πιστεύουμε ότι μόνο η καλή εφαρμογή μιας σωστής νομοθεσίας μπορεί να διορθώσει μια κατάσταση.
Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που δίνει προτεραιότητα στην καινοτομία, είναι προσανατολισμένο στις εξαγωγές, φιλικό προς τις επενδύσεις, αξιοποιεί πλήρως το ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής εξειδίκευσης και είναι κοινωνικά δίκαιο.
Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να επισημάνω μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αυτόν τον στόχο:
  • Ο Αναπτυξιακός Νόμος περί επενδυτικών κινήτρων του 2016, ο οποίος αποσκοπεί στη πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους άνω των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2023, παρέχοντας κίνητρα και προβλεψιμότητα στον ιδιωτικό τομέα (μεταξύ άλλων μέσω ενός σταθερού 12ετούς φορολογικού συντελεστή).
  • Την ταχεία διαδικασία υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων.
  • Την υψηλή απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
  • Τη συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση επενδύσεων.
  • Δημιουργία νέας δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας το 2018.
  • Την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος μέσω της ίδρυσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
  • Περαιτέρω διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Στέρεα βήματα για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο πρόσφατα ανακεφαλαιώθηκε και έχει υψηλή απόδοση όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.
  • Την προώθηση μιας στρατηγικής για την καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Τη μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με πλήρη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Σύντομα, η ψηφιακή επικοινωνία θα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας με τη δημόσια διοίκηση
Αυτή η προσπάθεια στην οικονομία αποτελεί μια σταθερή βάση για τον ευρύτερο στόχο μας να ενισχύσουμε τον ρόλο μας ως οικονομικού κόμβου και ενός πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας.
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μέλλον της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης. Δεν είναι μόνο διπλωματική, ούτε μόνο οικονομική. Είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, δεδομένης της θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καθώς και της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας.
Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει προωθήσει μια ολοκληρωμένη ενεργητική διπλωματική ατζέντα για τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μία από τις σημαντικότερες αλλά και πλέον ασταθείς περιοχές του κόσμου.
  • Είναι παλαιό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ένας από τους λίγους που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες και τις διεθνείς αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
  • Η Ελλάδα προωθεί μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης βάσης του κόλπου της Σούδας, μέσα από πολύτιμες και αξιόπιστες αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις.
  • Έχει μια ενεργό πολιτική επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
  • Η Ελλάδα έχει μια ενεργή πολιτική διαλόγου και συνεργασίας με την Τουρκία, προκειμένου να παραμείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση. Προστατεύει με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα αυτοσυγκράτηση και ενθάρρυνση για διάλογο.
  • Έχει ενεργό ρόλο στην πολιτική επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, βάσει μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για την εύρω-ατλαντική προοπτική της χώρας
  • Προωθεί ισχυρή διμερή και τριμερή (με την Κύπρο) συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία.
  • Και διεξάγει σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μεσόγειο.
  • Η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη καθιέρωση της Συνόδου των Νοτίων Χωρών της ΕΕ.
  • Καθιέρωσε ισχυρές πολυμερείς πρωτοβουλίες με χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
  • Και είναι καθοριστική για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.
  • Καθιέρωσε περιφερειακές πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την προώθηση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή ή την πρωτοβουλία για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα – ήδη παγκόσμια δύναμη στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας – ενισχύει γρήγορα το ρόλο της ως κέντρου ενέργειας και μεταφορών:
  • Μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κασπίας με χρήση του αγωγού TAP, του IGB και του Κάθετου Διαδρόμου.
  • Με την επέκταση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, την ίδρυση μιας πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την εξασφάλιση πρόσθετων εισαγωγών αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Και θέλω να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με την ανάπτυξη του αγωγού EastMed για την εισαγωγή του Ισραηλινού και του Κυπριακού φυσικού αερίου και του Euro-Asia Interconnector που συνδέει την Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο.
  • Μέσα από νέους διαγωνισμούς για θαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και στο Ιόνιο όπου δραστηριοποιούνται οι αμερικανικές εταιρείες.
  • Μέσω συνομιλιών με την Τουρκία για ένα νέο, αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Μέσω των επιτυχημένων ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάπτυξή τους σε περιφερειακούς κόμβους εφοδιασμού, που συνδέονται με οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.
Πιστεύω σθεναρά ότι αυτή είναι η στιγμή για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, κοιτάζοντας το μέλλον. Και αυτή η συνεργασία πρέπει να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς:
Πρώτον, πρέπει να επικεντρωθεί στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και της ακίνητης περιουσίας, της ενέργειας, των υποδομών, των νέων τεχνολογιών, του αγροδιατροφικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό περιλαμβάνει σημαντικές κοινοπραξίες σε τρίτες χώρες, όπως η General Electric που συνήλθε πρόσφατα στη Λιβύη μαζί με μια ελληνική εταιρεία.
Και υπάρχει ένας βαθύς συμβολισμός στο γεγονός ότι, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα έχουν μόλις ολοκληρωθεί οκτώ χρόνια τριών διαδοχικών προγραμμάτων προσαρμογής, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι τιμώμενη χώρα στη μεγαλύτερη εμπορική και έκθεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό πρέπει να είναι και θα αποτελέσει  ορόσημο της οικονομικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ.
Δεύτερον, η αναγνώριση, από την αμερικανική πλευρά, ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει ο περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μόνον εάν ικανοποιηθούν οι πλέον θεμελιώδεις ανησυχίες ασφαλείας της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Είτε στο επίπεδο της διπλωματίας είτε των αμυντικών προμηθειών ή και των δύο. Ως αριστερός προτιμώ το πρώτο έναντι των άλλων δύο.
Οι Έλληνες είμαστε φιλικός λαός, λαός που μάχεται για τις αξίες και τα ιδανικά μας, είμαστε δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας. Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέφθηκε την Τουρκία τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις διμερείς μας σχέσεις. Και πιστεύω έντονα στη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Παρόλα αυτά, αρνούμαι να πιστεύω ότι οι λαοί μας μπορούν να έχουν ένα υγιές μέλλον, όταν δεκάδες τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν καθημερινά τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και να κινδυνεύουμε με ατυχήματα λόγω ανούσιων αερομαχιών.
Και αρνούμαι να πιστεύω ότι ο λαός μιας ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να έχει μέλλον σε αυτήν την εποχή, αν η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη από μια τρίτη χώρα με δικαίωμα στρατιωτικής παρέμβασης.
Σας αφήνω με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για αυτή την ευκαιρία και ανυπομονώ για τις ερωτήσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου