ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

13.9.17

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ Ρ/Σ REAL FM

article thumbnailΝα διευκρινίσουμε την άποψή σας για το θέμα των Σκουριών και της Eldorado. Τι είναι όλη αυτή η ιστορία. Είναι εκβιασμός προς την κυβέρνηση, είναι μια επένδυση η οποία είναι καταστροφική για την περιοχή και πρέπει να σηκωθεί να φύγει, μπορεί να υπάρχει, για να υπερασπιστούμε και τις θέσεις εργασίας, με άλλους όρους; Τι συμβαίνει τώρα και τι πρέπει να γίνει.
"Το γενικότερο πλαίσιο δείχνει ότι η κυβέρνηση αυτό το οποίο με κάθε τρόπο προσδοκά, είναι η επιτάχυνση των διαφόρων επενδυτικών σχεδίων. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες - επειδή υπάρχει αυτή η διαπάλη μεταξύ κυβέρνηση και ΝΔ για το ποιος είναι ο καλύτερος για τις επενδύσεις - υπήρξε μια συνάντηση του υπ. Οικονομίας με έναν επενδυτή, ο οποίος θα επενδύσει στον Αγ. Νικόλαο της Κρήτης. Και στην ανακοίνωση του υπουργείου υπάρχει δήλωση του επενδυτή, ο οποίος λέει ότι είναι η πιο φιλική κυβέρνηση προς τις επενδύσεις. Υπάρχει βεβαίως μια διαπάλη επιχειρηματικών συμφερόντων και σ' αυτή τη διαπάλη γίνονται "μπαλάκι" οι θέσεις εργασίας και η προστασία του περιβάλλοντος."
Γιατί γίνεται αυτό, εμείς ως χώρα δε θέλουμε τις επενδύσεις; Θα πει κάποιος να γίνονται επενδύσεις, να είναι βεβαίως σαφής ο νόμος για την κάθε επένδυση, που θα περιλαμβάνει και τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος. Κακό πράγμα είναι να γίνονται επενδύσεις;
"Ποια εργασιακά δικαιώματα; Αυτό έχει γίνει ανέκδοτο σήμερα. Το ζήτημα είναι ποιος θα εξυπηρετηθεί απ' αυτή τη διαδικασία. Αν ο σκοπός της κυβέρνησης είναι το κέρδος, είναι βέβαιο ότι και θα θυσιαστούν οι λαϊκές ανάγκες και τα εργατικά δικαιώματα, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος."
Γιατί ο άλλος θα επενδύσει για να μην έχει κέρδος;
"Άρα λοιπόν στις δοσμένες συνθήκες είναι σα να προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Απ' αυτή την άποψη και επειδή ακριβώς στις Σκουριές μιλάμε για ένα ορυκτό το οποίο είναι σπάνιο και δεν ανανεώνεται, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή πως το αξιοποιείς, για ποιο σκοπό το αξιοποιείς και ποιος θα επωφεληθεί απ' αυτή τη διαδικασία. Άρα, στις δοσμένες συνθήκες, εμείς λέμε καθαρά ότι όσες επενδύσεις και να γίνουν, ακόμη και ανάπτυξη να υπάρξει αυτή θα γίνει στις πλάτες των εργαζομένων, όταν έχουν διαμορφωθεί οι συγκεκριμένες συνθήκες στην αγορά εργασίας, όταν έχουν διαμορφωθεί οι συγκεκριμένες συνθήκες όσον αφορά τη δράση του κεφαλαίου. Απ' αυτή την άποψη λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αυτό που υποσχέθηκε είναι νέα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο."
Και θα σου πει όμως ο εργαζόμενος στη Χαλκιδική "τι θα γίνει με τη δουλειά μου;". Τι θα πείτε στους εργαζόμενους εσείς που είστε και κόμμα της εργατικής τάξης.
"Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι βεβαίως οι θέσεις εργασίας πρέπει να διασφαλιστούν, δεύτερο ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στην εργασία και τρίτο στοιχείο να μη γίνει μπαλάκι ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να θυμίσω ότι η ιστορία με τις Σκουριές είναι πάρα πολύ παλιά, να θυμίσω ότι ήταν άλλη εταιρεία η οποία το διαχειριζόταν, την οποία εξαγόρασε το κράτος με 11 εκατ. ευρώ και έφυγε και επί ΝΔ ιδιωτικοποιήθηκε την ίδια μέρα με επίσης 11 εκατ. ευρώ. Άρα αν περιμένει ο εργαζόμενος να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του μέσα απ' αυτή τη διαδικασία τότε πλανάται πλάνην οικτρά. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το δεδομένο, γι' αυτό ακριβώς λέμε ότι η "δίκαιη ανάπτυξη" είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο το οποίο έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα. Γιατί θα είναι μια ανάπτυξη - όποια κι αν είναι αυτή, όσο κι αν διαρκέσει - η οποία θα βασίζεται σε όλο και μεγαλύτερη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου