ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

11.8.17

K. Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητήσει εγκαίρως συμμαχίες

Συνέντευξη στην εφημερίδα Finance & markets Voice 
 «Το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο και για τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας και της οικονομίας, αλλά και για την αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών» τονίζει στην «F&M Voice» ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκτιμώντας ότι «Η 3η αξιολόγηση σαφώς
δεν θα είναι άνετος περίπατος σε φθινοπωρινό λιβάδι».
Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι «οι μεγάλες δυσκολίες είναι πίσω μας», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε και δεν θα μιλήσουμε για success story».
Οι προσεχείς εκλογικές μάχες για τον κ. Ζαχαριάδη θα «είναι μία ευκαιρία για “από τα κάτω” ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, για νέες διαχωριστικές γραμμές στον άξονα πρόοδος-συντήρηση», ενώ πιο συγκεκριμένα για την περίοδο 2019-2023 θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πρέπει να προετοιμάσει το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό σχέδιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας»
Επίσης, κάνει λόγο για «αμηχανία» της Ν.Δ., καλεί τη ΔΗ.ΣΥ. να αφήσει τη… «σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση», ενώ για τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. λέει με νόημα: «Τίποτα στην πολιτική και στη ζωή δεν είναι αιώνιο».
Αναφέρει τέλος πως «Η έξοδος από την κρίση επιβάλλει την ομαλοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης» και υπογραμμίζει ότι «η χώρα χρειάζεται έναν νέο πολιτικό πολιτισμό» και ο ΣΥΡΙΖΑ «να αναζητήσει εγκαίρως συμμαχίες».

Βενεζουέλα και Βαρουφάκης «πλαγιοκοπούν» την κυβέρνηση. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Κάποιοι στη χώρα επιλέγουν να ασχολούνται όντως με αυτά, κάποιοι επιλέγουν να δουλέψουν για τη μεταρρύθμιση της Παιδείας, της Υγείας, τη συνέχιση της μείωσης της ανεργίας και την ανάκαμψη της πλήρους απασχόλησης, την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος, την ομαλοποίηση σε μία σειρά δείκτες που σχετίζονται με τη λειτουργία της οικονομίας, αλλά και με την καθημερινότητα των πολιτών. Η αδυναμία της Ν.Δ. να αντιπολιτευθεί σε μία σειρά ζητημάτων που, είτε δεν έχει σχέδιο είτε εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ελίτ, τη φέρνει σε αμηχανία.

Η περίοδος θυμίζει κάτι από success story Σαμαρά, διότι μπροστά μας υπάρχει μία ακόμη αξιολόγηση και τα δύσκολα δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει ακόμη, παρά την αισιοδοξία…
Το success story των κ. Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν μία επικοινωνιακή φούσκα που υποστηρίχθηκε από τα κόμματά τους και κάποια media. Ο λαός το αποτίμησε όπως του άρμοζε στις εκλογικές μάχες του 2015. Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε και δεν θα μιλήσουμε για success story. Η χώρα κάνει σταθερά βήματα για την έξοδό της από τα μνημόνια. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι διεθνώς εκτός από τη Ν.Δ. και κάποια media. Η 3η αξιολόγηση, σαφώς, δεν θα είναι άνετος περίπατος σε φθινοπωρινό λιβάδι, αλλά πιστεύω ότι οι μεγάλες δυσκολίες είναι πίσω μας.

Θεωρείτε ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να «απελευθερώσει» -κατά κάποιο τρόπο- τους υπουργούς, ώστε να εστιάσουν στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης;
Η επιτυχής έξοδος στις αγορές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης εκ των πραγμάτων ανοίγει την πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση σε ευρύτερο πεδίο ζητημάτων. Σε αυτό το ευρύτερο πεδίο είναι ορατές και οι σημαντικές πολιτικές διαφορές που έχει το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν προσέξουμε τι νομοθετήθηκε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα δούμε ότι στη χώρα συντελούνται δομικές αλλαγές στην ευρύτερη λειτουργία του κράτους, πέραν της οικονομίας.

Πάντως, η διαφαινόμενη έξοδος από τα μνημόνια επιτυγχάνεται με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και μεγάλες «εκπτώσεις» από το ιδεολογικο-πολιτικό προφίλ του κόμματος…
Η επιτυχής έκβαση αυτού του στόχου θα είναι μία σημαντική στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία συνολικά. Η έξοδος από την καταστροφική περιδίνηση που ξεκίνησε το 2008, δίνει τη δυνατότητα για χάραξη νέων βιώσιμων και δίκαιων δρόμων. Φυσικά, η κρίση έχει προκαλέσει κραυγαλέες αδικίες. Φυσικά, μέσα στην κρίση επιβλήθηκαν ανορθολογικές πολιτικές. Η παρούσα διακυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου, αποδεικνύει, παρά τις δυσκολίες και τις επιβολές, πως υπάρχουν δυνατότητες, χώρος, για αριστερές φιλολαϊκές πολιτικές μέσα στην κρίση, μέσα στο μνημόνιο. Επιλογές υπάρχουν!

Εκτιμάτε ότι χρειάζεται «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού;
Είναι μία απόφαση που παίρνει προσωπικά ο πρωθυπουργός, έχοντας τη συνολική εικόνα επιδόσεων της κυβέρνησης. Συνολικά και σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Χρειαζόμαστε άλματα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τους στόχους της περιόδου. Το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο και για τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας και της οικονομίας, αλλά και για την αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών.

Η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. έχει ημερομηνία λήξης;
Τίποτα στην πολιτική και στη ζωή δεν είναι αιώνιο. Με τους ΑΝ.ΕΛ. συναντηθήκαμε από διαφορετικές προελεύσεις-αναλύσεις, βάζοντας κοινούς στόχους για την έξοδο της χώρας από την καταστροφή. Φαίνεται να τα καταφέρνουμε. Ας επικεντρωθούμε στους ορισμένους στόχους και όχι σε μία αόριστη μελλοντολογία. Οι πολιτικές αποφάσεις του μέλλοντος θα ληφθούν στην ώρα τους, συνεκτιμώντας ένα πλήθος παραγόντων, οι οποίοι τώρα δεν είναι ορατοί, δεν είναι δεδομένοι.

Σε ποιες διατάξεις του Συντάγματος πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση;
Χρειαζόμαστε αλλαγές για τη δημοκρατική εμβάθυνση και σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, όπως η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής στο πρόσωπό του, σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Σημαντικές τομές όπως να θεσμοθετήσουμε τις θητείες για τους βουλευτές, την υποχρέωση ο πρωθυπουργός -εκτός φυσικά των υπηρεσιακών- να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από τον λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία βουλευτής, είναι απαραίτητες για να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και το κοινοβούλιο.

Η συντριπτική πλειοψηφία του τύπου και των ΜΜΕ είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Πως σχολιάζετε τη στάση αυτή και πως σκοπεύετε να αντιδράσετε, καθώς δεν προβάλετε -όπως λέτε- το έργο της κυβέρνησης ενόψει, μάλιστα, πολιτικών εξελίξεων;
Νομίζω πως είναι πολύ σύνθετο ζήτημα και στη χώρα μας και διεθνώς το ζήτημα της ποιότητας της ενημέρωσης, του ρόλου των media στη δημοκρατική αντιπαράθεση των κομμάτων και στη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών. Βλέπεται το ζήτημα των Fake news είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στη χώρα μας, δυστυχώς, εδώ και 30 χρόνια δεν μπήκαν κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα τώρα που γίνεται προσπάθεια να θεσμοθετηθούν κανόνες και όρια να αντιδρούν κάποιοι ιδιοκτήτες, διότι είχαν βολευτεί από την ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση. Μάλιστα, φτάνουν να σπρώχνουν ολόκληρα πολιτικά κόμματα να προτείνουν τη συνέχιση της μη ρύθμισης. Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να ορίσει την ατζέντα στα media, ούτε θέλει να τους υπαγορεύσει πως θα κάνουν τη δουλειά τους, δεν μπορεί όμως να μένει βουβή όταν «συγκλονιστικές αποκαλύψεις», όπως το «επίδομα σφραγίδας» γίνεται επί ώρες πρώτο θέμα σε μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα.
Ας μην υποτιμούνε τη νοημοσύνη των πολιτών, όλων των πολιτικών και ιδεολογικών αποχρώσεων, όταν σε κάποιους πολιτικούς, κάποιοι δημοσιογράφοι, παίρνουν σε ραβασάκι έτοιμες τις ερωτήσεις, ενώ σε άλλους δεν τους αφήνουν να αρθρώσουν λέξη. Οι πολίτες καταλαβαίνουν, προβληματίζονται, αντιδρούν και πολλές φορές αισθάνονται αποστροφή γι’ αυτή τη δήθεν ενημέρωση και αυτήν τη δήθεν δημοσιογραφία, η οποία παραβιάζει κάθε δεοντολογία και κάθε δημοκρατικό αίσθημα ενημέρωσης.

Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και συναίνεσης με τη Ν.Δ. ή τη ΔΗ.ΣΥ. μετά τις εκλογές και σε ποια βάση;
Αν, επιτέλους, συζητήσουμε με ηρεμία και επιχειρήματα και όχι με συνθήματα, θα βρούμε και πεδία σύγκλισης-συνεννόησης. Θα οριοθετήσουμε και τις διαφωνίες μας. Η έξοδος από την κρίση επιβάλλει την ομαλοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η χώρα χρειάζεται έναν νέο πολιτικό πολιτισμό.
Είναι εμφανές πως με τη Ν.Δ. μάς χωρίζει, στα περισσότερα ζητήματα, βαθύ ιδεολογικό χάσμα. Όμως στα ζητήματα, για παράδειγμα, της εξωτερικής πολιτικής ή στο Κυπριακό μπορούμε να συγκλίνουμε και συγκλίνουμε.
Η ΔΗ.ΣΥ. πρέπει να επιλέξει η ίδια τι θέλει. Θέλει να συνεχίσει την πολιτική-κοινοβουλευτική σύμπλευση με τη Ν.Δ. ή θέλει να δει τι γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η «σοσιαλφιλελεύθερη συναίνεση» αποτελεί παρελθόν και οι σοσιαλδημοκράτες συζητούν με τους πράσινους και την Αριστερά;

Πως βλέπετε, εν τέλει, την επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαμορφώσει τα στοιχεία της επόμενης ημέρας. Πρέπει να αναζητηθούν εγκαίρως συμμαχίες, ξεκινώντας από το κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο και στον χώρο της αυτοδιοίκησης και στους συνδικαλιστικούς φορείς και στις διοικήσεις των μεγάλων επιστημονικών σωματείων. Οι προσεχείς εκλογικές μάχες είναι μία ευκαιρία για «από τα κάτω» ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, για νέες διαχωριστικές γραμμές στον άξονα πρόοδος-συντήρηση. Για την περίοδο 2019-2023 πρέπει να προετοιμάσει το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό σχέδιο της μεταμνημονιακής Ελλάδας.


Δημοσιεύθηκε στο φυλ. 174 της εφημερίδας Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου