ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

5.7.17

Παρέμβαση του Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του ΕK για το μέλλον της Ευρωζώνης

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Eυρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη Συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης με τίτλο «Προετοιμασία του

Προγράμματος Εργασίας της Επιτροπής για το 2018», απευθυνόμενος στον Αντιπροέδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς, είπε τα εξής: 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν χρειάζεται να αλλάξουν πολλά -στην πράξη, όχι στα λόγια- για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται επικίνδυνα οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, η ανεργία, η φτώχεια, το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Από αυτά χάνει η ιδέα μιας ενωμένης, δημοκρατικής Ευρώπης και κερδίζει η άκρα δεξιά, η οποία θέλει να διαλύσει την Ευρώπη.

Οι πολίτες δεν θέλουν πια λόγια. Ζητούν θετικά, συγκεκριμένα βήματα, που να τα δουν να καθρεφτίζονται στη ζωή τους. Στην οικονομία, την κοινωνία, την ποιότητα της δημοκρατίας, την οικονομική και κοινωνική συνοχή. Ζητούν έναν ισχυρό κοινωνικό πυλώνα με περιεχόμενο, όχι ένα άδειο κουτί, που θα αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες και το κοινωνικό dumbing. Μια ευρωπαϊκή κοινωνική χάρτα, που θα καθιερώνει με νομική δεσμευτικότητα, ένα κοινό για όλους, υποχρεωτικό πλαίσιο δικαιωμάτων για τους φτωχούς και τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Ένα νέο σύμφωνο απασχόλησης και ανάπτυξης, που θα βάζει τέλος στο δόγμα της αιώνιας λιτότητας και θα ενισχύει τις πολιτικές συνοχής. 

Ζητούν, επιτέλους, φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη, για να σταματήσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι, είτε είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να πληρώνουν εκείνοι το κόστος της γιγαντιαίας φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιριών.
Και επίσης, ζητούν σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μακριά από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ζητούν ευρωπαϊκές λύσεις αλληλεγγύης στο προσφυγικό και να πάψουν να σηκώνουν μόνο οι Ιταλοί και οι Έλληνες το βάρος αυτό. 

Η ΕΕ χρειάζεται ριζικές αλλαγές, που να ενισχύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσει διαλυτικές τάσεις, ένταση των ανισοτήτων και τον κίνδυνο μιας άκρας δεξιάς, που θέλει να μας γυρίσει 80 χρόνια πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου