ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

13.7.17

Δημ. Παπαδημούλης: Να στηρίξει η Επιτροπή την προώθηση και ολοκλήρωση του EastMed

Απάντηση έδωσε ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, σχετικά με τον αγωγό EastMed και την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση πηγών για την ΕΕ.  

H Κομισιόν, στην απάντηση που έδωσε μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου της Μ. Κανιέτε, υπενθυμίζει ότι  «υποστηρίζει σθεναρά το έργο EastMed και επιδιώκει την ταχεία περάτωση της μελετητικής φάσης όλης της FEED (μελέτη της αρχικής φάσης των έργων)» και πως μέχρι στιγμής «έχει χορηγηθεί για το έργο επιχορήγηση έως δύο εκατομμυρίων ευρώ για τις προπαρασκευαστικές μελέτες». Επιπλέον αναφέρει ότι «η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς εξαγωγή με βάση τα υπάρχοντα αποδεδειγμένα αποθέματα και υπάρχει η μεγάλη προσδοκία ότι τα αποθέματα αυτά θα αυξηθούν αισθητά όσο προχωρούν οι έρευνες».
Ο κ. Κανιέτε συνεχίζει αναφέροντας πως «η ΕΕ, με την πολιτική που ακολουθεί για διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, αποτελεί ελκυστική αγορά για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το έργο του αγωγού EastMed αποτελεί σημαντική επιλογή μεταξύ των λύσεων που υπάρχουν και πιθανή μελλοντική δίοδο διοχέτευσης για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή προς την ΕΕ».
Στην ερώτησή του ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν στις αρχές Απριλίου στο Τελ Αβίβ οι Υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας, με στόχο την προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, ζητούσε από την Κομισιόν να μάθει με ποιον τρόπο στηρίζει η Επιτροπή την προώθηση και ολοκλήρωση του αγωγού EastMed. Ταυτόχρονα ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να ενημερωθεί αν η Επιτροπή εκτιμά ότι ο αγωγός θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την ΕΕ και στη σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου