ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

4.7.17

Ράνια Σβίγκου: Στρατηγικό το αδιέξοδο της ΝΔ μετά τη συμφωνία για το χρέος- Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για την οικονομία και ακροδεξιά ρητορεία

Για τη συζήτηση στη Βουλή
Χθες χάθηκε μια σοβαρή ευκαιρία για να συζητηθούν τα αποτελέσματα του Eurogroup με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για την οικονομία μετά από αυτή την απόφαση και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν την επόμενη
περίοδο, ώστε να επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και η σταθερότητά της. Χάθηκε αυτή η ευκαιρία γιατί η Ν.Δ., η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα επένδυσε στην καταστροφολογία και στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης - αποφάσισε χθες- αντί να συζητήσει κυρίαρχα για την οικονομία- να συζητήσει για όλα τα άλλα, για όλα όσα ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι επικοινωνιακά θα είναι πιο δυνατά για τον ίδιο και το κόμμα του.
Γι’ αυτό και είδαμε μια συζήτηση στην οποία από τη μια αντιπαρατέθηκε ένας ουσιαστικός λόγος για όλα τα θέματα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού, και από την άλλη είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να προσφεύγει μόνο σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για την οικονομία και σε μια ακροδεξιά ρητορεία από την οποία κανονικά το κόμμα του θα έπρεπε να πάρει αποστάσεις, προσπαθώντας να βρει ένα τρόπο να καλύψει το στρατηγικό του αδιέξοδο μετά τη θετική κατάληξη της συμφωνίας του Eurogroup.
Αυτό που προσπαθούμε από το ’15, που έχει γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο τους δείκτες, αλλά να αφορά και τους ανθρώπους. Και να είναι μια ανάπτυξη η οποία δεν θα αφορά μόνο λίγους και μόνο λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία. Γι’ αυτόν τον λόγο κιόλας το ΕΣΠΑ, για παράδειγμα, όπου είμαστε πρώτη σε απορρόφηση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, αφορά πολλές περισσότερες επιχειρήσεις και έχει μία κύρια στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει σύνδεση της ανάπτυξης με το χρέος, αλλά και την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας όπως και άλλα εργαλεία που θα γίνουν πραγματικότητα.
Δεν πρόκειται να πανηγυρίσουμε για το ότι έχει μειωθεί αρκετά η ανεργία, γιατί γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να υποτιμούμε τα βήματα που έχουν ήδη γίνει σε αυτόν τον τομέα. Δεν μπορούμε να υποτιμούμε ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχουν 230.000 νέες θέσεις εργασίας, όταν τις προηγούμενες περιόδους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και προσπαθούμε να ανατρέψουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
Για τις αναφορές του κ.Μητσοτάκη στην Χρυσή Αυγή
Μετά από τρεις αναφορές και μετά από πίεση του Πρωθυπουργού, είναι αλήθεια ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή. Βέβαια, θα έπρεπε να καταδικάσει και τη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στο politico, όπου εκεί όπως θα θυμάστε, η αναφορά που έκανε είναι ότι η μόνη βία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και η μόνη τρομοκρατία είναι από την πλευρά της Αριστεράς.
Για το Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ
Από την χτεσινή ομιλία της Φώφης Γεννηματά φάνηκε ότι τη χωρίζει μεγάλη άβυσσος από τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ λίγα πράγματα την χωρίζουν από την  Ν.Δ. Αλλά νομίζω, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου και της κεντροαριστεράς, την επόμενη περίοδο θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις που θα κρίνουν εν πολλοίς και το μέλλον και τον χαρακτήρα του εγχειρήματος τους. Αν θα ακολουθήσουν δηλαδή την τάση που εκφράζει ευρωπαϊκά η σοσιαλδημοκρατία και προσπαθεί να αντιπαρατεθεί με το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα και με τις καταστροφικές διακυβερνήσεις που έφεραν και την ακροδεξιά στα πρόθυρα διακυβέρνησης σε πολλές χώρες, ή θα συνεχίσουν έναν δρόμο μηδενιστικό και αποκλειστικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι δυνάμεις που βρίσκονται εντός της, θα προσδιοριστεί και το περιεχόμενο της πολιτικής τους πρότασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου