ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

4.7.17

«“Στον αέρα” η αξιολόγηση του Προγράμματος Νέων Γεωργών

Εκτεθειμένος, για μία ακόμη φορά, στα μάτια του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, βρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
 Ενώ διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, περίπου 15.000 υποψήφιοι Νέοι
Αγρότες περιμένουν ακόμη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των φακέλων τους για ένταξη στο Πρόγραμμα “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” (Υπομέτρο 6.1) του Π.Α.Α. 2014 - 2020. Παρά τις συνεχείς παρατάσεις, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού ότι η αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί από τις 30 Ιουνίου. 
 
Η πρωτόγνωρη διαχειριστική ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, η ανικανότητά της να διασφαλίσει την έναρξη αλλά και λειτουργία της απαιτούμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των κατά τόπους ΔΑΟΚ να ολοκληρώσουν τις αξιολογήσεις στο εναπομείναν μικρό χρονικό διάστημα. Και αυτό καθιστά δυστυχώς “ομήρους” χιλιάδες υποψήφιους Νέους Γεωργούς, που επιθυμούν, να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική ύπαιθρο.
 
Καθιστά έτσι ελλειμματική την ευκαιρία ενός κατ’ εξοχήν αναπτυξιακού Προγράμματος, που στοχεύει στη μείωση της ανεργίας και στην αναγκαία ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. 
 
Την ίδια στιγμή, η διαπιστωμένη, εδώ και μήνες, ανισορροπία με τις κατανομές των πιστώσεων στις Περιφέρειες της χώρας από το Υπουργείο, υπονομεύει την ορθή διαχείριση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Προγράμματος. Κατανομές, που δεν έλαβαν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα σε άλλες Περιφέρειες τα κονδύλια να μην επαρκούν για να καλύψουν την υπερπληθώρα αιτήσεων και ενδιαφέροντος και σε άλλες να αφήνουν αδιάθετους πολύτιμους πόρους λόγω μικρού αριθμού ενδιαφερομένων. 
 
Αναγκαία εργαλεία ανάπτυξης, βρίσκονται δυστυχώς σε χέρια κυβερνώντων, που ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου