ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

29.7.17

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εκπομπή «ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ» του ραδιοφωνικού σταθμού «24 7»

Από Μέγαρο σε Μέγαρο, νομίζω ότι ο. κ. Τσίπρας, έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα
Δυστυχώς άλλη μια αξιολόγηση έκλεισε με πολύ οδυνηρό τρόπο για τον ελληνικό λαό. Η έκθεση του
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εντείνει την ανησυχία, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια παραμένουν, τα προβλήματα είναι όλα εδώ .
H χώρα όλα αυτά τα χρόνια έχασε περίπου 100 δις, ο ελληνικός λαός φορτώθηκε με 13 δις επιπλέον μέτρα, δεν πήραμε απολύτως καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος ενώ αντίθετα έχουμε δεσμευτεί σε δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, που είναι φανερό ότι υπονομεύουν την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη σε αυτό τον τρόπο.
Με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  η Ελλάδα φτωχαίνει και δεν φτωχαίνει μόνο πολιτικά και οικονομικά, φτωχαίνει γιατί χάνει ανθρώπινο δυναμικό, χάνει επιχειρήσεις.  Όταν ακούω τον Πρωθυπουργό να μας λέει ότι βλέπει γύρω του γελαστά πρόσωπα, πραγματικά αναρωτιέμαι που τους συνάντησε. Στη διαδρομή του από το Μέγαρο Μαξίμου στο Μέγαρο Μουσικής, από Μέγαρο σε Μέγαρο, νομίζω ότι έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς για την έξοδο στις αγορές
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς, είναι ολοφάνερο ότι όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Τσίπρας τι κάνει; Προσπαθεί να γυρίσει πίσω τη χώρα περίπου στα επίπεδα που την παρέλαβε και δεν το έχει καταφέρει ακόμη. Έχουμε χάσει 2,5 ολόκληρα χρόνια και δεν έχουμε φτάσει στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε.
Και για να αλλάξει την ατζέντα και να φύγει η συζήτηση απ’ όλα αυτά, αναζητά ένα νέο εχθρό.  Γι αυτό όλες αυτές τις επιθέσεις και η κατασυκοφάντηση της Δικαιοσύνης, η υπονόμευση των ανεξάρτητων Αρχών, και η προσπάθεια να ελέγξει την ενημέρωση. Αυτό είναι το τοπίο, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στον τόπο και μετρώ τις κουβέντες μου. Δεν μου αρέσουν οι μεγάλες κουβέντες και οι υπερβολές, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που ζούμε είναι προβληματικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Οι εξεταστικές γίνονται όπου δεν αγγίζουν την Κυβέρνηση.
Χρησιμοποιείται η ίδια η Βουλή για την προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων. Διολισθαίνει η Κυβέρνηση σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές.

Στην πραγματικότητα βράζουμε στο ζουμί μας

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σόιμπλε μας έχουν κλείσει σε μια κατσαρόλα και βράζουμε όσο κρατάει το νερό μέσα σε αυτήν. Βράζουμε στο ζουμί μας στην πραγματικότητα.
Εμάς μας ενδιαφέρει να φύγουμε από τα προβλήματα Να σταματήσουμε να είμαστε δεσμευμένοι από Μνημόνια και τέτοιου είδους υποχρεώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μια αναπτυξιακή έκρηξη στον τόπο και αυτή η αναπτυξιακή έκρηξη δεν έρχεται γιατί πολύ απλά η Κυβέρνηση δεν μπορεί να την επιτύχει. Έχει ιδεοληψίες από τη μια μεριά και διαπιστωμένη ανικανότητα από την άλλη.  Άρα όσο δεν προσελκύουμε επενδύσεις, όσο δεν γινόμαστε μια φιλοεπενδυτική χώρα, τόσο θα αναζητάμε την επόμενη κοινωνική ομάδα που θα πληρώσει το μάρμαρο.
Έχουν στοχοποιηθεί όσοι παράγουν και δημιουργούν, έχουν γονατίσει.

Υπάρχει φοβερή αύξηση της μερικής απασχόλησης                                                                   
Ακούω την Κυβέρνηση να υπερηφανεύεται ότι μείωσε την ανεργία. Αν δείτε πρωτοσέλιδα σημερινά, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που λέμε τόσο καιρό και δείχνουμε, ότι υπάρχει φοβερή αύξηση της μερικής απασχόλησης. Έχουμε πάρα πολλούς πια συμβασιούχους ορισμένου χρόνου γιατί ακόμη και το ΕΣΠΑ αξιοποιείται σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Και από την άλλη μεριά βλέπουμε δημοσκοπήσεις και έρευνες ακόμη που δείχνουν ότι το 75% των νέων ανθρώπων των νέων παιδιών επιθυμούν να σηκωθούν να φύγουν από τη χώρα γιατί δεν βλέπουν προοπτική. Αν φύγουν όλοι οι νέοι άνθρωποι γιατί κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν την Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια, αν φύγουν όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας.
Αλλά αυτός είναι ο στόχος μας ; Για εμένα ο μεγάλος εθνικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους και να φέρουμε πίσω αυτά που έχουν φύγει.

Ας το πάρουν απόφαση ότι εμείς δεν είμαστε ουρά κανενός.

Έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική και αυτό θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό βοηθάει τον τόπο.
Γι’ αυτό ζητάμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Εμείς ζητούσαμε την παραίτηση αυτής της Κυβέρνησης πριν ένα χρόνο, όταν βλέπαμε που οδηγούσε η προηγούμενη αξιολόγηση και με ποιο τρόπο θα έκλεινε. Δεν εισακουστήκαμε. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει το δρόμο της πόλωσης και του διχασμού. Και οι δύο. Γιατί νομίζουν ότι από αυτό κερδίζουν.
Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό το δεδομένο γιατί αυτή η πόλωση οδηγεί μόνο σε νέα αδιέξοδα τον τόπο, είναι να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να μειωθούν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ  και να ενισχυθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η εντολή που έχουμε από τον κόσμο είναι μια λέξη: Τελειώνετε!

Για την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς,  η  εντολή που έχουμε από τον κόσμο είναι μια λέξη: Τελειώνετε! Αναπτύχθηκε η δυναμική, ήρθαν 2.500 άνθρωποι στο συνέδριο, μέσα στον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων ετών. Ήταν ένα Συνέδριο που κέρδισε η πολιτική, ένα Συνέδριο πολιτικό και προγραμματικό.  Έχουμε πια μια ξεκάθαρη ταυτότητα, στίγμα, φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που στηρίζει το «σχέδιο Ελλάδα» μετά από 11 περιφερειακές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα.
Το μήνυμα όλων αυτών των ανθρώπων που δούλεψαν επί μήνες για το Συνέδριό μας είναι: προχωρήστε με γρήγορες διαδικασίες, έχετε την εντολή μας, έχετε τη στήριξή μας, κάντε τα επόμενα βήματα.
Και επιτέλους, βλέπω και τη δική μου πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη συνεχίστηκε με τις επιστολές που έστειλα το Γενάρη του ’16 σε άλλους χώρους που είναι κοντά στο δικό μας, και πέρασε και από σαράντα κύματα, να αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και αυτό πραγματικά με χαροποιεί.
Τα πράγματα είναι πάρα πολύ καθαρά. Όποιος αισθάνεται ότι εκφράζεται από αυτό το χώρο, τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς δεν έχει πια καμία δικαιολογία και κανένα λόγο να μην ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας.

Η Κεντροαριστερά είναι ένας χώρος ευρύτερος, που εμπεριέχει το προοδευτικό Κέντρο
Η Κεντροαριστερά είναι ένας χώρος ευρύτερος, που εμπεριέχει το προοδευτικό Κέντρο γι’ αυτό ακριβώς νομίζω ότι όσα λέμε επαναλαμβάνονται από τα στελέχη μας με αποχρώσεις και αυτό είναι και επιθυμητό σε ένα πολυκομματικό χώρο.
Η Κεντροαριστερά είναι ένας ευρύτερος χώρος και δεν θα χαρίσουμε αυτό το χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε χορηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο.

Κάνουμε το επόμενο βήμα που είναι ένας νέος ενιαίος φορέας με εκλεγμένα όργανα

Να λέμε τα πράγματα απλά και να μας καταλαβαίνει και ο κόσμος. Ενιαίος φορέας θα πει ότι προχωράμε σε ένα φορέα που μπορεί να είναι είτε πολυκομματικός, είτε πολυτασικός, αλλά λειτουργεί με εκλεγμένο Πρόεδρο, με εκλεγμένα όργανα και δεν είναι μια απλή συνομοσπονδία όπου οι αποφάσεις παίρνονται σε επίπεδο των επικεφαλής και των κορυφαίων στελεχών.
Άρα αρχίζει αυτό το Κόμμα να λειτουργεί ενιαία, δημοκρατικά, με εκλεγμένα όργανα και με εντολές που έρχονται από τη βάση. Αυτή είναι η μετάβαση που γίνεται σήμερα. Προχωράμε και κάνουμε το επόμενο βήμα από μια απλή Συμπαράταξη που σε έναν νέος ενιαίος φορέας που θα έχει εκλεγμένα όργανα μέχρι το τέλος του χρόνου και εκλεγμένο επικεφαλής.
Όσο περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι τόσο μεγαλύτερος πλουραλισμός θα υπάρχει και σε επίπεδο ιδεών και προτάσεων και τόσο μεγαλύτερη κινητοποίηση θα υπάρχει στην ελληνική κοινωνία στο χώρο μας, στη δική μας βάση, έτσι ώστε να έρθουν να ψηφίσουν.  Αυτό νομίζω θα δώσει μια πολύ μεγάλη δυναμική στο εγχείρημα. Το εύχομαι και το ελπίζω να έρθει ο κόσμος να εκφράσει την άποψή του. Να ψηφίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου