ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

28.6.17

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣTHN EKΠOMΠH TOY «STAR» «LIVE U»

Λιτότητα και επιτροπεία η προίκα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στον ελληνικό λαό
 Η κεντρική ιδέα του κ. Τσίπρα στην όλη του προσέγγιση ήταν «να δούμε τι θα κάνουμε, τώρα που χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια μας». Και γι’ αυτό πήρε την απάντηση που έπρεπε.  Αυτό που με
ανησυχεί ξέρετε ποιο είναι; Ότι ο κ. Τσίπρας έχει «κάψει» την πραγματική ελπίδα σε ένα προοδευτικό κόσμο που τον πίστεψε και πίστεψε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος εναλλακτικός. Και σήμερα υπάρχει μια μεγάλη παραίτηση του κόσμου αυτού  που πιστεύει πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό δεν αξίζει στον ελληνικό λαό. Του απάντησα λοιπόν για τις αποκλειστικές δικές του ευθύνες.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συνολικά το πολιτικό σύστημα δεν δούλεψε όπως θα έπρεπε να δουλέψει τα τελευταία χρόνια. Όμως, τα τελευταία 2,5 χρόνια υπάρχουν ευθύνες που βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  Σήμερα – επέτειος των capital controls – ο κ. Τσίπρας από εκεί που θα έσκιζε τα μνημόνια, έχει αλυσοδέσει τη χώρα υπογράφοντας δυο αχρείαστα βαρύτατα και υφεσιακά μνημόνια. Από εκεί που θα έκοβε το χρέος έκοψε τις συντάξεις. Μας έχει στοιχίσει 86 δις στην ελληνική οικονομία, 12,5 δις μέτρα λιτότητας, έχει δεσμεύσει τη χώρα με λιτότητα και επιτροπεία για τα υπόλοιπα χρόνια, μέχρι τα εγγόνια μας. Αυτή είναι η μεγάλη προίκα που αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις νέες γενιές.
 Προϋπόθεση για τη συνεννόηση και τη συνεργασία η ειλικρίνεια και η αυτοκριτική
 Πιστεύω στη συνεννόηση, πιστεύω ότι η λύση στα προβλήματα της χώρας περνάει μέσα από τη δυνατότητα που θα έχουν οι πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να σχεδιάσουν ένα εθνικό σχέδιο για τον τόπο. Για να το κάνουμε όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ειλικρίνεια και αυτοκριτική από όλους. Έχουμε κάνει αυτοκριτική που έφτασε κάποια στιγμή στο σημείο του αυτομαστιγώματος. Όμως καμία άλλη πολιτική δύναμη, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Ν.Δ. δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους γι’ αυτά που συμβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο.  Ψεύτικες ελπίδες δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν ξανά απέναντι στον ελληνικό λαό που τον σεβόμαστε απόλυτα.
 Η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές
 Από το φθινόπωρο και μετά μπορεί να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που είναι απομονωμένη και πολιτικά αλλά κυρίως κοινωνικά.  Επομένως, η παραμονή της στην εξουσία είναι μια πολύ δύσκολη ισορροπία και ανά πάσα στιγμή από δω και πέρα μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Είναι φανερό πια ότι η λύση στη χώρα περνάει μέσα από τις εκλογές. Προσπάθησα από πέρυσι, χτύπησα το καμπανάκι – πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση – λέγοντας «παραιτηθείτε» για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, να κλείσει διαφορετικά την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς όλες αυτές τις επώδυνες ρυθμίσεις. Δε με άκουσε κανείς.   ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δεν τη θέλουν τη συνεννόηση, νομίζουν ότι μέσα  από αυτή την καρικατούρα του δικομματισμού, μπορούν να κρατήσουν δυνάμεις. Η απάντηση έρχεται από τις δημοσκοπήσεις όπου στην ερώτηση «ποιος από τους δύο κάνει για Πρωθυπουργός;» υπερτερεί το «κανένας από τους δύο» με πολύ μεγάλα ποσοστά. Γιατί και παλαιότερα τα έχουμε δει αυτά σε απαντήσεις δημοσκοπήσεων, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό του «κανένας» και άρα θα έπρεπε να τους προβληματίσει όλους.
Ποια είναι η δική μας στάση: Εμείς είμαστε ένας παράγοντας σταθερότητας. Είμαστε ένα πατριωτικό κόμμα. Αυτό που κάνουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή, είναι ότι επεξεργαζόμαστε το σχέδιο «Ελλάδα» και φιλοδοξούμε ότι αυτό θ’ αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτατη προγραμματική συμφωνία. Δεν πιστεύουμε ότι οι αδύναμες κυβερνήσεις όπως είναι το μοντέλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ένα ισχυρότερο κόμμα κι ένα συμπλήρωμα από δίπλα, μπορεί να δώσει διέξοδο στα προβλήματα της χώρας. Εμείς βάζουμε το πλαίσιο, μιλάμε για προγραμματική συμφωνία, για ευρύτατη δυνατή συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων, κοινοβουλευτικής στήριξης, λαϊκής στήριξης. Χρειάζεται κοινωνική συναίνεση για να προχωρήσουμε από δω και πέρα και διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Να μειωθούν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχυθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη για να μπορέσουμε να προωθήσουμε  τη συνεννόηση. Το τί θα γίνει  μετά από αυτές τις εκλογές δε μπορούμε να το πούμε τώρα και να σχεδιάζουμε επί χάρτου. Εμείς μπορούμε να βάλουμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούμε. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και κανείς δε μπορεί να προσβάλλει τον ελληνικό λαό λέγοντας προκαταβολικά πριν ακούσει τη φωνή του, τί θα πράξει την επόμενη μέρα.
 Το αν θα αποτελέσουμε «παράγοντα σταθερότητας της χώρας» είναι ερώτημα που αφορά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ – όχι εμάς
 Το ερώτημα που μου θέτετε, και μου θέτουν συχνά, «αν θα είστε παράγοντες σταθερότητας», «αν θα οδηγήσετε σε δεύτερες εκλογές», όλα αυτά  τα ερωτήματα δεν αφορούν εμάς που με τη στάση μας έχουμε δείξει ότι είμαστε ένα πατριωτικό κόμμα και την προσπάθεια  που κάνουμε για να υπάρξει συνεννόηση. Αυτά τα ερωτήματα  αφορούν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία  και πρέπει να τους τ’ απευθύνετε κ. Τσαπανίδου με  την πρώτη ευκαιρία, γιατί είναι αυτοί που δίκασαν τον ελληνικό λαό. Είναι αυτοί που ξεκίνησαν την υπόθεση αντιμνημόνιο και τις πλατείες των αγανακτισμένων και το ερώτημα είναι: έχουν κατανοήσει ότι ήταν μια λανθασμένη στάση αυτή; Έχουν αποφασίσει ν’ αλλάξουν; Έχουν αποφασίσει να βάλουν νερό στο κρασί τους, να κάνουν την αναγκαία αυτοκριτική και να έρθουν  να συμφωνήσουν γύρω από μια προγραμματική συμφωνία; Σε όλες τις σοβαρές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, τα δύο  πρώτα κόμματα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και μπαίνουν σε κυβερνήσεις συνεργασιών γιατί πια έχει περάσει η περίοδος των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, νομίζω στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
 Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Και θα είμαστε μέρος της λύσης
 Εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι δεύτερο κόμμα έτσι ώστε να μπορεί  να δώσει λύση,  την ερώτηση για «το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης» θα πρέπει να την απευθύνετε στα δύο πρώτα κόμματα. Εμείς θα έχουμε το πρόγραμμά μας ως βάση για ευρύτατη  προγραμματική συμφωνία και θα είμαστε εκεί με το πρόγραμμα πάνω στο τραπέζι. Γιατί η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο και γιατί δε θέλουμε να γίνουμε μέρος του προβλήματος. Δε θέλουμε νέες αδύναμες κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα  και θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο για τον τόπο.  Εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Και θα είμαστε μέρος της λύσης. Είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε αυτό το ρόλο. Είναι η ευθύνη μας αυτή τη στιγμή απέναντι στον τόπο.
 Στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης νέα παιδιά θα μιλήσουν για τη Νέα Γενιά
 Ως  γυναίκα, ως μητέρα και ως πολιτικός, η μεγάλη μου προτεραιότητα που πρέπει να αποτελέσει εθνικό μας στόχο, είναι να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω και να κρατήσουμε τα παιδιά που θέλουν να μείνουν, να προκόψουν και να έχουν ευκαιρίες. Υπάρχει η νεολαία που μένει στον τόπο και γι’ αυτούς τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα.  Πρέπει να στραφούμε στο μέλλον της νέας γενιάς, στην αλληλεγγύη των γενεών μέσα στην κρίση.  Είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε στο συνέδριό μας, με μια ομάδα νέων παιδιών που έχει καθορίσει τη θεματολογία και τις εισηγήσεις μόνη της. Στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το επόμενο Σαββατοκύριακο, τα νέα παιδιά μιλούν για τη Νέα Γενιά.
 H βιώσιμη λύση για το χρέος απαιτεί σχέδιο και εθνική στρατηγική
 Χρειάζεται βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά αυτό απαιτεί στρατηγική από την πλευρά της χώρας μας για το πώς θα το διεκδικήσει. Φάνηκε ότι ήταν ήρθε ο κ. Τσίπρας  στη Βουλή περιχαρής και μας είπε ότι θα φορέσει γραβάτα, δεν κορόιδευε μόνο τους Βουλευτές του για να ψηφίσουν τα απαράδεκτα μέτρα, κορόιδεψε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό. Εμείς ακόμη κι από τη θέση της αντιπολίτευσης, ξέρετε ότι έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας. Έχω κάνει διαρκείς παρεμβάσεις στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και στην τελευταία Προσύνοδο, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, επανέφερα το θέμα αφού τους ευχαρίστησα γιατί χάρις στις πιέσεις μας, αποτέλεσαν ανάχωμα απέναντι σ’ αυτά που ζητά ο Σόιμπλε και οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, στηρίζουν τον ελληνικό λαό, όχι αυτή την κυβέρνηση, όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν. Και  επανέφερα το θέμα του χρέους το οποίο δεν πρέπει να μείνει στο ράφι, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Διαφορετικά, καταδικάζεται η χώρα να πηγαίνουν όλα για την εξυπηρέτηση του χρέους, ότι κι αν κάνει, όποιο πλεόνασμα κι αν βγάζει,. Επομένως χρειάζεται βιώσιμη ρύθμιση για το χρέος, αλλά πρέπει ν’ αποκτήσουμε μια εθνική στρατηγική να δούμε τί επιτέλους διαπραγματευόμαστε, τί ακριβώς ζητάμε. Και πρέπει να το κάνουμε άμεσα.
 Ερώτηση: Κι αν η ρύθμιση αυτή έρθει πακέτο μ’ ένα καινούργιο μνημόνιο τί θα επιλέξετε εσείς;
 Δεν έχουμε δικαίωμα να φορτώσουμε τις ευθύνες στη νέα γενιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει στην πραγματικότητα ήδη το 4ο μνημόνιο και έχει δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2060 και τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Τί άλλο επιπλέον μπορεί να ζητηθεί απ’ αυτό τον τόπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου