ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

20.6.17

Ρ. Σβίγκου: Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του συλλογικού πολιτικού σχεδίου

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου στο Πρώτο Πρόγραμμα 
-    Τελικά εσείς  πώς αποτιμάτε τη συμφωνία; Είναι ευνοϊκή; Κερδίσαμε, χάσαμε; Ακούγονται πάρα πολλά και υπάρχει και μια έντονη κριτική για το ότι δεν
καταφέραμε να πάρουμε ένα πιστοποιητικό ρύθμισης του χρέους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση το επόμενο διάστημα. Εσείς τι έχετε να πείτε πάνω σ’  αυτό γιατί οι πολιτικοί σας αντίπαλοι λένε ότι πήρατε μέτρα, πήρατε αποφάσεις, κάνατε διάφορα πράγματα κάνατε, αλλά δεν εξασφαλίσατε αυτά τα οποία είχατε πει στην αρχή ότι θα εξασφαλίσετε.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θεωρούν πλέον ότι το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι. Γιατί μέχρι πολύ πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μέχρι πριν λίγες μέρες, παραμονές του Eurogroup, έλεγαν ότι δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να βάζει ψηλά στην ατζέντα της το χρέος, γιατί αυτό λειτουργεί εις βάρος της χώρας.
Να μιλήσουμε όμως για τη συμφωνία αυτή καθεαυτή Το πρώτο είναι ότι σίγουρα αποτιμάται θετικά γιατί δίνει καθαρό διάδρομο για την οικονομία και για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Προσδιορίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια, όπως και επιθυμούσαμε, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Υιοθετείται μηχανισμός σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται να ενεργοποιηθούν και άλλα αναπτυξιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως επίσης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι καθίσταται σαφής η δέσμευση των θεσμών να βοηθήσουν τη χώρα με συγκεκριμένα μέτρα  ώστε αυτή να βγει στις αγορές και να σταθεί χρηματοδοτικά στα πόδια της.


-    Αυτή η δέσμευση – να μείνουμε λίγο σ’  αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό- έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά; Δηλαδή εσείς πώς προσδοκάτε από δω και πέρα να εξελιχθεί αυτό; Σε πράξη εννοώ…    
Κατ’  αρχήν θα εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει το τελευταίο Eurogroup για τα μέτρα για το χρέος, όπως και οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου του 2016, που ήταν αυτό που για πρώτη φορά μίλησε για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτή τη στιγμή τα βραχυπρόθεσμα υλοποιούνται. Αλλά το βασικό το οποίο μας παρουσιάζει η απόφαση του Eurogroup είναι ο καθαρός οδικός χάρτης για την έξοδο από τα μνημόνια. Η απόφαση του Eurogroup καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σας παραπέμπω και στην τελευταία παράγραφο της απόφασης του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία το Eurogroup δεσμεύεται να προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές. Κι αυτό είναι μια απόφαση την οποία δεν την είχαμε το προηγούμενο διάστημα και γι αυτό δεν μπορούσε να κλείσει η συμφωνία.


-    Ναι, σωστά.. Τώρα περιμένουμε την έκθεση του ΔΝΤ γύρω στις 20 του μήνα,,, πότε είναι, που θα βγάλει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπου εκεί θα έχουμε μια άλλη εικόνα.. ξέρουμε το ΔΝΤ ποιες είναι οι θέσεις του…

Ναι, αλλά μας έχει προϊδεάσει και η κα Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το Eurogroup, ότι πλέον η ίδια θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε μια τροχιά όπου το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο με την υλοποίηση των κατάλληλων μέτρων..


-    Επειδή όλα αυτά, επιτρέψτε μου να πω, με τη δική μου τοποθέτηση ότι είναι θέματα υψηλής οικονομίας.. πάμε να δούμε τα μικρότερα.. Η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία λογικά θα πρέπει να προσφέρει και κάποιες θέσεις εργασίας. Πότε προσδιορίζετε ότι θα ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο, γιατί είναι σημαντικό να μπορεί να υπάρχει μια χρηματοδότηση στην αγορά μέσω αυτής της τράπεζας. Ήταν κι ένα αίτημα παλιό δικό σας, αν δεν κάνω λάθος…

Ναι, το οποίο όμως ποτέ δεν είχε προχωρήσει, γι αυτό και θεωρούμε επιτυχία ότι πλέον έχει πάρει το πράσινο φως. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμη η αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία προορίζεται να εξελιχθεί σε έναν βασικό πυλώνα χρηματοδότησης έργων, υποδομής, στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων…


-    Έχουμε εικόνα ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφεύγουν σ’  αυτή την τράπεζα;….

Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας παρουσιάσω  το σχέδιο για την αναπτυξιακή τράπεζα. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι γενικότερα στο αναπτυξιακό προγραμματισμό της κυβέρνησης και στο σχέδιό της για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την στήριξη της ανάπτυξης έχουν καίριο ρόλο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


-    Σήμερα ο πρωθυπουργός ξεκινάει έναν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και για ενημέρωση βέβαια που οφείλει να παρέχει όσον αφορά τα αποτελέσματα του Eurogroup και για το κλείσιμο της συμφωνίας και για την υπόθεση του Κυπριακού, αλλά βασικά αυτό που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία..Το ένα είναι αυτό και το άλλο ότι θα ζητήσει από τους υπουργούς του επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αναμένεται ανασχηματισμός; 

Γι αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδια να σας το απαντήσω. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι πολλές φορές στη δημοσιότητα έρχονται τέτοια σενάρια τα οποία περισσότερο εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα, παρά πραγματικά παρουσιάζουν την είδηση.


-    Το γνωρίζω ότι δεν θα μου απαντήσετε, απλά πληθαίνουν οι πληροφορίες που λένε ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται πάρα πολλές εισηγήσεις για να προχωρήσει σε κάποιον ανασχηματισμό. Και νομίζω ότι σ’  αυτό μπορείτε να τοποθετηθείτε.. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν νομίζετε  ότι πρέπει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο για τον εξής απλό λόγο:  το κυβερνητικό έργο όντως πρέπει να προχωρήσει. Υπάρχουν πάρα πολλά στάσιμα σημεία και η κοινωνία δυστυχώς το εισπράττει αυτό. Από αυτή την άποψη το λέω, την εντελώς πρακτική, την πολιτική ας την αφήσουμε για άλλη φορά.

Αυτό που έχει σημασία είναι η υλοποίηση του συλλογικού κυβερνητικού σχεδίου και όχι τα πρόσωπα τόσο, που τα πρόσωπα έπονται αυτού του κυβερνητικού σχεδίου..
Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα, εφόσον υπάρχει και αυτός ο πολιτικός χρόνος, ο οποίος έχει υπάρξει με αυτή τη θετική απόφαση του Eurogroup, μπορούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να σταθούμε στα πόδια μας και να ρίξουμε το βάρος τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη αυτή η χώρα στον τομέα της Παιδείας – όπου όπως γνωρίζετε είναι ήδη στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Παιδεία - , στον τομέα της Υγείας και στην στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στη μεταρρύθμιση για τον «Καλλικράτη», όπως επίσης και στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

-    Κα Σβίγκου, επειδή έχουμε ακόμα ένα λεπτό. Το κόμμα είναι ικανοποιημένο από την εξέλιξη, από την απόδοση της κυβέρνησης; Δηλαδή, ή θα πάμε σε κάποια συνεδρίαση η οποία δεν είναι προγραμματισμένη, σε κάτι έκτακτο; Υπάρχει ηρεμία; Πάμε παρακάτω; Τι γίνεται;

Πάμε παρακάτω. Και, όπως είπα και πριν, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα πρέπει να προχωρήσουμε στις αλλαγές που έχει ανάγκη αυτή η χώρα για να σταθεί στα πόδια της σε όλους τους τομείς.

-    Τώρα για τα υπόλοιπα, βέβαια, ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει. Δεν το συζητάμε. Εξάλλου αυτά ούτε ανακοινώνονται, ούτε προσυζητιούνται. Όταν θα έρθει η ώρα θα τα  μάθουμε.
-    Πάντως κα Σβίγκου, και με όλο το σεβασμό, είπατε κάτι το οποίο μπορεί να καταστεί επικίνδυνο. Εννοώ, το θέμα του ότι τώρα κερδήθηκε πολιτικός χρόνος μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε κυβέρνηση να χαλαρώσει.

Όχι, δεν είναι ώρα ούτε για εφησυχασμούς, ούτε για πανηγυρισμούς. Νομίζω ότι και το προηγούμενο διάστημα,, παρά τις διάφορες εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση και την πίεση που ασκήθηκε σε πολλά επίπεδα για να κλείσει και αυτός ο κύκλος της αξιολόγησης, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, με πιο χαρακτηριστικό αυτό της μείωσης της ανεργίας και του θετικού ρυθμού αύξησης των θέσεων απασχόλησης. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε μια σειρά από κυβερνητικούς τομείς και νομίζω ότι δεν πρέπει να παραβλέψουμε όλα αυτά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει.  Το αντίθετο, πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο γοργά βήματα και για την υλοποίηση των υπολοίπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου