ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

6.6.17

Β. Λεβέντης: 'Οταν χάνεις στόχους παραιτείσαι, δεν παραμένεις γαντζωμένος στην εξουσία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» 
Σχετικά με την διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου:

       Δε νομίζω ότι είναι ευκαιρία, απλά ένας εμφύλιος στον αραβικό κόσμο είναι, κάποιοι είναι με τον Τράμπ και κάποιοι όπως το Κατάρ πήρε θέση υπέρ του Ιράν. Ο Τράμπ λίγο πιο άγαρμπα χειρίζεται το θέμα αυτό. Και τον Ομπάμα τον απασχολούσε το θέμα αυτό αλλά το χειριζόταν με έναν τρόπο πιο πολιτισμένο. Ο Τράμπ έχει έναν άλλο τρόπο προσέγγισης και έβαλε τα άλλα κράτη να κάνουν σαμποτάζ. Η πολιτική του Τράμπ είναι πολιτική ευθείας σύγκρουσης για το καθετί, όπως και στην κλιματική αλλαγή, τη συμφωνία για το κλίμα, ενήργησε με τρόπο επίσης άγαρμπο. Πιστεύω ότι ή ο ίδιος θα συμβιβαστεί για να βγάλει τη θητεία του ή αν συνεχίσει έτσι θα έχει πρόβλημα.

       Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Κυβερνήσεις πέφτουν μόνο σε περίπτωση που παραιτηθούν οι ηγέτες τους. Για παράδειγμα ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε την εξουσία διότι ένα μπλοκ 30 βουλευτών απέσυραν τη στήριξή τους και την ίδια ώρα ο τότε πρωθυπουργός ζητούσε να γίνει δημοψήφισμα για το αν θέλουμε την Ευρώπη η όχι. Αυτή η πολιτική κίνηση μόνο έξυπνη δεν μπορεί να την πεις, μάλλον ήταν ηλίθια. Στην περίπτωση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τα πάει περίφημα γιατί τα υπογράφει όλα και γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν πάμε σε εκλογές δε θα βγούνε ούτε 60 βουλευτές από το κόμμα του.
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και το χρέος:
       Ο κ. Λεβέντης τόνισε πως αν γίνουν εκλογές τώρα η ΝΔ θα είναι πρώτη. Η ΝΔ όμως αυξάνει τα ποσοστά της και όχι τους ψηφοφόρους της. Αυτό γίνεται διότι χρησιμοποιεί παλιές πρακτικές και πρόσωπα που έχουν φθαρεί.
      “ Έχουμε μια Κυβέρνηση που για να παραμείνει στην εξουσία τα υπογράφει όλα, λέει ναι σε όλα. Η εικόνα του Πρωθυπουργού είναι ότι θέτει στόχους σε όλα, αλλά περνάει κάτω από τον πήχη. Πέστε μου σε ένα θέμα που κέρδισε η Κυβέρνηση, σε κανένα δεν κέρδισε. Φοράμε ένα στενό κορσέ και μας λένε να πετύχετε τους στόχους και μετά θα δούμε εάν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Έκανε ένα έγκλημα ο Πρωθυπουργός, χωρίς να έχει εγγυήσεις από τη Γερμανία δεσμεύτηκε ότι θα διευθετηθεί το χρέος νωρίτερα από το 2018. Εγώ έχω επικοινωνία συνεχή με τη Γερμανία και μου είπαν ευθαρσώς ότι καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στο ζήτημα του χρέους πριν τον Αύγουστο του 2018. Αυτή η στρατηγική της Κυβέρνησης μας οδήγησε σε εθνική ήττα. Επιπλέον δεν έχουμε συμμαχίες στην Ευρώπη, και οι Γάλλοι για παράδειγμα τον εαυτό τους κοιτάζουν, έχουν και αυτοί οικονομικά προβλήματα. Η Γερμανία από την άλλη πλευρά, τηρεί τους όρους του Μάαστριχτ (3% έλλειμα) και έχει πλεονάσματα η οικονομία της, αντίθετα εμείς φτάσαμε σε πρωτογενές έλλειμμα 16%. Εάν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί τηρούσαν τους όρους του Μάαστριχτ, τότε δε θα είχαμε μπει στα μνημόνια. Τιμωρήθηκε κανένας για αυτό; Και εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε μια ρητορική κατά αυτών που τηρούν τους όρους. Από πλευράς ουσίας οι ευθύνες είναι πάνω μας. Υπάρχει επίσης η λογική που λέει ότι τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι ελλείμματα του Νότου. Αυτό δεν ισχύει γιατί κάθε χώρα έχε δικό της προϋπολογισμό. Αυτή είναι η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πρέπει να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που οφείλουμε στο συνταξιοδοτικό, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στην αξιολόγηση του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα και μετά να απαιτούμε. Ακούμε τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι μας εκβιάζουν οι Ευρωπαίοι και οι δανειστές. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε γιατί δεν παραιτούνται και να έρθει κάποιος άλλος να χειριστεί με ψυχραιμία το θέμα. Στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί  η άποψη της αριστεράς παλιάς κοπής. Για αυτό το λόγο η Ένωση Κεντρώων ζητά μεγάλη κυβέρνηση τεχνοκρατών που δε θα συμμετέχουν παλιά και φθαρμένα πολιτικά στελέχη”.
Για το Eurogroup τόνισε:
       “Στις 15 Ιουνίου θα πάρουμε τη δόση και τίποτε άλλο, ούτε ποσοτική χαλάρωση ούτε ρύθμιση του χρέους. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτιάξει ένα αφήγημα που λέει ότι δεν παίρνουμε την ποσοτική χαλάρωση και το χρέος επειδή θα γίνουν εκλογές στη Γερμανία το Φθινόπωρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα στους πολίτες και συνεχίζει να λέει με αποτέλεσμα να διαπράττει πολιτική απάτη.
       Ως εκ τούτου τίθεται θέμα πολιτικό και ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί ειδικά όταν χάνει τον έναν στόχο μετά τον άλλο. Θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που γαντζώνεται από την εξουσία όπως ο σκίουρος στο φλοιό του δέντρου. Για αυτό επαναλαμβάνω ότι χρειαζόμαστε κυβέρνηση οικουμενική τεχνοκρατών γιατί οι πολιτικοί τα έχουν κάνει θάλασσα. Τους τεχνοκράτες τους χρειαζόμαστε για ένα διάστημα γιατί έχουν φθαρεί οι πολιτικοί. Ο Λουκάς Παπαδήμος γιατί απέτυχε; Ενώ ο ίδιος ήταν άξιος τεχνοκράτης με πολλές γνωριμίες στην Ευρώπη, του έβαλαν δίπλα του πολιτικούς που δεν είχαν να προσφέρουν κάτι στη χώρα και κοίταζαν μόνο να επανεκλεγούν. Εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή την ώρα γιατί και ο Μητσοτάκης να βγει τις ίδιες αδυναμίες θα έχει, κυβέρνηση 153 βουλευτών, με τη Γεννηματά θα κάνει κυβέρνηση, αφού ψήφισε το ΠΑΣΟΚ την ενισχυμένη αναλογική».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου