ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

7.6.17

Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τις συνεχιζόμενες
προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς που στοχεύουν ξεκάθαρα την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενισχύουν τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Αναλυτικά η ερώτηση:
 
«Εν μέσω μίας κρίσιμης περιόδου για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για μία συνολική ειρηνική επίλυση του Κυπριακού η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την πρακτική της παράνομης δέσμευσής μεγάλων περιοχών του FIR Λευκωσίας και της περιοχής κυπριακής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας με την έκδοση παράνομων ”ΝΟΤΑΜs” για τις ασκήσεις αυτές σε μια προσπάθεια έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομιμοποίησης των παράνομων “αρχών” του κατοχικού καθεστώτος.
 
Έτσι για την 29η Ιουνίου με την “ΝΟΤΑΜ” Ν0119/17 αναγγέλλεται η διεξαγωγή άσκησης SAR από την τουρκική αεροπορία στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου εντός του «εναερίου χώρου του (παράνομου) “Ερκάν”. 
 
Με την “ΝΟΤΑΜ” Ν0118/17 αναγγέλλεται η άσκηση της τουρκικής αεροπορίας χωρίς πυρά και με την Ν0117/17 άσκηση Έρευνας και Διάσωσης η οποία εκτείνεται μέχρι και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου επικαλύπτοντας έτσι την περιοχή κυπριακής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση μέχρι των ορίων της γειτνιάζουσας με την ελληνική περιοχή SAR.
 
Οι πράξεις αυτές της Τουρκίας στοχεύουν ξεκάθαρα την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύουν τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και αναβαθμίζουν το στάτους της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας εναέριο χώρο άνω της κατεχομένης περιοχής της Δημοκρατίας. Η τουρκική πολιτική παραβίασης του Διεθνούς Δίκαιου και των διεθνών κανόνων θέτει για μία ακόμη φορά σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
 
 Ερωτάται η Επιτροπή:
 
- Είναι σε γνώση της οι ανωτέρω συνεχείς προκλητικές ενέργειες;
 
- Θα περιλάβει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στόχο έχουν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της Ε.Ε., στην επόμενη Έκθεση Προόδου της Τουρκίας;».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου