ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

10.6.17

Ρ. Σβίγκου: Η αμφισβήτηση του νεοφιλελευθερισμού αποκτά ισχυρή δυναμική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Αποσπάσματα συνέντευξης της εκπροσώπου τύπου στο ραδιόφωνο του ΑLPHA  
 Για τις Βρετανικές εκλογές

Η κ. Μέι πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη. Δηλαδή, προκήρυξε αυτές τις εκλογές και όλοι
την κατηγόρησαν –και νομίζω ότι είχαν δίκιο- ότι το έκανε επειδή έβλεπε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και θεωρούσε ότι ήταν ευνοϊκά γι αυτήν, αλλά τελικά είδαμε ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Μεγάλη Βρετανία ο τρόπος που τέθηκαν τα κοινωνικά ζητήματα από την πλευρά του Εργατικού Κόμματος, δηλαδή η υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, η υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας το έβγαλαν ιδιαίτερα ενισχυμένο. Έδειξε και τη στροφή της νεολαίας –όπως δείχνουν και τα exit polls- σε μια πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση και αυτό πρέπει να καρπωθεί και στον ίδιο τον Τζ, Κόρμπιν και στη νέα ηγεσία των Εργατικών. Ο Κόρμπυν είχε να αντιπαλέψει πολλούς, ειδικά στο εσωτερικό του κόμματός του, που τον θεωρούσαν από την αρχή χαμένο εξαιτίας της αριστερής στροφή του Εργατικού Κόμματος μετά από χρόνια πρόσδεσής του στο νεοφιλελεύθερο άρμα.

Παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόγραμμα στο βρετανικό λαό, μετά από δεκαετίες έκφρασης του μονόδρομου της λιτότητας και από τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας. ‘Άρα αυτή η σημαντική ενίσχυση του Κόρμπιν, παρόλο που δεν κατάφερε να είναι ο νικητής των εκλογών, σίγουρα εκφράζει και την αμφισβήτηση του νεοφιλελευθερισμού στη Βρετανία, δείχνοντας πλέον ότι αποκτά ισχυρή δυναμική αυτή η αμφισβήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τη διαπραγμάτευση

Όλες μας οι ενέργειες και η στόχευσή μας για μια καθαρή λύση για το χρέος έχουν ως στόχο την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Οπότε, όσοι με δηλώσεις επί της ουσίας αμφισβητούν την προοπτική μιας συνολικής συμφωνίας, είναι σαν να μην θέλουν αφενός να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα και αφετέρου δεν θέλουν πολιτικά να αναγνωρίσουν τις θετικές οικονομικές επιδόσεις του προγράμματος και τα θετικά οικονομικά στοιχεία, είτε μιλούμε για την μείωση της ανεργίας, είτε μιλούμε για την ανάπτυξη. Σίγουρα τα στοιχεία αυτα κινούνται στον αντίποδα ενός κλίματος καταστροφολογίας που διακινείται εντός και εκτός της χώρας. Οπότε η καθαρή λύση για το χρέος αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος, ανεξάρτητα από δηλώσεις οι οποίες βέβαια κινούνται σε ένα πλαίσιο άσκησης πολιτικής πίεσης όταν έξι μέρες πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup

Υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε να εκφραστεί η κοινή βούληση και να να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, δηλαδή κυρίως της Γερμανίας. Η καθαρή λύση που ζητούμε εμείς για το χρέος θα πρέπει να προσδιορίζει με τέτοια σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ώστε να επιτρέπεται σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της ΕΚΤ, να προχωρήσει σε μια θετική μελέτη βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία συνέχιση της αβεβαιότητας ως προς το ελληνικό πρόγραμμα και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου