ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

6.5.17

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ

Κ. Μητσοτάκης: Καλημέρα, κύριε Αυτιά, σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.
 Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ θερμά. Καλώς ήρθατε. Είναι η 13η
συνέντευξη που παίρνω από Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
 
Κ. Μητσοτάκης: Θα είναι γουρλίδικη και για εσάς και για εμένα.
 
Δημοσιογράφος: Οι 8 στους 13 έγιναν πρωθυπουργοί. Τώρα, ο λαός αποφασίζει για αυτά.
 
Όταν, λοιπόν, είδαν το τρέιλερ ότι ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης θα είναι εδώ, όλοι με ρωτούν και μου λένε: Πού πάμε; Πού πάει η υπόθεση; Πάλι μέτρα;
 
Κ. Μητσοτάκης: Ξεκινήσατε με μία αναφορά στην ιώβεια υπομονή των Ελλήνων. Φοβάμαι, κ. Αυτιά, ότι η υπομονή των Ελλήνων και ειδικά των συνταξιούχων, που μας ακούνε σήμερα, και των μισθωτών εξαντλείται πια. Γιατί εξαντλείται; Διότι ο κ. Τσίπρας, παραβιάζοντας όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει, δέσμευσε τη χώρα σε επιπρόσθετα μέτρα για το 2019 και για το 2020. Και θα πρέπει να το ακούσουν και να το καταλάβουν καλά οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί οι οποίοι μας ακούνε σήμερα.
 
Με το πακέτο μέτρων στο οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν θα πάρουν πίσω τη 13η σύνταξη, αλλά πολλοί θα χάσουν και τη 12η και κάποιοι θα χάσουν και την 11η, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου. Έχετε παρουσιάσει, πολλές φορές τα στοιχεία στις εκπομπές σας και δυστυχώς τα στοιχεία δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης.
 
Και προσέξτε: Αυτό δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αφορά και τους μισθωτούς. Διότι η μείωση του αφορολόγητου, από εκεί που είναι σήμερα, στα 5.600 ευρώ περίπου, σημαίνει ότι ο μέσος μισθωτός, ο οποίος δεν πληρώνει σήμερα φόρο, θα πληρώνει 660 ευρώ φόρο εισοδήματος, δηλαδή έναν μηνιαίο μισθό.
 
Δημοσιογράφος: Τέταρτο Μνημόνιο είναι αυτό;
 
Κ. Μητσοτάκης: Για εμένα αυτό είναι τέταρτο Μνημόνιο. Γιατί τέταρτο Μνημόνιο; Γιατί δεσμεύει τη χώρα μετά το 2018, όταν το τρίτο πρόγραμμα - σας θυμίζω - το οποίο και εμείς στηρίξαμε, λήγει τον Αύγουστο του 2018.
 
Ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε την παραμονή του στην εξουσία, αποδεχόμενος τα πάντα, με ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για τον μέσο Έλληνα. Θα σας έλεγα ειδικά για αυτούς που ο κ. Τσίπρας υποτίθεται ότι νοιάζεται περισσότερο. Προσέξτε: Εδώ έχουμε μία Κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία ψήφισε συνολικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ - εσείς παρουσιάσατε τα νούμερα - όταν το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο ήταν 5 δις και 5 δις οι περικοπές των συντάξεων.
 
Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Αυτός είναι ο αναξιόπιστος κ. Τσίπρας. Με μόνο μέλημα, το επαναλαμβάνω, την παραμονή τη δική του και του συστήματός του στην εξουσία, δέχθηκε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα.
 
Να το καταλάβουν, λοιπόν, πολύ καλά οι συνταξιούχοι οι οποίοι μας ακούν. Οι μειώσεις των συντάξεων, οι οποίες θα επιβληθούν συμπληρωματικά σε αυτά τα οποία θα γίνουν, μείωση του ΕΚΑΣ, αύξηση της συνδρομής για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όλα αυτά τα φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου και των βουλευτών που θα στηρίξουν αυτές τις παρεμβάσεις στη Βουλή.
 
Δημοσιογράφος: Λέει, όμως, ο πρωθυπουργός: «Κόψατε και εσείς το 50% των συντάξεων». Λέει ο πρωθυπουργός: «Μας φέρατε συνταξιούχους οι οποίοι ήταν λεηλατημένοι». Εδώ εσείς τι απαντάτε στον πρωθυπουργό, ο οποίος, χθες, σας είπε και «χουβαρντά». Θέλετε να δείτε τι ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα;
 
Κ. Μητσοτάκης: Τα είδα, τα είδα, αλλά με χαρά να τα ξαναδείξετε.
 
Δημοσιογράφος: Για να δούμε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να ζωντανέψει η κουβέντα μας, διότι, φίλες και φίλοι, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέει για ένα τέταρτο Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός τον λέει «χουβαρντά» και τον λέει και «ωραίο μάγκα» λόγω των ισοδυνάμων. Και πάμε σε μία «καυτή» κουβέντα με ερωτήματα δικά σας στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ 
 
Α. Τσίπρας: Ωραίος μάγκας ο κ. Μητσοτάκης, εύκολη η πλειοδοσία, τσάμπα μάγκας. Όταν θα έρθει η ώρα, η Κυβέρνηση αυτή θα διανείμει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει, και με ασφάλεια έναντι στόχων την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων. Στο τέλος του 2017, θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016… 
 
            Να μην ανησυχεί, λοιπόν, γι’ αυτό. Εκείνος που πρέπει να ανησυχεί, μήπως και τότε το καταψηφίσει ξανά και γίνει και τότε περίγελος σε σχέση με αυτά που λέει τώρα.
 
ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 
 
Δημοσιογράφος: Ένας ζωντανός, λοιπόν, διάλογος, αν θέλετε, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Είστε «χουβαρντάς»;
 
Κ. Μητσοτάκης: Θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα πούμε στη Βουλή και να έρθει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και να εξηγήσει γιατί – προσέξτε - πριν από τέσσερις μήνες, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έλεγε ότι: «Εγώ δεν θα πάρω πρόσθετα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος» και έρχεται τέσσερις μήνες μετά και παίρνει 2,6 δις μέτρα.
 
Θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις για το βίντεο το οποίο δείξατε. Πρώτον, εμένα δεν μου αρέσει αυτή η φρασεολογία. Θεωρώ ότι το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου πρέπει να κρατείται ψηλό, να μένουμε μακριά από μία αργκό και από λέξεις οι οποίες δεν ταιριάζουν στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Λυπάμαι, αλλά ο κ. Τσίπρας συστηματικά επιδίδεται σε προσωπικές επιθέσεις με χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν ταιριάζουν στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού και πολιτικού διαλόγου, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ.
 
            Έρχομαι τώρα στην ουσία του ζητήματος. Περηφανεύτηκε ο κ. Τσίπρας, γιατί πέτυχε, λέει, πλεόνασμα 43 φορές μεγαλύτερο από αυτό που του ζητούσε το Δ.Ν.Τ. Πώς το πέτυχε το πλεόνασμα ακριβώς, κ. Αυτιά; Υπερφορολογώντας τους Έλληνες πολίτες και παίρνοντας από τη μέση ελληνική οικογένεια πολλά περισσότερα απ’ ό,τι χρειαζόταν για να πετύχει τους στόχους.
 
            Εάν, λοιπόν, είναι τόσο σίγουρος ο κ. Τσίπρας ότι θα μπορεί να έχει υπέρβαση των στόχων το ’17, έτσι όπως είχε το ’16, τον προκαλώ. Γιατί δεν έρχεται τώρα να επιστρέψει πίσω στους Έλληνες πολίτες, προσέξτε, ένα λελογισμένο ποσό 0,5% του Α.Ε.Π., πρωτίστως με φοροαπαλλαγές, όχι με επιδόματα, όχι με προσλήψεις; Για να χτίζει το νέο πελατειακό Κράτος του ΣΥΡΙΖΑ…
 
Δημοσιογράφος: Αλλά;
 
Κ. Μητσοτάκης: Να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, να μειώσει το Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, να καταργήσει τον ειδικό φόρο για το κρασί. Δεν έφερε απολύτως τίποτα. Και κάτι ακόμα: Να εξασφαλίσει ότι, από τον Σεπτέμβριο, όλα τα ελληνόπουλα θα βρούνε μία θέση σε παιδικούς σταθμούς. Να το κάνει τώρα, λοιπόν.
 
Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό. Βγαίνει εκεί σήμερα και λέει «Κοινωνικό μέρισμα και το ‘17». Προφανώς έχει κάποια σχέδια ο πρωθυπουργός. Και λέω το εξής πολύ - πολύ απλό: Εσείς, σήμερα, έρχεστε και μου λέτε: «Εγώ θέλω προσωποποιημένες παροχές σ’ αυτούς που χάνουν», δηλαδή αν χάσει κάποιος 1.000 ευρώ, σου μειώνω τον ΕΝΦΙΑ τόσο, σου κάνω αυτό.
 
Κ. Μητσοτάκης: Η μεγάλη απάτη με τα αντίμετρα είναι σε δύο σκέλη. Πρώτον, τα αντίμετρα δεν ξέρουμε ποτέ και αν θα εφαρμοστούν.
 
Δημοσιογράφος: Λόγω του πλεονάσματος, λέτε.
 
Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, ψεύδεται, όταν λέει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν πετύχουμε τους στόχους του πλεονάσματος. Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, μόνο αν ξεπεράσουμε τους στόχους. Και να σας πω κάτι; Τι αντίμετρα είναι ακριβώς αυτά, κ. Αυτιά; Δηλαδή, θα πρέπει να πετύχουμε πλεόνασμα 4,5% για να ταΐσουμε τους φτωχούς Έλληνες;
 
Δημοσιογράφος: Εσείς τα κάνετε.
 
Κ. Μητσοτάκης: Για να δώσουμε συσσίτια;
 
Δημοσιογράφος: … του κύριου Τσίπρα.
 
Κ. Μητσοτάκης: Εγώ είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος. Εγώ δεσμεύομαι ότι θα μειώσουμε τους φόρους, θα επιστρέψουμε χρήματα στην τσέπη των Ελλήνων να τα αξιοποιήσουν, όπως αυτοί ξέρουν καλύτερα.
 
Δημοσιογράφος: Και πώς θα μειωθούν οι φόροι;
 
Κ. Μητσοτάκης: Οι φόροι θα μειωθούν με δύο τρόπους. Πρώτον, με ένα συμμάζεμα του Κράτους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία.
 
Δημοσιογράφος: Θα κάνεις απολύσεις;
 
Κ. Μητσοτάκης: Όχι, μισό λεπτό, δεν θα κάνω απολύσεις.
 
Δημοσιογράφος: Ένα λεπτό, λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα κάνεις απολύσεις, θα μειώσεις το Κράτος.
 
Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτώ - και θέλω να είμαι σαφής - μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, για να χτιστούν καινούργιες στρατιές εξαρτημένων Ελλήνων από το Δημόσιο, όπως τους υπόσχεται ο κ. Τσίπρας σήμερα. Δεν θα δεχτώ σπατάλη στις ΔΕΚΟ, όπως γίνεται σήμερα. Και δεν θα δεχτώ ένα Δημόσιο, το οποίο θα είναι χαλαρό στη συνολική του λειτουργία και δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών.
 
Έχετε καμία αμφιβολία, παραδείγματος χάριν, ότι στον κλάδο  της Υγείας, στις προμήθειες στην Υγεία, στο φάρμακο, στον τρόπο με τον οποίο τα νοσοκομεία προμηθεύονται νοσηλευτικό υλικό υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης; Δουλεύουν σήμερα πραγματικά τα ενιαία συστήματα προμηθειών στην Υγεία; Δεν δουλεύουν.
 
Δημοσιογράφος: Αν κατάλαβα καλά, όχι απολύσεις. Μισό λεπτό, για να το καταλάβουμε.
 
Κ. Μητσοτάκης: Όχι απολύσεις.
 
Δημοσιογράφος: Όχι απολύσεις, αλλά;
 
Κ. Μητσοτάκης: Όχι απολύσεις, αλλά αυστηρούς περιορισμούς στις προσλήψεις. Για κάθε πέντε που θα βγαίνουν στη σύνταξη, θα προσλαμβάνουνε έναν. Και εκεί που έχουμε πραγματική ανάγκη, «ναι» στην κινητικότητα, «ναι» στην αξιολόγηση. Δεν δέχομαι, κ. Αυτιά, να υπάρχει μια Δημόσια υπηρεσία με πλεονάζον προσωπικό και δίπλα να υπάρχει μια άλλη υπηρεσία, που να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και να μην μπορούν να μετακινηθούν αυτοί οι υπάλληλοι από τη μία υπηρεσία στην άλλη.
 
Επανέρχομαι, όμως, στο ζήτημα των φόρων, γιατί είναι πιο σημαντικό. Υπάρχουν περιθώρια μαζέματος του Κράτους.
 
Δημοσιογράφος: Αυτό το περίσσευμα, το μάζεμα του Κράτους πάει κατευθείαν στον πολίτη ή πάει στα χρέη;
 
Κ. Μητσοτάκης: Το περίσσευμα από το μάζεμα του Κράτους θα στραφεί σε φορο-ελαφρύνσεις.
 
Δημοσιογράφος: Η πρώτη θα είναι ο ΕΝΦΙΑ, που είπατε 30%;
 
Κ. Μητσοτάκης: Έχω δεσμευτεί στη Θεσσαλονίκη ότι οι πρώτες μας προτεραιότητες είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Γιατί μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις; Οι επιχειρήσεις είναι αυτές οι οποίες δημιουργούν πλούτο.
 
Δημοσιογράφος: Πού θα πάει  ο φόρος των επιχειρήσεων;
 
Κ. Μητσοτάκης: Θα σας πω. Δεν είναι πού θα πάει ο φόρος των επιχειρήσεων. Ο φόρος των επιχειρήσεων, επιστρέφει μέσω του φόρου, τη δυνατότητα σε μία επιχείρηση η οποία σήμερα υποφέρει από την υπερφορολόγηση, δεν μπορεί να μεγαλώσει, δεν μπορεί να προσλάβει, δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να το κάνει.
 
Αυτήν τη στιγμή το μείγμα υπερφορολόγησης και υψηλών ασφαλιστικών εισφορών καθιστούν το επιχειρείν επικίνδυνη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Εσείς μιλάτε τακτικά στην εκπομπή σας με  πάρα πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες και σας περιγράφουν την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στις επιχειρήσεις τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αναφέρομαι στις εκατοντάδες χιλιάδες των μικρομεσαίων των επιχειρήσεων που αισθάνονται σήμερα ότι δεν υπάρχει νόημα να ασκεί κανείς το επιχειρείν με αυτήν τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση. Αυτά, λοιπόν,  πρέπει να τελειώσουν.
 
Δημοσιογράφος: Είναι κοστολογημένα αυτά, κ. Πρόεδρε; Ή είναι τα συνήθη προγράμματα τα οποία ακούμε. Διότι έχουμε ακούσει Ζάππεια, έχουμε ακούσει προγράμματα Θεσσαλονίκης και έχουν πέσει στο κενό.
 
Κ. Μητσοτάκης: Κύριε Αυτιά, τα έχω κοστολογήσει από τότε που έκανα την παρέμβασή μου στη Θεσσαλονίκη. Μίλησα για 1,8 δις ευρώ φορο-ελαφρύνσεις σε δύο χρόνια και κάνω την αντιδιαστολή με τα 12 δις παροχών τα οποία υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας, για να έρθει τελικά να πάρει 12,5 δις μέτρα τα 2 χρόνια που κυβερνά τη χώρα.
 
Αλλά κάτι ακόμα πάρα πολύ σημαντικό: Για να μπορούμε να έχουμε την ελευθερία που χρειαζόμαστε να αναπτυχθεί η οικονομία, πρέπει να πετύχουμε, σε συνεννόηση με τους δανειστές μας, την μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.
 
Δημοσιογράφος: Το 3,5% να πάει πού δηλαδή; στο 2%; Θα  το δεχθεί ο Σόιμπλε ή ο Τόμσεν; Τα καταλαβαίνουν αυτά τώρα;
 
Κ. Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, θα σας πω. Πιστεύω ότι τα καταλαβαίνουν. Όσο περισσότερη λιτότητα μας ζητάνε τόσο η οικονομία θα βουλιάζει στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.  Γιατί πιστεύω ότι μπορούν οι πιστωτές μας να το δεχθούν;
 
Δημοσιογράφος: Γιατί;
 
Κ. Μητσοτάκης: Διότι εμείς είμαστε αξιόπιστοι στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.  Εμείς θα βάλουμε σε τάξη το Κράτος, εμείς θα κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις, εμείς θα φέρουμε επενδύσεις και δουλειές στην Ελλάδα, κ. Αυτιά.
 
Δημοσιογράφος: Είναι το δεύτερο σκέλος στο οποίο θα έρθω αμέσως τώρα.
 
Κ. Μητσοτάκης: Θα φέρουμε δουλειές στην Ελλάδα.
 
Δημοσιογράφος: Θα μου πείτε πως θα τις φέρετε τις δουλειές.
 
Κ. Μητσοτάκης: Επειδή είμαστε αξιόπιστοι στο σκέλος αυτό, δεν μασάμε τα λόγια μας και θα πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις. Ναι, πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι το 3,5% πλεόνασμα, στο οποίο μας έχει δεσμεύσει ο κ. Τσίπρας για πολλά χρόνια, είναι ένας στόχος ανέφικτος που πάντα θα κρατάει τη χώρα βουτηγμένη στο φαύλο κύκλος της ύφεσης.
 
Δημοσιογράφος: Έρχονται οι πιστωτές τώρα, διαβάζω «Καθημερινή»: «Δέσμευση Νέας Δημοκρατίας θέλει το Δ.Ν.Τ. τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος». Η «Εφημερίδα των Συντακτών» σήμερα στην πρώτη σελίδα, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, λέει: «Οι Βρυξέλλες αδειάζουν τον Κυριάκο».
 
            Δηλαδή οι δανειστές λένε: «Κυριάκο, αυτό που υπέγραψε ο Τσίπρας, αυτό θα κάνεις». Το λένε αυτό ή και εσείς θα τους πείτε: «Εγώ έχω το σχέδιό μου. Ελάτε».
 
Κ. Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Καταρχάς, εγώ δεν έχω καμία όχληση. Καμία όχληση δεν είχαμε από τους πιστωτές.
 
Δημοσιογράφος: Α, δεν έχετε όχληση καμία;
 
Κ. Μητσοτάκης: Δεν είχαμε όχληση. 
 
Δημοσιογράφος: Τότε γιατί το είπε αυτός;
 
Κ. Μητσοτάκης: Θα το είχατε μάθει. Εγώ δεν είδα να λέει τίποτα δημόσια. Μια διαρροή διάβασα, στην οποία απαντώ ευθέως. Έχω τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Η Νέα Δημοκρατία έχει ψηφίσει το τρίτο πρόγραμμα.
 
Το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του ’18. Τα μέτρα τα οποία ακολουθούν τη λήψη του τρίτου προγράμματος έχουν τη σφραγίδα Τσίπρα - Καμμένου. Διαφωνούμε με αυτό το μείγμα πολιτικής, όχι με τους στόχους. Έχουμε άλλο τρόπο να πετύχουμε τους ίδιους στόχους.
 
Είμαι, λοιπόν, πάρα - πάρα πολύ ξεκάθαρος ότι εμείς δεσμευόμαστε στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όχι γιατί είναι στο Μνημόνιο. Γιατί τις πιστεύουμε, αλλά θεωρούμε ότι αυτό το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι εσφαλμένο και θα αγωνιστούμε να μειώσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτά, λοιπόν, τα οποία λέω εντός Ελλάδας τα λέω και εκτός Ελλάδας και νομίζω ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι τα έχουν ακούσει.
 
Δημοσιογράφος:  Ένα λεπτό, το μήνυμα σήμερα του Μητσοτάκη στους δανειστές είναι: «Ακούστε να δείτε, εγώ έχω το πρόγραμμά μου, ελάτε να το δείτε, ελάτε να το κοστολογήσετε. Εγώ δεν μιλώ για 3,5% πλεόνασμα, μιλώ για χαμηλότερο πλεόνασμα να ανασάνει η οικονομία». Αυτό είναι το μήνυμα;
 
Κ. Μητσοτάκης:  Εγώ ζητώ να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πλεονάσματα και θα επιμείνω σε αυτό.
 
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν το κάνανε με τον Τσίπρα και θα το κάνουν με εσάς; Τι παραπάνω έχετε εσείς από τον Τσίπρα και θα το κάνουν με εσάς;
 
Κ. Μητσοτάκης: Γιατί ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος σε όλα τα υπόλοιπα. Διότι οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν σοβαρά με μια Κυβέρνηση η οποία πραγματικά πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και όχι με έναν πρωθυπουργό ο οποίος προσποιείται ότι μεταρρυθμίζει τη χώρα και ότι κάνει αλλαγές, την ίδια στιγμή που χτίζει το δικό του κομματικό Κράτος και οικοδομεί τη νέα διαπλοκή.
 
            Ο κ. Τσίπρας είχε μια ευκαιρία. Την έχασε δυστυχώς, κ. Αυτιά. Όταν ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του ’15 και του το είχα πει τότε, το Φεβρουάριο του ’15, σε μια ομιλία μου: «Πέτυχε μια καλύτερη συμφωνία για τη χώρα και εμείς θα σε στηρίξουμε». Την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Έβαλε τον κ. Βαρουφάκη Υπουργό, οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, μας φόρτωσε ένα πρόσθετο Μνημόνιο 86 δις, το οποίο ήταν αχρείαστο, και εξακολουθεί σήμερα να παίρνει μέτρα με μόνο αντάλλαγμα την προσωπική του παραμονή στην εξουσία.
 
Δημοσιογράφος: Αυτήν την ώρα, μας βλέπουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, γυναίκες, παιδιά, οι πάντες. Και λέει να αρχίσουμε από πού; Να αρχίσουμε από τον εργαζόμενο που λέει και άλλοι φόροι και άλλες περικοπές; Έχει το μαγικό ραβδάκι ο Μητσοτάκης να σταματήσει τις αυξήσεις φόρων; Έχει κάποια συνταγή;  Δηλαδή, έχει τρελαθεί ο κόσμος.
 
Κ. Μητσοτάκης: Να σας πω κάτι; Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει …
 
Δημοσιογράφος: Φόροι μπαίνανε στο πρώτο, φόροι στο δεύτερο ...
 
Κ. Μητσοτάκης: Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει …
 
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η λύση;
 
Κ. Μητσοτάκης: Ούτε υπάρχουν εύκολες λύσεις. Συνάντησα προχθές, στο δρόμο, με σταμάτησε ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, μου λέει: «Ξέρεις, το παιδί μου είναι στο εξωτερικό, τι θα κάνεις για να γυρίσει πίσω;». Και αυτό το ακούω συνέχεια.
 
Ο μόνος τρόπος για να γυρίσουν πίσω αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά και να βρουν δουλειά οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα. Η χώρα χρειάζεται 100 δις επενδύσεις, τα επόμενα έξι χρόνια, από το εξωτερικό.
 
Δημοσιογράφος: Το έχετε αυτό; Το έχετε ετοιμάσει;
 
Κ. Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε - και θα παρουσιάσω και στη Θεσσαλονίκη - ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό χάρτη, για το πώς η Ελλάδα θα ξαναγίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
 
Και αυτό, ξέρετε, είναι πολλά μεγάλα πράγματα, όπως είναι η φορολογία, είναι και μικρά πράγματα όμως. Δεν γίνεται τα μουσεία μας να είναι κλειστά την Πρωτομαγιά. Δεν γίνεται. Είναι ένας τουριστικός τόπος.  Δεν γίνεται.
 
Έκανα την προηγούμενη Κυριακή μία βόλτα. Πήρα την κόρη μου και έκανα το γύρο της Ακρόπολης. Δεν γίνεται σήμερα να μην μπορεί ο ξένος επισκέπτης να αγοράσει ηλεκτρονικά το εισιτήριό του - να στήνεται μισή ώρα στην ουρά - όταν θα  μπορεί να έχει το εισιτήριό του στο κινητό και να πηγαίνει κατευθείαν και να μπαίνει σε ένα αρχαιολογικό χώρο χωρίς να περιμένει.
 
Αυτά, θα μου πείτε, θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας; Ναι, όλα αυτά θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Θα κάνουν την Ελλάδα έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο. Θα φέρουν σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό, θα αναμορφώσουν το τουριστικό μας προϊόν και στην πορεία θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.
 
Εμείς το έχουμε το σχέδιο αυτό, κ. Αυτιά. Και το έχουμε για ένα λόγο ακόμα. Εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο κ. Τσίπρας φαντάζεται ένα Κράτος μεγάλο, το οποίο θα δίνει στους πολίτες επιδόματα και σε αυτούς οι οποίοι πεινάνε συσσίτια. Εμένα δεν με εκφράζει αυτή η εικόνα της χώρας, είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι και αυτό νομίζω ότι οι τηλεθεατές μας το καταλαβαίνουν καλά.
 
Ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να προκαλέσει και να δημιουργήσει την ανάπτυξη την οποία χρειάζεται η χώρα, διότι πολύ απλά δεν πιστεύει στις αλλαγές οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
 
Δημοσιογράφος: Λέτε, λοιπόν, ότι «εγώ μπορώ να εξασφαλίσω θέσεις εργασίας». Αυτό το κρατώ. Δεν λέτε αριθμό. Δηλαδή, υπόσχεστε μέχρι εκεί που αντέχετε να πείτε κάτι. Δεν λέτε κάτι παραπάνω. Αυτό λέτε τώρα; Τι ακριβώς;
 
Κ. Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Πιστεύω στη δύναμη της ελεύθερης οικονομίας. Δεν τάζω θέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Πιστεύω, όμως, ότι μία ανάπτυξη του 4%, η οποία είναι εφικτή με ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μπορεί να δημιουργήσει 120.000 καινούριες θέσεις απασχόλησης το χρόνο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό θέτουμε ως κεντρικό πρόταγμα της πολιτικής μας. Το πού και το πώς θα δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις απασχόλησης, θα το λύσει η ιδιωτική οικονομία. Δεν θα το λύσω εγώ, δεν είναι δική μου δουλειά. Εγώ δεν διορίζω - επαναλαμβάνω - δεν οραματίζομαι μία χώρα στην οποία το όνειρο του νέου θα είναι να βρει μία σύμβαση μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, για να έρθει μετά ο πολιτικός του προστάτης να του πει: «Ψήφισέ με εμένα, για να σε μονιμοποιήσω στη συνέχεια».
 
Αυτά τα κάνει ο κ. Τσίπρας. Γιατί ο κ. Τσίπρας ήρθε να μας πει ότι είναι το νέο, αλλά, δυστυχώς, είναι η χειρότερη εκδοχή του παλιού. Και αυτό νομίζω το καταλαβαίνουν πια όλοι οι Έλληνες πολίτες.
 
Δημοσιογράφος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται αυτές τις θέσεις εργασίας με 350 ευρώ ή με κανονικό μισθό, ώστε και τα ταμεία να έχουν έσοδα και η εφορία να έχει τα αντίστοιχα έσοδα και η οικογένεια να μπορεί να ζει; Με τι συνθήκες θα δώσει αυτές τις θέσεις εργασίας;
 
Κ. Μητσοτάκης: Χαίρομαι που με ρωτάτε για αυτό, διότι είναι πολύ σημαντικό. Το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας είναι απολύτως συνδεδεμένα προβλήματα. Όσο έχουμε πολλούς ανέργους οι οποίοι δεν συνεισφέρουν στα ταμεία τόσο θα έχουμε μεγάλες τρύπες στο ασφαλιστικό και τόσο θα αναγκαζόμαστε να κόβουμε τις συντάξεις. Εάν η χώρα δεν μπει σε μία σταθερή και υγιή και δυνατή τροχιά ανάπτυξης, όχι 1% - 1,5%, όπως μπορεί να έχουμε φέτος, αλλά πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα έχουμε πάντα προβλήματα στο ασφαλιστικό.
 
Οι θέσεις απασχόλησης, τις οποίες εγώ οραματίζομαι, δεν είναι θέσεις των 450 ευρώ. Είναι καλά πληρωμένες θέσεις σε τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο. Αυτό, προσέξτε, δεν σημαίνει - γιατί εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής εδώ - ότι δεν θα υπάρχουν και μορφές ευέλικτης εργασίας. Βεβαίως και θα υπάρχουν, αυτή είναι η παγκόσμια πραγματικότητα της αγοράς εργασίας. Αλλά, προσέξτε, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ οι μορφές ευέλικτης εργασίας έγιναν περισσότερες από τη σταθερή εργασία.
 
Δημοσιογράφος: Εδώ είναι ένα μπαλάκι μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είπε χθές ο πρωθυπουργός ότι το 1.000.000 θέσεις ανεργίας μειωθήκαν με νέες θέσεις εργασίες οι οποίες είναι βέβαια και μερικής απασχόλησης, κτλ. Μεροκάματο, κ. Πρόεδρε. Ο Έλληνας θέλει κανονικά μεροκάματο, να πληρώνει τους φόρους του, να μεγαλώνει την οικογένειά του. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Με 300 ευρώ δεν ζει ο άλλος, κ. Πρόεδρε. Το ξέρετε.
 
Κ. Μητσοτάκης: Εμείς μπορεί να στεκόμαστε εδώ, να συζητάμε στη Βουλή, να κάνουμε σκληρή αντιπαράθεση. Ο Έλληνας πολίτης, όμως, ο οποίος έχει το παιδί του άνεργο, ο συνταξιούχος που έχει το παιδί του άνεργο και γνωρίζει ότι δίνει από το υστέρημά του, όχι το χαρτζιλίκι στο εγγόνι του, αυτό πάντα θα το κάνει, αλλά υποστηρίζει το παιδί του, γιατί δεν μπορεί να βρει δουλειά. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα. Και όσο και αν προσπαθεί η Κυβέρνηση να ωραιοποιήσει την κατάσταση, γνωρίζει σήμερα η κάθε ελληνική οικογένεια ότι είτε μέσα στο σπίτι της, είτε ο γείτονάς της έχει, δυστυχώς, κάποιον άνεργο ο οποίος δεν μπορεί να βρει δουλειά.
 
Άρα, το όραμά μας δεν μπορεί να είναι ότι κρατάμε τις συντάξεις εκεί που είναι σήμερα, γιατί πρέπει ο συνταξιούχος να υποστηρίζει το παιδί του. Εγώ θέλω να δημιουργήσω τις συνθήκες, ώστε το παιδί του συνταξιούχου να βρει δουλειά και ο συνταξιούχος να δίνει το μικρό χαρτζιλίκι στο εγγόνι του, όπως πάντα συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.
 
Δημοσιογράφος: Ωραία. Ερώτημα: Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, κατά τον πρωθυπουργό, κόψανε - και σύμφωνα με τα στοιχεία - το 50% των συντάξεων. Τώρα, έχουμε αλλεπάλληλες μειώσεις, επικουρικών, ΕΚΑΣ, κ.τ.λ. Η Νέα Δημοκρατία επί Μητσοτάκη θα σταματήσει την κατρακύλα των συντάξεων; Δηλαδή, ο Μητσοτάκης θα πει: «Παιδιά, μέχρι εδώ και δεν έχει παρακάτω μείωση των συντάξεων»;
 
Κ. Μητσοτάκης: Την Παρασκευή, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου. Έχετε παρουσιάσει πολλές φορές τα τεράστια προβλήματα που ο Νόμος αυτός προκάλεσε, όχι μόνο με τις μειώσεις των συντάξεων, με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και με τα διαχειριστικά προβλήματά του. Άκουγα, πριν έρθω, τη συζήτηση την οποία είχατε για τους εξαφανισμένους του ΕΦΚΑ. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
 
Δημοσιογράφος: Χιλιάδες.
 
Κ. Μητσοτάκης: Δεκάδες χιλιάδες. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είναι μια Κυβέρνηση η οποία, εκτός από ιδεοληπτική, είναι και τραγικά ανίκανη να διεκπεραιώσει τις βασικές τις υποχρεώσεις. Επαναλαμβάνω κάτι βασικό: Όσο η οικονομία δεν αναπτύσσεται τόσο θα ασκούνται μεγάλες πιέσεις στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Εγώ δεν έχω κανένα μαγικό ραβδάκι, ούτε πρόκειται ποτέ να κοιτάξω τους συνταξιούχους στα μάτια και να τους πω: «Ξέρετε, αν με ψηφίσετε, εγώ θα σας δώσω πίσω τη 13η σύνταξη». Όχι, δεν θα το πω αυτό, γιατί δεν μπορώ να το πω. Αυτό που μπορώ, όμως, να εγγυηθώ είναι ότι έχω το σχέδιο να μπορέσω να ξαναβάλω μπροστά τη μηχανή της παραγωγικής οικονομίας. Και όταν η οικονομία αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και αλλάξει ο λόγος συνταξιούχου προς εργαζόμενους, τότε σταδιακά θα αρχίσει να βελτιώνεται και η κατάσταση των συνταξιούχων. Όσο αυτό δεν συμβαίνει τόσο οι πιστωτές μας, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα θα επιβάλλει και άλλες μειώσεις.
 
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, πάμε τώρα στα περίφημα ισοδύναμα. Τετάρτη, αν δεν κάνω λάθος, είναι η κουβέντα στη Βουλή. Σωστό;
 
Κ. Μητσοτάκης: Την άλλη Τετάρτη.
 
Δημοσιογράφος: Την άλλη Τετάρτη. Θα συγκαλέσετε και Κοινοβουλευτική Ομάδα αυτές τις ημέρες μαθαίνω;
 
Κ. Μητσοτάκης: Την Τρίτη θα έχουμε Κοινοβουλευτική Ομάδα.
 
Δημοσιογράφος: Θα τους μαζέψετε, τι; Για κομματική πειθαρχία ή για να τους ενημερώσετε;
 
Κ. Μητσοτάκης: Ξέρετε ότι, επί ημερών μου, συνεδριάζουν πολύ τακτικά τα Όργανα του Κόμματος και το Συντονιστικό των Τομεαρχών και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί είμαστε ένα Κόμμα δημοκρατικό και θέλουμε να κάνουμε διάλογο. Και είναι καλό να ακούγονται και διαφορετικές φωνές εντός της Νέας Δημοκρατίας και τελικά να συμφωνούμε όλοι από κοινού στη γραμμή την οποία θέλουμε να υπηρετήσουμε.
 
Δημοσιογράφος: Πάμε στα αντίμετρα.
 
Κ. Μητσοτάκης: Φερετζές. Μία μεγάλη απάτη. Γιατί είναι;
 
Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό. Ο Τσίπρας λέει ότι πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, εσείς λέτε ότι είναι φερετζές. Ρωτώ, λοιπόν: αυτά τα αντίμετρα τα οποία, ήσασταν εναντίον των αντιμέτρων, γιατί είπατε: «Δεν θα ψηφίσουμε ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα αλλά θα φέρουμε τα δικά μας». Το λέω καλά ή κάνω λάθος;
 
Κ. Μητσοτάκης: Σας επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα και πριν. Εάν ο κ. Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος ότι το ’17 θα έχει αντίστοιχη υπέρβαση του πλεονάσματος, όπως είχε το ’16, τότε δεν έχει κανένα λόγο για να μην προχωρήσει άμεσα σε στοχευμένες μειώσεις φόρων. Για εμάς τα αντίμετρα είναι μειώσεις φόρων, δεν είναι συσσίτια. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Δεν μπορεί το όραμα μιας κοινωνίας και ενός κοινωνικού Κράτους να είναι πώς θα ταΐζουμε τους πεινασμένους. Αυτό πρέπει να γίνεται ούτως ή άλλως. Δεν μπορεί να λέμε ότι θα δώσουμε συσσίτια, άμα πιάσουμε 4,5% πλεόνασμα.
 
Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό. Λέει ο Μητσοτάκης: «Σε εσένα, συνταξιούχε, που θα σου πάρουνε 1.600 ευρώ, εγώ σου δίνω 1.600 σε ΕΝΦΙΑ απαλλαγή;». Τι λέει; Λέει στον καθένα που θα έχει τη μείωση;  Ή θα βάλετε κριτήρια; Τι ακριβώς;
 
Κ. Μητσοτάκης: Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα έχουν κάποιο όφελος από αυτήν τη μείωση.  Και προφανώς έχουμε τρόπο να στοχεύσουμε αυτήν τη μείωση σε αυτούς οι οποίοι θίχτηκαν περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
 
Δημοσιογράφος: Ένας που δεν έχει ακίνητο και νοικιάζει σπίτι, αυτή η επιδότηση ενοικίου που λέει η Κυβέρνηση είναι άσχημη; Δηλαδή, όλα είναι λάθος στον Τσίπρα και όλα τα έχει σωστά η Νέα Δημοκρατία;
 
Κ. Μητσοτάκης: Δεν μου αρέσει εμένα αυτή η λογική αλλά δεν μου αρέσει και η κοροϊδία, κ. Αυτιά.
 
Δημοσιογράφος: Δηλαδή;
 
Κ. Μητσοτάκης: Όταν το μόνο βέβαιο το οποίο ξέρουμε ότι θα συμβεί, είναι τα μέτρα - δηλαδή, το επαναλαμβάνω - οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, να παρουσιάζεται αυτό ως ισοδύναμο με κάποιες στοχευμένες παροχές είναι ψέμα, κ. Αυτιά.
 
Εγώ δεν λέω ότι όλα τα μέτρα τα οποία προτείνει ο κ. Τσίπρας ως αντίμετρα είναι λανθασμένα. Δεν λέω αυτό. Ο λόγος για τον οποίο εισηγούμαι την καταψήφιση των αντιμέτρων …
 
Δημοσιογράφος: Θα τα καταψηφίσετε όλα τα αντίμετρα του Τσίπρα;
 
Κ. Μητσοτάκης: Αυτό θα εισηγηθώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ξέρετε αποφασίζουμε συλλογικά εμείς ως Νέα Δημοκρατία στα θέματα αυτά. Αυτή είναι η δική μου εισήγηση.
 
Δημοσιογράφος: Αν παραβεί κανείς τον όρο τι θα γίνει, θα πάει σπίτι του; Αν κάποιος πει «διαφωνώ».
 
Κ. Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Όλοι δεσμεύονται από τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων.  Εγώ είμαι απολύτως ξεκάθαρος.
 
Δημοσιογράφος: Σαφής, σαφής.
 
Κ. Μητσοτάκης: Αλλά ο λόγος για τον οποίο εμείς λέμε όχι συνολικά στα αντίμετρα είναι για να καταδείξουμε ακριβώς στον Έλληνα πολίτη ότι αυτό το οποίο συντελείται σήμερα εδώ είναι μια πολύ μεγάλη απάτη. Για να το ξαναπώ λοιπόν να το καταλάβουν όλοι. Για να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα αντίμετρα θα πρέπει να πετύχουμε στόχο 5,5%. Θα πρέπει να έχουμε στύψει τους Έλληνες για να το πω πολύ απλά σαν λεμονόκουπα, να τους έχουμε στύψει τελείως, να τους έχουμε διαλύσει για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τους επιστρέψουμε και τα χρήματα πίσω.
 
Δημοσιογράφος: Ωραία και εσείς πως θα τα δώσετε. Ένα λεπτό. Τα δικά σας πως θα τα δώσετε τα αντίμετρα; Δεν πρέπει πάλι να έχεις και εσύ 5,5% για να τα δώσεις ή θα έχεις πετύχει 2% πλεονάσματα, ρωτάει ο πολίτης τώρα. Να σας κάνω και εγώ μια ντρίπλα τώρα, ελάτε.
 
Κ. Μητσοτάκης: Μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια. Εγώ έχω πει ένα πράγμα, ότι πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας η μείωση των πλεονασμάτων.
 
Δημοσιογράφος: Θα το φέρετε αυτό στην Ελλάδα; Θα πάτε στη Μέρκελ και θα της πείτε: «Κυρία μου, δεν βγαίνει με 3,5%, όπως είπε ο Σόιμπλε», θα το φέρετε στην Ελλάδα αυτό;
 
Κ. Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Άσχετα από αυτό, όμως, εμείς μπορούμε να εξισορροπήσουμε μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Σας περιέγραψα πριν κάποιες περιπτώσεις, έχουμε και άλλες κοστολογημένες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών. Έχουμε μια άλλη φιλοσοφία για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του Κράτους.
 
Δημοσιογράφος: Να το πούμε στον πολίτη που μας ακούει τώρα. Αυτός που θα χάσει 1000 ευρώ, θα πάρει από τον Μητσοτάκη 1.000 ευρώ ή θα τα πάρει ο γείτονας;
 
Κ. Μητσοτάκης: Να το πούμε στον πολίτη, λοιπόν, να το καταλάβει.  Αυτός που θα χάσει 1.000 ευρώ, δεν θα του πω εγώ ότι θα πάρει τα 1.000 ευρώ πίσω. Θα του πω, όμως, ότι θα του φέρω ένα συνολικό πλαίσιο φοροαπαλλαγών, από το οποίο σίγουρα θα ευνοηθεί αυτός, θα ευνοηθεί ο επιχειρηματίας ο οποίος θα μπορέσει στη συνέχεια να προσλάβει κάποιους ανθρώπους επωφελούμενος από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
 
            Αλλά δεν θα πω εγώ σε αυτόν ότι θα πάρει τα 1.000 ευρώ πίσω και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω, γιατί ξέρετε εγώ δεν είμαι λαϊκιστής, αυτή είναι η μεγάλη μου διαφορά με τον κ. Τσίπρα. Με κατηγόρησε - ανοίγω μια παρένθεση - ο κ. Σκουρλέτης χθες ότι είμαι χυδαίος λαϊκιστής.
 
Δημοσιογράφος: Α, ναι το είδα. Μου το έστειλαν.
 
Κ. Μητσοτάκης: Ποιος; Δεν αναφέρομαι στον κ. Σκουρλέτη, αλλά σε αυτό το Κόμμα, το οποίο υποσχόταν το σκίσιμο των Μνημονίων με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Σε αυτούς που υποσχέθηκαν παροχές 12 δις και έφεραν μέτρα 12 δις.
 
            Εγώ, λοιπόν, δεν πρόκειται να πω στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος μας ακούει σήμερα, εάν εσύ προσωπικά ζημιώθηκες κατά 1.000 ευρώ, εγώ την επόμενη μέρα θα έρθω να σου επιστρέψω αυτά τα 1.000 ευρώ. Αυτό το οποίο μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι, σε μια οικονομία η οποία θα αναπτύσσεται με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το κοινωνικό μέρισμα από αυτόν τον πλούτο θα επιστραφεί δίκαια πίσω στην ελληνική κοινωνία.
 
Δημοσιογράφος: Άμεσα θα επιστρέφεται στον πολίτη;
 
Κ. Μητσοτάκης: Θα επιστραφεί, κ. Αυτιά, όταν μπορέσουμε να πετύχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους προσδοκώ.
 
Δημοσιογράφος: Θα το καταφέρει ο Κυριάκος αυτό ή είναι κάτι προεκλογικό, επειδή ο Τσίπρας έχει τα προβλήματά του τώρα, ο Κυριάκος είναι στο ανέβασμά του και το υπόσχεται; Δηλαδή, είμαστε σε μια φάση υποσχέσεων ή ο Κυριάκος λέει στον κόσμο «ναι το έχω, θα το φέρω».
 
Κ. Μητσοτάκης: Κύριε Αυτιά, ο καθένας κρίνεται σήμερα από τους πολίτες για την αξιοπιστία του. Ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα, δοκιμάστηκε, απέτυχε. Και εγώ έχω τη δική μου ιστορική διαδρομή στην πολιτική, είμαι 12 χρόνια, 13 χρόνια στην πολιτική, δεν έχω κατηγορηθεί για λαϊκισμό.
 
            Έχω πει δύσκολα πράγματα στους πολίτες, τους έχω κοιτάξει στα μάτια και τους έχω πει: «Εγώ θα σας πω την αλήθεια, δεν θα σας κοροϊδέψω. Δεν μπορώ να σας πω αύριο ότι έχω ένα μαγικό ραβδί να φέρω τις συντάξεις πίσω εκεί που ήταν».
 
            Τι μπορώ να σας πω; Ότι θα φέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, ότι θα φέρω δουλειές και ότι αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που είναι άνεργοι σήμερα, θα έχουν μια καλύτερη ελπίδα να βγουν από αυτόν το φαύλο κύκλο της ανεργίας με μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από ό,τι έχουν με μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 
Πιστεύω ότι θα μας εμπιστευτούν. Πιστεύω ότι προσωπικά έχω την αξιοπιστία να πείσω τους Έλληνες ότι έχω και το σχέδιο και τη διάθεση και τη γνώση να μπορέσω να υλοποιήσω αυτήν την πολιτική. Το κλίμα στην κοινωνία αλλάζει, το βλέπετε. Δεν θα σταθώ, όμως, σε αυτό. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία μέρα με την ημέρα κερδίζει πάλι την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η χώρα πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη της κανονικότητα, πρέπει να επιστρέψει το χαμόγελο στον Έλληνα.
 
            Όπως σας είπα ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία του. Την πέταξε στα σκουπίδια, δεν έχει να προσφέρει κάτι. Όσο παραμένει στην εξουσία τόσο θα παρατείνεται δυστυχώς ο πόνος για το μέσο Έλληνα πολίτη.
 
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, στα ίσα τώρα. Σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο η Μέρκελ να πει: «Κυριάκο, στήριξε τον Τσίπρα, γιατί είναι σε δύσκολη ώρα και πρέπει να δούμε τι θα γίνει»;
 
Κ. Μητσοτάκης: Όχι.
 
Δημοσιογράφος: Ποτέ;
 
Κ. Μητσοτάκης: Όχι.
 
Δημοσιογράφος: Αν το κάνει, τι θα κάνετε;
 
Κ. Μητσοτάκης: Δεν το έχει κάνει.
 
Δημοσιογράφος: Το έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο αυτό;
 
Κ. Μητσοτάκης: Έχω συζητήσει με την Καγκελάριο πολλές φορές. Είναι μια πολύ σοβαρή πολιτικός, ηγετική φυσιογνωμία στην Ευρώπη σήμερα. Έχω μια ειλικρινή σχέση μαζί της. Δεν ήμουν εγώ και δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος έλεγε προεκλογικά «go back madame Μέρκελ», για να τρέχω τώρα. Τώρα την παρακαλεί ο πρωθυπουργός να του κάνει διευθετήσεις και να τον βοηθήσει να κλείσει την αξιολόγηση. Λοιπόν, αυτά τα οποία λέω εντός Ελλάδας τα λέω και στο εξωτερικό. Η Ευρώπη χρειάζεται στην Ελλάδα έναν αξιόπιστο εταίρο. Για να μπορέσουν και οι Ευρωπαίοι να αισθάνονται άνετα ότι κάποια στιγμή θα πάρουν πίσω τα δανεικά τα οποία μας έχουν δώσει, χρειάζονται μια Κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει πραγματικές αλλαγές. Να κάνει την οικονομία ανταγωνιστική, να αποκτήσουμε επιτέλους μια σοβαρή Δημόσια διοίκηση, να αποκτήσουμε καλά σχολεία, να αποκτήσουμε μια Υγεία η οποία να λειτουργεί.
 
Δημοσιογράφος: Η ασφάλεια των πολιτών;
 
Κ. Μητσοτάκης: Θα έρθω και σε αυτό. Να σταματήσουν αυτά τα απαράδεκτα επικοινωνιακά σόου ενός Υπουργού, ο οποίος πηγαίνει και χειρουργεί και ανεβάζει τα χειρουργεία που κάνει στο διαδίκτυο. Είναι χυδαία πράγματα, κ. Αυτιά. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ και βέβαια να αισθάνεται και ο μέσος Έλληνας πολίτης ασφαλής. Στα ζητήματα ασφάλειας δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση.
 
Δημοσιογράφος: Κάτι άλλο τώρα. Εγώ διαβάζω τις ανακοινώσεις σας, επιχειρηματικότητα και μεταρρυθμίσεις. Ακούει ο Έλληνας μεταρρυθμίσεις, «ωχ μανούλα μου, πάει τώρα θα μου έρθουν φόροι». Ακούει επιχειρηματικότητα, λέει «α, θα τα οικονομήσει αυτός και εγώ δεν θα πάρω τίποτα».
 
            Που είναι η κοινωνικότητα; Δεν ακούω τη λέξη κοινωνικότητα στη Νέα Δημοκρατία. Είχατε πει ότι θα ανοίξετε τα παράθυρα και θα μπει αέρας της κοινωνίας. Που είναι αυτός ο αέρας, κ. Μητσοτάκη;
 
Κ. Μητσοτάκης: Κάνετε λάθος.
 
Δημοσιογράφος: Πού είναι, κ. Πρόεδρε; Σας έχει πάρει την μπουκιά από το στόμα ο Τσίπρας. Έχει δώσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, έχει δώσει το ένα, έχει δώσει το άλλο.
 
Κ. Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, αυτό είναι άλλο μεγάλο ψέμα.
 
Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε;
 
Κ. Μητσοτάκης: Αυτή υπήρχε από τις  ημέρες της προηγούμενης Κυβέρνησης.
 
Δημοσιογράφος: Που είναι η κοινωνικότητα;
 
Κ. Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, θα έρθω λοιπόν σε αυτό το οποίο λέτε. Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
 
Δημοσιογράφος: Επιμένετε σε αυτό;  Δεν θα το καταργήσετε;
 
Κ. Μητσοτάκης: Όχι, επιμένω. Εμείς το θεσμοθετήσαμε, το εφαρμόσαμε πιλοτικά.
 
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, ο Βρούτσης το έκανε πιλοτικά.
 
Κ. Μητσοτάκης: Ο Γιάννης Βρούτσης το έκανε, την εποχή που ο κ. Τσίπρας το πολεμούσε.  Για εμένα η πιο σημαντική παρέμβαση ...
 
Δημοσιογράφος: Είναι ποια;
 
Κ. Μητσοτάκης: Στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, κ. Αυτιά, είναι να έχουμε καλά σχολεία. Και ξεκινάω με τα σχολεία και όχι με τα πανεπιστήμια διότι οι ανισότητες στη ζωή χτίζονται σε μικρές ηλικίες.
 
Θέλω κάθε ελληνόπουλο και στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας, να έχει τη δυνατότητα να πάει σε ένα καλό σχολείο, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία από το Υπουργείο Παιδείας, να εμπιστευτούμε τους δασκάλους και τους καθηγητές να διδάξουν.
 
Δημοσιογράφος: Θα πάρεις δασκάλους, θα προσλάβεις δασκάλους;
 
Κ. Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, μην πάτε συνέχεια στις προσλήψεις.
 
Δημοσιογράφος: Μα πως; Δάσκαλο πρέπει να έχεις για να κάνεις καλό σχολείο. Τα ντουβάρια δεν κάνουν μάθημα.
 
Κ. Μητσοτάκης: Μην με πάτε συνέχεια στις προσλήψεις, διότι δεν είναι το πρόβλημα της εκπαίδευσης σήμερα το ζήτημα του αριθμού των καθηγητών και των δασκάλων.
 
Δημοσιογράφος: Ποιο είναι;
 
Κ. Μητσοτάκης: Είναι το κομμάτι της οργάνωσης. Είναι το γεγονός ότι υποχρεώνουμε «ντε και καλά» τους μαθητές να διδάσκονται από ένα βιβλίο. Είναι ένα κεντρικό Υπουργείο το οποίο στραγγαλίζει οποιαδήποτε ευρηματικότητα.
 
Δημοσιογράφος: Άρα όλη η δομή της Παιδείας, λέτε. Μάλιστα.
 
Κ. Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε ευρηματικότητα πάει να αναπτυχθεί σε επίπεδο σχολείου. Είναι τα πρότυπα σχολεία; Ναι, εγώ θέλω πρότυπα σχολεία, σχολεία αρίστων.
 
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά έχει δικαίωμα και το Κερατσίνι να μάθει γράμματα που πήγατε προχθές και το Αιγάλεω.  Εγώ το ξέρω καλά το Κερατσίνι, να το ξέρετε. Πάρα πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά τον Πειραιά.
 
Κ. Μητσοτάκης: Χαίρομαι που ανοίγετε αυτή την παρένθεση. Μιας και έγινε μεγάλη συζήτηση για το Αιγάλεω.
 
Δημοσιογράφος: Είπε ο Τζανακόπουλος ότι δεν έχετε πάει ποτέ σε αυτές τις περιοχές, Κερατσίνι και Αιγάλεω.
 
Κ. Μητσοτάκης: Ναι, το άκουσα με ενδιαφέρον αυτό. Οι κάτοικοι, όμως, του Αιγάλεω γνωρίζουν ότι εγώ από το 2004 εκλέγομαι, εκλέγομαι με σταυρό πρώτος, πολλές φορές.
 
Δημοσιογράφος: Στο Αιγάλεω;
 
Κ. Μητσοτάκης: Και στο Αιγάλεω και στο Περιστέρι και στην Αγία Βαρβάρα. Εγώ δεν μένω στο Αιγάλεω και στο Περιστέρι.
 
Δημοσιογράφος: Αλλά;
 
Κ. Μητσοτάκης: Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν νοιάζομαι γι’ αυτούς τους ανθρώπους και δεν περιφέρω ως διαβατήριο «αριστεροσύνης» το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να προέρχεται από αυτές τις περιοχές. Και σήμερα, βέβαια, το μισό Υπουργείο Συμβούλιο μένει στα Βόρεια Προάστια. Αυτοί οι δήθεν, κατά τα άλλα, αριστεροί.
 
            Οι κάτοικοι, λοιπόν, της Β’ Αθηνών που με τιμούνε με την εμπιστοσύνη τους για παραπάνω από μία δεκαετία γνωρίζουν, αν εγώ ήμουν παρών και κοντά τους και τις εποχές που δεν ήμουν ούτε Υπουργός, ούτε Αρχηγός της Αντιπολίτευσης.
 
Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, σε εκβιάζει κανείς; Είπατε ότι «Η Νέα Δημοκρατία δεν εκβιάζεται». Ήταν προειδοποίηση αυτό που στείλατε ή το είπατε για παν ενδεχόμενο από εδώ και εμπρός;
 
Κ. Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο είπα, κ. Αυτιά, είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να ντρέπονται - και το επαναλαμβάνω και σήμερα σε εσάς - γι’ αυτό το οποίο έγινε στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή. Μια χαριστική τροπολογία, η οποία χαρίζει 38.000.000 πρόστιμα από λαθρεμπόρια σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ο οποίος, τρεις ημέρες μετά, δίνει μία συνέντευξη, δημόσια επιτίθεται στον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, δημόσια στηρίζει τον πρωθυπουργό και μας προειδοποιεί κιόλας ότι θα αγοράσει Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, όχι γιατί θέλει να επενδύσει στα Μέσα, αλλά γιατί αισθάνεται ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει πολιτική προστασία.
 
Αυτός είναι - και το επαναλαμβάνω - ο ορισμός της διαπλοκής. Εμείς αυτά τα φαινόμενα δεν θα τα ανεχτούμε. Και ξέρετε, όλα αυτά έρχονται και σε πλήρη αναντιστοιχία με όλα όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας, ότι δήθεν θα πολεμήσει τη διαπλοκή.
 
            Θέλω να σας διαβάσω κάτι το οποίο το βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον. «Απ’ τη στιγμή που ένας αριστερός μετατρέπεται σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή -επαναλαμβάνω - σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή, δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια προκειμένου να διατηρήσει επ’ αόριστον τα προνόμια της εξουσίας του». Ποιος το είπε αυτό;
 
Δημοσιογράφος: Ποιος το είπε;
 
Κ. Μητσοτάκης: Μίκης Θεοδωράκης.
 
Δημοσιογράφος: Σήμερα το λέει στον «Ελεύθερο Τύπο», αν δεν κάνω λάθος.
 
Κ. Μητσοτάκης: Μίκης Θεοδωράκης. Ένας άνθρωπος αγωνιστής της αριστεράς και ένα σύμβολο της ελευθερίας. «Όταν ένας αριστερός μετατρέπεται σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή, δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια προκειμένου να διατηρήσει επ’ αόριστον τα προνόμια της εξουσίας». Δεν θα πω τίποτα παραπάνω. Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας στον κ. Μίκη Θεοδωράκη και σε όλους αυτούς τους αγνούς αριστερούς, που πίστεψαν κάποια στιγμή ότι ο κ. Τσίπρας ενσαρκώνει τα ιδανικά της αριστεράς.
 
Δημοσιογράφος: Ωραία, και εγώ το γυρίζω τώρα. Είσαι πρωθυπουργός της χώρας και έρχεται ο επιχειρηματίας και σου λέει: «Αν δεν πάρω εγώ την επιχείρηση, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με προηγούμενα χρέη. Τι κάνω;». Τι θα κάνατε εσείς στη θέση του Τσίπρα;
 
Κ. Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Όταν ένας επιχειρηματίας - εσείς το ξέρετε καλά αυτό - αγοράζει μια επιχείρηση, αναλαμβάνει τα χρέη και τις υποχρεώσεις της. Εάν υπήρχε ζήτημα διαγραφής χρεών και προστίμων, αυτό θα έπρεπε να ρυθμιστεί την ώρα που γινόταν ο διαγωνισμός, όχι εκ των υστέρων. Τι πράγματα είναι αυτά;
 
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά το διαγωνισμό τον κάνατε εσείς επί Νέας Δημοκρατίας.
 
Κ. Μητσοτάκης: Κάποιος αγόρασε μια επιχείρηση αναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις της. Κάποιος άλλος μπορεί να επέλεξε να μην αγοράσει αυτήν την επιχείρηση, επειδή γνώριζε ότι υπήρχε ένα πρόστιμο 38.000.000, το οποίο δεν ήθελε να αναλάβει. Ας είμαστε σοβαροί. Μία διευκόλυνση 38.000.000 έγινε σε έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία, με αντάλλαγμα την προκλητική του στήριξη στην Κυβέρνηση και τη διαφαινόμενη είσοδό του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό είναι ο ορισμός της διαπλοκής.
 
Δημοσιογράφος: Και είπατε ότι δεν θα δεχτείτε άλλο τέτοιο πράγμα να γίνει, έτσι;
 
Κ. Μητσοτάκης: Αυτά να τα ξεχάσουν.
 
Δημοσιογράφος: Είναι προειδοποίηση για κάτι άλλο;
 
Κ. Μητσοτάκης: Αυτά να τα ξεχάσουν οι επίδοξοι νέοι διαπλεκόμενοι. Εμείς θέλουμε ίσους κανόνες για όλους. Κα δεν θέλω να αισθάνεται κάποιος ότι, για να επενδύσει στην Ελλάδα, χρειάζεται πολιτική προστασία ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης.
 
Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες, μικροί, μεγάλοι, μεσαίοι, που ασκούν το επιχειρείν στην Ελλάδα και δεν αισθάνονται ότι χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη προστασία, κ. Αυτιά. Τι πράγματα είναι αυτά; Πού ξανακούστηκαν αυτά τα πράγματα; Αυτά γίνονται σε άλλες χώρες.
 
            Εγώ δεν πρόκειται να τα ανεχτώ αυτά. Και στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι η νέα διαπλοκή, η οποία οικοδομείται σήμερα, θα μας βρει σκληρά απέναντι. Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα ανοιχτή στις επενδύσεις και πάρα πολύ εχθρική σε φαινόμενα νέας διαπλοκής.
 
Δημοσιογράφος: Πάντως εσείς - επειδή έχω πολλά τηλεφωνήματα και από φίλους μου ΠΑΟΚτζίδες και από την Μακεδονία - δεν έχετε κανένα θέμα ούτε με τον ΠΑΟΚ, ούτε με τη Μακεδονία, ούτε με τους ΠΑΟΚτζίδες που παίζουνε σήμερα. Έτσι δεν είναι;
 
Κ. Μητσοτάκης: Κύριε Αυτιά, εγώ είμαι ποδοσφαιρόφιλος καταρχάς.
 
Δημοσιογράφος: Τι ομάδα είστε;
 
Κ. Μητσοτάκης: Εγώ είμαι Ολυμπιακός.
 
Δημοσιογράφος: Μάλιστα.
 
Κ. Μητσοτάκης: Αγαπώ το ποδόσφαιρο, αγαπώ όλες τις ομάδες. Είμαι φίλαθλος, δεν είμαι οπαδός. Έχω πάει στην Τούμπα για πρώτη φορά 17 χρονών, να δω ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ, όταν έπαιζα με την ομάδα του σχολείου μου και βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη.
 
Και πάντως, αγαπώ πάρα πολύ τη Μακεδονία, γιατί σας θυμίζω ότι προσωπικά εμένα με τη Μακεδονία με συνδέουν και άλλοι δεσμοί. Ο παππούς μου, Κυριάκος Μητσοτάκης, πολέμησε στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο Επικεφαλής Σώματος Κρητών Εθελοντών. Εγώ, λοιπόν, δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση ότι μπορεί οποιοσδήποτε να καπηλευτεί, είτε την αγάπη κάποιου για τη Μακεδονία, είτε την αγάπη κάποιου για μια ποδοσφαιρική ομάδα.
 
Και να πω και κάτι ακόμα: Δεν είναι δική μου δουλειά να αντιδικώ με κανέναν επιχειρηματία προσωπικά, αλλά δεν πρόκειται να δεχτώ και προσωπικές επιθέσεις και, πάντως, δεν πρόκειται να δεχτώ να χτίζεται μπροστά στα μάτια μας απροκάλυπτα, κ. Αυτιά, μια νέα διαπλοκή. Διότι αν δεν είχα πάει στη Βουλή να εκθέσω τον κ. Τσίπρα, να τον σύρω στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή, θα είχε περάσει αυτή η τροπολογία και ακόμα δεν θα είχαμε μάθει σε ποιον αφορούσε. Ο κ. Καμμένος το αποκάλυψε κάτω από την ασφυκτική δική μου πίεση. Και έτσι, μάθαμε ότι μια τροπολογία η οποία κατατέθηκε - προσέξτε - από ένα βουλευτή Κοζάνης και αφορούσε μία επιχείρηση η οποία είναι στην Ξάνθη, μια τροπολογία η οποία είχε ξανα-κατατεθεί πριν από ένα χρόνο στα μουλωχτά και είχε αποσυρθεί, αφορούσε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος τρεις ημέρες μετά έδωσε μια συνέντευξη και επιτέθηκε με απρεπέστατους χαρακτηρισμούς κατά του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης.
 
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά λέει ότι η Κυβέρνησή σας στο παρελθόν τα έκανε συνέχεια αυτά τα πράγματα.
 
Κ. Μητσοτάκης: Τι έκανε;
 
Δημοσιογράφος: Αυτό είπε στη Βουλή, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε ό,τι ήθελε.
 
Κ. Μητσοτάκης: Γιατί δεν το πήρε πίσω;
 
Δημοσιογράφος: Ορίστε;
 
Κ. Μητσοτάκης: Γιατί δεν το πήρε πίσω;
 
Δημοσιογράφος: Εσείς θα το πάρετε πίσω;
 
Κ. Μητσοτάκης: Θα δούμε τι θα κάνουμε εμείς. Εγώ έχω στείλει σαφέστατα μηνύματα προς όλους.
 
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, λοιπόν, ερώτημα: Είστε με τον Τσίπρα σε ένα πρωί σε ένα debate οικονομικό;
 
Κ. Μητσοτάκης: Εγώ, κ. Αυτιά, συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα σε οποιαδήποτε ευκαιρία μου δίνεται. Και θα έχουμε κάθε ευκαιρία και στη Βουλή, αλλά φαντάζομαι στη συνέχεια και στην τηλεόραση, να συζητήσουμε και να αντιπαραθέσουμε, όχι απλά την εκτίμησή μας για το παρελθόν, αλλά το σχέδιό μας για το μέλλον. Εμένα το να σας λέω ότι ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η καρέκλα που κάθεστε επάνω το γνωρίζει ότι ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα.
 
Δημοσιογράφος: Ένα λεπτό. Ο Μητσοτάκης μου είπε την αλήθεια σήμερα;
 
Κ. Μητσοτάκης: Αυτό θα το κρίνουν οι ακροατές και οι τηλεθεατές που μας ακούνε.
 
Δημοσιογράφος: Θα το κρίνει η ιστορία και το μέλλον.
 
Κ. Μητσοτάκης: Εγώ ξέρω ότι είμαι ειλικρινής, αλλά δεν έχει νόημα να το λέω εγώ.
 
Δημοσιογράφος: Οι πράξεις θα το αποδείξουν.
 
Κ. Μητσοτάκης: Οι πράξεις θα το αποδείξουν, αλλά και το έργο μου μέχρι στιγμής. Το έργο μου και η διαδρομή μου. Δεν είμαι καινούργιος στην πολιτική. Δεν είμαι και τόσο παλιός, αλλά σίγουρα δεν είμαι καινούργιος. Έχω μια διαδρομή. Αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει τόσο να αντιδικούμε για το παρελθόν, δεν με ενδιαφέρει να διχάζω την Ελλάδα. Με ενδιαφέρει να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες ότι έχω ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον αυτής της χώρας και ότι ξέρω πώς μπορώ να το εφαρμόσω.
 
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Πρόεδρε, σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από το θάνατο της μητέρας σου. Πολύ σκληρό αυτό. Αμέσως μετά, θα πας να επιτελέσεις το καθήκον σου. Δύσκολη ημέρα και όσοι θυμόμαστε τις μανάδες μας, στεναχωριόμαστε πάρα πολύ.
 
Κ. Μητσοτάκης: Έτσι είναι. Δεν θέλω να πω περισσότερα για τη Μαρίκα, γιατί ήταν ένας άνθρωπος που ακούμπησε με το δικό της διακριτικό τρόπο τις ζωές πολλών ανθρώπων. Πολλοί δεν το έμαθαν καν και αυτό είναι ένα μάθημα το οποίο έχω πάρει από τη μακαρίτισσα τη μητέρα μου.
 
Θυμάμαι, όμως, και κάτι ακόμα. Θυμάμαι ότι, πριν από πέντε χρόνια, ήτανε και οι μέρες των εκλογών της μεγάλης οργής, 6 Μαΐου του 2012. Οι «αγανακτισμένοι», οι οποίοι φώναζαν «να καεί η Βουλή», πολλοί απ’ αυτούς είναι οι ίδιοι που είναι μέσα στη Βουλή σήμερα και το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πως θα παραμείνουν μέσα στη Βουλή  για τα οφίτσια και για τα προνόμια της εξουσίας.
 
Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή εδώ παρουσία. Είχα και άλλα ερωτήματα. Πιέζομαι πάρα πολύ από το χρόνο. Σας ευχαριστώ θερμά. Θέλω να τα λέμε από καιρού εις καιρών και με μεγάλη μου χαρά.
 
Κ. Μητσοτάκης: Με χαρά θα προτείνω το εξής: Στην επόμενη εκπομπή που θα κάνουμε, θα ήθελα να δεχτώ και απευθείας ερωτήματα από τους τηλεθεατές.
 
Δημοσιογράφος: Με χαρά. Θα τους έχω εδώ. Θα έχω εξέδρα κανονική.
 
Κ. Μητσοτάκης: Γιατί, ξέρεις, Γιώργο μου - μου επιτρέπεις τον ενικό -, γιατί έχουμε και μία παλιά γνωριμία …
 
Δημοσιογράφος: Έτσι με λέει και ο Τσίπρας «Γιώργο» και είναι χαρά μου, γιατί αριστερά και δεξιά …
 
Κ. Μητσοτάκης: Έχω την άνεση να κυκλοφορώ στον κόσμο, να πηγαίνω όχι μόνο στο Αιγάλεω, σε όλη την Ελλάδα και να εισπράττω και τη βουβή οργή της κοινωνίας για αυτά τα οποία συμβαίνουν, αλλά και την βαθιά ανάγκη του κόσμου να ακούσει την αλήθεια, την ελπίδα της αλήθειας και την αλήθεια της ελπίδας. Και να δει ότι, ναι, δεν είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε την Κυβέρνηση την οποία έχουμε σήμερα. Υπάρχει και ένας άλλος δρόμος της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, ένας δρόμος ο οποίος βρίσκεται απέναντι στο λαϊκισμό.
 
Βλέπεις ότι παντού στην Ευρώπη ο λαϊκισμός ηττάται. Έτσι θα ηττηθεί, εκτιμώ, και αύριο συντριπτικά στη Γαλλία. Διότι οι λαϊκιστές, ξέρεις, Γιώργο, είτε είναι από τη δεξιά, είτε είναι από την αριστερά, έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Λένε ψέματα, απλουστεύουν τα προβλήματα, πάντα τους φταίει κάποιος άλλος και, τελικά, όταν έρχονται στην εξουσία τα κάνουν μαντάρα.
 
Έτσι το έκαναν και οι δικοί μας λαϊκιστές εδώ και θα υπάρχει μία επόμενη μέρα για την χώρα. Μην έχεις καμία αμφιβολία για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου