ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

25.5.17

Ράνια Σβίγκου: Να ανταποκριθούν τα μέλη του ΕΣΡ στη συνταγματική επιταγή για διεξαγωγή διαγωνισμού για τηλεοπτικές άδειες

Ψάχνουμε να βρούμε έναν καταλύτη για να λύσει αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Λέμε, δεν είναι ο Μοσκοβισί, δεν είναι ο Μακρόν, ποιος είναι αυτός ο καταλύτης τελικά, που θα γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος μας;

Σωστή ερώτηση. Νομίζω ότι ο καταλύτης δεν θα έρθει από ένα και μόνο πρόσωπο. Θα έρθει από έναν συνδυασμό παραγόντων, που θα εδράζονται στην κοινή πεποίθηση ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να εφαρμοστούν.
Γιατί, όπως γνωρίζουμε, η απόφαση για το χρέος δεν είναι κάτι το οποίο το πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση χθες. Αφορά στην απόφαση του Eurogroup πέρυσι τον Μάιο του 2016, όπου εκεί αποφασίστηκε με σαφήνεια ότι θα πρέπει να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Αυτή τη στιγμή αυτό που συζητάμε και έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος.
Βερολίνου ή Σόιμπλε; Γιατί βλέπουμε ότι γενικά και στη Γερμανία υπάρχει «εμφύλιος» ανάμεσα στον γερμανικό Τύπο, ο υπουργός Εξωτερικών …. εναντίον του κ. Σόιμπλε.
Ακριβώς αυτό. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία του γερμανικού και του διεθνούς Τύπου έχει αναγνωρίσει ότι ο Σόιμπλε είναι ο υπαίτιος της προχθεσινής κωλυσιεργίας στο να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία αμοιβαία αποδεκτής από όλες τις πλευρές.
Αυτό δείχνει και τα αδιέξοδα τα δικά μας, εντός της χώρας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. γιατί, ξέρετε, όταν σύσσωμος ο διεθνής Τύπος στις αναλύσεις που κάνει σχετικά με το Eurogroup αναγνωρίζει και τη βαθιά σύγκρουση που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Σόιμπλε – ΔΝΤ, αλλά και αναγνωρίζει τις ευθύνες που έχει ο Σόιμπλε και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η στάση του για την Ευρώπη και εδώ που έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν  βρίσκει λέξη να πει γι’ αυτή την σύγκρουση και αντίθετα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ό,τι στραβό υπάρχει, καταλαβαίνετε ότι έχουμε και ένα έλλειμμα στο πώς διεξάγεται η συζήτησή μας εντός της χώρας.
Κα Σβίγκου, επανέρχονται όμως κάποια σενάρια για συμφωνία μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ για συμμετοχή μεν του Ταμείου στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς λύση για το χρέος. Υπάρχει προοπτική να επαληθευτούν αυτά τα σενάρια; Και αν, τέλος πάντων, επαληθευτούν, ποια θα είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης; Θα πάνε σε ρήξη με τους δανειστές ή θα επιλέξουμε αυτήν τη δύσκολη οδό;
Το ΔΝΤ σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης - επειδή όπως γνωρίζετε η συζήτηση για το χρέος δεν ξεκίνησε χθες, απλώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση για την κατάληξη της συμφωνίας - έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι χωρίς ένα αξιόπιστο πακέτο, όπως δήλωσε και πριν από λίγες μέρες ο κ. Τόμσεν, χωρίς ένα αξιόπιστο πακέτο για τη ρύθμιση για το χρέος, δεν θέλει να μπει στο πρόγραμμα.
Μάλιστα, το ΔΝΤ είχε θέσει δυο προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του. Η μία ήταν να αλλάξει το δημοσιονομικό μίγμα για μετά το 2019, πράγμα για το οποίο συμβιβάστηκε η ελληνική κυβέρνηση με τη συμφωνία για το μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο με τα μέτρα και για τα αντίμετρα. Η άλλη προϋπόθεση που έχει βάλει εξ’ αρχής, ενδεχομένως πιο ισχυρή και από την πρώτη που σας προανέφερα, είχε να κάνει με τα μέτρα ρύθμισης για το χρέος.
Αν ήταν να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς ρύθμιση για το χρέος, θα είχε μπει εδώ και καιρό. Αυτή τη στιγμή είναι ως τεχνικός σύμβουλος, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ρύθμιση για το χρέος και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, σε όλες τις ευκαιρίες, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το ΔΝΤ να συμμετέχει κανονικά στο πρόγραμμα.
Είπατε προηγουμένως για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση αυτή για την Ευρώπη του κ. Σόιμπλε. Για την Ελλάδα τι κινδύνους έχουμε; Δηλαδή, τι ορίζοντα έχουμε, αν και το χρονικό περιθώριο είναι σφικτό για την εκταμίευση της δόσης και πηγαίνοντας στον Ιούλιο, δεν θα είναι προβληματικό; Δεν θα καταντήσει προβληματικό;
Κατ΄ αρχήν κανένα από τα σενάρια τα οποία  συζητάμε, ακόμα και τα χειρότερα σενάρια, δεν αμφισβητεί την καταβολή της δόσης. Σ’  αυτό ήταν σαφείς και όλοι η ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν μιλήσει μετά το Eurogroup, οπότε μην το συζητήσουμε περαιτέρω αυτό.
Ο κ. Σόιμπλε δεν είναι μόνος του στην Ευρώπη, ούτε η Γερμανία και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι μόνοι τους. Βρισκόμαστε σε μια ευρωζώνη η οποία σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνήσει συγκεκριμένα πράγματα με την ελληνική πλευρά, η ελληνική πλευρά έχει εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα και μάλιστα έχει προχωρήσει και σε συμβιβασμούς που δεν θα τους έκανε σε περίπτωση που πίστευε ότι δεν είναι εφικτή μία λύση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πιστεύω ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα εκείνες οι πιέσεις σε όλες τις πλευρές ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τους και να βρεθεί μια λύση αμοιβαία αποδεκτή. Μια λύση η οποία θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να εκδώσει μια θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, πράγμα το οποίο θέλει και η ελληνική πλευρά.
Έχετε πει κι εσείς κι άλλα στελέχη του κόμματος ότι είναι μια δύσκολη συμφωνία. Η επόμενη ημέρα πώς θα βρει την ελληνική κοινωνία; Πώς θα απορροφηθούν αυτοί οι κραδασμοί από τα μέτρα, που μπορεί να ισχύουν από το 2019, αλλά είναι μια σειρά από επώδυνα μέτρα…
Όπως εξηγήσαμε στη Βουλή –κι αυτό θα γίνει πιο κατανοητό και την επόμενη περίοδο- κατ’  αρχήν τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, όπως επανειλημμένα έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, που εξάλλου ήταν και ο λόγος για τον οποίον τα δεχτήκαμε, ακριβώς δηλαδή για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το δεύτερο είναι ότι η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε ήταν μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο με τα αντίμετρα να δουλέψουμε για να εξισορροπήσουν τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι η μείωση στο αφορολόγητο ή η μείωση στις συντάξεις είναι μέτρα τα οποία θα τα επιλέγαμε εμείς ποτέ από μόνοι μας. Είναι τα μέτρα τα οποία πήραμε στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης συμφωνίας και στο πλαίσιο συγκεκριμένων συσχετισμών δυνάμεων. Αλλά θεωρούμε ότι μέσα από τα αντίμετρα τα οποία το 2021 θα φτάσουν τα 7,5 δις μπορούμε να μιλήσουμε για μια βιώσιμη συνολική συμφωνία που, μαζί με τη ρύθμιση για το χρέος και την ένταξη στο QE, θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή σελίδας για την οικονομία
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κ. Μητσοτάκης, σας κατηγορεί, όχι εσάς προσωπικά, τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση, ότι στήνετε, χτίζετε μεθοδικά τη δική σας διαπλοκή, επικαλούμενος ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο τελευταίο Eurogroup όσο και με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ.. Και με αναφορές στον κ. Σαββίδη ανοιχτά…
Ο κ. Μητσοτάκης κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Δηλαδή εκείνοι οι οποίοι οικοδόμησαν ένα καθεστώς διαπλοκής, διαφθοράς και αδιαφάνειας όλα τα προηγούμενα χρόνια, εκείνοι που έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις της δικαιοσύνης όταν δεν τους άρεσαν –και μιλώ για την απόφαση του ΣτΕ που επί χρόνια έλεγε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο κι ότι είναι αντισυνταγματικό να μην υπάρχουν άδειες, εκείνοι που έκλειναν εν μία νυκτί την ΕΡΤ, αγνοώντας τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων μόνο και μόνο επειδή έτσι τους άρεσε, εκείνοι οι οποίοι ενθάρρυναν πρακτικές τραπεζών ενάντια στο δημόσιο συμφέρον –και αναφέρομαι στα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ, που έδιναν όπως θυμάστε δάνεια με αέρα-  είναι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν σήμερα να δημιουργήσουν σκιές στην ελληνική κυβέρνηση και εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να παίξουν με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και γι αυτό το λόγο βρίσκουν τέτοια επικοινωνιακά αφηγήματα που δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία.
Κι ένα σχόλιο για τη δεύτερη επιστολή που έστειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μια που μιλάμε για τα ΜΜΕ, Ν. Παππάς στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ για το διαγωνισμό αλλά και την ανακοίνωση της ΕΡΤ χθες που έλεγε ότι δεν χωράνε περισσότερο από έξι κανάλια κάτι που εν πολλοίς το έλεγε και ο κ. Παππάς πολύ πριν απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις..
Βλέπουμε μια περίεργη σιωπή από τα άλλα κόμματα μετά από αυτές τις συζητήσεις για τις έξι άδειες.. Δεν βλέπουμε δηλαδή την ίδια κινητικότητα όπως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παππάς  υποστήριζαν ότι δεν είναι απεριόριστο το φάσμα κι ότι δεν μπορεί να είναι άπειρες οι τηλεοπτικές άδειες, όταν λέγαμε ανεξάρτητα από τα τεχνικά ζητήματα θα πρέπει να εκπληρώνεται και το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας. Τώρα βλέπουμε μια περίεργη σιωπή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σαν να μην θέλουν να γίνει ποτέ διαγωνισμός. Νομίζω αυτό κρύβει.
Θα πρέπει και τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά με την αναγκαιότητα άμεσα να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως η ίδια η τελευταία απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει. Και βέβαια θα πρέπει το ΕΣΡ να απαντήσει στην επιστολή Παππά και να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη του διαγωνισμού και για τη διενέργειά του. Πρέπει να ανταποκριθούν τα μέλη του ΕΣΡ σ’  αυτή τη συνταγματική επιταγή, θα έλεγα,, που είναι  σύμφωνη με όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ, και το επόμενο διάστημα να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου