ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

3.5.17

Ράνια Σβίγκου: Η στάση της ΝΔ απέναντι στα αντίμετρα την ξεγυμνώνει από οποιοδήποτε πολιτικό επιχείρημα

Αποσπάσματα συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρώτο Πρόγραμμα 
Από την κυβέρνηση μιλάνε για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ωστόσο
εκείνο που προκύπτει από τη συμφωνία είναι ότι μεγάλο μέρος του λογαριασμού θα πληρώσουν και τα χαμηλά εισοδήματα και κυρίως οι συνταξιούχοι. Και να συμπληρώσω ότι αν ήταν να πληγούν τα κατώτερα και τα χαμηλά εισοδήματα, ίσως να μπορούσε να γίνει και με μια πιο δεξιόστροφη κυβέρνηση.
Ένα-ένα. Κατ’  αρχήν την τεχνική συμφωνία και όλα τα μέρη της πρέπει να την αξιολογήσουμε υπό το πρίσμα της συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και έτσι θα καταστεί δυνατή η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που μ’  αυτόν τον τρόπο θα σηματοδοτείται και η αλλαγή σελίδας στην οικονομία.
Είναι γνωστό –το έχουμε συζητήσει νομίζω και από τη δική σας εκπομπή-  πώς φτάσαμε σ’  αυτή τη συμφωνία. Και για τις καθυστερήσεις έχουμε πολλές φορές μιλήσει και για τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ήταν το ΔΝΤ αυτό που είχε ως αρχική του απαίτηση να θεσμοθετηθούν 4,5 δις μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος και ήταν ακριβώς η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί κάτι τέτοιο που έκανε εφικτό να υπάρξει μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν αντιλέγω…
Να συμφωνήσουμε σε κάτι; Κι εμείς εδώ δεν είμαστε αφελείς να πιστεύαμε ότι το 2018 θα τελείωνε το ελληνικό πρόγραμμα και θα μας έλεγαν,  τώρα, εντάξει, καλή τύχη… βγείτε στις αγορές και όλα καλά και τίποτα δεν έγινε.. τελείωσε το θέμα. Δεν το πιστεύαμε αυτό ποτέ, ούτε και είχαμε κάνει τέτοιο υπολογισμό. Ωστόσο το ΔΝΤ έβαλε το θέμα των 4,5 δις από την πρώτη αξιολόγηση, αν δεν κάνω λάθος, και τη συνέχισε στη δεύτερη για να πέσουμε τώρα σ’  αυτό το 2%..
Ναι, όμως αυτό που επήλθε στη συνέχεια  ήταν το βέτο ορισμένων χωρών της Ευρώπης να υπάρξει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα..
Ολλανδία, Γερμανία…
Ακριβώς αυτό..Για να μπορέσει να συνεχιστεί το πρόγραμμα ήθελαν την ύπαρξη του ΔΝΤ..
Σωστό.. Μα άλλαξαν πολλά πράγματα και πήραμε και κάποια αντίμετρα που ούτε κι αυτά στην  πρώτη φάση υπήρχε συζήτηση για κάποια αντίμετρα, υπήρχε συζήτηση μόνο για τα μέτρα. Σωστό όλο αυτό, αλλά μήπως το ΔΝΤ έχει βρει το κουμπί και έρχεται και βάζει τον πήχη πολύ ψηλά, τελικά εμείς τον κατεβάζουμε με κάποιες διαπραγματεύσεις προς τα κάτω και με το χρόνο βέβαια να λειτουργεί σε βάρος μας και τελικά είμαστε ευχαριστημένοι που δεν πήγαμε στον πήχη εκεί που τον είχε βάλει το ΔΝΤ … Αυτό γίνεται επτά χρόνια συνέχεια…
Αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, από το 2010 μέχρι το 2015 ήταν ότι υπήρχαν κυβερνήσεις έτοιμες να υπογράψουν τα πάντα, που έλεγαν μάλιστα ότι ακόμα κι αν δεν επέβαλε κάποια πράγματα το μνημόνιο θα έπρεπε εμείς οι ίδιοι να τα κάνουμε. Θυμάστε, φαντάζομαι, τις γνωστές ρήσεις για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που έπρεπε έτσι κι αλλιώς να γίνουν, για το κλείσιμο της ΕΡΤ, για τις μειώσεις των μισθών κ.ο.κ. Αντίθετα, αυτό που έχουμε από το 2015 και μετά είναι μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί, και μέσα από τις συμμαχίες που συνάπτει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέσα από τις συγκρούσεις που κάνει σε μια σειρά πραγμάτων να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο.. Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό και προσπαθούμε να το υπερβούμε μέσα από τις ενέργειές μας. Και δεν πανηγυρίζουμε για τη συμφωνία. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι τελικά καταλήξαμε σε μια συμφωνία η οποία είναι ισορροπημένη μέσα από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα αντίμετρα και βιώσιμη στο βαθμό που θα υπάρξουν, όπως ανέφερα και πριν, βιώσιμα πλεονάσματα αλλά και συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Πάμε στο από δω και πέρα.. Κατ’  αρχήν θα τα ψηφίσετε όλοι όλα;
Όταν λέτε όλοι όλα…..
Εννοώ εκτός από το κόμμα σας περιμένετε κι άλλες συμπράξεις και συμμαχίες, από πληροφορίες, και όλα εννοώ.. δεν υπάρχει καμιά διαρροή, δεν φαντάζεστε να μπαίνετε σε καμία περιπέτεια ως κόμμα και ως κυβέρνηση;…
Όχι.. Αυτό που αναμένουμε είναι να δούμε ποια θα είναι τελικά η στάση της ΝΔ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων, με δεδομένο ότι, όπως προανήγγειλε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα είναι σε δύο διαφορετικά άρθρα τα περιοριστικά μέτρα από τα θετικά αντίμετρα. Εδώ θα φανεί κι αν η στάση της ΝΔ και το ενδιαφέρον της για τα κοινωνικά στρώματα είναι πραγματικά ειλικρινές.. Γιατί εγώ δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν η ΝΔ να διαβεβαιώνει με όλους τους τρόπους ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα, γιατί «υπάρχει συνέχεια του κράτους», όπως λέει, κ.λπ. και την ίδια στιγμή να καταψηφίζει στη Βουλή ακόμα και τα θετικά αντίμετρα. Αυτή είναι μια στάση πλήρως αντιφατική και νομίζω ξεγυμνώνει  τη ΝΔ από οποιοδήποτε πολιτικό επιχείρημα τώρα που ξέμεινε και από το αφήγημα της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Το επιχείρημα της ΝΔ, τουλάχιστον στο σύνολό του, είναι ότι με μια πολιτική αλλαγή θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους όρους του προγράμματος
Μα τι να επαναδιαπραγματευτεί; Αφού δηλώνει ότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά. Οπότε για ποια επαναδιαπραγμάτευση μιλάμε;…
Εγώ σας λέω τώρα το επιχείρημα της ΝΔ. Θεωρεί ότι αν γίνει πολιτική αλλαγή, θα υπάρχει μια πιο αξιόπιστη κυβέρνηση η οποία θα έχει πιο γρήγορα τα αποτελέσματα που θέλουν οι δανειστές…
Κοιτάξτε. Εάν έκλεινε η αξιολόγηση από τότε που το ζήταγε η ΝΔ μετ’  επιτάσεως, θα είχαμε σήμερα 4,5 δις περισσότερα μέτρα. Ακριβώς επειδή υπήρξε διαπραγμάτευση και ακριβώς επειδή η σημερινή κυβέρνηση αντιστάθηκε στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλούμε για μια συμφωνία ισορροπημένη που, παρά τα πολύ αρνητικά της σημεία,  τα οποία δεν θέλω να τα παραβλέπω και να τα παραγνωρίζω, εντούτοις υπάρχουν και πολλά θετικά μέτρα και στήριξης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και στήριξης του κοινωνικού κράτους που έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Πάμε λίγο σε  μερικά επιμέρους σημεία της συμφωνίας.. και θέλω να πάμε στις συλλογικές συμβάσεις, γιατί βλέπουμε ότι μέχρι το τέλος του 2018 δεν θα υπάρξει καμία απόφαση, η αρχή επεκτασιμότητας και ευνοϊκότερης ρύθμισης πάει για το 2019…
Για το 2018 … Όχι για το 2019..
Ναι… Όταν τελειώσει το πρόγραμμα τέλος πάντων.. Και το θέμα των ομαδικών απολύσεων βλέπουμε ότι καταργήθηκε το υπουργικό βέτο..
Ήταν λόγω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν ήταν μόνο λόγω της διαπραγμάτευσης. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει μηχανισμός ο οποίος θα ελέγχει τις ομαδικές απολύσεις.
Για τα εργασιακά, πρέπει πρώτα να πούμε ότι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους όλοι εκείνοι οι οποίοι συνέδραμαν με όσα ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια στο ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων,
Δεν ήταν κάτι αυτονόητο αυτό που κέρδισε η κυβέρνηση, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επ’  αόριστον ήταν η κατάργησή τους κι αν δεν υπήρχαν αυτές οι σκληρές διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσε ούτε αυτό να καταστεί εφικτό.
Κι αν θυμάμαι καλά, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Υπήρχε μια συζήτηση να ξανανοίξει η συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις εάν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%. Δεν είμαι σίγουρος..
Ίσως αυτό να είχε ειπωθεί τότε για να δοθεί και σαν ένα «τυράκι», ότι εάν και εφ΄ όσον μειωθεί η ανεργία θα… Αλλά η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δεν ισχύει εδώ και χρόνια το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από τις πρώτες προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση συνάντησε τείχος στο εσωτερικό της χώρας, με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλεί ιδεοληψία την προστασία των εργασιακών σχέσεων. Καταλαβαίνετε τι θα είχαμε σήμερα με μια κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν θα μιλούσαμε σήμερα για επαναφορά στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά θα μιλούσαμε για ακόμα περισσότερα μέτρα απορύθμισης των ήδη απορυθμισμένων εργασιακών σχέσεων.
Είπατε τη λέξη ιδεοληψία και ήθελα να σας πάω προς τα εκεί.. στην κυβέρνηση και στο κόμμα θεωρείτε ότι πρέπει να απομονωθούν κάποια ιδεοληπτικά στελέχη και στο θέμα της εργασίας-ανεργίας και σε άλλα οικονομικά μονοπάτια να καταφέρει η χώρα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Τι εννοείτε ιδεοληψίες;
Είναι ευρέως γνωστό, δεν ξέρω αν εσείς το αποδέχεστε, ότι υπάρχουν αυτοί που σκέπτονται με λίγο πιο εμμονικό τρόπο όσον αφορά πολλές φορές τα κίνητρα σε επιχειρήσεις, στις επενδύσεις και την ανάπτυξη και αυτοί που βλέπουν πιο μπροστά απομονώνοντας το αυστηρά κομματικό προφίλ…
Εγώ καταλαβαίνω ότι συγκρούονται δύο διαφορετικές στρατηγικές για την ανάπτυξη …
Αυτή την εντύπωση έχουμε. Μπορεί να μην είναι έτσι, να είναι άλλη εικόνα…
Οι οποίες όμως δύο διαφορετικές στρατηγικές για την ανάπτυξη η μία είχε εκπροσωπηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με εύνοια συγκεκριμένων συμφερόντων επιχειρηματικών συμφερόντων, με επενδύσεις οι οποίες ήταν σε συνδυασμό με την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και είχαν να κάνουν με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αντίθετα, η στρατηγική της ανάπτυξης την οποία εκπονεί η σημερινή κυβέρνηση βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της χώρας, βασίζεται στους κανόνες και στο σεβασμό τόσο της εργατικής νομοθεσίας όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Να συμφωνήσουμε σ’  αυτό αλλά να το δούμε κιόλας, να μην μείνουμε…. Τώρα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις τοποθετήσεις του κ. Σαββίδη…
Θα απαντήσω σ’  αυτό, αλλά να σας πω, για παράδειγμα, οι επιδόσεις στο ΕΣΠΑ για την ελληνική οικονομία, για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ όπου…
Εντάξει όλες οι κυβερνήσεις έχουν αυτή την αγωνία και προσπαθούν πάρα πολύ.. Δεν μπορείτε να πείτε ότι…
Δεν είναι έτσι, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Το ΕΣΠΑ δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί κάποιος να παραγνωρίσει το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και το τι συμβαίνει σήμερα..
Όχι, κανείς δεν παραγνωρίζει τίποτα…
Σήμερα βρισκόμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ γιατί γίνονται πραγματικά συντονισμένες προσπάθειες από το αρμόδιο υπουργείο και τον κ. Χαρίτση . ώστε να μπει ένα τέλος σ’  αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια που έμεναν αναξιοποίητα πάρα πολλά κονδύλια που θα βοηθούσαν πραγματικά στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Θέλετε να μας κάνετε κι ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Σαββίδη;
Για ποιες δηλώσεις;…
Αυτές που έκανε χθες .. ότι θα χειροκροτούσε τον κ. Τσίπρα, ότι του θυμίζει τον Πούτιν, εναντίον βέβαια του κ. Μητσοτάκη.. Και το επιχείρημα της ΝΔ ότι παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι επιχειρηματίες που ενεργοποιούνται σε δημόσια έργα δεν πρέπει να κατέχουν κανάλια…
Κατ’ αρχήν δεν θα σχολιάσω τη δήλωση ενός επιχειρηματία, όπως δεν θα το έκανα ό ,τι και αν έλεγε για τον κ. Τσίπρα, είτε αρνητικό, είτε θετικό. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να σχολιάσω την υποκριτική τοποθέτηση της ΝΔ και αναφορικά με την τροπολογία της προηγούμενης βδομάδας αλλά και συνολικά στο πώς αντιλαμβάνεται τον επιχειρηματικό χώρο. Καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για το τι συνέβη από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΣΕΚΑΠ, στις οποίες είχαν επιβληθεί πρόστιμα για το λαθρεμπόριο. Δεν γίνεται καμία νύξη από τη ΝΔ για το πώς τελικά επιβλήθηκαν αυτά τα πρόστιμα και βέβαια δεν υπάρχει καμία λέξη  σχετικά με το ότι δεν υπάρχει καμία διαγραφή προστίμων, αντίθετα τα πρόστιμα παραμένουν και είναι ενεργά, αλλά βαραίνουν τις προηγούμενες διοικήσεις. Αντί λοιπόν να μιλήσει για όλα αυτά τα οποία είναι αυτονόητα και τα οποία φάνηκαν στη συζήτηση την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή, προσπαθεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση για σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα όταν το έργο της κυβέρνησης σε μια σειρά τομείς δείχνει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση για τα καταστήματα που θα ανοίγουν 32 Κυριακές σε περιοχές που θα χαρακτηριστούν τουριστικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απέναντι σ’  αυτή την απόφαση, για το θέμα των Κυριακών εννοώ;..
Αυτό που έγινε τελικά, σε αντίθεση με ό, τι ζήταγαν οι δανειστές, όπου μιλούσαν για άνοιγμα όλες τις Κυριακές για όλες τις περιοχές της χώρας, είναι ότι βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με την τουριστική περίοδο και τις τουριστικές περιοχές.
Εμείς αυτό που λέγαμε πάντοτε είναι ότι ο λόγος για τον οποίον δεν καταναλώνει ο κόσμος, δεν είναι επειδή δεν είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις μέρες, αλλά επειδή έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Αυτό προσπαθούμε να ανατρέψουμε. Όπως είπα και πριν, μιλούμε για μια συμφωνία η οποία έχει αρνητικά σημεία και έγινε εφικτή μέσα από συμβιβασμούς, και δικούς μας αλλά και της πλευράς των δανειστών. Αλλά σε κάθε περίπτωση όσοι μιλούσαν για απελευθέρωση και για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο, τώρα δεν μπορούν να είναι αυτοί που θα κάνουν κριτική στην κυβέρνηση που προσπάθησε να δώσει μια συμβιβαστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου