ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

8.5.17

Ράνια Σβίγκου: Σύγκρουση με τις πολιτικές που τροφοδοτούν την ακροδεξιά στην Ευρώπη

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρακτορείο  104,9 FM 
Για τις γαλλικές εκλογές
Σίγουρα η νίκη Μακρόν ικανοποιεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, γιατί σηματοδοτεί την
ήττα του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας που εκπροσώπησε η Λεπέν. Το γεγονός όμως ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις σε μια σειρά χωρών, όπως πριν λίγο καιρό στην Ολλανδία, τώρα στη Γαλλία, εμφανίζεται αυτή η ενίσχυση της ακροδεξιάς πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η ακροδεξιά για να ηττηθεί σαρωτικά θα πρέπει να ηττηθεί όχι μόνο σε εκλογικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό και κοινωνικό. Χρειάζεται αλλαγή και σύγκρουση με τις πολιτικές που γεννούν τις ανισότητες και την κρίση και τροφοδοτούν την ακροδεξιά.
Αν και έχει ακόμα δρόμο μπροστά του ο Μακρόν.. Νίκησε μια μάχη, γιατί έχει μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές.. Μάλιστα με μια Μαρίν Λεπέν να αλλάζει λίγο την ρητορική της το τελευταίο διάστημα και χθες μάλιστα να ανακοινώνει ένα λίφτινγκ του Εθνικού Μετώπου με μια φρασεολογία λίγο πιο ήπια σε σχέση με τον πρώτο γύρο..
Αυτό προσπάθησε να το κάνει η Λεπέν στην προεκλογική περίοδο σε σχέση και με την προηγούμενη ρητορική του Εθνικού Μετώπου που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Προσπάθησε να κάνει ένα λίφτινγκ στη φρασεολογία και στη ρητορική, μη μπορώντας όμως να κρύψει ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο μιας ακροδεξιάς η οποία εκπροσωπεί τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον εθνικισμό.
Σίγουρα θα εξαρτηθούν πολλά από το τι θα συμβεί στις βουλευτικές εκλογές για την πορεία της Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από τις επιδόσεις της αριστεράς, που είδαμε στον πρώτο γύρο να ενισχύεται, αλλά για να μπορέσει να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων θα πρέπει να εμφανιστεί δυνατή και ενιαία. Και μένει να δούμε πώς θα καταφέρει να εκφράσει όλον εκείνον τον κόσμο που στον πρώτο γύρο στήριξε και Μελανσόν.
Για τις πολιτικές εξελίξεις
Δεν είναι μόνο τα ζητήματα της συμφωνίας και της εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους δανειστές αυτά στα οποία εξαντλείται η κυβέρνηση. Αλλά αυτό που προέχει την επόμενη περίοδο είναι η ξεδίπλωση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη μέρα για τη χώρα με προτεραιότητες την ανάπτυξη και τα χαρακτηριστικά που αυτή θα έχει, που πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαια και να αφορά πρώτιστα στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την προσπάθεια που γίνεται ακόμα μέσα σε ένα σκληρό μνημονιακό πλαίσιο, ώστε να υπάρχει κατεύθυνση στην ανακούφιση των κοινωνικά ασθενέστερων.  Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες,  εκτός από τα αρνητικά μέτρα περιέχει και μια σειρά θετικών αντίμετρων που κατευθύνονται ακριβώς σε εκείνα τα στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και για τα οποία η ΝΔ από τη μια προσποιείται ενδιαφέρον , αλλά από την άλλη διαπιστώνεται στην πράξη ότι στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά τους όταν αρνείται να ψηφίσει τα θετικά αντίμετρα.
Μια που αναφερθήκατε στη ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης πριν από λίγο στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η υπόθεση Σαββίδη είναι ο ορισμός της διαπλοκής και αναφέροντας αυτό το θέμα στον κ. Τζαβάρα που είχαμε πριν από λίγο φιλοξενήσει, λέει ότι δεν είναι προσωπικό το θέμα με τον κ. Σαββίδη, αλλά είναι ένα θέμα χειρισμών της κυβέρνησης απέναντι σε έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία.
Ο κ. Μητσοτάκης κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια όταν αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τολμά να μιλήσει για διαπλοκή. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι ο κ. Μητσοτάκης και ποιο είναι το κόμμα που εκπροσωπεί όπως γνωρίζουμε και ότι ο λόγος για τον οποίον είναι τέτοια η δίψα τους για επιστροφή στην εξουσία είναι για να συνεχίσουν όλο αυτό που οικοδόμησαν τα προηγούμενα χρόνια, το περίφημο καθεστώς της διαπλοκής, για το οποίο πλέον έχουν παραδεχτεί ότι υπήρξε, αλλά βέβαια δεν κάνουν καμία αυτοκριτική, ούτε μπορούν να κρύψουν τις σχέσεις που σήμερα έχουν με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου