ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

29.4.17

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού κατά την ψήφιση του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού στη Βουλή

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρασΚύριε Πρόεδρε, θα λάβω τον λόγο για να απαντήσω όχι τόσο σε όσα είπε πριν από λίγο ο κ. Μητσοτάκης -και σε αυτά βεβαίως-, αλλά σε όσα από χθες έχει δημοσίως, με την επίσκεψή του σε εσάς, αναφέρει σε σχέση με τη λειτουργία την κοινοβουλευτική.

Βεβαίως, δεν είμαι περισσότερα χρόνια από εσάς, κύριε Μητσοτάκη, σε αυτήν τη Βουλή, όμως ζήσαμε μαζί, από αυτά εδώ τα έδρανα, την κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009 και μετά. Έχουμε εμπειρία και γνωρίζουμε. Και κυρίως, ζήσαμε μαζί τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που ως Πρωθυπουργός δεν είχε έλθει στη Βουλή να απαντήσει ούτε σε μια ερώτηση. Σε κανέναν! Σε κανέναν, όχι μόνο στον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης. Ήταν μια διαδικασία fast track, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, με δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Δεν τα ξεχνάμε αυτά. Ήταν δεκάδες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Είχατε σπάσει όλα τα ρεκόρ! Μιλάτε, λοιπόν, εσείς τώρα για τροπολογίες; Ξεχνάει αυτό το Σώμα και ο ελληνικός λαός τις νυχτερινές τροπολογίες με τις οποίες δίνατε ασυλία στους τραπεζίτες που αποφάσιζαν τα θαλασσοδάνεια σας; Ξεχνάει ο ελληνικός λαός και το Σώμα τις τροπολογίες εκείνες με τις οποίες σβήνατε χρέη επιχειρηματιών από πρόστιμα; Τα ξεχνάμε αυτά; Τα ξεχνάμε;
Κύριε Γεωργιάδη, καθίστε κάτω. Κύριε Γεωργιάδη, εδώ δεν είναι στούντιο για τηλεπωλήσεις. Εδώ είναι η Βουλή. Εδώ έχει κανόνες! Εδώ έχει κανόνες, κύριε Γεωργιάδη! Δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων!
Έρχομαι τώρα στο θέμα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για να κλείσω, λοιπόν, αυτήν τη συζήτηση, η κοινοβουλευτική λειτουργία κανείς δεν λέει ότι είναι πάντοτε ανέφελη, κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε. Και εγώ προσωπικά θα ήθελα οι Υπουργοί να είναι πάντα εδώ για να απαντούν στις ερωτήσεις. Και εγώ προσωπικά, όποτε μπορώ και όποτε δεν είμαι εκτός, βρίσκομαι σε ερωτήσεις όλων των Αρχηγών. Δεν μου έχει θέσει ποτέ ερώτηση Αρχηγός κόμματος και να μην έρθω εδώ να απαντήσω, κύριε Μητσοτάκη. Και μπορείτε να λάβετε ενημέρωση και από το Προεδρείο της Βουλής και από τις διαδικασίες έτσι όπως έχουν εξελιχθεί όλα αυτά τα δύο χρόνια.
Θέλω, όμως, να πω, κύριε Μητσοτάκη, ότι όταν υπάρχει ένα θέμα ουσίας, δεν υπάρχει λόγος να βάζετε ζητήματα διαδικασίας. Χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νόμο που αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έναν πολύ κρίσιμο νόμο που νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει και μια πολύ ουσιαστική συζήτηση ακόμα και για βελτιώσεις, υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό. Τι λέει αυτή η βουλευτική τροπολογία, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό; Λέει κάτι το οποίο θα έπρεπε πρώτοι εσείς να είχατε επικροτήσει, διότι εσείς υποτίθεται ότι κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα, για τις επενδύσεις και θέλετε να έρχονται επενδυτές στην Ελλάδα για να υπάρχουν θέσεις εργασίας.
Γιατί, λοιπόν, σήμερα παίρνετε τον λόγο κατά παράβαση του Κανονισμού; Διότι όταν υπάρχει διαδικασία -όπως πολύ καλά γνωρίζετε- ονομαστικής ψηφοφορίας, δεν έχετε το δικαίωμα να πάρετε τον λόγο. Όμως, καλά έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής και έδωσε τον λόγο.
Γιατί, λοιπόν, αρνείστε να συζητηθεί η ουσία; Σας προκαλώ, λοιπόν, εδώ να συζητηθεί η ουσία και όχι η διαδικασία. Εάν έχετε το θάρρος, να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής: Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκονται σε ένα διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου, όταν, παρ’ ελπίδα τους, έκλεισε η πολιτική συμφωνία. Τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία και η χώρα βγαίνει από αυτήν τη θύελλα και από αυτόν τον κυκεώνα της χρεοκοπίας που εσείς την οδηγήσατε όλα τα τελευταία χρόνια με τη λεηλασία του εθνικού πλούτου.
 Και η αμηχανία σας και η αγωνία σας είναι έκδηλη. Και μη έχοντας τι άλλο να κάνετε, μη έχοντας τι άλλο να πείτε, έρχεστε εδώ και δημιουργείτε επί της διαδικασίας ζητήματα, αποφεύγοντας, όμως, να μιλήσετε επί της ουσίας.
 Είχα πει πολλές φορές σε αυτήν την Αίθουσα πως όταν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και θα σταματήσει η δυνατότητα της τρομολαγνείας, θα σταματήσει η δυνατότητα να λέτε ότι έρχεται η καταστροφή και η καταστροφολογία θα γίνει πια γραφική, τότε και εσείς που διαρκώς θα ζητάτε εκλογές, θα είστε γραφικός.
Σήμερα αποδεικνύεται ότι είστε και γραφικός μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία, κωλυσιεργώντας επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας. Σας προκαλώ, λοιπόν, να μιλήσετε επί της ουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου