ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

29.4.17

Δ. Παπαδημούλης: Η οριστική έξοδος από την επιτροπεία αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στην εφημερίδα «Aυγή» για την  αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τις γαλλικές εκλογές και τα Panama Papers.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκαθάρισε πως «δε χωράει περαιτέρω καθυστέρηση» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τονίζοντας πως τόσο το 4% πλεόνασμα για το 2016, όσο και η γενικότερη πρόοδος της ελληνικής οικονομίας ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αποσαφήνιση ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ενίσχυση των επενδύσεων.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε επίσης ότι «η οριστική έξοδος από την επιτροπεία αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ», για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα και να μειωθεί ταχύτερα η ανεργία.
Για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως η Γαλλία «γύρισε σελίδα, με τα ποσοστά των Μακρόν, Λε Πεν και Μελανσόν να αναδιαμορφώνουν τους πολιτικούς συσχετισμούς».
Για τα υψηλά ποσοστά του υποψηφίου της Αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως αποτελούν «παρακαταθήκη» και «πρόκληση» για την επόμενη ημέρα στη Γαλλία και στην Ευρώπη, ενώ για την άνοδο της Λε Πεν και τη συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο υπογράμμισε πως «οφείλουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να αποκρούσουμε και να αποδομήσουμε πολιτικά την άκρα δεξιά, υπενθυμίζοντας διαρκώς την ευθεία σχέση με τον ναζισμό και το παρακράτος και τη δήθεν αντι-συστημική προσέγγιση τύπου Τραμπ».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις ισχυρές επιφυλάξεις του για το πρόγραμμα και τις θέσεις του Μακρόν, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα που τίθεται στο δεύτερο γύρο είναι «αξιακό» και αυτό σημαίνει «πάση θυσία νίκη της δημοκρατίας ενάντια στην ακροδεξιά και στον ρατσισμό».
Για τις έρευνες για τα Panama Papers, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως η ΕΕ δεν έχει κάνει μέχρι τώρα σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, λόγω της ατολμίας της Κομισιόν και της κωλυσιεργίας ορισμένων κρατών-μελών, υπενθυμίζοντας και την απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί για φοροαποφυγή ύψους 50-70 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς θα συνεχίσει τις πιέσεις και την ανάδειξη του ζητήματος στη δημόσια σφαίρα, με επιμονή και αποφασιστικότητα.

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου