ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

26.4.17

Ευκαιρία

Όταν δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση για ένα θέμα, επίστρεψε στις αρχές σου, λέγαμε παλιά στην Αριστερά. Με βάση τις ιδεολογικές
αποσκευές, δίνονταν οι αναγκαίες απαντήσεις στα μεγάλα διλήμματα. Στα θέματα αρχών, λοιπόν, είναι κρίσιμο να γνωρίζουν οι πολίτες τι πρεσβεύουν τα κόμματα. Ένα από αυτά είναι και το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους. Χθες, για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και έκανε ομιλία στον φιλανθρωπικό οργανισμό της «Αποστολή». Με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Ως εκ τούτου, είπε, «μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό. Αντιθέτως, θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα, αλλά ταυτόχρονα και πολιτικό ολίσθημα. Θα ήταν επίσης άκαιρο και άτοπο σε μια εποχή που η Εκκλησία μας κρατάει την κοινωνία όρθια».
Τα προαναφερθέντα επιβεβαιώνουν ότι ο κ Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της ΝΔ, της συντηρητικής παράταξης της χώρας. Ούτε του Ποταμιού είναι, ούτε κάποιου εκσυγχρονιστικού μεταρρυθμιστικού σχήματος. Είναι πρόεδρος του κόμματος που ο αρχηγός του Κώστας Καραμανλής είχε πάει το 2000 αυτοπροσώπως να υπογράψει στο «δημοψήφισμα» που είχε κάνει ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Οι σχέσεις της ΝΔ με την Εκκλησία και τον εκάστοτε επικεφαλής της είναι άριστες και αδιαπραγμάτευτες ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος του κόμματος. Καλό, συνεπώς, είναι οι ψηφοφόροι με αναφορές στην Κεντροαριστερά να μην έχουν αυταπάτες για ζητήματα ταυτοτικά και τη φυσιογνωμία της ΝΔ. Επιπλέον, μετά και τη διαφαινόμενη επικράτηση του κ. Μακρόν, στην Γαλλία, διαφαίνεται ότι εκτός από το κυρίαρχο ρεύμα του λαϊκισμού, υπάρχει και το κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων που θέλει την ενωμένη Ευρώπη, τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό.
Δεν πρέπει αυτό το ρεύμα να βρει εκπροσώπους και στην Ελλάδα; Το κόμμα με τις πιο προωθημένες θέσεις είναι το Ποτάμι και ο επικεφαλής του πάει συχνά κόντρα στο κυρίαρχο αφήγημα. Όμως, πλέον μόνο του το Ποτάμι δεν μπορεί.
Πρέπει να ποτιστεί και από άλλους. Οι διεργασίες στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η δημιουργία της κίνησης «Ώρα Αποφάσεων» αλλά και το γεγονός ότι η ΝΔ αποτελεί τη συντηρητική παράταξη της χώρας, δίνουν μια ύστατη ευκαιρία για τον μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό χώρο.
Συντάκτης: Ανδρέας Παπαδόπουλος
Πηγή: Ελευθερία του Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου