ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

24.2.17

Και στο βάθος δραχμή

Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε. Ο λόγος δεν γίνεται, φυσικά, για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς -που ουσιαστικά δεν
άρχισε ποτέ-, αλλά για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους βουλευτές της, που θα κληθούν σύντομα να ξαναψηφίσουν επώδυνα αντιαναπτυξιακά μέτρα. Αν κάτι ζητήθηκε από τους δανειστές είναι η ανοχή τους σε καταπραϋντικές φράσεις, όπως «μηδενικό άθροισμα», «τέλος της λιτότητας» κ.λπ.
Το γεγονός ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα θα εφαρμοστούν από τα μέσα του ’18, ενώ τα αντίμετρα θα ισχύσουν αν και όταν υπερκαλυφθεί το ανέφικτο πλεόνασμα του 3,5%, δεν φαίνεται να προβληματίζει τη συγκυβέρνηση, που μόνο στόχο έχει την παραμονή της στην εξουσία. Το χειρότερο, ωστόσο, δεν είναι η καθυστέρηση και ο τρόπος που κλείνει ακόμα μία αξιολόγηση. Ο μεγάλος κίνδυνος που εμφανίζεται ήδη, με εκκωφαντικό μάλιστα θόρυβο, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των πολιτών που επιλέγουν την επιστροφή στο πρώην εθνικό μας νόμισμα. Περισσότεροι από 4 στους 10 πολίτες προτιμούν τη δραχμή. Είναι φανερό πλέον ότι δεν πρόκειται μόνο για «ψεκασμένους» αλλά και για πολίτες που ενώ γενικά θέλουν το ευρώ, δεν πιστεύουν πλέον ότι μπορεί η χώρα να λειτουργήσει σύμφωνα με τους κανόνες και τις υποχρεώσεις της Ευρωζώνης. Ολα αυτά δεν γίνονται βέβαια τυχαία. Κυβερνητικά στελέχη διατηρούν στο προσκήνιο το θέμα του νομίσματος έστω και με τη μορφή μιας «άστοχης συζήτησης».
Την ίδια στιγμή αυξάνονται στα ραδιοτηλεοπτικά παράθυρα οι εμφανίσεις όλων των πολιτικών της δραχμής που δείχνουν στους απελπισμένους πολίτες την πύλη μιας νέας παραδείσιας αυταπάτης. Είναι ολοφάνερο ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος σε πρώτη ευκαιρία να ενεργοποιήσει το μέτωπο της δραχμής κάνοντάς τη σημαία του. Είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει η παραμονή στο ευρώ υπόθεση όλων όσοι συνειδητοποιούν ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τη χώρα.
Ενας κίνδυνος που ξεπερνάει τις επιμέρους πολιτικές εξελίξεις, όπως αν θα καταφέρει ο Μητσοτάκης να επιβάλει μια μεταρρυθμιστική πολιτική στα ακραία συντηρητικά τμήματα της ΝΔ ή αν θα συγκροτηθεί μια ενωμένη προοδευτική παράταξη που δεν θα είναι προσκολλημένη στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να σημάνει άμεσα κόκκινος συναγερμός στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Να θωρακίσουμε πολιτικά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, να μην επιτρέψουμε την αμφισβήτηση του ευρώ.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου