ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

24.2.17

Διπλή η πρόκληση για τη Σοσιαλδημοκρατία: Το τέλος της λιτότητας και η αντιμετώπηση της λαϊκισμού στην Ευρώπη

Σημεία Ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Διάσκεψη των Σοσιαλδημοκρατικών και Σοσιαλιστικών Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΕΕ με τίτλο: «Για μια προοδευτική Ευρώπη» που
λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο και όπου εκπροσωπεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη
 Το φάσμα του λαϊκισμού πλανάται στην Ευρώπη. Η δημοκρατία απειλείται.
Η  Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε στη βάση του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κοινωνικού ιδεώδους, που εγγυάται αφ’ ενός το κοινωνικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, και αφ’ ετέρου μια θετική οικονομική προοπτική, με τη δυνατότητα επαρκώς αμειβόμενης απασχόλησης για όλους. Στην εποχή της κρίσης, και υπό την επίδραση του λαϊκισμού και της πολιτικής της μετα-αλήθειας, για πολλούς Ευρωπαίους, η ΕΕ δεν αντιπροσωπεύει πια τίποτα από αυτά.
Όσο οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και αυξάνεται η φτώχεια, τα κοινωνικά δικαιώματα κινδυνεύουν και κερδίζει έδαφος ο κοινωνικός διχασμός.
Ο φόβος έχει δυστυχώς επιστρέψει και οι  πολίτες στρέφονται σε λαϊκιστές πολιτικούς που τους τάζουν παραδείσους, με μόνο κίνητρο τη δίψα για εξουσία.
Η εμμονή στη λιτότητα και σε προ κυκλικές πολιτικές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό. Γι’ αυτό οι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη φέρουμε μέρος της ευθύνης. Η διαφοροποίηση μας από την παραδοσιακή δεξιά δεν ήταν σαφής. Δεν αντισταθήκαμε έγκαιρα και σθεναρά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας που ηγεμόνευσαν.
 Σήμερα έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.
Οι εξελίξεις στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες. Το SPD υπό την ηγεσία του Μάρτιν Σουλτς δείχνει το δρόμο της σαφούς οριοθέτησης με τη δεξιά και το νεοφιλελευθερισμό.
Το ευρωπαϊκό ιδεώδες, οι δημοκρατικές ελευθερίες και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασιζόμαστε.
Ο αγώνας μας είναι λοιπόν διμέτωπος:
  • απέναντι στη δεξιά και το νεοφιλελευθερισμό
  • απέναντι στο λαϊκισμό, δεξιό και αριστερό
 Στην Ελλάδα κυβερνά ένα καιροσκοπικό συνονθύλευμα αριστερών και δεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και τα δύο μέρη έχτισαν την εκλογική τους βάση, μέσω της κατασκευής εσωτερικών και εξωτερικών «εχθρών», ενώ ανεύθυνα και αδίστακτα υπόσχονταν στους πάντες τα πάντα.
 Όσο κι αν οι ευθύνες τους είναι βαρύτατες, και παρά την απολύτως δικαιολογημένη κριτική που τους ασκούμε, οι απαιτήσεις των θεσμών είναι απαράδεκτες και οδηγούν και πάλι στο επικίνδυνο δίλημμα «GREXIT ή διαρκής λιτότητα». Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους πολίτες είναι ένα: «Η Ευρώπη της λιτότητας τελείωσε». Ανάπτυξη – απασχόληση – αλληλεγγύη πρέπει να είναι το τρίπτυχο-σημαία των Σοσιαλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου