ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

7.12.16

Το Ποτάμι προτείνει τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Πρόταση νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (Σ.Ε.Α) κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος «Το
Ποτάμι» με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη.                                       Έργο της Σ.Ε.Α, που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, είναι η συνδιαμόρφωση σε ανώτατο επίπεδο ενός συγκεκριμένου αλλά και συνεχώς επικαιροποιούμενου Σχεδιασμού Εθνικής Ασφάλειας, ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη απέναντι σε κάθε σοβαρό ενδεχόμενο. Άλλωστε, Το Ποτάμι έχει επισημάνει ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με θυμικές αντιδράσεις ή διακομματικές αντιπαλότητες και ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας προϋποθέτουν συνεννόηση και συναίνεση. Σημειώνεται ότι πολλές δυτικές χώρες έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια και υπό διάφορες μορφές τη θέσπιση ενός τέτοιου οργάνου. Στην αρμοδιότητα του Σ.Ε.Α εντάσσονται, μεταξύ άλλων, θέματα εξωτερικής πολιτικής, διπλωματικής και αμυντικής αντιμετώπισης απειλών κατά της χώρας, στρατηγικής άμυνας, συντονισμού πληροφοριών και ασφάλειας πολιτών και πόρων.
Το Σ.Ε.Α θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα το συγκαλεί, θα το συντονίζει και θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις του. Σε αυτό θα συμμετέχουν μόνιμα οι πρώην Πρωθυπουργοί, οι Αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ενέργειας και ένας Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος με ειδική αρμοδιότητα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας καθώς και οι Μόνιμοι Υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας (μέχρι τον ορισμό τους μετέχουν οι εκάστοτε Υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας). Μόνιμα θα συμμετέχουν ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών και ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Κατά περίπτωση θα προσκαλούνται και άλλοι Υπουργοί κατά την κρίση των μονίμων μελών του Σ.Ε.Α.
Το συγκεκριμένο όργανο θα συνέρχεται υποχρεωτικά, τουλάχιστον, τρεις (3) φορές ετησίως και επί πλέον φορές, εφόσον κριθεί αναγκαία η σύγκλησή του ή το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Ακόμη, το Σ.Ε.Α θα συντάσσει ετήσια Έκθεση Προγραμματισμού, Πλάνου Δράσης και Απολογισμού Δράσης, η οποία διαβιβάζεται στον Πρωθυπουργό ενώ θα υπάγεται σε τακτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου