ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

2.12.16

Από τον Τομέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Έξι μήνες συμπληρώνονται από τα τέλη Μαΐου 2016 όταν ο Τομέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημοσίευσε «τη Μαύρη Βίβλο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Αυτοδιοίκηση»..
Στηλιτεύαμε τότε τις αντι-αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις και την ανακολουθία λόγων και έργων της συγκυβέρνησης στα ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.).
Έξι μήνες μετά, οι σελίδες της Μαύρης Βίβλου έχουν πολλαπλασιαστεί.
Δεν είναι μόνο ότι καμιά επιβλαβής διάταξη δεν καταργήθηκε. Δεν είναι μόνο ότι ουδεμία επιθετική ενέργεια δεν ανεκλήθη. Είναι πως πλήθος καινούριων προστέθηκαν, οξύνοντας έτι περαιτέρω τη θεσμική, οικονομική και λειτουργική ασφυξία Δήμων και Περιφερειών.
Συρρίκνωση εσόδων, αφαίρεση αρμοδιοτήτων, θεσμικός εμπαιγμός, η κυβερνητική απαξίωση της τοπικής δημοκρατίας καλά κρατεί. Σταχυολογούμε ενδεικτικά τα πιο σημαντικά προβλήματα:
Ο κρατικός προϋπολογισμός 2017 είναι ο χειρότερος προϋπολογισμός όλων των τελευταίων ετών για τους Ο.Τ.Α.. H μείωση των συνολικών εσόδων υπολογίζεται στο 10%, δεδομένης, μεταξύ άλλων, της πεισματικής κυβερνητικής άρνησης απόδοσης της νέας γενιάς παρακρατηθέντων. Οι Ο.Τ.Α. βλέπουν πλέον κάθε αύριο να ξημερώνει χειρότερο. Η δημοσιονομική προσαρμογή της Αυτοδιοίκησης κατά τα προηγούμενα έτη και η συμβολή των Ο.Τ.Α. στα εθνικά οικονομικά αποτελέσματα φαίνεται να έχει χαθεί χωρίς καμία προοπτική, όχι επιβράβευσης ή ανταπόδοσης, αλλά ούτε καν εγγύησης για ένα μίνιμουμ ύψος χρηματοδότησης που να ανταποκρίνεται στο ελάχιστο κόστος λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.
Η κατάργηση των αρμοδιοτήτων αδειοδοτήσεων, ιδίως περί Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, πλήττει την καρδιά της αυτοδιοικητικής λειτουργίας. Καταργεί στην ουσία το δικαίωμα των αιρετών οργάνων να έχουν στρατηγικό σχέδιο για τη ζωή και τη φυσιογνωμία της πόλης που εξελέγησαν να διοικούν. Η συρρίκνωση των συναφών με τις αδειοδοτήσεις εσόδων προσθέτει το δικό της αποτύπωμα στους π/υ 2017.
Αναδεικνύεται πλέον η επιδίωξη των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να αφαιρέσουν από τον δημοκρατικά εκλεγμένο Δήμαρχο και Περιφερειάρχη τη διοίκηση του Δήμου και της Περιφέρειας που ο λαός τους εμπιστεύθηκε. Όλοι θυμόμαστε την απόπειρα διορισμού Διοικητικών Γραμματέων στους Ο.Τ.Α, οι οποίοι θα αναλάμβαναν την υλοποίηση της πολιτικής όντας επικεφαλής όλων των υπηρεσιών. Και όλοι συνειδητοποιούν πως ο νόμος περί κινητικότητας κατέστησε πλέον το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη διακοσμητικό, χωρίς λόγο και ρόλο στη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού του.
Στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής των Ο.Τ.Α., τη σημαία του “αριστερού” ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική επιμέλεια υπήρξε μεγίστη. Το νέο πρόγραμμα παιδικών σταθμών, όπως το Κίνημά μας επανειλημμένως κατήγγειλε, ενδιαφέρθηκε τόσο βαθιά για το γονέα που τον άφησε – πρώτη φορά – χωρίς δεσμευτική σύζευξη με συγκεκριμένο παιδικό σταθμό, να ψάχνει και να διαπραγματεύεται μόνος. Οι Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας, οι ευπαθείς ωφελούμενοί τους, οι εργαζόμενοι, έμειναν στον αέρα, με τη λειτουργία τους να λήγει. Μόνο όταν η αγανάκτηση της αντιπολίτευσης και των ενδιαφερομένων γιγαντώθηκε, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε να ρυθμίσει το θέμα.Το δε Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ενώ ήδη οδεύουμε στο τέλος του έτους, εξελίσσεται με χαρακτηριστικές καθυστερήσεις..
Ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, σε συνδυασμό με τη διοικητική ανεπάρκεια και την κυβερνητική αδιαφορία, έχουν ως συνέπεια να πλήττονται άδικα και σε εξοντωτικό βαθμό οι αιρετοί, μέχρι του σημείου  να ζητείται η επιστροφή χορηγηθεισών επικουρικών συντάξεων κ’ εφάπαξ πρώην Δημάρχων και Νομαρχών.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων όλο διορθώνεται με διαδοχικά Φ.Ε.Κ. και όλο παραμένει νομικά επισφαλές και σε σημεία ανεφάρμοστο.
Οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών διαρκούν και δε χάνονται, όμως η Κυβέρνηση κάπου έχασε το περίφημο «νομοσχέδιο-σκούπα». Το νομοσχέδιο-φάντασμα, ένας λαβύρινθος μικροεξυπηρετήσεων και ρουσφετολογίας, δεν ήταν τελικά παρά ένα μέσο διαφήμισης και αυτοπροβολής, όλων εκείνων που συνεργάστηκαν για να αναδείξουν ένα κλασσικό παράδειγμα παλαιοκομματισμού σε επί μήνες πρώτιστο θέμα της Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου