ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

9.12.16

Ομιλία Ανδρέα Λοβέρδου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για τον προϋπολογισμό του 2017

Ξεκινώ με μια φράση του Χαρ.Τρικούπη: «Ο προϋπολογισμός δεν είναι πρωτίστως ζήτημα αριθμών, αλλά πρωτίστως είναι ζήτημα κοινωνικόν και πολιτικόν»..ΗΞ

Κι ως κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα ο παρών προϋπολογισμός του 2017 είναι ένας προϋπολογισμός φορομπηχτικός, που αντανακλά και κορυφώνει την τραγική αποτυχία των πολιτικών σας επιλογών.
Είναι ο 2ος προϋπολογισμός του οδυνηρού κόστους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που φορτώθηκε στην πλάτη του λαού και οδήγησε στην απώλεια της ανάπτυξης, την επαναφορά στην ύφεση, στα δεκάδες δις της εκροής καταθέσεων, στα δεκάδες δις που χάθηκαν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών.
Και σήμερα μπαίνει ο στόχος να ξαναγυρίσουμε στο 2014. Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη όμως στα 93 δις, από τα 75 δις του 2014.
Και τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου, δηλαδή την ανάσα της αγοράς, από 3.7 το 2014, στα 6.21 τώρα.
Γι αυτή την αποτυχία την ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός προσωπικά, αλλά και όλοι εσείς που τον στηρίζετε χωρίς αναστολές, χωρίς επιφυλάξεις.
Η κακοδαιμονία που επιφέρατε στον ελληνικό λαό φέρει, λοιπόν, τη σφραγίδα και την υπογραφή του εμπνευστή και του ενορχηστρωτή όλης αυτής της κακόβουλης εκστρατείας που οργανώσατε για να υφαρπάξετε την ψήφο των ελλήνων πολιτών.
Κι αυτός είστε εσείς κ. Πρωθυπουργέ.
Ένας μοιραίος πολιτικός που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με το δημαγωγό εαυτό του.
Γιατί εάν διακρίνει κάτι τον κ. Τσίπρα είναι η δημαγωγία και τελικά η αποτυχία.
Και δημαγωγία θα πει να εκτρέφεις μίσος, ασάφεια, εξισωτισμό προς τα κάτω, αντικαπιταλισμό μαζί με εθνικισμό και ευρωσκεπτικισμό, ξενοφοβία και έξαλλη ρητορική κατά της διαφθοράς.
Α! να μην ξεχάσω, και μετατροπή των ανοησιών σε επιχειρήματα, όπως π.χ. πως μας ψεκάζουνε.
Στην αίθουσα, όμως, αυτή κ. Τσίπρα εσείς κι εμείς έχουμε ξανασυναντηθεί και για τον προϋπολογισμό του ‘15, όταν ήσασταν άξιος αρχηγός μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεχείλιζε από δημοκοπία και λαϊκισμό και για τον προϋπολογισμό του ΄16, όταν είχατε εξελιχθεί πλέον σε έναν φαρισαϊκό κι επικίνδυνο πρωθυπουργό.
Σας θυμάμαι, λοιπόν, να επικαλείστε τη ρήση του Ταλευράνδου ότι «όσα είχαμε κάνει ήταν κάτι περισσότερο από έγκλημα, ήταν λάθος».
Εδώ όμως ταιριάζει η παράφραση μιας ιστορικής ρήσης του Τσόρτσιλ:
«Ποτέ τόσο λίγοι δεν προκάλεσαν
τόσο μεγάλο κακό
σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα
σε τόσους πολλούς,
όσο εσείς».
α) Ως αντιπολίτευση χτυπούσατε το χέρι στο έδρανο αποκαλώντας τις πολιτικές μας «οικονομικά προγράμματα βαρβαρότητας που δεν θα γινόταν αποδεκτά σε καμία πολιτισμένη χώρα».
Ως Πρωθυπουργός εσείς δημιουργήσατε, με τη βαρουφακειάδα, τις συνθήκες που σας ανάγκασαν να υπογράψετε το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.
Θα βγαίνατε από τα τσιπουράδικα και θα κάνατε τις αγορές να χορεύουν ενώ εσείς θα παίζατε νταούλια, αλλά και θα αλλάζατε την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για να το πω ευγενικά και να μην το πω αλλιώς, βαφτίσατε την ανοησία βολονταρισμό!!!
β) Ως αντιπολίτευση μας κατηγορούσατε για «ισοπέδωση στα εργασιακά» και υποσχόσασταν ότι «θα στηρίξετε τα εργασιακά δικαιώματα και τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους».
Ως Πρωθυπουργός ετοιμάζεστε να απελευθερώσετε τις ομαδικές απολύσεις, σε ποσοστά διπλάσια από τα όρια που εγώ είχα βάλει.
« Ομαδικές απολύσεις στα ίσια», είναι η φιλελέ πολιτική σας.
γ) Ως αντιπολίτευση μας καταγγέλλατε «για εκποίηση δημόσιας περιουσίας”, ξεπουλάγαμε τάχα τα “ασημικά της οικογένειας» λέγατε και δεσμευόσασταν ότι «θα την προστατεύσετε»
Ως Πρωθυπουργός «προστατεύσατε» τη δημόσια περιουσία εκχωρώντας την σε ένα υπερ-ταμείο για έναν ολόκληρο αιώνα.
Σπουδαίοι προστάτες!
Αυτό θα το πληρώσετε ακριβά.
δ) Ως αντιπολίτευση κι ως Πρωθυπουργός λέγατε πως θα μας παρακαλούν να μας δανείζουν!!! Και πως μονομερώς θα κουρέψτε το κυρίως σώμα του χρέους, πετώντας στα σκουπίδια τις σοβαρές παραμετρικές αλλαγές του χρέους που είχαμε επιτύχει το 2012!!!
Και δυσφημώντας, ακόμη και σήμερα, το PSI!!!
Ως κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν, πήρατε μια μικρή παραμετρική αλλαγή για το 2040-60 κι έναντι αυτής παραδοθήκατε στους όρους και της ΕΕ και του Δ.Ν.Τ.
Είστε yes men και yes women!!! Αυτό είστε!!!
Κι έχετε το θράσος να βαφτίζετε την άνευ όρων παράδοση της χώρας εθνική επιτυχία.
Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς!
-αύξηση του επιτοκίου δανεισμού για τα επόμενα χρόνια
-Δ.Ν.Τ με την ατζέντα του στο πρόγραμμα και νέο τρίτο μνημόνιο plus
-κλείσιμο της αξιολόγησης με όρους Δ.Ν.Τ
-πλεονάσματα 3.5% και για αρκετά χρόνια και μετά το 2018
-μακροπρόθεσμες αλλαγές για το χρέος μετά το 2018, αν τα μνημόνιά σας εφαρμοστούν καλά
-και τέταρτο μνημόνιο
Και τολμάτε να αναφέρεσθε στο 2012 και στο PSΙ ;
Τότε που πετύχαμε 110 δις ονομαστική μείωση του χρέους.
Τότε που η παρούσα αξία του υπόλοιπου χρέους σήμανε μείωσή του κατά 50%.
ε) Ως Ψευτο- Ρομπέν της αντιπολίτευσης διαβεβαιώνατε τους Έλληνες πολίτες ότι εσείς είστε με τον λαό και με σας «θα έρθει η ανάπτυξη και θα σταματήσει η λεηλασία της χώρας».
Ως Πρωθυπουργός ξαναφέρατε την ύφεση στην οικονομία της χώρας και φορολογικώς καταληστεύσατε τον ελληνικό λαό. Από την πρώτη σας ομιλία στη Βουλή, όπου δεν είχατε πει μία λέξη για την ανάπτυξη, σας χαρακτήρισα κύριε Πρωθυπουργέ ως πρωθυπουργό της ύφεσης.
Και τέτοιος αποδειχτήκατε.
στ) Ως αντιπολίτευση επαγγελόσασταν «δίκαιη φορολόγηση»
Ως Πρωθυπουργός διπλασιάσατε τον Φ.Π.Α. στα νησιά.
Κι αυξήσατε ακόμη κατά 10 μονάδες τον ΦΠΑ στην εστίαση, που είχαμε μειώσει κατά 10 μονάδες.
Κι αυξήσατε και τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τα φάρμακα, που εμείς είχαμε μειώσει στο 6%.
ζ) Θυμάστε επίσης εκείνες τις περίφημες κόκκινες γραμμές σας για την προστασία των συντάξεων; Ήταν Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας όταν διατυμπάνιζε «ότι θα υπερασπιζόταν τις συντάξεις αντί πάσης θυσίας»
Και ως Πρωθυπουργός «υπερασπίστηκε» τις συντάξεις κατά έναν απολύτως πρωτότυπο τρόπο: κατακρεουργώντας το ΕΚΑΣ εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, τσεκουρώνοντας τις επικουρικές, περιορίζοντας τις κύριες συντάξεις και υπογράφοντας το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή ένα ποσό 200 ευρώ από τις κύριες συντάξεις., που θα ισχύσει από 1.1.2018.
Τελικά, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα οι συνταξιούχοι κατάλαβαν αυτό που μας έλεγαν οι δασκάλες μας στο δημοτικό σχολείο:
“το λάθος κόμμα, χαλάει τη σύνταξη”,
και το λάθος κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
η) Και για να μην μείνει παραπονεμένος κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα αυξάνετε τους έμμεσους φόρους σε προϊόντα κατεξοχήν ευρείας κατανάλωσης όπως τα τσιγάρα, ο καφές, το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη.
θ) Τέλος, το ηθικό πλεονέκτημα!!!
Η υπόθεση με τα τηλεοπτικά ΜΜΕ παραπέμπει απευθείας στην αξέχαστη φράση της ελληνικής κωμωδίας “πνεύμα και ηθική”!!!
Δεν ήταν όμως αυτό το τελευταίο σύμπτωμα. Έχουμε και νέα κατορθώματα.
Σκάνδαλο στον ΟΠΑΠ. Όπου ενεργοποιείτε τη σύμβαση του 2013 για τα VLTs, τα παιγνιομηχανήματα, τα “φρουτάκια”, που καταγγέλλατε.
Δεν εντοπίζεται βεβαίως εκεί το σκάνδαλο. Προφανώς και καλά κάνετε για τα δημόσια έσοδα και για την τήρηση των συμβάσεων.
Ήμουν άλλωστε ο πρώτος που υπερασπίστηκα τη σύμβαση όταν μονερώς αλλάξατε τους φορολογικούς της όρους, δυσφημώντας την Ελλάδα ως χώρα επενδύσεων.
Το σκάνδαλο εντοπίζεται στο ότι ο νέος εκλεκτός σας στην Επιτροπή Παιγνίων κατήργησε σχεδόν όλους τους περιορισμούς:
ούτε 200 μέτρα απόσταση από έκαστο κατάστημα
ούτε όριο στο ποσό του παιχνιδιού
ούτε όριο στις ώρες συμμετοχής
ούτε ΑΦΜ στην κάρτα συμμετοχής!!!
Δίπλα στο σπίτι κάθε πολίτη και ένα καζίνο!!!
Δεν αναφέρομαι στον κ. Τσακαλώτο, αλλά εδώ υπάρχει σαφές θέμα διαφθοράς και πρέπει να επιληφθεί ο αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών.
Τον πρώτο σας προϋπολογισμό κύριε Πρωθυπουργέ τον είχατε εισηγηθεί με περισσή αλαζονεία.
Κι αυτή η αλαζονεία και η αμετροέπεια προερχόταν, το είχατε πει ξεκάθαρα, «από την στήριξη του ελληνικού λαού που σας εμπιστεύτηκε σε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις».
Γιατί αυτό κάνατε σαν νεόπλουτος πολιτικός. Καλέσατε το λαό τρείς φορές σε κάλπες, προκαλώντας βλάβη στη χώρα.
Τώρα, όμως, τα παραμύθια τέλειωσαν. Τώρα, σας έμεινε το μέτρημα του μεγέθους της κατάρρευσής σας.
Σαν σήμερα πέρυσι σας είχα πει ότι αντίπαλος της Κυβέρνησής σας είναι η πραγματικότητα κι όχι η αντιπολίτευση. Φέτος αυτό το καταλαβαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. . .
Γι αυτό και υπάρχει σήμερα πραγματική πολιτική δυσαρμονία, ανάμεσα στη σύνθεση της Βουλής και σε αυτά που οι πολίτες εκτιμούν και θέλουν.
Κι έρχεστε εδώ για να ομολογήσει ο Υπουργός Οικονομικών σας, πως μόνη ελπίδα σας είναι να σας μειώσουν κατά 1% το πλεόνασμα επόμενων ετών.
Ομολογώντας έτσι, πως είστε στο έλεος των γεγονότων.
Δεν έχετε καμία στρατηγική ανάπτυξης και εξαρτάσθε, πρώτον από τους δανειστές και δεύτερον από ανεξάρτητα από εσάς διεθνή γεγονότα, όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Γιατί είχατε την τύχη να πέσει η τιμή του στη διετία σας. Οι τιμές του όμως τώρα ανεβαίνουν. Κι η άνοδος αυτή, οπως κι η πτώση, μπορεί να μετριούνται σε ολόκληρα ποσοστά του ΑΕΠ!!!
Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να είναι μόνο τροχονόμος δαπανών. Πρωτίστως πρέπει να εστιάζει στην ιδιωτική οικονομία.
Και δεν έχετε πει μια λέξη για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της συνάντησης κράτους και οικονομίας.
Δεν σας απασχολεί.
Η κυβέρνηση παγιδεύτηκε και παγιδεύει και τη χώρα και τους πολίτες.
Αφενός γιατί οι ελπίδες του κ. Τσακαλώτου διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup μιλά για πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% για αρκετά χρόνια πέραν του 2018.
Κι αφετέρου διότι οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου είναι ασυμπίεστες στα 5.7δις.
Σχεδόν ό,τι κοπεί χτυπάει κόκκαλο κι όχι λίπος.
Τί να κοπεί, όμως, και από πού; Συντάξεις, δημόσιες δαπάνες, μισθοί… τίποτα δεν μπορεί να συμπιεσθεί άλλο.
Μόνο η ανάπτυξη θα δώσει λύσεις, άρα και χρήματα.
Με αυτήν, όμως, δεν ασχολείσθε.
Η περίπτωση του Ελληνικού μιλά από μόνη της.
Εκτός από τους Έλληνες όμως σας έχουν καταλάβει και οι ξένοι. Και δεν ξημερώνει μέρα χωρίς προκλητικές, αλυτρωτικές τοποθετήσεις του ενός ή του άλλου γείτονά μας.
Σας περνάει άραγε από το μυαλό κύριε Πρωθυπουργέ αυτό που αναρωτιόμαστε όλοι οι υπόλοιποι;
Γιατί τώρα ο Ερντογάν;
Γιατί τώρα ο Ράμα;
Φαίνεται βρίσκουν και τα κάνουν!
Γιατί η διακυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται σε χέρια επικίνδυνων και ανίκανων!
Ούτε με αυτά ασχολείσθε όμως κ.Τσίπρα.
Με τις ενέργειές σας καταστήσατε σαφές πως το ενδιαφέρον σας επικεντρώνεται μόνο στον εαυτό σας και στο κόμμα σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εμείς αυτόν τον προϋπολογισμό θα τον καταψηφίσουμε.
Όχι μόνο γιατί είναι ένας προϋπολογισμός ύφεσης και θα αποδειχθεί για ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μία οικονομική Δουνκέρκη, αλλά και για να καταδείξουμε, σε ένα ζήτημα υψηλής σημασίας και συμβολισμού,
ότι στην προσπάθειά σας να συνεχίσετε την κοροϊδία του ελληνικού λαού,
την κοροϊδία με διανομή ψευδών ελπίδων,
θα μας έχετε σταθερά απέναντι.
Τώρα στην κυβέρνηση μαθαίνετε, πως τίποτε δεν εκδικείται περισσότερο, από μια ελπίδα που διαψεύστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου