ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

17.10.16

Ανακοίνωση του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ για τη δυσλειτουργία των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας:

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς για τα ελληνόπουλα της Γερμανίας σηματοδοτήθηκε  από την απόλυτη υπολειτουργία των ελληνικών σχολείων στα κρατίδια Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Βάδης
..Βυρτεμβέργης και Βαυαρίας, γεγονός που συνεχίζει να υφίσταται και οδηγεί μαθητές και γονείς σε απόγνωση.
Οι περικοπές διδακτικών ωρών, οι συμπτύξεις τμημάτων, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων, και ειδικά στη Βαυαρία μέχρι και η απουσία ωρολογίου προγράμματος κυρίως σε δημοτικά σχολεία -όπως παρατηρεί το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας-, δεν επιτρέπουν την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων.
Επιπλέον, τα παιδιά αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο κατά πόσο θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα σχολεία που επισκέπτονται.
Η τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας δεν προκύπτει από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, παρά μόνον είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και των συνεπαγόμενων λανθασμένων αποφάσεων της, όπως:
  • Η εμμονή να μπερδεύει τους αποσπασμένους με τους συμβασιούχους στα σχολεία της Βαυαρίας, να αναπτύσσει την αβάσιμη θεωρία για 800.000 € αποδοχές και στη συνέχεια να εφαρμόζει μια τιμωρητική απόφαση αφού στέλνει αποσπασμένους εκπαιδευτικούς μέχρι και 200 χλμ. μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
  • Η ανικανότητα για έγκαιρο σχεδιασμό των κενών θέσεων.
  • Η προσφιλής τακτική της κυβέρνησης να μην τηρεί τις υποσχέσεις της. Συγκεκριμένα αρνείται -παρότι το υποσχέθηκε- να παρατείνει την απόσπαση σε εκείνους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να υπηρετήσουν στο Εξωτερικό πέραν της πενταετίας, αμειβόμενοι μόνο με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ένα ανοικτό σχολείο πρέπει να λειτουργεί κανονικά σεβόμενο μαθητές και προσωπικό. Να δημιουργεί στα παιδιά βεβαιότητες για το μέλλον και όχι φόβο και ανασφάλεια.
Όπως, επίσης συμφωνεί να υπάρχει εξορθολογισμός των δαπανών στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων στο Εξωτερικό και είναι υπέρ να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
Όμως, η σημερινή κατάσταση είναι αποκλειστικά και συνέπεια της ιδεοληψίας και ανικανότητας του Υπουργείου Παιδείας για στοιχειώδη συντονισμό.
Επιπλέον, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι υπεύθυνη για την εικόνα που παρουσίασαν, μετά από αυθόρμητες καταλήψεις των μαθητών και γονέων, τα Γενικά Προξενεία και τα Γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης στη Γερμανία.
Το ΠΑΣΟΚ δε θα μιμηθεί την πρακτική της κυβέρνησης. Να μετατρέψει, δηλαδή, την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Εξωτερικό σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.
Για το ΠΑΣΟΚ προέχει να βρεθεί άμεσα λύση στα υπάρχοντα προβλήματα ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία μαθητών/τριών, γονέων και καθηγητών/τριών.
Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στο Υπουργείο Παιδείας πάψουν να αντιμετωπίζουν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση –κυρίως στη Γερμανία- με τη γνωστή τακτική της συνθηματολογίας και φροντίσουν χωρίς εμμονές και στείρες αντιλήψεις να καλύψουν τις θέσεις των εκπαιδευτικών –ειδικά- στα μαθήματα που αποτελούν ύλη για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και να ολοκληρώσουν τα ωρολόγια προγράμματα.
Διαφορετικά, θα υπάρξει άτακτη διάλυση των ελληνικών σχολείων με ευθύνη της κυβέρνησης. Παιδιά, γονείς και καθηγητές ταλαιπωρούνται όχι επειδή επιβάλλεται ο οικονομικός εξορθολογισμός σε όλα τα πεδία λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά γιατί  κάποιοι αυτοσχεδιάζουν το μέλλον των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου