ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

19.10.16

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στην προηγούμενή μου τοποθέτηση στη Βουλή είχα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι η πατρίδα μας δεν αντέχει να προσθέσει στη μεγάλη οικονομική κρίση ..
που μαστίζει τη χώρα και μία κρίση Δημοκρατίας.
 
Δυστυχώς, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν απόλυτα τα λεγόμενά μας.
 
Η χώρα βιώνει ένα πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό. Η Κυβέρνηση ακολουθεί ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και υπονομεύουν την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας.   
 
Τις τελευταίες μέρες, βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που είχαν ως μόνο σκοπό την άσκηση πίεσης σε δικαστές ενόψει της διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε Κράτος Δικαίου. Διαβάζω αυτούσιο απόσπασμα από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
 
«Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, τη λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας. Η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, ενός δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο Τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν. Φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα».
 
Ποτέ στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση από τους δικαστές και εισαγγελείς. Γιατί ποτέ δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα απαράδεκτων μεθοδεύσεων που στοχεύουν στην ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της Κυβέρνησης.
 
Προκαλεί τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας το γεγονός ότι το όργανο του κυβερνώντος Κόμματος, η εφημερίδα «Αυγή», δημοσιεύει φωτογραφία και δημοσιοποιεί στοιχεία της προσωπικής ζωής ανώτατου δικαστή την ημέρα που συμμετέχει στη διάσκεψη του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αφού φυσικά τα προσωπικά αυτά δεδομένα είχαν διαρρεύσει στο διαδίκτυο και είχαν αναδειχθεί στη Βουλή από τους γνωστούς εργολάβους της λάσπης. Για να δοθεί το απαραίτητο πάτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος - κατά τα άλλα - διακρίνεται για την ευαισθησία του σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ερευνήσει πειθαρχικά την υπόθεση.
 
Είναι, δυστυχώς, άλλο ένα δείγμα γραφής μιας εξουσίας που δεν έχει αναστολές στην προσπάθειά της να υποσκάψει ό,τι της αντιστέκεται ως θεσμικό αντίβαρο. Μιας εξουσίας που διορίζει νύχτα τους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου. Που στέλνει σπίτι τους όσα στελέχη της καταγγέλλουν σκανδαλώδεις υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κρατικού χρήματος. Όπως έγινε με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης και λίγο νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Χωρίς να αισθανθεί κανείς την ανάγκη να διερευνήσει τις βαριές αυτές κατηγορίες.
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο θεσμικό ανάχωμα απέναντι στον αυταρχισμό της εκτελεστικής εξουσίας. Και εμείς θα προστατεύσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης και τη θεσμική της ανεξαρτησία.
 
Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σηματοδοτεί τη βούληση του Δικαστηρίου να κρίνει την ουσία της συνταγματικότητας του νόμου Παππά και να μην απορρίψει τις σχετικές προσφυγές για τυπικούς λόγους. Είναι μια σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει απόλυτα τη στάση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν έπρεπε, σε καμία περίπτωση, η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πριν το Δικαστήριο κρίνει την ουσία του νόμου Παππά.
 
Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Προειδοποιώ την Κυβέρνηση να μη συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη. Και όχι υπό την απειλή κάποιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, που θα ρίξει «μαύρο» στα Μ.Μ.Ε. και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία. 
 
Η άμεση αντίδραση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης και η κατακραυγή της κοινωνίας των πολιτών, σε συνδυασμό με την απόφαση του Δικαστηρίου, έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τα σχέδια του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά για κλείσιμο των καναλιών εντός 5 ημερών.
 
            Δεν φαντάζομαι, μέσα στα αδιέξοδά σας, να διανοηθείτε να επαναφέρετε την πραξικοπηματική τροπολογία. Το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει.
 
Και έρχομαι στο ζήτημα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υποστηρίζει τη λειτουργία ισχυρών Ανεξάρτητων Αρχών, που επιτελούν με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το ρόλο τους. Μακριά από παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Ισχυρές Ανεξάρτητες Αρχές με τις αρμοδιότητες που το Σύνταγμα προβλέπει και όχι Αρχές - μαριονέτες.
 
Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι ασκεί δημιουργική, υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση. Δεν αρνείται τα πάντα, όπως έκανε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ, μπλοκάροντας ουσιαστικά τη στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών. Για αυτό και συμφωνήσαμε στη στελέχωση Ανεξάρτητων Αρχών, όπως το ΑΣΕΠ, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Για αυτό και απαιτούμε την επιστροφή στο Ε.Σ.Ρ. των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του. Την οποία η Κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα, αρνείται.
 
Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία συναίνεση. Ζητά συνενόχους και ψάχνει για προθύμους που τη διευκολύνουν στον έλεγχο που θέλει να ασκεί στα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν βρίσκει, όμως, συμμάχους. Είναι απομονωμένη. Άλλωστε, η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του Ε.Σ.Ρ. είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Και έτσι  συνεχίζουμε. Υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. 
 
Βάλαμε μια και μόνο προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. Την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. Την ακύρωση, δηλαδή, του νόμου Παππά και την ανάκτηση των αρμοδιοτήτων που η Κυβέρνηση υφάρπαξε από το Ε.Σ.Ρ. 
 
Η σύνθεση του Ε.Σ.Ρ. είναι μεταγενέστερο θέμα. Τι νόημα δηλαδή θα έχει ένα Ε.Σ.Ρ. από το οποίο ο κ. Παππάς έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητες, που του έχει αναθέσει ο συνταγματικός νομοθέτης; 
 
Θα αναμένουμε, λοιπόν, την οριστική απόφαση του δικαστηρίου. Και εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, η Κυβέρνηση θα έχει μια μόνο επιλογή. Να επιστρέψει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην Ανεξάρτητη Αρχή και να καταργήσει τον απαράδεκτο περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών.
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Δυστυχώς, η κατάσταση στη χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Σε μια εποχή που πρέπει να αθροίζουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, η Κυβέρνηση επιμένει να διχάζει τη χώρα. Καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε δημοκρατική εγρήγορση.
 
Οι μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας δεν θα αμφισβητηθούν από μία αυταρχική Κυβέρνηση, της οποίας το μόνο μέλημα είναι η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος.
 
Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των θεσμών. Δεν αντέχει άλλη καταρράκωση της διεθνούς της αξιοπιστίας. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες μια καλύτερη προοπτική.  Δεν μπορεί καν να διεκδικήσει αυτά που η χώρα χρειάζεται για να βγει από την κρίση.
 
Ακόμα και στο ζήτημα του χρέους, το οποίο όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο, απαιτείται αξιοπιστία και μεταρρυθμιστική βούληση. Δύο αρετές που αυτή η Κυβέρνηση δεν διαθέτει. Και κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να βγάλει την Κυβέρνηση από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε.
 
Κάθε μέρα που περνά, καθιστά πιο δύσκολη την ανάταξη της χώρας. Για αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη, παρά ποτέ. Για να κάνουμε μία νέα αρχή. Για να επουλώσουμε τα βαθιά τραύματα της πρώτης φοράς ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατόν. Για να ατενίσουμε το μέλλον και πάλι με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
 
Πριν από 2 χρόνια, κυριάρχησε η άποψη ότι τα πράγματα στη χώρα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Δυστυχώς, όμως έγιναν. Και σήμερα, ο κ. Τσίπρας προσθέτει στη βαριά οικονομική κρίση, που ο ίδιος προκάλεσε μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα. Μεθοδεύσεις που διχάζουν την κοινωνία.
 
Θέλω να  απευθυνθώ σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.  Μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Με σκληρή δουλειά, με δίκαιη κατανομή των βαρών αλλά και των ευκαιριών. Αλλά κυρίως με μια εύρωστη και δυνατή Δημοκρατία που θα σέβεται το Κράτος Δικαίου.  Και για τη Νέα Δημοκρατία, σας προειδοποιούμε κύριοι της Κυβέρνησης, αυτή η τελευταία προϋπόθεση είναι μη διαπραγματεύσιμη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου