ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

25.7.16

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανοίγει τα χαρτιά του για τη Συνταγματική αναθεώρηση

Η διάλυση του κομματικού κράτους και οι αλλαγές στο Σύνταγμα, είναι δύο από τα θέματα που ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσιάζει τις ..
απόψεις του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal και τον δημοσιογράφο Θανάση Μαυρίδη.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά για την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού δημοσίου και την πραγματοποίηση μεγάλων θεσμικών αλλαγών στο πλαίσιο της αλλαγής του Συντάγματος.
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Μετά την σφοδρή σύγκρουση για τον εκλογικό νόμο, όλοι οι αρχηγοί εμφανιστήκατε χαμογελαστοί στην επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Είναι λογικό μια τέτοια μέρα να υπάρχουν και χαμόγελα, αλίμονο αν κρατάμε μούτρα ο ένας στον άλλο. Δεν είμαστε εχθροί. Αντίπαλοι είμαστε. Πάντως στα μηνύματα του καθενός για την Δημοκρατία, φάνηκαν οι διαφορετικές προτεραιότητες.
Εσείς βρήκατε αφορμή να επιτεθείτε για άλλη μια φορά στο κομματικό κράτος.
Ναι. Γιατί Δημοκρατία και κομματικό κράτος δεν πάνε μαζί. Και δεν θα κουρασθώ να το λέω. Εκεί είναι η πηγή των περισσοτέρων προβλημάτων της χώρας. Στο κομματικό κράτος. Η ανικανότητα αλλά και διαφθορά εκεί έχουν τις πηγές τους. Είναι μια συζήτηση που δεν αρέσει στα κόμματα που κυβέρνησαν και στα κόμματα που κυβερνούν.
Θεωρητικά πάντως όλοι σήμερα είναι εναντίον του κομματικού κράτους.
Ναι μόνο που κάποιοι το έφτιαξαν το κομματικό κράτος και φτιαχτήκανε και κάποιοι το συντηρούν και το διευρύνουν για να κερδίσουν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μεγαλουργούν ξανά στην παλαιοκομματική πλατφόρμα. Και τέλος πάντων εγώ να δεχτώ ότι το έχουν πια μετανιώσει. Ας κάνουν έμπρακτη αυτοκριτική. Ας ομολογήσουν τα λάθη τους. Κι ας περάσουμε και στις πράξεις. Εμείς προτείνουμε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να μην είναι δημόσιες υπηρεσίες. Συμφωνούν; Προτείνουμε η ιεραρχία στο δημόσιο να καθορίζεται μετά από ανεξάρτητες αξιολογήσεις και όχι από τους «πολιτικούς προϊσταμένους». Συμφωνούν; Να φύγουν τα κόμματα από τα πανεπιστήμια. Συμφωνούν;
Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να μπει στο τραπέζι;
Ο στόχος είναι ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο δημόσιο. Σε κάποιες υπηρεσίες δεν υπάρχει λόγος μονιμότητας. Σε κάποιες άλλες υπάρχει. Στα σχολεία ας πούμε, στα νοσοκομεία ή στην αστυνομία δεν μπορεί παρά να είναι μόνιμοι αλλά με ένα αυστηρό σύστημα αξιολόγησης που θα απομακρύνει τους ανεπαρκείς. Αλλά αυτό πάλι δεν μπορούν να το αποφασίζουν τα γραφεία των υπουργών. Γιατί κάθε κυβέρνηση θα διώχνει τους αντιπάλους της. Που ξαναγυρνάμε λοιπόν; Στην κατάργηση του κομματικού κράτους. Μόνο τότε θα δεχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να φεύγουν οι ανίκανοι και οι διεφθαρμένοι και να μην ανακυκλώνονται.
Η κυβέρνηση μετά τον εκλογικό νόμο ανοίγει και το κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Είσαστε έτοιμοι γι’ αυτή την συζήτηση; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;
Πέρα από τις βερμπαλισμούς τις κυβέρνησης τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Θέλουμε ένα Σύνταγμα πιο κοντά στην ημερομηνία που ζούμε. Όχι στην ασυλία των υπουργών. Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Να ορίσουμε ξανά τις σχέσεις τις εκκλησίας και του κράτους. Να διευκολύνουμε την συγκρότηση και την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Να κάνουμε πιο δύσκολες τις πρόωρες εκλογές. Να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου από την πρόωρη προσφυγή τις κάλπες και να ξαναδούμε τις αρμοδιότητες του Προέδρου. Αυτά είναι τα 7 σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να τις απασχολήσουν.
Θα συμφωνήσετε στην εκλογή του Προέδρου από τον λαό;
Αν πάμε σε εκλογή από το λαό τότε αλλάζουμε το πολίτευμα. Πάμε σε Προεδρική Δημοκρατία. Η πρόταση Αλιβιζάτου για ένα «διευρυμένο σώμα» περίπου 400 εκλεκτόρων το οποίο θα εκλέγει τον Πρόεδρο είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση που έχει κατατεθεί. Οι Βουλευτές, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι από τις πρωτεύουσες των νομών να εκλέγουν τον Πρόεδρο. Θα είναι και ένα σήμα ότι θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να έχει ενισχυμένο ρόλο στην «νέα εποχή».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει και πιο εύκολα τα δημοψηφίσματα με το νέο Σύνταγμα.
Λογικό. Αφού ό,τι και να βγάζει ένα δημοψήφισμα μετά θα το παίζουμε κορώνα γράμματα. Αλλά για να σοβαρευτούμε. Πρέπει να μας απασχολήσει η αποχή του κόσμου από την πολιτική. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν πάνε καν να ψηφίσουν. Τα συμβουλευτικά δημοψηφίσματα είναι μια λύση. Αν και η ριζική λύση είναι άλλη. Να απομονώσουμε τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές. Αυτοί είναι που τελικά διώχνουν τον κόσμο από την πολιτική. Αλλά εδώ δεν αρκεί η αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.
Στη Βουλή αποκαλύψατε ότι ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του ’15 σας είχε υποσχεθεί ότι δεν θα κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο – και έκανε. Αυτός είναι ο λόγος που από την πρώτη στιγμή είχατε σκληρή στάση στην πρόταση του για την απλή αναλογική;
Να σας διορθώσω. Η υπόσχεση δεν ήταν προς εμένα. Η διαβεβαίωση ότι δεν θα μας αιφνιδιάσει με εκλογές ήταν προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και είχε επίσης δεσμευτεί ότι σε κάθε περίπτωση πριν τις εκλογές θα συζητήσουμε για την μείωση του μπόνους των 50 εδρών. Την συνέχεια την ξέρετε. Έκανε εκλογές με το μπόνους των 50 εδρών και σήμερα που είναι σε πτώση ανακάλυψε την απλή αναλογική. Στο κεφάλαιο καιροσκοπισμός θα βρείτε την φωτογραφία του.
Κάποιοι, όταν είδαν ότι βουλευτές σας ψήφισαν παρών σε επιμέρους άρθρα του εκλογικού νόμου σχολίασαν ότι με λίγη πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ψήφιζαν και ναι.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ομόφωνα από την πρώτη στιγμή αποφάσισε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα. Και εγώ σε συνέντευξη μου δέκα μέρες πριν την ψηφοφορία είπα ότι δεν θέτω θέμα κομματικής πειθαρχίας ως προς τον τρόπο που θα εκφράσει κάποιος την αντίθεση του. Κάποιοι θα πουν όχι, κάποιοι θα πουν παρών, κανείς δεν θα πει ναι. Και ξέρετε ότι η στάση μας υποχρέωσε και άλλους βουλευτές του προοδευτικού χώρου να αρνηθούν «τα δώρα Τσίπρα». Εμείς οδηγήσαμε λοιπόν τις εξελίξεις. Με τακτικά βήματα κατακτήσαμε ένα στρατηγικό στόχο. Όλα τα άλλα είναι αναλύσεις καφενειακού τύπου.
Πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι με την απόφασή σας να μην ψηφίσετε τον εκλογικό νόμο κόψατε όλες τις γέφυρες για τη συμμετοχή σας σε μια «κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας».
Κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Αστεία πράγματα. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά ως αρχηγός του κράτους της Κουμουνδούρου και 2-3 φορές το χρόνο όταν σηκώνει την σημαία της προοδευτικής διακυβέρνησης να τρέχουμε και να τον χειροκροτούμε. Κάτι λάθος έχει καταλάβει. Ας μείνει αγκαλιά με τον Καμμένο του, τώρα και με τον Λεβέντη του. Τον έλκει ο βαθύς λαϊκισμός. Οι προοδευτικές λύσεις θα έρθουν από αλλού. Τουλάχιστον γι’ αυτό θα προσπαθήσει το Ποτάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου