ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

1.12.14

Συνέντευξη του ΥΦΥΠΑΑΝ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό “ΝΕΡΙΤ”

odisseas-konstantinopoulos-diloseisΣε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “ΝΕΡΙΤ” και στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Γιάννη Σκάλκο, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:  ..
Σχετικά με τα νέα προγράμματα για επιδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ:
«Ολόκληρο το ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι κοινοτική συνδρομή 20,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι χωρισμένα σε περιφερειακά και τομεακά προγράμματα. Σε ένα από αυτά τα τομεακά προγράμματα είναι και το δικό μας πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει δεσμεύσει πόρους τουλάχιστον 25% και τα υπόλοιπα είναι τα περιφερειακά και διάφορα άλλα τομεακά.
Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε πάρει εμπροσθοβαρείς δράσεις. Έχουμε διαπραγματευτεί και μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να αρχίσουμε δράσεις νωρίτερα από τη νέα προγραμματική περίοδο. Παράλληλα όμως ολοκληρώσαμε τη διαδικασία της κατάθεσης των προγραμμάτων και εκτιμώ ότι, αν δεν καθυστερήσει η Επιτροπή μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου, θα μας έχουν δώσει οριστικά την έγκριση και θα προχωρήσουμε στα νέα προγράμματα, περιφερειακά και τομεακά.
Έχουν γίνει όλα στο χρόνο τους και νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ώστε να υλοποιήσουμε δράσεις με προστιθέμενη αξία που θα έχουν μέσα την καινοτομία.».
Επισυνάπτεται παράρτημα με τα βασικά στοιχεία των προγραμμάτων για τις επιδοτήσεις των ΜμΕ.
Σχετικά με την συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων:
«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς. Για ομαδικές απολύσεις δεν υπάρχει κανένα θέμα και το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό. Είναι αλήθεια ότι και οι εταίροι μας απευθύνονται σε αυτή τη φάση σε μία ολόκληρη χώρα. Και νομίζω πρέπει όλοι να το αναλογιστούν – και πρώτη απ’όλους η Κυβέρνηση – ώστε να μην αυξάνουμε υπερβολικά τις προσδοκίες. Καταλαβαίνω ότι η προσδοκία είναι ανίκητη, αλλά εύκολα γίνεται τιμωρία και το χειρότερο είναι ότι δε γίνεται τιμωρία για ένα πολιτικό κόμμα, το θέμα είναι να μη γίνει τιμωρία για μία ολόκληρη χώρα. Πρέπει όμως και η τρόικα να φέρει μία συνολική πρόταση, να δούμε πώς πάνε οι μεταρρυθμίσεις, τι λάθη κάναμε, να δούμε τι γίνεται με την πιστοληπτική γραμμή και πώς θα προχωρήσει, και φυσικά να δούμε τη ρύθμιση του χρέους.».
Σχετικά με την πορεία συγκρότησης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης:
«Εγώ άκουσα τον κ. Παπανδρέου που είπε την άποψή του, άκουσα και τον κ. Σημίτη τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα και ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους Πρωθυπουργούς της χώρας, ο οποίος είπε μία άλλη άποψη. Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις, υπήρχε και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αν ήθελε ο κ. Παπανδρέου να έρθει, όπου ο καθένας λέει την άποψή του.
                              Εγώ δεν εκτιμώ ότι ο κ. Παπανδρέου θα ηγηθεί μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι έχουν τις δικές τους προσωπικές αγωνίες και δε μιλάω για τους Βουλευτές προς Θεού, κι έχουν τα δικά τους θέματα από παλιά ή ο,τιδήποτε άλλο. Εγώ νομίζω ότι θα συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η παράταξη και εντάξει, ο καθένας έχει τις απόψεις του, είναι σεβαστές και τις λέει.
Κι εγώ στην Κυβέρνηση Παπανδρέου έλεγα την άποψή μου, αλλά είμαι από τους τέσσερις-πέντε – αν δεν κάνω λάθος – που δεν έχω καταψηφίσει ούτε ένα άρθρο, ούτε επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το Γιώργο Παπανδρέου, ούτε επί Λουκά Παπαδήμου, ούτε στην παρούσα Κυβέρνηση. Έχω μια αρχή και τη λέω: προσωπικά δε με πειράζει ο,τιδήποτε άλλο, αλλά μιλάω για τη συλλογικότητα. Η συλλογικότητα είναι συγκεκριμένη: παίρνεις τις αποφάσεις συλλογικά και προχωράς, άρα νομίζω ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
50 εκ € για υφιστάμενες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:
Επιχορήγηση 50% της επένδυσης για εξωστρεφείς δράσεις ποιοτικού εκσυγχρονισμού με προϋπολογισμό 20.000 – 200.000 €.
Δυνατότητα προκαταβολής <40% (με εγγυητική επιστολή) ή >25 - 80% με ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων.
Στρατηγικοί τομείς δράσεων:
  1. Αγροδιατροφικός Τομέας
  2. Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)
  3. Περιβαλλοντική Βιομηχανία
  4. Υπηρεσίες Υγείας/Φάρμακα
  5. Παραγωγή Εξοικονόμηση Ενέργειας
  6. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  7. Υλικά - Κατασκευές
  8. Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες
50 εκ.€ για νεοφυείς επιχειρήσεις (startup companies):
Επιδότηση 100% για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και θέσεων απασχόλησης, με προϋπολογισμό <40.000€.
Βασική προϋπόθεση: κάρτα ανεργίας
Επιλέξιμες δαπάνες:
  • Δαπάνη ενοικίων
  • Λογαριασμοί ΔΕΚΟ
  • Ασφαλιστικές εισφορές
  • Δαπάνη συμβουλευτικής παρακολούθησης 
  • Δαπάνη για την πρόσληψη υπαλλήλου
Σε τελικό στάδιο σχεδιασμού:
25 εκατ. €για στοχευμένες παρεμβάσεις στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων (ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση - συμβουλευτική) σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους : κλαδικούς φορείς, Επιμελητήρια, κλπ.
Ειδική προκήρυξη για τον Τουρισμό στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με ξεχωριστό προϋπολογισμό.


Συνέντευξη του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην τηλεόραση της «NEΡΙΤ»
και στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Γιάννη Σκάλκο


Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Να καλημερίσουμε τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Για να κουβεντιάσουμε κ.Κωνσταντινόπουλε για το «εξοικονομώ» και για προγράμματα για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με μεγάλη χαρά.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Έχετε χρήμα τώρα το οποίο διοχετεύετε..
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ μοιράζουμε – είδα πριν – συντάξεις.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Μοιράζετε, δηλαδή εντάξει, τώρα έχουμε να λέμε ότι παίρνουν του 2013 το Νοέμβριο οι άνθρωποι..
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, πάντως αυτό είναι το σημαντικό: ότι βρίσκεται σε μία καλή πορεία και ότι εν πάση περιπτώσει έχουν μπει σε μία ροή όλα αυτά τα πράγματα.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Λοιπόν τι γίνεται τώρα να σας ρωτήσουμε Υπουργέ με τα περίφημα αυτά κονδύλια για τη χώρα μας. Για τι ύψος μιλάμε; Και το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα μπορέσουν αυτά να απορροφηθούν, κι αν είμαστε έτοιμοι και αν έχουμε κάνει τις μελέτες και τι χρειάζεται για τα προγράμματα για το πού θα απορροφηθούν αυτά τα χρήματα.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, το έχουμε ξαναπεί ότι ολόκληρο το ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι κοινοτική συνδρομή γύρω στα 20 δισεκατομμύρια, για να λέμε ακριβώς, 20,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι χωρισμένα σε περιφερειακά και τομεακά προγράμματα. Σε ένα από αυτά τα τομεακά προγράμματα είναι και το δικό μας πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει δεσμεύσει πόρους τουλάχιστον 25% και τα υπόλοιπα είναι τα περιφερειακά και διάφορα άλλα τομεακά.
Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε πάρει εμπροσθοβαρείς δράσεις. Έχουμε διαπραγματευτεί και μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να αρχίσουμε δράσεις νωρίτερα από τη νέα προγραμματική περίοδο. Παράλληλα όμως ολοκληρώσαμε τη διαδικασία της κατάθεσης των προγραμμάτων και εκτιμώ ότι, αν δεν καθυστερήσει η Επιτροπή μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου, θα μας έχουν δώσει οριστικά την έγκριση και θα προχωρήσουμε στα νέα προγράμματα, περιφερειακά και τομεακά.
Έχουν γίνει όλα στο χρόνο τους και νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ώστε να υλοποιήσουμε δράσεις, όμως όχι όπως τα παλιά αλλά δράσεις με προστιθέμενη αξία που θα έχουν μέσα την καινοτομία, που θα έχουν δυνατότητα να δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, στις υπηρεσίες, για να αυξήσουν τις εξαγωγές και να μπορέσουν…
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Ωραία, να δούμε τώρα ένα-ένα πρόγραμμα ξεχωριστά; Για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πόσα χρήματα θα δώσετε και από πότε θα ξεκινήσει κ. Υπουργέ;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι δύο προγράμματα τα οποία αφορούν την επιχειρηματικότητα. Είναι τα προγράμματα-πιλότοι  που σχεδιάζουμε, γιατί αφορούν και στην απλοποίηση του φακέλου και στη ρευστότητα. Το πρόγραμμα για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις είναι μέχρι 50 εκατομμύρια, και επιδοτούνται με έως και 50% επενδύσεις ύψους 20 μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ σε 9 τομείς, με βασικό κριτήριο την καινοτομία.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Δηλαδή αγροδιατροφικός τομέας, τα logistics, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβαλλοντική βιομηχανία, υπηρεσίες υγείας, φάρμακα, παραγωγή εξοικονόμησης ενέργειας, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υλικά κατασκευές, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι όσοι επενδύουν σε αυτούς τους τομείς θα έχουν προβάδισμα, υπάρχει περίπτωση όμως να επιδοτηθούν κι άλλες δραστηριότητες, εφόσον δεν έχουμε απορροφήσει το 100%.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Ναι αλλά, κ.Υπουργέ, κάτι πρέπει να κάνετε με τη δυνατότητα προκαταβολής που λέτε με εγγυητική επιστολή, διότι φίλοι της εκπομπής πάνε στην τράπεζα και τους λένε «Πόσα θέλεις; Τόσα θα βάλεις στο λογαριασμό». Άμα τα έχει, τι να την κάνει την εγγυητική;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σκεφτόμαστε δύο πράγματα: την απλοποίηση του φακέλου που την εξαγγείλαμε και είναι βασικό ζήτημα για να μην υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και να μη χάνουν το χρόνο. Αυτή τη διαδικασία ανακοινώσαμε σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια.
Το δεύτερο ζήτημα που θέσατε πολύ σωστά αφορά στην εγγυητική επιστολή. Έχουμε κάποιες προτάσεις που συζητάμε τόσο με τις τράπεζες όσο και με τον ΕΦΕΠΑΕ, οι οποίες νομίζω θα βοηθήσουν πάρα πολύ. Και να πω ένα παράδειγμα, θα μπορούσε παραδείγματος χάρη η τράπεζα να έχει ένα λογαριασμό, τον οποίον όμως δε θα χρησιμοποιεί ο επενδυτής, που από αυτόν τον λογαριασμό θα πληρώνει απευθείας τους προμηθευτές.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Μάλιστα, αυτή είναι καλή ιδέα.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή ο επενδυτής δε θα έχει τα μετρητά. Τα χρήματα που του αναλογούν θα μπαίνουν μέσα στο λογαριασμό, τον οποίο θα διαχειρίζεται η τράπεζα και θα πληρώνει τους προμηθευτές μετά την πιστοποίηση. Νομίζω ότι αυτή ή την άλλη εβδομάδα θα το έχουμε..
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Ωραία, αυτό θα κάνει μόνο η τράπεζα ή μπορεί να έχει κι άλλη δυνατότητα σε περίπτωση που έχει εκκρεμότητες, να βάζει χέρι και στο λογαριασμό της κατάθεσης;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν έχει καμία σχέση, δεν μπορεί να το κάνει αυτό από τη στιγμή που μπαίνει μέσα.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Πότε ανοίγει αυτό το πρόγραμμα για τις υφιστάμενες μικρομεσαίες;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πιθανό να προχωρήσουμε στη δημοσίευση κι αυτή την εβδομάδα. Εκκρεμούσαν κάποια τεχνικά ζητήματα τα οποία θέλαμε να λυθούν οριστικά για να μην δημιουργηθούν θέματα με τις ενστάσεις και νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί προς δημοσίευση.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Ωραία. Πάμε τώρα στη δεύτερη περίπτωση που είναι για νεοφυείς επιχειρήσεις, για startups.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο..
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Ναι, για καινούριες επιχειρήσεις.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι για καινούριες επιχειρήσεις. Εδώ κάνουμε το εξής: Δε χρειάζεται εδώ ρευστότητα, δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάρτα ανεργίας να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και τους καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα. Δηλαδή τους λέμε, «θα σου πληρώνουμε το ενοίκιο».
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Γραφεία λοιπόν.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ρεύμα, ΔΕΗ, Σύμβουλο για να σου κάνει όλα αυτά, Λογιστήριο, ό,τι λειτουργικά έξοδα μπορείς να φανταστείς, εμείς σου τα καλύπτουμε για μία περίοδο, ακόμα και έναν υπάλληλο με το ΙΚΑ του. Όλα αυτά. Άρα του καλύπτουμε για ένα ενάμισι χρόνο, μπορεί και παραπάνω, μέχρι 40.000 ευρώ. Αυτό τι σημαίνει; Ότι του δίνεις τη δυνατότητα να αρχίσει την επιχείρησή του και να ξέρει ότι για ενάμισι-δύο χρόνια θα μπορεί να νιώθει απελευθερωμένος, δε θα χρειάζεται να πληρώνει σχεδόν τίποτα, για να μπορέσει να προχωρήσει.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Είναι αυτό που ισχύει στο εξωτερικό, δηλαδή, που κάνουμε κι εμείς εδώ.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αυτό έχει ξαναγίνει και πήγε πάρα πολύ καλά.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Ναι και είναι πάλι οι ίδιοι τομείς.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δηλαδή πάλι σας λέω ότι αυτοί οι τομείς έχουν μεν μια προτεραιότητα, υπάρχει όμως περίπτωση, εφόσον δεν καλυφθεί – που κατά την άποψή μου δε θα μπορέσει να καλυφθεί από όλους τους τομείς – θα πάμε και σε άλλους.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Μάλιστα.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι 50 συν 50, είναι οι πρώτες εμπροσθοβαρείς δράσεις. Πραγματικά, αυτό το προχωρήσαμε γρήγορα γιατί θέλαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Και αυτά πάλι εντός των ημερών;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα δύο ναι. Και ετοιμάζονται κι άλλες δράσεις που είναι είτε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, είτε επιχειρήσεις που αφορούν διδάκτορες και μεταπτυχιακούς σχετικές με την έρευνα. Είναι μια σειρά δράσεων, που αγγίζουν τα 75 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, οι οποίες θα προχωρήσουν.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Τώρα κ. Κωνσταντινόπουλε να ρωτήσω για να το καταλάβουμε; Δηλαδή η προϋπόθεση σε αυτό θα είναι να πάει κάποιος με κάρτα ανεργίας ή θα μπλέξει σε έναν κυκεώνα που θα του λέει δεν ξέρω αν μπορεί να σταθεί αυτό ή φέρε μου εκείνο ή φέρε μου το άλλο;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ καθαρό και πήγε πάρα πολύ καλά για να είμαστε ειλικρινείς. Το προηγούμενο είχε πολύ υψηλή απορρόφηση. Αυτό θα είναι πολύ εύκολο, απλώς λέμε ότι η κάρτα ανεργίας είναι προϋπόθεση για τον εξής λόγο: Αν δεν αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση, ο άλλος μπορεί να κλείνει την επιχείρησή του..
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Βέβαια, και να ανακυκλώνει την ανεργία.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως θα υπάρχει μοριοδότηση ανά εξάμηνο. Δηλαδή αν ένας έχει ένα εξάμηνο κάρτα ανεργίας, αυτός που έχει δύο εξάμηνα θα έχει παραπάνω μόρια – γιατί σκεφθείτε ότι πρέπει να δούμε και τους μακροχρόνια ανέργους, χωρίς όρια ηλικίας.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Βεβαιότατα δεν το λέω μόνο γι΄ αυτό, απλώς μην έρθει εκεί με την κάρτα κι αρχίζουν και του λένε «φέρε μου κι αυτό κι επειδή έχεις εκείνο και πώς θα την κάνεις αυτή την επιχείρηση».
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, ανακοινώσαμε ότι θα μειώσουμε πάρα πολύ τον όγκο του φακέλου σε δικαιολογητικά, για να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Μάλιστα. Πάμε και στην τρίτη κάρτα με τις παρεμβάσεις.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Δώσατε λοιπόν στάδιο σχεδιασμού.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αυτά είναι 25 εκατομμύρια που αφορούν την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Λοιπόν είναι για στοχευμένες παρεμβάσεις στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και να σας πω, παραδείγματος χάρη, ότι εδώ κάνουμε μια πολύ καλή δράση με τις εξαγωγικές εταιρείες, με βάση την οποία θα πιστοποιηθούν στο εξωτερικό για να μπορούν να βοηθήσουν τις εξαγωγές.
                              Θα προχωρήσουμε μαζί με το ΣΕΤΕ που αφορά τα τουριστικά επαγγέλματα, με τον ΣΕΒ, με τη ΓΣΕΕ, με τη ΓΣΕΒΕΕ και με άλλους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους κατά κύριο λόγο, ώστε τα στελέχη αυτά να καταρτιστούν με τέτοιο τρόπο – εντός και εκτός Ελλάδας – για να μπορέσουν να έχουν όλα αυτά τα εχέγγυα για να μπορέσει να πάει καλύτερα η δουλειά τους.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Πολύ ωραία. Και με το «εξοικονομώ» που είχε πολύ μεγάλη ζήτηση το περασμένο διάστημα, βλέπουμε εδώ εκ νέου συμβασιοποίηση 63 έργων.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά ήταν τα έργα που αφορούν τα δημόσια κτίρια, σε διάφορους Δήμους, όπου τα ολοκλήρωσαν και το προχωρήσαμε. Θέλω να σας πω για το «εξοικονομώ κατ΄ οίκον»..
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Πληρώνει όμως αυτό; Γιατί βλέπαμε εδώ διάφορα μηνύματα ότι είχαν μείνει πίσω.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Όχι, ήταν για τους ιδιώτες.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω για τους ιδιώτες. Υπάρχουν δύο θέματα για τους ιδιώτες: υπάρχουν οι οικίες στις οποίες έχουν γίνει εργασίες, για τις οποίες πληρώθηκαν όλα τα χρήματα και πρέπει να έχουν εξοφληθεί οι πάντες.
                              Και υπάρχουν και αυτοί που έκαναν αιτήσεις απ’ό,τι θυμάστε εδώ και πολύ καιρό για να μπουν στο καινούριο πρόγραμμα. Αυτές οι αιτήσεις είναι γύρω στις 23 χιλιάδες, εμείς έχουμε γύρω στα 210-220 εκατομμύρια.
                              Υπάρχει μία συζήτηση αυτή τη στιγμή και συζητάμε με τις Περιφέρειες, οι οποίες θα μπορούσαν και αυτές να εκχωρήσουν ένα μικρό ποσό στον κεντρικό κουμπαρά να το πω, ώστε να ωφεληθούν οι πολίτες που είναι στην κάθε Περιφέρεια. Και θα μπορούσαμε συγκεντρώσουμε έτσι ένα μεγάλο ποσό, γύρω στα 300 εκατομμύρια, που θα επέτρεπαν, με τις αναλογίες που υπάρχουν σήμερα, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον για 25, 27, 28 χιλιάδες αιτούντες να μπουν.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Άρα επιπλέον 5 χιλιάδες άνθρωποι να μπουν στο πρόγραμμα.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πάλι μία σκέψη, δεν μπορώ να την αποφασίσω εγώ, είναι μία κεντρική πολιτική απόφαση που κατά την άποψή μου θα μπορούσε να γίνει, να μειωθούν λίγο τα όρια, δηλαδή του 70-35-15 που δίνουμε ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, να πήγαιναν λίγο πιο χαμηλά. Τότε θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε χρήματα για πάνω από 30 χιλιάδες δικαιούχους. Αυτή όμως είναι μία κεντρική πολιτική απόφαση.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Αυτά τα χρήματα πότε θα τα δουν κ. Υπουργέ;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε τον τρόπο που θα τα κάνουμε. Τα χρήματα αυτά είναι εδώ, είναι στο πρόγραμμα «επανεκκίνηση» του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Απλώς η λογική σας και το μέλημά σας είναι, λέτε, να μπει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Εγώ νομίζω ότι μπορούμε να αλλάξουμε λίγο τα περιθώρια αυτά. Την προσωπική μου άποψη λέω, γιατί δεν είναι μια απόφαση που θα την πάρω ο ίδιος, κατά την προσωπική μου άποψη όμως μπορούν να μειωθούν το 70-65 προς τα κάτω και το 35 και το 25 προς τα υψηλά εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλο κόσμο να μπει μέσα σε αυτή τη διαδικασία.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Τώρα κ. Κωνσταντινόπουλε να σας ρωτήσω και κάτι από το πολιτικό προσκήνιο; Επειδή είστε μέλος της Κυβέρνησης..
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Πριν να πάτε εκεί, γιατί εκκρεμεί μία απόφαση πολύ σημαντική και τελειώνει ο χρόνος, σε ό.τι αφορά τους πλειστηριασμούς κ. Κωνσταντινόπουλε τι θα γίνει;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δε νομίζω ότι θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είδατε συμφώνησαν και η Κυβέρνηση και οι τράπεζες και όλοι, δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κανένας πλειστηριασμός. Το έχουμε ξαναπεί, το λέγαμε και πέρυσι, το λέμε και φέτος, δεν υπάρχει κανένα θέμα.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Μάλιστα. Τώρα, αντέχει η Κυβέρνηση να περάσει νέα μέτρα από τη Βουλή κ. Κωνσταντινόπουλε;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς. Υπάρχουν κάποιες μικρές στοχευμένες κινήσεις οι οποίες νομίζω ούτε την τρόικα θα ευχαριστούν ούτε εμάς μας βοηθούν πάρα πολύ, αλλά εν πάση περιπτώσει γίνεται ένας συμβιβασμός, ακούγεται αυτό που ακούγεται για το χαμηλό ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Για τα ξενοδοχεία ναι..
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι στα φάρμακα.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Στις νησιωτικές περιοχές;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δε νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον. Βεβαίως το θέμα είναι ότι δυστυχώς το χαμηλό ΦΠΑ και την αύξησή του θα τη χρεωθούν αυτοί που δυστυχώς κόβουν αποδείξεις, γιατί αυτοί που δεν κόβουν είτε χαμηλός είναι ο ΦΠΑ είτε υψηλός, δεν προχωράει. Άρα εγώ πιστεύω ότι θα γίνει ένας συμβιβασμός, δε θα υπάρξει κάτι άλλο το οποίο..
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Ομαδικές απολύσεις;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ:Lockout;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Δεν υπάρχουν δηλαδή τέτοια θέματα στο τραπέζι;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για ομαδικές απολύσεις δεν υπάρχει κανένα θέμα και το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Καλά, πολλά έχουμε ξεκαθαρίσει, εδώ πανηγυρίσαμε ότι «βγαίνουμε από το μνημόνιο» και χαιρετάμε και ξαφνικά πάμε στο Παρίσι και συνεχίζουμε ένα θρίλερ το οποίο δεν έχει τελειωμό.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά κάνατε την επισήμανση, αλλά σε λάθος ανθρώπους. Εμείς ούτε σκίσαμε μνημόνια, ούτε τα διαγράψαμε σε ένα βράδυ, ούτε διώξαμε επενδύσεις, ούτε καταθέσεις. Εμείς έχουμε μία συνεπή πορεία και την πληρώνουμε – και μάλιστα με δυσανάλογο κόστος – από το 2009 μέχρι σήμερα.
                              Αλλά, από κει και πέρα, θέλω να σας πω το εξής: Είναι αλήθεια ότι και οι εταίροι μας απευθύνονται σε αυτή τη φάση σε μία ολόκληρη χώρα. Και νομίζω πρέπει όλοι να το αναλογιστούν, ακόμα κι αν δε θέλουν να πιστέψουν επειδή το λέει ο Κωνσταντινόπουλος ο οποίος είναι ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι μέλος της Κυβέρνησης, ...
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη τώρα.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη πάρα πολύ σωστά, αλλά είμαι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δε θέλουν να πιστέψουν ότι όταν μιλούν οι εταίροι μας δε μιλούν σε μας, δε μιλούν στο Σαμαρά και στο Βενιζέλο ή στις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, μιλούν στη χώρα.
Και νομίζω ότι, αυτόν τον καιρό, αντί όλοι μας να χαμηλώσουμε τους τόνους – και πρώτα από την Κυβέρνηση – και να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, νομίζω ότι αυξάνουμε τις προσδοκίες. Και καταλαβαίνω ότι η προσδοκία είναι ανίκητη, δεν κερδίζεται με τίποτα, αλλά εύκολα γίνεται τιμωρία και το χειρότερο είναι ότι δε γίνεται τιμωρία για ένα πολιτικό κόμμα, το θέμα είναι να μη γίνει τιμωρία για μία ολόκληρη χώρα.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Τι κάνει μ’εμάς η τρόικα, Υπουργέ; Μπορείτε να μας πείτε για να καταλάβουμε;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι το καταλαβαίνετε, δε χρειάζεται να σας το πω. Η τρόικα έχει το δικό της πρόγραμμα και απευθύνεται στη χώρα, βάζει τα δικά της θέματα. Για ορισμένα θέματα, κατανοώ ότι κάποια πράγματα δεν έχουν γίνει, αλλά νομίζω ότι αδικεί τη χώρα, γιατί έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες.
                              Το τι έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν μπορεί να το πιστέψει κανένας. Από’κει και πέρα όμως, πρέπει να φέρουμε μια συνολική εικόνα. Κατά την άποψή μου, δεν βοηθάει την Κυβέρνηση, αλλά και τη χώρα κυρίως, ότι δεν υπάρχει μία συνολική πρόταση.
                              Δηλαδή η συνολική πρόταση είναι πώς πάνε οι μεταρρυθμίσεις, να δούμε τι λάθη κάναμε. Αλλά δε βλέπω να ζητούν και πολλές μεταρρυθμίσεις τώρα, άλλα ζητούν. Να δούμε τι γίνεται με την πιστοληπτική γραμμή, πώς θα προχωρήσει, ή ο,τιδήποτε άλλο.
                              Και τρίτο να δούμε για τη ρύθμιση του χρέους.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Καλά, δε γίνεται κουβέντα τώρα κ. Υπουργέ για τη ρύθμιση του χρέους, το έχουμε δει και το έχουμε καταλάβει ότι ούτε πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά αυτό όμως είναι μια συνολική εικόνα που βγάζει τη χώρα από την κρίση.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Να ρωτήσω κάτι διαφορετικά τότε: Θα αντέξει η Κυβέρνηση μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με πιθανή παράταση του μνημονίου και το 2015;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα, ούτε είναι το πρόβλημα αυτό. Η Κυβέρνηση κανονικά πρέπει και έχει δεσμευθεί ότι θα πάει μέσα στα συνταγματικά περιθώρια.
Από κει και πέρα, νομίζω ότι η τρόικα δε θέλει να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υπάρχει ήδη στη χώρα κι ελπίζω κι εμείς οι ίδιοι να μην δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Τι σας κάνει να το βλέπετε αυτό;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θα σας πω κάτι, το 2012..
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Γιατί τα «τέλια» που μας έρχονται απέξω είναι ότι «δεν μας αφορά εμάς, ούτε τι πολιτικές εξελίξεις έχετε»..
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: "Ούτε τι κάνετε, ούτε ποιος είναι πάνω, ούτε ποιος είναι κάτω".
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά οι εκλογές, όπως οι εκλογές του 2012 στοίχισαν τότε θα θυμάστε μερικά δισεκατομμύρια στη χώρα, η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό σήμερα θα στοιχίσει στη χώρα τρεις φορές παραπάνω. Αλλά για να μη νομίζετε ότι κινδυνολογώ, θα δούμε εδώ θα είμαστε και θα δούμε πώς θα πάμε.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Εσείς τώρα τι κάνετε, ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη φτιάχνετε ψηφοδέλτια πάντως για να είστε πάντα έτοιμοι για παν ενδεχόμενο;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς προετοιμαζόμαστε.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Η  πλευρά ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, γιατί είδαμε στο facebook ότι αναρτήθηκε κιόλας και η καινούρια αφίσα..
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.
Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ: Προοδευτική Παράταξη, το μπερδεύω αυτό. Θα το μάθουμε σιγά-σιγά. Ενώ από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπανδρέου μαθαίνουμε ότι θα δώσει συνεντεύξεις για να μιλήσει για όλο αυτό που έγινε, θα βγάλει και κάποιο βιβλίο, ετοιμάζεται για νέο κόμμα.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τα ξέρω αυτά, είναι δικά σας τα ρεπορτάζ. Δικαίωμα του καθενός είναι. Εγώ άκουσα τον κ. Παπανδρέου που είπε την άποψή του, άκουσα και τον κ. Σημίτη τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα και ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους Πρωθυπουργούς της χώρας, ο οποίος είπε μία άλλη άποψη. Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις, υπήρχε και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αν ήθελε ο κ. Παπανδρέου να έρθει, όπου ο καθένας λέει την άποψή του.
                              Εγώ δεν εκτιμώ ότι ο κ. Παπανδρέου θα ηγηθεί μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι έχουν τις δικές τους προσωπικές αγωνίες και δε μιλάω για τους Βουλευτές προς Θεού κι έχουν τα δικά τους θέματα από παλιά ή ο,τιδήποτε άλλο. Εγώ νομίζω ότι θα συμμετέχει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η παράταξη και εντάξει, ο καθένας έχει τις απόψεις του, είναι σεβαστές και τις λέει.
Κι εγώ στην Κυβέρνηση Παπανδρέου έλεγα την άποψή μου αλλά είμαι από τους τέσσερις-πέντε αν δεν κάνω λάθος που δεν έχω καταψηφίσει ούτε ένα άρθρο, ούτε επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το Γιώργο Παπανδρέου, ούτε επί Λουκά Παπαδήμου, ούτε στην παρούσα Κυβέρνηση.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Γι΄ αυτό και δε διαγραφήκατε κ. Υπουργέ τότε.
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι καλά, είδα κι αυτούς που διαγράφηκαν και ξαναγύρισαν. Αλλά τέλος πάντων δεν έχει καμία σχέση. Έχω μια αρχή και τη λέω: προσωπικά δε με πειράζει ο,τιδήποτε άλλο, αλλά μιλάω για τη συλλογικότητα. Η συλλογικότητα είναι συγκεκριμένη: παίρνεις τις αποφάσεις συλλογικά και προχωράς, άρα νομίζω ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί.
Γ. ΣΚΑΛΚΟΣ: Μάλιστα. Λοιπόν πριν σας καλημερίσουμε, επείγον λέει εδώ πέρα: φίλος άνεργος που θα κάνει έναρξη εργασίας σήμερα, θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα;
O. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ας κάνει υπομονή λίγες μέρες, μέσα στην εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου