ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

1.10.14

Σημεία συνέντευξης του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδη στον ρ/σ Παραπολιτικά και στον δημοσιογράφο Ν. Ευαγγελάτο

Για  τον οδικό χάρτη εξόδου από το μνημόνιο
ΚΑΡΥΔΗΣ Δ: Από τον κ. Βενιζέλο περιγράφεται τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, εκφράστηκε και από τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ.  Είναι πλέον ώρα και μετά από όλα αυτά που έχουμε πετύχει –όπως για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα –  ..
που αποτελούν και αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι μπορούμε πλέον να αφήσουμε πίσω μας μνημόνια και τρόικα, να απεμπλακούμε από το ΔΝΤ, να βγούμε στις αγορές. Το πότε θα βγούμε στις αγορές, θα το δούμε, θα συζητηθεί και με τους ευρωπαίους εταίρους, γιατί δε μπορεί να είναι μια μονομερής πράξη. Το μνημόνιο τελειώνει το 2014, με το ΔΝΤ η απεμπλοκή μας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2016, μπορεί δηλαδή να είναι και  μέσα στο '15, δε μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς το μήνα. Σημασία έχει όμως η μεγάλη εικόνα. Να ξέρουν οι πολίτες ότι καταφέραμε να μη χρεοκοπήσει η χώρα, να ξέρει ο λαός ότι με τις τεράστιες θυσίες του  η χώρα επιτέλους μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά από 6 χρόνια ύφεσης και μετά από 4 χρόνια εμπλοκής στα μνημόνια.  Και να μην υπάρχει  αυτό το υβρίδιο που δημιουργήθηκε στην αρχή της κρίσης, γιατί πλέον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο εννοείτε υβρίδιο;
ΚΑΡΥΔΗΣ Δ.: Την τρόικα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάντως αυτό το υβρίδιο, ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο
Γ. Παπανδρέου, είπε ότι το δημιούργησε προσωπικά εκείνος και ότι ήταν η σωτηρία της Ελλάδας, αυτό έλεγε τότε το κόμμα σας…
ΚΑΡΥΔΗΣ Δ.: Αυτό το είχε πει ο κ. Παπανδρέου γιατί τότε η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εμφανίσθηκαν αδύναμοι και αιφνιδιασμένοι για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση, η οποία δεν ήταν μόνο κρίση της Ελλάδας ήταν ευρωπαϊκή κρίση.  Γιατί τότε δεν υπήρχαν οι μηχανισμοί για την αντιμετώπισή της κρίσης και όπως θα θυμάστε μετά από την επιμονή της Γερμανίας, της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης, αποφασίσθηκε σε Σύνοδο Κορυφής να δημιουργηθεί αυτό το μόρφωμα. Τώρα, πρέπει να ξεφύγουμε από αυτά και να γυρίσουμε σελίδα.

Σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του Φ. Κουβέλη για την εκλογή ΠτΔ
ΚΑΡΥΔΗΣ Δ.: Με μια υποσημείωση: ο κ. Κουβέλης δεν ελέγχει την αρχική ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, των 17 βουλευτών. Κάποιοι βουλευτές του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι άλλοι που έχουν φύγει από το κόμμα του και κινούνται ελεύθερα στο χώρο της πολιτικής λένε ότι θέλουν να ψηφίσουν και είναι αντίθετοι με τις εκλογές. Όπως καταλαβαίνετε είναι μια συζήτηση που θα έχει συνέχεια.
Αυτό που υποστηρίζουμε εμείς είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε να σέρνεται η εκλογολογία. Κατά την άποψή μας, η κυβέρνηση πρέπει να κόψει μαχαίρι
την εκλογολογία, με κατηγορηματική της διάψευση αλλά και με την πολιτική της δράση.

Σχετικά με την άκαιρη συζήτηση για τον ΠτΔ και το  πρόσωπο που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ

ΚΑΡΥΔΗΣ Δ.: Θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή κοντά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλιώς, αν η κυβέρνηση βγει επισήμως και πει ένα όνομα αυτή τη στιγμή, σημαίνει ότι φέρνει την προεδρική εκλογή πολύ πιο μπροστά,  όταν σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτό πρέπει να γίνει στην αρχή του νέου χρόνου (τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου).  Άρα εμείς πρέπει να απεμπλακούμε άμεσα από αυτή τη συζήτηση.  Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να κάνει σωστά τη δουλειά της, να ασχολείται με τα προβλήματα του κόσμου, να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Από κει και πέρα όταν θα φτάσει αυτός ο χρόνος, η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να καταθέσει την πρόταση της. Διαφορετικά θα είμαστε όλοι ένα κουβάρι, εγκλωβισμένοι σε μια συζήτηση η οποία δημιουργεί τεράστια σύγχυση όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα αλλά και στους πολίτες.
Σχετικά με την αντίδραση που φέρεται να εκδήλωσε ο κ. Χαρδούβελης για την παρουσία του Χρ. Λαζαρίδη στη συνάντηση με την τρόικα
ΚΑΡΥΔΗΣ Δ.: Ο κ. Χαρδούβελης είχε την άποψη ότι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν πρέπει να συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση και ότι αυτό που έγινε στο Παρίσι συνέβη για ειδικούς λόγους, επειδή η συνάντηση έγινε εκτός Ελλάδας. Εμείς από το ΠΑΣΟΚ είπαμε ότι δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα.  Οι υπουργοί αναλαμβάνουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και ό,τι κι αν διαπραγματευτούν, τα θέματα θα κλείσουν οριστικά σε συνεννόηση με τον κ. Βενιζέλο και τον πρωθυπουργό. Ο κ. Χαρδούβελης εννοούσε προφανώς τον κ. Λαζαρίδη ως εκπρόσωπο της ΝΔ και για αυτό έθεσε το θέμα. Ο κ. Βενιζέλος είπε συζητήστε το αρμοδίως με το Μαξίμου, δημιουργήθηκε μια πρόσκαιρη αναταραχή, μια σύγχυση και νομίζω πως στο τέλος διευθετήθηκε το θέμα. Ας προχωρήσουμε, ας επικεντρωθούμε στα θέματα ουσίας που είναι στην ατζέντα και αυτά εμείς προβάλλουμε.
(…)
Δεν υπήρξε ούτε και τέθηκε θέμα στο ΠΑΣΟΚ (για τον κ. Λαζαρίδη). Για μας ήταν πολύ σημαντική η συμφωνία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, για τις ομαδικές απολύσεις και το lock out, η συζήτηση για το θέμα των απεργιών. Και όλα έκλεισαν θετικά. Όσο για  το ασφαλιστικό, εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να ανοίξει. Πρέπει να προχωρήσουμε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ταμεία που κάθε μήνα αυξάνονται κατά 1 δισ. Αυτό πρέπει να λήξει.

Σχετικά με τη σταθερή στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε συγκεκριμένες απαιτήσεις της τρόικας
ΚΑΡΥΔΗΣ Δ.: Εμείς ως ΠΑΣΟΚ λέμε να τεθεί η σωστή ατζέντα στο τραπέζι. Η σωστή ατζέντα δεν είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, το άνοιγμα του ασφαλιστικού, ούτε η μείωση του μισθού στους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο. Αντίθετα, είναι οι αλλαγές στη δικαιοσύνη, στη φορολογία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα κόκκινα δάνεια, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Αυτά είναι τα θέματα στα οποία πρέπει να σκύψουμε όλοι και να δώσουμε λύσεις από κοινού.
 .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε κάθετα αρνητικοί σε αυτά;

ΚΑΡΥΔΗΣ Δ.: Για το ασφαλιστικό και για τα θέματα που συζητήθηκαν με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, βέβαια, δεν τα συζητάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου