ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

29.5.14

Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real Fm 97,8.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω με την παραίτησή σας και να ρωτήσω για ποιο λόγο οδηγηθήκατε στην παραίτηση; Είστε ο μόνος Πρόεδρος κόμματος που μετά τις ευρωεκλογές υπέβαλε παραίτηση, ενώ δεν είστε ο μόνος Πρόεδρος κόμματος που κατέγραψε απώλειες σε αυτές τις ευρωεκλογές. Κατέγραψαν και άλλα πολιτικά κόμματα απώλειες και μάλιστα σημαντικές, δεν είδαμε παραίτηση σε άλλο κόμμα, είδαμε μόνο τη δική σας. Πως καταλήξατε στην απόφαση αυτή;  ..


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, είπα ότι και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρες κι είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, έχω εκλεγεί πριν από τέσσερις περίπου μήνες, ανεξάρτητα από το πολύ μεγάλο ποσοστό με το οποίο εξελέγην και θεώρησα ότι έπρεπε να αναλάβω τις προσωπικές μου ευθύνες.

Είπα βέβαια το βράδυ της Κυριακής ότι με τις συντεταγμένες διαδικασίες και όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό της Δημοκρατικής Αριστεράς θα απευθυνθώ στα όργανα και αυτό έκανα και από κει και πέρα τα όργανα του κόμματος, πάντα, με συντεταγμένες διαδικασίες θα αποφασίσουν για την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γνωρίζετε ότι αυτό θα ερμηνευθεί και από ορισμένους εσωκομματικούς αντιπάλους σας που έχουν τις τελευταίες μέρες υψώσει μεγάλη φωνή, μεγαλύτερη ίσως κι από αυτήν που ύψωσαν οι εκτός κόμματος, αλλά και από τον Τύπο θα θεωρηθεί παραίτηση με αστερίσκο, όπως ήδη γράφεται σήμερα σε ορισμένες εφημερίδες. Ότι δηλαδή υποβάλλετε την παραίτησή σας προς τα όργανα του κόμματος, αλλά αν δε γίνει αποδεκτή θα μείνετε στη θέση σας.


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Να επισημάνω ότι πολλές φορές, τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα. Κι έρχονται, εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτά τα πυρά από διάφορα εξωγενή κέντρα θα έλεγα. Δεν επιχειρώ καμία άλλου τύπου ερμηνεία από αυτή που καταγράφεται, διότι στην πολιτική και κοινωνική ζωή αυτό που καταγράφεται πρέπει να αξιολογείται.
Αλλά εάν τα όργανα του κόμματος, εάν η Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα μιλήσω την προσεχή εβδομάδα, θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου. Και βεβαίως, επειδή έχω εκλεγεί από συνέδριο, θα πρέπει να συνεδριάσει και το συνέδριο, η συλλογικότητα δηλαδή του κόμματος, τα μέλη του κόμματος και να αποφασίσουν, διότι δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Κι επειδή αισθάνομαι στρατιώτης στην υπόθεση αυτή κι όχι μόνο γιατί ίδρυσα μαζί με άλλους βέβαια τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά πάντοτε από τη θέση του στρατιώτη αναζητώ την παρουσία μου στη συλλογικότητα του κόμματός μου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο δρόμοι ανοικτοί, ο ένας δρόμος είναι η Κεντρική Επιτροπή κατ΄ αρχήν και το συνέδριο στη συνέχεια να αποδεχθεί την παραίτηση και να οδηγηθεί στην εκλογή νέου Προέδρου.
Ο άλλος δρόμος είναι να μην αποδεχθεί την παραίτηση. Εάν δεν αποδεχθεί την παραίτηση και παραμείνετε, με ποιον τρόπο θα κινηθείτε; Δηλαδή εδώ είναι προφανές ότι υπήρξε μια μεγάλη μετατόπιση ψηφοφόρων προς άλλες κατευθύνσεις και φαντάζομαι ότι τίθεται πλέον θέμα πολιτικής επιβίωσης για τη Δημοκρατική Αριστερά, με την έννοια ότι ο εκλογικός νόμος και στις εθνικές εκλογές έχει το όριο του 3% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Με ποιον τρόπο θα κινηθείτε για να ανατρέψετε αυτή τη δυσμενή πολιτική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα σας;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη, ούτε καμία αναφορά στην πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τις εκλογές, τις εθνικές εκλογές και όποτε αυτές γίνουν.
Βεβαίως υπήρξαν ζητήματα, υπήρξαν λάθη αναφορικά με την πολιτική γραμμή της Δημοκρατικής Αριστεράς, ένα από τα λάθη για παράδειγμα είναι ότι δεν προσδιόρισε με σαφήνεια και τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την Κυβέρνηση. 
Και κυρίως δεν προσδιόρισε επίσης με σαφήνεια το τι ήθελε να κάνει από τον χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στην οποία μετακινήθηκε μετά την αποχώρηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μου επιτρέψετε διακοπή, κατά τη γνώμη μου και αν δεν το πιστεύετε να μου το πείτε, έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην εκλογική ήττα της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές το γεγονός ότι μετά το φευγιό της από την Κυβέρνηση υπήρξε ένα μετέωρο βήμα, δηλαδή δεν εντάχθηκε ούτε στην αντιπολίτευση, ενώ είχε ήδη φύγει από τη συμπολίτευση. Αυτό το «ναι μεν αλλά» δηλαδή.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι έτσι ίσως να έχει εισπραχθεί από τον ελληνικό λαό από τους Έλληνες πολίτες αυτό που έπραξε τότε η Δημοκρατική Αριστερά. Είχαμε πει όμως ότι θα ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση, αντιπολίτευση δηλαδή στη βάση των συγκεκριμένων θέσεων, απόψεων, αλλά και προγραμματικών προτάσεων που είχε η Δημοκρατική Αριστερά.
Δεν έγινε με την αναγκαία πολιτική σαφήνεια, πολλοί και ορθά μιλάνε για έναν δίβουλο λόγο ο οποίος κατεγράφη σε κάποιες στιγμές και αυτό αναμφισβήτητα δεν επέτρεψε στο να καταστεί εξαιρετικά και αναγκαία διακριτό το πολιτικό στίγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ήταν υπεύθυνη η πολιτική μας συμπεριφορά, αλλά κατεγράφη όπως ακριβώς λίγο πριν επεσήμανε αυτό το οποίο είπατε, κατεγράφη ως έλλειψη σαφούς πολιτικού στίγματος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα θέλω να ρωτήσω, γιατί πολλοί φίλοι μου στέλνουν μήνυμα γράφοντας ότι "επομένως δεν πρόκειται για παραίτηση, πρόκειται για αίτηση αναβάπτιστης στα όργανα", έτσι μου λένε.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν έχω καμία διάθεση ούτε για αναβάπτιση, ούτε για υποβάθμιση, ούτε για κάτι άλλο. Θα μου επιτρέψετε να σημειώσω για άλλη μια φορά την πολιτική μου παρουσία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λένε με την έννοια ότι όταν κάποιος αποφασίζει ότι παραιτείται, παραιτείται.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα μπορούσα κ. Χατζηνικολάου να μην υποβάλλω την παραίτηση. Άλλωστε είναι γνωστό, δε λέω κάτι το οποίο δεν ξέρουν οι πολίτες και δεν ξέρετε κι εσείς, κανείς δεν ήθελε να κάνω αυτό το οποίο έκανα. Ακόμη και αυτό το οποίο λέμε στα εσωκομματικά μας με τη γνωστή ορολογία, ούτε η μειοψηφία του κόμματος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, άκουσα τον κ. Λυκούδη να λέει ότι "δεν είναι υπέρ της παραίτησής σας". Βέβαια άκουσα και τον κ. Ψαριανό, αλλά τον κ. Ψαριανό τον άκουγα και στις καλές στιγμές να σας ασκεί κριτική.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Ο καθένας έχει και τον πολιτικό του  πολιτισμό και την πολιτική του αισθητική και απομακρύνομαι από το οποιοδήποτε σχόλιο για δηλώσεις σαν κι αυτές τις οποίες υπαινίσσεται η επισήμανσή σας. Τα ζητήματα δεν είναι εκεί, τα ζητήματα είναι βαθύτατα πολιτικά, αλλά ας το επαναλάβω, ο καθένας έχει τον πολιτικό του πολιτισμό.
Εκείνο που σε κάθε περίπτωση θέλω να σημειώσω και δεν το είπα τυχαία στη δήλωσή μου, ότι εκείνο το οποίο σταθερά επιδιώκω είναι να εκφράσω την αξιοπρέπεια αλλά και την αδιαπραγμάτευτη κομματική εντιμότητα και αυτή την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια την οποίαν θεωρώ αδιαπραγμάτευτη νομίζω ότι επιλέγω σταθερά να την υπηρετώ και αυτό θα πράξω σε κάθε περίπτωση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολλοί συμπολίτες μου ζήτησαν να σας θέσω το εξής ερώτημα και το βρίσκω έξυπνο ερώτημα. Μου λένε ότι "η περίπτωσή σας πολιτικά θυμίζει το Λεωνίδα Κύρκο, αλλά και τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο από την άλλη παράταξη, οι οποίοι πάντοτε στις δημοσκοπήσεις οι ίδιοι ήταν πάρα πολύ υψηλά, συχνότατα πρώτοι στην προτίμηση του κόσμου, αλλά τα κόμματά τους δυσκολεύονταν», μάλιστα στο κόμμα του Λεωνίδα Κύρκου υπήρξατε στέλεχος.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: "Δυσκολεύονταν τα κόμματά τους να μετουσιώσουν σε ψήφο αυτή την προτίμηση των πολιτών στα πρόσωπα των αρχηγών" και ρωτούν "μήπως αυτά τα χαρακτηριστικά της υπερβολικής εντιμότητος και καθαρότητος δεν «πουλάνε» καλά στην Ελλάδα στις εκλογικές αναμετρήσεις";

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, έχω σταθερά επίσης την άποψη ότι η πολιτική δεν πρέπει να "πουλάει" και δεν πρέπει και να "αγοράζει".

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε εισαγωγικά έβαλα τη λέξη «πουλάνε».

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αναμφισβήτητα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι απόλυτα κατανοητό αυτό το οποίο λέτε. Ούτε να πουλήσω θέλω, ούτε να αγοράσω. Και πράγματι όσο και αν είναι τιμητικό για τον ομιλούντα ότι στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ως ο δημοφιλέστερος ή ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς είναι επίσης ακριβές, ότι αυτό δεν μπόρεσε να μετουσιωθεί και σε κομματικό μέγεθος, δηλαδή σε ένα κομματικό αποτέλεσμα.
Η Δημοκρατική Αριστερά ως κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφονταν ως το δημοφιλέστερο κόμμα, άλλοτε με 38% πρώτο και άλλοτε δεύτερο με 37% δημοφιλία. Κι εδώ πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα, ένα ζήτημα πως αυτό θα μπορούσε να υπάρξει ως στοιχείο του κομματικού μεγέθους, δηλαδή της αποδοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς από την ελληνική κοινωνία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΔΗΜΑΡ είναι κόμμα της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς κ. Πρόεδρε; Και το ρωτώ αυτό με την έννοια ότι για παράδειγμα η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο πλευρό σας στην παρουσίαση του βιβλίου της κας Κοππά, επειδή στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βλέπουμε περισσότερο και να ακούμε λιγότερο, το πλάνο το τηλεοπτικό, η φωτογραφία έδωσε ένα σήμα, ένα μήνυμα, που ταπεινή μου γνώμη σας έβλαψε εκλογικά.
Η ΔΗΜΑΡ είναι κόμμα της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς; Η φιλοδοξία της είναι να γίνει συνιστώσα της Ελιάς, να μπει σε μια διεργασία για τη δημιουργία ενός νέου ΠΑΣΟΚ ή να συναινέσει κάποια στιγμή σε μια ευρύτερη αριστερή συνεργασία με κυβερνητική κατάληξη, με κυβερνητική απόληξη;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, δηλαδή του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αυτό έχει ως περιεχόμενο της πολιτικής, αυτό έχει ως πρόσημο και αυτό διεκδικεί να καταγράψει μέσα στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Βεβαίως η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα και όπως αυτή θα σας πω πως κατά τη γνώμη μου πρέπει να προσδιορίζεται, είναι μία πλειοψηφική δύναμη μέσα στην ελληνική κοινωνία.
 Γι΄ αυτό και όχι τυχαία έχουμε πει, ότι αυτή η Κεντροαριστερά πρέπει να έχει ουσιαστικά προοδευτικό περιεχόμενο. Αυτή η Κεντροαριστερά πρέπει να έχει πρόσημο προοδευτικό, να μην είναι ούτε εξάρτημα, ούτε παράρτημα και ούτε προσθήκη σε μία συντηρητική πολιτική. Μόνον έτσι αυτή η πλειοψηφική παρουσία της μέσα στην ελληνική κοινωνία μπορεί να έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα προφανέστατα για την εξυπηρέτηση του συλλογικού αγαθού, δηλαδή των πολιτών και της χώρας.
Γι αυτό και όχι τυχαία είχα πει πολύ πριν από τις εκλογές, ότι με έναν κόσμο του ΠΑΣΟΚ δεν έχω να χωρίσω τίποτε, αλλά με ποιο κόσμο; Με αυτόν ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι η Κεντροαριστερά ή θα είναι προοδευτική ή δε θα υπάρξει. Η γενικόλογη αναφορά σε μία Κεντροαριστερά, χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές και κοινωνικές διεκδικήσεις γι΄ αυτόν τον τόπο, δεν έχει νόημα.
Νόημα έχει από την ώρα που προωθεί το συλλογικό αγαθό, το συμφέρον της χώρας και κυρίως προωθεί εκείνη την πολιτική που είναι δυνατόν να οδηγήσει τα πράγματα προς μετατόπιση της πολιτικής από τη βαθειά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται, προς μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς πριν από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές μιλούσατε για απαγκίστρωση από το μνημόνιο, μετά τις εκλογές συνεργαστήκατε με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Οι πολίτες βλέπουν ότι σήμερα, δυο χρόνια μετά τις εκλογές εκείνες, είμαστε στο μνημόνιο και έχουμε μπροστά μας μνημονιακό χρόνο, να το πω έτσι.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ας το επαναλάβω και η επανάληψη είναι χρήσιμη. Εμείς το 2012 είχαμε την εμπιστοσύνη του 6,23% του ελληνικού λαού, αυτό ήταν το εκλογικό μας ποσοστό. Θα μας ήταν εξαιρετικά βολικό να μετακινηθούμε στη θέση της μικρής αντιπολίτευσης, της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά δεν το πράξαμε από θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα.
Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα ήταν με το ενάμισι πόδι έξω από την Ευρωζώνη και τα οποία ευρώ. εκείνη την εποχή η τυπική χρεοκοπία απειλούσα τη χώρα διότι η ουσιαστική είχε επέλθει. Και κάναμε μια προγραμματική συμφωνία για να στηρίξουμε την κυβέρνηση, να δώσουμε πολιτική σταθερότητα και με όποιο αποτέλεσμα θα είχε αυτή η πολιτική σταθερότητα και στην κοινωνική σταθερότητα.
Μεταξύ των άλλων που είχαμε συμφωνήσει στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας, ήταν η σταδιακή αποδέσμευση ιδιαίτερα από τους επαχθείς όρους του μνημονίου. Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα πολύ δικαίως να λένε αμέσως μετά την πάροδο 3-4 μηνών από εκείνη την κυβέρνηση ότι η προγραμματική συμφωνία -δεν είναι δική μου η έκφραση, άλλων ήταν αλλά ήταν εξαιρετικά ακριβής- έγινε κουρελόχαρτο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως η ΕΡΤ ήταν μόνο η αφορμή, η τελική αφορμή.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δεν είχαμε συμφωνήσει για παράδειγμα ότι θα έχουμε φόρο επί του ακινήτου και όχι επί της ακίνητης περιουσίας. Είναι άλλο πράγμα να έχεις φορολογία επί του ακινήτου και άλλο να έχεις επί της ακίνητης περιουσίας. Το πρώτο είναι άδικο διότι φορολογείς για παράδειγμα τον πολίτη που έχει ένα τριάρι, το ίδιο με τον άλλον πολίτη που έχει όχι μόνο ένα τριάρι διαμέρισμα αλλά έχει μια μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δεν έγινε αυτό.
 Είχαμε συμφωνήσει ότι θα καταθέσουμε και θα φέρουμε στο Κοινοβούλιο το μεγάλο όπως λέγαμε φορολογικό νόμο ο οποίος θα έπρεπε να είναι δίκαιος, προοδευτικός, να έχει το στοιχείο της ανακατανομής του εισοδήματος και δεν έγινε. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα φύγει το τότε ΕΤΗΔΕ από τη φορολογία. Δεν είχαμε συμφωνήσει και γι’ αυτό καταψηφίσαμε, ότι θα υπάρξει η αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν ήταν άλλωστε και στα προαπαιτούμενα έναντι των δανειστών μας, για την εκταμίευση δόσεων. Και ήρθαν εκ των υστέρων αυτά.
Δεν είχαμε συμφωνήσει ότι δε θα υπάρξει αντιρατσιστικός νόμος. Αντιθέτως, είχαμε συμφωνήσει και το είχαμε πει και στους Ευρωπαίους, δεν είχαμε συμφωνήσει για την ΕΡΤ. Εγώ πληροφορήθηκα από την έγκριτη και έγκυρη εφημερίδα σας, από το πρωτοσέλιδο που είχατε, από τη REAL NEWS, ότι κλείνει η ΕΡΤ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και μάλιστα διαψεύστηκε τότε από την κυβέρνηση επισήμως, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορήθηκα από Βουλευτές όπως ο κ. Ντινόπουλος της Νέας Δημοκρατίας, ότι κάνω προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης κτλ., τα θυμάστε.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, τα θυμάμαι. Και όταν με βάση το δικό σας ρεπορτάζ έθεσα το θέμα, δεν πήρα σαφή απάντηση. Και λίγες ημέρες μετά ξέρετε τι συνέβη; Το ξέρετε, το ερώτημά μου είναι ρητορικό. Υπήρξε νομοθέτημα, δηλαδή πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε τι υπογραφές μόνον των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ, δηλαδή του εθνικού μας Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα. Είναι κυβέρνηση συνεργασίας αυτή;
 Δεν είχαμε συμφωνήσει κ. Χατζηνικολάου ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να πωληθεί το δίκτυο παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιθέτως, είχαμε συμφωνήσει ότι βεβαίως θ’ απελευθερωθεί η ηλεκτρική ενέργεια, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα πουληθεί ούτε το δίκτυο παραγωγής ούτε το δίκτυο διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είχαμε συμφωνήσει.
Κι όλα αυτά τα είδατε και τα βλέπει και ο ελληνικός λαός, ότι τα λιμάνια θα παραχωρηθούν, βεβαίως είχαμε συμφωνήσει και αναφέρομαι στα λιμάνια γιατί είναι ένα κρίσιμο μέγεθος στο συνολικότερο ζήτημα της ανάπτυξης του τόπου, ότι βεβαίως μπορεί να υπάρξει συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα αναφορικά με συγκεκριμένες λειτουργίες των λιμανιών, αλλά πάντοτε με κυρίαρχη και δεσπόζουσα τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα με την παρουσία λιμενικών ρυθμιστικών αρχών για ν προστασία του δημόσιου αγαθού.
 Είχαμε συμφωνήσει, βεβαίως δεν έγινε όταν ήμαστε στην κυβέρνηση ότι θα μπορούν να πωληθούν, να εκποιηθούν άλλοτε με το όνομα «αποκρατικοποίηση» άλλοτε με το όνομα «ιδιωτικοποίηση» οι παραλίες και οι αιγιαλοί. Θέλω να πω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας αν δεν εξασφαλίζουν έναν σεβασμό από τα μέρη που τις συγκροτούν αυτές τις κυβερνήσεις σ’ αυτά που συμφωνούνται, δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω κ. Κουβέλη να έρθω τώρα σε ένα πολυσυζητημένο θέμα. Λένε πολλοί «ο Κουβέλης θα ήταν ιδανική λύση για να συσπειρωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία αλλά κι άλλες δυνάμεις πέρα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να εκλέξουν Πρόεδρο από αυτή τη Βουλή». Ορισμένοι μάλιστα συνέδεσαν στο μυαλό τους την παραίτησή σας με αυτό το ενδεχόμενο, είπαν ότι «είναι πιθανό μια κίνηση προετοιμασίας της προεδρικής εκλογής». Θέλω να έχω την άποψή σας για το θέμα αυτό, αν θα σας ενδιέφερε να διεκδικήσετε την Προεδρία της Δημοκρατίας και αν η παραίτηση σχετίζεται με αυτό το ενδεχόμενο.


Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καμία συσχέτιση και θα επαναλάβω αυτό το οποίο έλεγα και πριν από τις ευρωεκλογές. Το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα, είναι βαθύτατα πολιτικό, συνδέεται με τις ασκούμενες πολιτικές και ας το πω πάρα πολύ απλά δεν έχω καμία τέτοια σχεδίαση και κανένα τέτοιο στόχο.
 Αλλά σε συνάφεια με το ερώτημα αυτό που μου κάνατε, πρέπει να σας πω ότι όχι μέσα από το Κόμμα, μου ζητούσαν να παραιτηθώ και πριν από τις εκλογές. Αυτοί που σήμερα εκπλήσσονται, δηλώνουν κάποιοι και προσχηματικά την αγωνία τους για την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Καθόλου προσχηματική η παραίτησή μου.
 Αντιθέτως ουσιαστική. Άλλωστε γιατί να παραιτηθώ προσχηματικά; Να κάνω τι; Να εκβιάσω ποιον; Άλλωστε ούτε η μειοψηφία του Κόμματός μου, μου ζήτησε ποτέ να παραιτηθώ, ούτε χτες ούτε σήμερα. Επομένως η παραίτησή μου έχει την σαφήνειά της, έχει την ανάληψη των ευθυνών, έχει την αυτοκριτική της και σε τίποτε δεν συνδέεται με την όποια άλλη στόχευση. Αυτό το άκουγα. Το άκουγα κάθε εβδομάδα να γράφεται και να λέγεται για να με προτρέψουν να επιλέξω συμπεριφορά υποψηφίου –ακούστε!- Προέδρου της Δημοκρατίας. Κύριε Χατζηνικολάου δεν έχω επιλέξει ποτέ τέτοιες διαδρομές, χωρίς να θεωρηθεί αυτάρεσκος λόγος. Η πολιτική μου ηθική δεν μου το επιτρέπει. Δεν μου το επιτρέπει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα αυτό τον αγώνα την οποιαδήποτε σχεδίαση ερήμην των αξιών που θέλω να υπηρετώ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολλά ερωτήματα φίλων που ρωτούν αν μέσα από τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ απώλεσε η ΔΗΜΑΡ τον Αριστερό της χαρακτήρα. Μάλιστα ένας φίλος από την Κρήτη μου λέει «ρώτησε τον κ. Κουβέλη ποιες Αριστερές θέσεις προσπάθησε η ΔΗΜΑΡ να προωθήσει, να περάσει στην Κυβέρνηση την περίοδο που μετείχε;».

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εμείς δώσαμε λύση και στηρίξαμε Κυβέρνηση για τους λόγους που προανέφερα. Δηλαδή για την πολιτική σταθερότητα, για να μην αποβληθεί η χώρα από την Ευρωζώνη και για να δρομολογηθούν και διαδικασίες που πράγματι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανάταξη των πραγμάτων.
Δεν εκχωρήσαμε ούτε την πολιτική, ούτε την ιδεολογική μας ταυτότητα όταν στηρίζαμε την Κυβέρνηση. Γι' αυτό και την Κυβέρνηση εκείνη την είχα ονομάσει «Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης».
 Τώρα τι πράξαμε μέσα; Πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί εάν δεν ήταν παρούσα η Δημοκρατική Αριστερά θα ήταν επαχθέστερα. Το φορολογικό στο οποίο έκανα προηγουμένως μια ειδικότερη αναφορά, θα ήταν ακόμη πιο επιβαρυντικό από αυτό που κατεγράφη. Στα ζητήματα της Δικαιοσύνης και επιλέγω να αναφερθώ σε αυτά, διότι για παράδειγμα εκεί ήταν ένας Υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Ρουπακιώτης, ο οποίος είναι άνθρωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς και αποτελούσε και την υπόδειξή μας. Κάποια πράγματα όχι μόνο τα συγκρατήσαμε αλλά βελτιώσαμε και καταστάσεις.
Για περίφημο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Υπήρξε έστω και μία απόλυση όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Αντώνης Μανιτάκης; Καμία. Υπήρξε η κινητικότητα, υπήρξε η αξιολόγηση δομών και προσώπων …

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι απόλυση δεν υπήρξε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έτσι είναι. Αλλά όταν έφυγε ο κ. Μανιτάκης θυμηθείτε τι είχε πει τότε, ότι «δεν διαχειρίζομαι ούτε πατάτες ούτε καρπούζια. Ανθρώπους διαχειρίζομαι» με την έννοια ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν έπρεπε να σημάνει οριζόντιες απολύσεις και οι οριζόντιες απολύσεις όταν έφυγε η Δημοκρατική Αριστερά από μέσα, έφυγε και ο Αντώνης Μανιτάκης, υπήρξαν. Με αποτέλεσμα να μην έχουμε διοικητική μεταρρύθμιση, αντίθετα να έχουμε διοικητική απορρύθμιση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως είναι λάθος οι πολιτικές παρέες σας; Να το πω έτσι; Δηλαδή σας είπα πριν για την φωτογραφία με τον Γιώργο Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της Κοππά. Υπήρξε η συνεργασία με Σαμαρά και Βενιζέλο. Πολύς κόσμος λέει ότι θα έπρεπε να είναι στραμμένο το βλέμμα σας περισσότερο προς το ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή προς την Αριστερά, παρά προς αυτή την κατεύθυνση προς την κατεύθυνση του Βενιζέλου, της Ελιάς, ή του Σαμαρά.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου πρέπει να σας πω ότι καμία πολιτική συσχέτιση δεν έπρεπε και δεν πρέπει να γίνει. Επρόκειτο για μια βιβλιοπαρουσίαση, η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη «Δημοκρατική Αριστερά- Προοδευτική Συνεργασία» η κα Κοππά ήταν παλιά συνεργάτης του κ. Παπανδρέου και μου ζητήθηκε να παρουσιάσω το βιβλίο της.
 Βεβαίως κάλεσε και τον πρώην Πρωθυπουργό και ήταν παρόν και ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου γιατί εκεί η κα Κοππά είναι Καθηγήτρια. Τίποτε πέραν αυτού.
Αντιθέτως, τα όσα είπα στη βιβλιοπαρουσίαση όχι μόνο δεν ήταν δικαιολογητικά των όποιων συμπεριφορών της τότε Κυβέρνησης Παπανδρέου, θα σας έλεγα ότι ήταν σε τεράστια απόσταση από εκείνα που υπεστήριζε ο κ. Παπανδρέου και εν πολλοίς ήταν και επικριτικά.
 Βεβαίως, κρατώ και καταγράφω αυτό το οποίο είπατε. Πέρα από αυτά τα οποία λες στην πολιτική, πέρα από αυτά τα οποία πράττεις, είναι η εικόνα.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ για να έρθω στην καρδιά του ερωτήματός σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίστηκε με ένα εκκρεμές πολιτικής: πότε σκίζω το Μνημόνιο, πότε το τροποποιώ, δεν δίνω μάχη και για το ευρώ, πότε καλώ σε δημοψήφισμα, που κοιτάξτε ο παπανδρεϊκός λόγος παρόν στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δημοψήφισμα για το ευρώ, αλλά το ξεπερνάω…
 Γι' αυτό το είπα και τότε το λέω και σήμερα: ας σταματήσει κάπου το εκκρεμές, ας οριοθετηθεί η πολιτική του και βεβαίως με οριοθετημένη την πολιτική μπορείς άλλες αξιολογήσεις, άλλες εκτιμήσεις, άλλες προσεγγίσεις να κάνεις.
Εκείνο το οποίο -χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Αριστεράς- σήμερα λέω ως άποψη είναι ότι χρειάζεται ένα καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας στον τόπο. Ένα μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας, με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο.
Και ένα μπλοκ εξουσίας με πολιτικό περιεχόμενο που αναμφισβήτητα θα μετακινεί την βαθιά συντηρητική θέση της πολιτικής προς αριστερή κατεύθυνση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Νομίζω πως αυτό δίνει ένα δυνατό σήμα πολιτικής επικοινωνίας και διαλόγου με την άλλη Αριστερά, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να παίξει κατά τη γνώμη σας η ΔΗΜΑΡ ένα ρόλο φρένου στο ΣΥΡΙΖΑ, ή επιταχυντή ανάλογα με τις θέσεις ή ανάλογα με τα θέματα;
 Το λέω με την έννοια ότι αυτό το πολιτικό εκκρεμές για το οποίο μιλήσατε, έχει βάλει αρκετούς πολίτες, μετριοπαθείς πολίτες σε σκέψεις για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα και ορισμένοι λένε ότι αυτό είναι που ανέστειλε την άνοδο την εκλογική του ΣΥΡΙΖΑ και τον κράτησε καθηλωμένο στα ίδια ποσοστά με τις εθνικές εκλογές.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι ούτε μπαλαντέρ, ούτε εξ επαγγέλματος ρυθμιστής, συντελεστής θα έλεγα στο να υπάρχει ή να μην υπάρξει κάποια Κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει να έχει και έχει συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του τόπου.
Η χώρα μας έχει μπει, μπαίνει δυνατά στον αστερισμό των Κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας όμως δεν μπορούν να  υπάρξουν γενικώς και αορίστως. Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας χρειάζονται πολιτικό περιεχόμενο. Σε αυτό το πολιτικό περιεχόμενο η Δημοκρατική Αριστερά είναι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα –μην ξεχνάμε ευρωεκλογές είχαμε- των ευρωεκλογών, είναι παρούσα με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, τις οποίες σε αυτό το καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας, καταθέτει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ίσως θα έπρεπε το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια διακήρυξη αρχών που θα σας δεσμεύει σε σχέση με μελλοντικές συνεργασίες.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Για την ακρίβεια των πραγμάτων, το γεγονός βέβαια ότι δεν κατεγράφη, αντιθέτως κατεγράφη αρνητικά με το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν έγινε σαφές. Η Δημοκρατική Αριστερά και για τις ευρωεκλογές είχε βγει με συγκεκριμένες δώδεκα θέσεις και είχε πει ότι αυτά πρέπει να γίνουν και πρέπει να γίνουν για την Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, για την Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα και προφανέστατα για την κοινωνία, τους πολίτες και για τη χώρα συνολικότερα.
 Το γεγονός όμως ότι δεν ανεδείχθη εξ ου και το ερώτημά σας, όπως έπρεπε να αναδειχθεί, δική μας η ευθύνη. Αυτό είχε συνέπειες και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ορισμένοι λένε ότι είχε συνέπειες στο εκλογικό αποτέλεσμα και το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ στα εθνικά θέματα διατύπωσαν απόψεις που ενόχλησαν την ελληνική κοινωνία, αναφέρονται στην κα Ρεπούση και σε ορισμένα ακόμη στελέχη της ΔΗΜΑΡ.
Θεωρείτε ότι μπορεί και αυτό να έβλαψε; Δηλαδή θεωρούν ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να έχει ένα πατριωτικό πρόσημο να το πω έτσι, να είναι δημοκρατική πατριωτική Αριστερά και ότι δηλώσεις και αναλύσεις και προσεγγίσεις ιστορικές σαν αυτές τις κας Ρεπούση, έβλαψαν το Κόμμα σας.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Από την ώρα που το αναδεικνύετε δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο παρά μόνο να σας πω ότι ο πολιτικός πατριωτικός χαρακτήρας της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι πρόδηλος. Είναι σαφής και συγκεκριμένος.
 Διότι και επιτρέψτε μου την προσωποποιημένη αναφορά με την έννοια ότι εγώ ήμουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ποιος διανοήθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι τα μέλη, τα στελέχη της, η πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν ήταν πατριωτική; Από εκεί και πέρα και οι διαφοροποιημένες απόψεις μέσα στον ορυμαγδό και στην αντιπαλότητα της πολιτικής πολλές φορές παίρνουν άλλες διαστάσεις που δεν αφορούν την ουσία της πολιτικής.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σταθώ λίγο και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τα άλλα Κόμματα. Θέλω να μου πείτε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση ΣΥΡΙΖΑ, με την τοποθέτηση Τσίπρα ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται πλέον πολιτικά, να πάρει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα πολλά επόμενα χρόνια. Όπως για παράδειγμα ότι δεν νομιμοποιείται –είπε ο κ. Τσίπρας- να διαπραγματευτεί για το θέμα του χρέους, χωρίς συνεννόηση με την Αντιπολίτευση.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω ότι εδώ χρειάζεται μια εθνικού χαρακτήρα συνεννόηση. Η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να υπάρξει και πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας επίμονης και συστηματικής διαπραγμάτευσης. Και το έλεγα και πριν από τις εκλογές, το λέω και σήμερα. Πρέπει να υπάρξει ο εθνικός διαπραγματευτής και εθνικός διαπραγματευτής πρέπει να είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Διότι ένα χρέος που έχει ξεπεράσει τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα χρέος που βρίσκεται σε μεγάλη δυσαναλογία στη βάση των συσχετισμών που εκ των πραγμάτων πρέπει να γίνονται με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε κι αν δουλέψουμε όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς και ένα ευρώ αποδοχές.
Άρα χρειάζεται και μείωση του δημόσιου χρέους, χρειάζεται και επιμήκυνση χρονική, χρειάζεται και αμοιβαιοποίηση του χρέους με την έννοια της έκδοσης ευρωομολόγων έτσι ώστε ένα μέρος του χρέους να μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυτά θέλουν μία επίμονη συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση κι εδώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι παρούσες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επιμένει ένας φίλος, μου λέει "σου είπε ο κ. Κουβέλης ότι δεν έχει τέτοιο σχεδιασμό, δε σου απάντησε όμως αν ο ίδιος θα ήθελε ή θα έβλεπε για τον εαυτό του ένα ρόλο σαν αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα νομίζω το απήντησα λίγο πριν με εξαιρετική σαφήνεια. Θέλω να εκλάβω ως πολιτική φιλοφρόνηση προς το πρόσωπό μου αυτό που ρωτάει ο φίλος ακροατής και μετά τη σαφή απάντηση που σας έδωσα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με ρωτούν αρκετοί φίλοι για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά και με αυτές να κλείσουμε τη συνέντευξή μας. Εάν βλέπετε πιθανή μια συζήτηση με την Ελιά και με το Ποτάμι, για μια ευρύτερη Κεντροαριστερά, πως βλέπετε αυτό το νέο πολιτικό κόμμα που προστέθηκε στο χάρτη το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, προς το οποίο φαίνεται ότι είχατε επίσης κάποιες απώλειες εκλογικές. Είναι κόμμα της Κεντροαριστεράς αυτό, το αντιμετωπίζετε ως τέτοιο, είναι κόμμα με το οποίο θα μπαίνατε σε διάλογο για την επόμενη μέρα;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στη βάση των όσων λίγο πριν σας είπα, παρά την επιμονή μου να μη θέλω να γίνω πιο αναλυτικός, διότι αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης συζήτησης μέσα στο κόμμα μας, θα σας έλεγα ότι στη βάση των όσων υποστηρίζω μια τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένες θέσεις κι όταν λέω "συγκεκριμένες θέσεις" είναι αυτές που προανέφερα: Το προοδευτικό περιεχόμενο, η πολιτική πρόταση. Διότι η Κεντροαριστερά, ή θα είναι προοδευτική ή δε θα υπάρξει και για να υπάρξει ως προοδευτική η Κεντροαριστερά πρέπει να έχει σαφήνεια, να έχει πολιτική πρόταση κυβερνητικής εξουσίας επίσης με σαφές πολιτικό περιεχόμενο.

Διαφορετικά δεν είναι αυτοσκοπός να λες ότι θέλω μια Κεντροαριστερά, χωρίς να την ορίζεις, χωρίς να την προσδιορίζεις με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από αυτό που λέτε να εικάσω ότι θεωρείτε ότι κάποιες δυνάμεις κινούνται για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς απλώς διότι χρειάζεται κάποιος πολιτικός εταίρος στον κ. Σαμαρά, εν όψει της ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα όταν μας καλούσαν και με καλούσαν -νομίζω ότι δικαιολογείται απόλυτα το πρώτο ενικό- να εγκαταλείψω την άποψη που είχα για το περιεχόμενο της Κεντροαριστεράς και να πάω να μπω σε μία διαδικασία Ελιάς ή και με άλλο όνομα, χωρίς όμως συγκεκριμένες θετικού χαρακτήρα δεσμεύσεις για το πολιτικό περιεχόμενο, όταν έλεγα ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η συνάντηση με πρόσημο συντηρητικό για να στηριχθεί ο κ. Σαμαράς, η Κυβέρνηση -δεν έχω τίποτε προσωπικό με τον κ. Σαμαρά- η Κυβέρνηση η οποία υπηρετεί μια συντηρητική πολιτική, επαναλαμβάνω αυτό που λίγο πριν σας είπα: Εκείνη η πρόσκληση απερρίφθη από τη μεριά μας κι όχι μόνον από μένα, από την τεράστια πλειοψηφία του Σώματός μας, του Σώματος του συνεδρίου, έγινε ακριβώς η απόρριψη για τους λόγους που σας είπα.
Oσα έπραξε η Δημοκρατική Αριστερά και ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε στις ευρωεκλογές 1,20 εγώ δεν το ξεχνώ, το καταγράφω και το καταγράφω ως αρνητικό, το καταγράφω ως συντριπτικό χτύπημα. Δεν ήταν μία απόφαση την οποίαν έλαβε κάποιος ή κάποιοι λίγοι, ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του συνεδρίου μας το οποίο έγινε 4 περίπου μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.
Δεν πορευθήκαμε στη βάση κάποιων προσωποποιημένων επιλογών, πορευθήκαμε στη βάση συγκεκριμένων αποφάσεων, που τα συλλογικά μας όργανα έλαβαν. Υπήρχε μειοψηφία; Υπήρχε. Λέει η μειοψηφία ότι αν μας ακούγατε τότε, θα ήταν άλλο το αποτέλεσμα, αλλά αυτό είναι ζητούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου